11 трика при оптимизация на сайт

След като сайтът вече е активен или е преминал през определена възраст, повечето собственици спират да се интересуват какво следва или спират да следат позициите за важните ключови думи.

Само след време забелязват, че сайтът им започва да губи класацията на ключовите думи и нито една от новите постове дори не достига до 100-те най-важни ключови думи.

Това може просто да е резултат от техническата структура на сайта Ви, тънкото съдържание или промените в новия алгоритъм, но може да бъде причинено и от много проблематична грешка при обхождането.

Със стотици милиарди уеб страници в индекса на Google трябва да оптимизирате бюджета си за обхождане, за да останете конкурентоспособни.

 

В тази статия ще намерите 11 съвета и трикове, които ще ви помогнат да оптимизирате скоростта на обхождане и да помогнете на уеб страниците си да се класират по-напред при търсене от потребителите.

 

 1. Проследявайте състоянието на обхождане с конзолата за търсене на Google

Грешките в състоянието на обхождане може да са показателни за по-дълбок проблем на сайта Ви.

Проверката на състоянието на обхождане на всеки 30-60 дни е важно, за да се идентифицират потенциалните грешки, които влияят върху цялостната ефективност на сайта ви. Това е буквално първата стъпка от SEO; без него всички други усилия са нулеви.

Точно там в страничната лента ще можете да проверите състоянието на обхождане в раздела с индекси.

11 трика за seo

 

Сега, ако искате да премахнете достъпа до определена уеб страница, можете директно да укажете забрана. Това е полезно, ако дадена страница е временно пренасочена или има грешка 404.

Общи грешки и решения за обхождане

Най-често срещаните грешки при обхождане са:

 • DNS грешки
 • Грешки в сървъра
 • Грешки в Robots.txt
 • 404 грешки

За да диагностицирате някои от тези грешки, можете да използвате инструмента за извличане като Google, за да видите как Google ефективно преглежда вашия сайт.

Неуспешното извличане и изобразяване на страница може да е показателно за по-дълбока DNS грешка, която трябва да бъде разрешена от вашия хостинг доставчик.

 

Разрешаването на грешка в сървъра изисква диагностициране на конкретна грешка, която може да бъде посочена в това ръководство. Най-често срещаните грешки са:

 

 • Timeout
 • връзката е отказана
 • Неуспешно свързване
 • Изчакване на свързване
 • Няма отговор

По-голямата част от времето, грешката в сървъра обикновено е временна, въпреки че постоянният проблем може да наложи да се свържете директно с вашия доставчик на хостинг услуги.

 

Грешките на Robots.txt, от друга страна, могат да бъдат по-проблематични за вашия сайт. Ако файлът ви robots.txt върне грешка от 200 или 404, това означава, че търсачките изпитват затруднения при изтеглянето на този файл.

 

Можете да изпратите Sitemap за robots.txt или изцяло да избегнете протокола, като изберете ръчно страници с noindex, които биха могли да бъдат проблематични за обхождането ви.

 

Бързото разрешаване на тези грешки ще гарантира, че всички ваши целеви страници са обходени и индексирани при следващото обхождане на сайта Ви от търсачките.

 

 1. Създаване на мобилни уеб страници

 

Добрата новина е, че десктопното копие все още ще бъде индексирано и ще се показва под мобилния индекс, ако не съществува мобилно копие. Лошата новина е, че класирането ви може да пострада като резултат.

 

Има много технически промени, които могат незабавно да направят уебсайта ви по-мобилен, включително:

 

 • Внедряване мобилен уеб дизайн.
 • Вмъкване на мета маркер.
 • Минимизиране на ресурсите на страницата (CSS и JS).
 • Маркиране на страници с AMP кеша.
 • Оптимизиране и компресиране на изображения за по-бързо зареждане.
 • Намаляване на размера на елементите на потребителския интерфейс на страницата.

Не забравяйте да тествате уебсайта си на мобилна платформа и да го стартирате чрез Google Pagespeed Insights. Скоростта на страниците е важен фактор за класиране и може да повлияе на скоростта, с която търсачките могат да обхождат сайта Ви.

