Изработка на
онлайн магазин +
полезни съвети

Изработка на онлайн магазин – звучи лесно?

Когато става дума за изработка на онлайн магазин, трябва да знаете някои неща. Онлайн магазините се развиват със страшна сила. Постоянно се измислят нови методи и начини, с които да се подобри логистиката и качеството на услугите. Маркетолози от цял свят свикват конференции, на които да изложат най-новите тенденции в кампаниите и развитието на е-commerce сайтовете.

Потребителите пазаруват от всякъде – телефони, таблети, лаптопи, настолни компютри и др. усторйства, когато са вкъщи, когато са навън, когато са депресирани, когато са щастливи. С една дума – винаги.

Изисква се много време, опити и енергия, за да се развие един такъв проект.

Поставяйки се на мястото на клиента знаем, че понякога може да му „писне“ от постоянния поток на информация и идеи.

Истината е, че когато влагаш енергия, мисъл, идея и постоянство, рано или късно и резултатите идват.

Онлайн магазини има толкова много, но точно вашият и точно сега може да изпъкне сред останалите.

В тази статия сме се постарали да обединим тенденциите и да ви помогнем да запазите фокуса.

 

Останете социални

Това е лесно и е на първо място в списъка.

Социалните медии бързо заменят търсачките и не може да се отрече колко се е променило лицето на бизнеса. Колкото по-ангажираща е вашата социална медия, толкова повече последователи ще получите. Много от тях може да не се превръщат автоматично в продажби, можете да бъдете сигурни, че ще достигнете до хората, които вашите конкуренти няма да могат.

Създаването на етикети и искането на обратна връзка са няколко от начините за запазване на ангажираността на последователите ви. Също така трябва да играете със сетивата на клиентите си, като публикувате снимки и видеоклипове на някой зад кулисите или по-точно информация, която създава чувство за доверие към вашите последователи.

Правилото на играта тук е непрекъснато ангажиране.

 

Omni Channel

Създаването на неповторимо преживяване за потребителите е от голямо значение за бизнеса с електронна търговия. За да развиете бизнеса си, трябва да сте в състояние да посрещнете нуждите на клиентите си. Голяма част от бизнеса изследва възможностите на канала Omni.

 

По-лесни възможности за плащане и по-лесни разплащания.

Преди да пазаруваш онлайн беше наистина изтощително.

За да вървите напред, формулярът ви за плащане трябва да включва само основната информация, да предостави няколко начина за плащане и да създаде опция за „клиентска поръчка“. Също така трябва да насърчавате използването на дигитални портфейли на вашия сайт поради лекотата на плащане.

Мобилността продължава да печели

С всички нови функции, които се добавят към смартфоните, е лесно да се види, че смартфоните поемат традиционната употреба на настолни компютри. Технологичната мощ на тези удобни устройства привлича клиенти, които сега намират лесно да сключват сделки с бизнеса си, когато ги използват.

Ако все още имате съмнения относно това колко важно е мобилността и защо тя трябва да бъде в челните редици на маркетинговата Ви стратегия, може би скорошните актуализации на Google, които дават по-висока оценка на мобилните сайтове, ще ви събудят.

Потребителите от мобилни магазини са се увеличили през годините, а през 2018 г. ще видим още по-голям растеж. Решението да се направи избор за покупките чрез четене на отзиви, за действително купуване на продукти, фирмите за електронна търговия трябва да дадат на потребителите си най-доброто пазаруване. Като собственик на фирма за електронна търговия, трябва да създавате по-бързи страници на зареждане, лесен за използване интерфейс и други функции, които правят пазаруването прекрасно.

 

По-добро персонализирано обслужване

Компаниите намират начини да правят пазаруването онлайн още по-лично, защото клиентът може да прави действителни покупки, ако е правилно ангажиран и ръководен. Компаниите откриват повече начини за взаимодействие с техните потребители, като ги ангажират да предлагат по-персонализирани услуги.

 

По-бърза доставка

Доставката винаги е от значение и колкото по-бърза е тя, толкова по-щастливи ще са вашите потребители.

Развитието на един онлайн магазин далеч не се състои само в тези 6 стъпки, но се надяваме статията да ви е била полезна и ако искате да научите повече – свържете се с нас.

Как да започнете? 

Изработка на онлайн магазин – това е първата крачка, а ние можем да ви помогнем и в развитието му.

Кога да започнете?

Искате изработка на онлайн магазин? Защо не веднага?

Започнете сега, защото утре може идеята ви да донесе приходи на някой друг. 

Tags: ,