19 мита за SEO оптимизацията

Aко кажем, че SEO претърпява “много промени”, ще бъде меко казано.

Често виждаме актуализации от Google – включително и за мобилни устройства.

В резултат на това търговците са изправени пред предизвикателството да се образоват за всяка актуализация, адаптирайки съответно стратегията си за SEO и решаването на проблема с намаляване на органичния трафик.

Звучи като непосилна работа? Донякъде в вярно, защото поддържането на ефективна SEO стратегия изисква постоянно наблюдение.

И именно, защото SEO се промени толкова много през последните няколко години, за много търговци остава въпросът коя информация е остаряла, важна, какво всъщност ще се промени и къде да спрат да насочват усилията си.

Тази статия ще посочи всички най-разпространени митове и предположения за това как SEO работи и ги развенчава за вас, така че да не губите нито един момент за неща, които просто нямат значение за SEO през 2018.

Време е да започваме…

Мит #1: “Трябва да регистрирам сайта си в Google.”

Идеята, че трябва да регистрирате сайта си в Google, за да се появи в резултатите от търсенето е глупост.

Google може да намери сайта ви и без да го регистрирате. А дори и да го подадете в търсачката – подаването не гарантира нищо. Роботите ще ви намерят, така че не се тревожете.

Мит #2: “Повече линкове е по-добре от повече контент.”

В миналото, изграждането на възможно най-много връзки, без да се анализира свързването на домейните, беше обичайна SEO практика и помагаше на сайта да се класира на по-добри позиции.

Линковете бяха сред петте най – важни класиращи фактора, според корелационно проучване на факторите за класиране от Searchmetrics.

Когато Penguin 2.0 бе пусната през май 2013 г., всичко това се промени.
В днешно време е важно да се съсредоточите върху качеството на връзките, които получавате, отколкото на количеството. Понякога по-малко линкове могат да бъдат повече, ако знаете как точно да ги изграждате…по правилния начин.

Линковете са важна част от авторитета на уебсайта Ви (дори при променящия се пейзаж). Въпреки това, ако имате бюджет да инвестирате в SEO на уебсайта си, бихме казали: “Наемете някой, който да го направи вместо вас”.

Твърде често, когато фирмите наемат някой специалист, те се съсредоточават върху постигането на количеството връзки, а не върху тяхното качество. Истината е, че трябва да се съсредоточите върху това да инвестирате в съдържание, а това съдържание може да се използва за уеб страници, блог публикации, публикации в други сайтове.

Мит # 3: “HTTPS сайтът не е важен за SEO.”

Забелязали ли сте някога, че някои URL адреси започват с “http: //”, докато други започват с “HTTPS: //”? Може би сте забелязали това допълнително “s”. За да го кажем просто, допълнителното “s” означава, че връзката ви с този сайт е криптирана, така че хакерите не могат да прехванат нищо от вашите данни.

Технологията, която управлява това малко “S” се нарича SSL, което означава “Secure Sockets Layer”.

През август 2014 г. Google обяви, че е започнал да използва HTTPS като сигнал в алгоритъма си за класиране.

След това през октомври 2017 г. Google пусна нова версия на популярния си Chrome браузър, версия 62, която сега показва, че страницата не е защитена, ако няма SSL-поддръжка.

От гледна точка на SEO, Google публично заяви, че два уеб сайта, които са иначе равни в резултатите от търсенето, този, който има активиран SSL, може да “надхвърли” другия. Да не говорим, че до 85% от хората са заявили, че няма да продължат да сърфират, ако даден сайт не е защитен, според скорошно проучване.

Мит # 4: “За SEO е важно само класирането.”

Макар, че има силна зависимост между разположението на резултатите от търсенето и честотата на кликване, класирането не е най-високата крайна цел, както беше преди.

Проучванията за честотата на кликване и поведението на потребителите показват, че търсещите предпочитат най-добрите резултати от търсенето – най-вече в първите три позиции. Въпреки това, също така е доказано, че на следващите страници, резултатите, които са позицониран в горната част показват подобно поведение на кликване.