 1. Актуализирайте съдържанието редовно

Търсачките обхождат сайта ви по-редовно, ако произвеждате ново съдържание.

Редовното генериране на съдържание е сигнал, че вашият сайт непрекъснато се подобрява и публикува ново съдържание и следователно трябва да бъде обхождан по-често, за да достигне целевата си аудитория.

 1. Изпратете Sitemap на всяка търсачка

Един от най-добрите съвети за индексиране до този момент остава подаването на Sitemap в конзолата за търсене на Google и инструментите за уеб администратори на Bing.

 

Можете да създадете XML версия с помощта на генератор на Sitemap или да създадете ръчно в конзолата за търсене на Google чрез маркиране на каноничната версия на всяка страница, която съдържа дублиращо се съдържание.

 

 1. Оптимизирайте вашата схема за свързване

Създаването на последователна информационна архитектура е от решаващо значение, за да се гарантира, че вашият уебсайт е не само правилно индексиран, но и правилно организиран.

 

Създаването на основни категории услуги, в които могат да се намират свързани уеб страници, може да помогне на търсачките да индексират правилно съдържанието на уеб страниците в определени категории.

 

 1. Дълбока връзка към изолирани уеб страници

Ако дадена уеб страница на вашия сайт или поддомейн е създадена изолирано или има грешка, която пречи да бъде обходена, можете да я индексирате, като получите връзка към външен домейн. Това е особено полезна стратегия за популяризиране на нови части от съдържанието на вашия уебсайт и ускоряване на индексирането им.

 1. Минимизирайте ресурсите на страницата и намалете времето за зареждане

Принуждаването на търсачките да обхождат големи и неоптимизирани изображения ще изчерпят бюджета ви за обхождане и ще предотвратят индексирането на сайта Ви толкова често.

 

Търсачките също изпитват затруднения при обхождането на определени елементи от вашия уебсайт. Например, Google трудно обхожда JavaScript.

 

Не забравяйте да оптимизирате уеб страницата си за скорост, особено на мобилни устройства, като намалявате ресурсите на страницата, като например CSS. Можете също да активирате кеширането и компресирането, за да помагате на паяците да обхождат сайта ви по-бързо.

 

 1. Поправете страниците с Noindex

В хода на разработката на уебсайта ви може да има смисъл да се приложи маркер за noindex на страници, които могат да бъдат дублирани или предназначени само за потребители, които предприемат определени действия.

 

Независимо от това, можете да идентифицирате уеб страници с noindex с помощта на безплатен онлайн инструмент като Screaming Frog.

 

Приставката Yoast за WordPress ви позволява лесно да превключите страница от индекс към noindex. Можете също така да направите това ръчно в задния панел на страниците на сайта си.

 

 1. Задайте персонализирана честота на обхождане

В старата версия на конзолата за търсене на Google можете действително да забавяте или да персонализирате скоростта на процента на обхождане, ако паяците на Google влияят негативно на сайта Ви.

 

 1. Премахнете дублиращото се съдържание

Наличието на огромно количество дублиращо се съдържание може значително да забави скоростта на обхождане и да изяде бюджета ви за обхождане.

Можете да отстраните тези проблеми или като блокирате тези страници да бъдат индексирани, или да поставите каноничен маркер на страницата, която искате да бъде индексирана.

 

По същия начин си струва да оптимизирате мета таговете на всяка отделна страница.

 

 1. Блокирайте страниците, които не искате да бъдат обходени

Възможно е да има случаи, когато искате да попречите на търсачките да обхождат определена страница. Можете да постигнете това чрез следните методи:

 

 • Поставяне на маркер за noindex.
 • Поставяне на URL адреса в файл robots.txt.
 • Изтриването на страницата изцяло.

 

Ако вече следвате най-добрите практики в SEO, не бива да се притеснявате за състоянието на обхождане.

Разбира се, никога не вреди да проверявате състоянието на обхождане в конзолата за търсене на Google и да провеждате редовен вътрешен одит на връзките.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,