Доброто класирането не винаги гарантира успех.
От тук е голямо погрешно схващане: че по-високите класации означават повече трафик в мрежата за търсене. Вярно е, че хората ще виждат малката ви обява, но това не означава, че ще получите повече кликвания.

Има няколко причини за това:
1. Опитвате се да класирате за ключови думи, които не са свързани с вашата област. За да се справите с това, уверете се, че сте избрали ключовите думи внимателно.
2. Вашите мета описания не са привлекателни. За да разрешите това, не забравяйте да помислите за това какво ще принуди потребителите да кликнат.
3. Най-добрият резултат не винаги е органичният. Това е особено важно, когато рекламирате продукти. Помислете за платено търсене.

Мит # 5: “Мета описанията имат огромно влияние върху класирането.”

Мета описанията са атрибути на HTML, които обясняват съдържанието на уеб страниците. За тях сме писали доста неща, които можете да прочетете в статията Как да пишем мета описания.

Още през 2009 г. Google обяви, че мета описанията нямат отношение към класирането.
Макар описанията да не влияят на класирането, те влияят на честотата на кликванията, които са важни. Със съответното, завладяващо мета описание можете да накарате търсещия да кликне.

И познайте какво?

Бинг и други търсачки оценяват честотата на кликване като фактор за класиране. За съжаление, Google избягва да дава прав отговор на въпроса дали алгоритъмът им възнаграждава сайтове с по-висока честота на кликване. В добре познатата презентация “Как работи Google” дългогодишният софтуерен инженер на Google Пол Харе обяснява, че неговият екип в Google провежда експерименти в класирането на SERP, но не е ясно дали техният алгоритъм всъщност възнаграждава страници, които получават повече кликвания въз основа на тези тестове.

Мит # 6: “Изскачащите прозорци ще навредят на класирането ми при търсене.”

Като търговци, ние се грижим за създаването на приятни преживявания за нашите посетители – и в същото време искаме да генерираме и нови продажби.
За да подпомогнат генерирането на тези потенциални клиенти, много от сайтовете включиха изскачащи прозорци на уебсайтовете си.

Google обявиха през август 2016 г., че ще започнат да санкционират уебсайтове, които използват прекалено много изкачащи прозорци.
Това наказание в крайна сметка излезе през януари 2017 г.

Важно е да отбележим, че Google не наказва всички изскачащи прозорци – само онези, които пречат на способността на потребителя лесно да получи достъп до съдържанието на страницата, особено на мобилно устройство.

Мит # 7: “Оптимизирането на ключовите думи е ключът към SEO.”

Важно е да напишете съдържанието си с точните ключови думи. Но сега Google използва RankBrain. RankBrain най-вероятно използва вариант на Word2vec, за да намери теми за ключови думи, които са свързани помежду си.

RankBrain използва изкуствен интелект, за да вгради огромни количества писмен език в математически обекти, наречени вектори, които компютърът може да разбере. Ако RankBrain вижда дума или фраза, с която не е запознат, може да направи предположение за това какви думи или фрази могат да имат подобено значение и филтрира резултата по съответен начин, което го прави по-ефективен при обработката на заявките за търсене.

Актуализациите на Google през последните 2-3 години са фокусирани върху разбирането на видовете заявки по-добре, най-вече с пускането на Hummingbird през 2013 г.

Въвеждането на този нов алгоритъм за търсене, който започна да анализира фразите вместо да разчита единствено на ключови думи, бележи основен преход за търсене от ключова дума към тема.

Просто доминирането на няколко думи вече не е достатъчно, за да се получат успешни резултати, а търсачките ще продължат да наказват сайтовете за пренасищане на ключови думи.

Мит # 8: “Ключовите думи трябва да са с точно съвпадение.”

Ключовите думи не трябва да се повтарят дословно в цялото съдържание. Целта трябва да бъде да се информира читателят, а не да се информира търсачката.

Мат Кътс от Google ни предупреди още през 2007 г. , че пренасищането на страницата с ключови думи, с цел да се класира по-високо в резултатите от търсенето, ще получи единствено наказание.

И тъй като статията става доста дълга, можете да прочетете за останалите SEO митове тук.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , ,