SEO оптимизация на сайт – 22 стъпки за оптимизация на
сайт

SEO оптимизация на сайт – какво е това и как се прави?

В тази статия ще разгледаме основните неща, които трябва да знаете по отношение на оптимизацията на сайтовете- дисциплина, за която всички във вашата организация трябва поне да са наясно.

  1. Какво е SEO оптимизация?

Много просто – SEO е чадърът за всички методи, които можете да използвате, за да осигурите видимост на уеб сайта и съдържанието му в страниците с резултати от търсенето (SERPs).

За целите на тази статия, когато говорим за видимост, имаме предвид колко високо в SERP-а вашият сайт се появява за определени думи за търсене в „органични“ резултати. Органичните резултати се отнасят до онези, които се появяват естествено на страницата, а не в платените секции.

Намерете още полезна информация за това какво е какво е сео оптимизация  на сайт и как се прави.

  1. Защо се нуждаете от SEO оптимизация на сайта си?

Изграждането на силна архитектура на сайта и осигуряването на ясна навигация ще помогне на търсачките да индексират сайта ви бързо и лесно. Също така е важно да предоставите на посетителите си добро преживяване на сайта Ви, за да насърчите повторни посещения. Струва си да се има предвид, че Google все повече обръща внимание на преживяването на потребителите в сайтовете.

През 2014 г. Google посочи, че 64% от целия уеб трафик идва от органичното търсене, в сравнение с 2% от социалните мрежи, 6% от платеното търсене, 12% от директното търсене и 15% от другите източници на препращане.

От общия органичен трафик през 2015 г. бе установено, че Google представлява повече от 90% от световния трафик на органично търсене. Така че очевидно ви е необходимо силно присъствие в Google SERPs, но колко силно?

Според проучване от Advanced Web Ranking първите пет резултата представляват 67,60% от всички кликвания, а резултатите от шест до 10 представляват само 3,73%. Сами преценете…

SEO ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ
СЕО ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ

Вижте кои фактори не влияят на сео оптимизацията.

  1. Какво е важно за търсачките?

1) Съответствие / Релевантност

Търсачките се опитват да осигурят най-подходящите резултати за заявката на търсещия, независимо дали това е просто отговор на въпроса „колко е стар Райън Гослинг?“ (Отговорът,  който вероятно ще предостави на Google, без да се налага да напускате SERP) запитвания като „кой е най-добрият ресторант за пържоли най-близо до мен?“ и т.н

Как търсачките показват тези резултати – това се отнася до техните собствени вътрешни алгоритми, които вероятно никога няма да узнаем, но има фактори, с които може да сте сигурни, че ще повлияете на тези резултати и всички те се основават на приложимостта … Например: търсещият местоположението, историята на търсенето, времето от деня / годината и т.н.

2) Качествено съдържание

Редовно публикувате полезни статии, видео клипове или други видове медии, които са популярни и добре пресъздадени?  А пишете ли за действителни човешки същества /а не просто за самата търсачка/?

Последните проучвания от Searchmetrics относно факторите за класиране показват, че Google обръща внимание на текстове с по-дълго съдържание, което разбира намерението на потребителя като цяло, вместо да използва ключови думи, основани на популярни заявки за търсене, за да създаде съдържание.

По принцип спрете да се притеснявате за ключовите думи и се фокусирате върху преживяването на потребителите.

3) Потребителско изживяване

Има много SEO предимства за осигуряване на възможно най-доброто потребителско изживяване. С няколко думи: нуждаете се от лесен за навигация сайт, който лесно може да се търси, със съответното вътрешно свързване и свързаното с него съдържание.

4) Скорост на сайта

Колко бързо се зареждат уеб страниците ви все повече се превръща в основно правило на търсачките. Google започна да маркира резултатите, които се хостват на ускорената мобилна страница (AMP), така че това може би ще бъде „мобилната версия“ от тук нататък.

5) Съвместимост между устройства

Вашият уеб сайт и неговото съдържание са еднакво оптимизирани за всички устройства? Имайте предвид, че Google заяви, че отзивчивият дизайн е неговият предпочитан метод за оптимизиране на мобилни устройства. Това означава да направите мобилното съдържание по-достъпно. Как? Като дадете видимост на най-важното съдържание. Защо да присъства тежкият слайд, когато можете да сложите телефона си с линк за директно позвъняване? Имайте предвид, че когато потребителите гледат сайта ви от мобилни устройства, те ще искат бързо и лесно да достъпят информацията, която е важна за тях. Формулата е простичка – мислете като потребителите си. Какво искате да видите първо? Какво ще търсите?

Разберете как да направите дизайна си перфектен.

6) Вътрешни линкове

Говорихме за ползите от осигуряването на ясна и лесна за употреба навигация в сайта Ви, но има и практика, която редакторите и писателите могат да извършват при публикуването на статии и да помогнат за навлизането на трафика в сайта, което може да доведе до по-голямо доверие за Google: вътрешните връзки.

Те имат много предимства:

Благодарение на тях предоставяте на вашата аудитория допълнителни възможности за четене. Това може да помогне за намаляване на процента на отпадане /Bounce Rate/.

Вътрешните връзки помагат да подобрите класирането си за определени ключови думи. Ако искаме тази статия да се класира за термина „Основи на SEO“, тогава можем да започнем да го свързваме с нея от други публикации, като използваме варианти на подобен котвен текст /анкор/. Той казва на Google, че тази публикация е подходяща за хора, които търсят „Основи на SEO“. Някои експерти препоръчват промяна на вашия котвен текст, сочещ към същата страница, в която Google може да види няколко идентични употреби като „подозрителни“.

Вътрешните връзки помагат на Google да обхожда и индексира вашия сайт. Тези малки Googlebots, които са изпратени да извлекат нова информация на сайта Ви, ще имат по-добра представа за това колко полезно и надеждно е съдържанието ви.

7) Авторитет

Авторитетен уеб сайт е този, на който се доверяват неговите потребители, индустрията, в която работи, други уеб сайтове и търсачки. Традиционно връзката от уеб сайт на авторитета е много ценна, тъй като се смята за глас на доверие. Колкото повече от тях имате, толкова по-вероятно е и вашият собствен сайт да се превърне в такъв.

8) Мета описания и заглавни етикети

С мета описанието няма непременно да подобрите класирането си в SERP, но това е нещо, което определено трябва да използвате преди публикуването на статия или страница, тъй като това може да ви помогне да увеличите шансовете си на търсещия да кликне върху резултата.

Мета описанието е краткият абзац на текста, който се показва под URL адреса на вашата страница в резултатите от търсенето.

Заглавните маркери се използват, за да се каже на търсачките и посетителите кой е сайтът Ви по възможно най-краткия и точен начин. Ключовите думи в заглавния етикет се показват в резултатите от търсенето (ако заявката използва тези ключови думи), както и в раздела на вашия браузър и когато споделяте сайта си външно.

Можете да напишете собствения си маркер за заглавие в областта <head> на HTML на сайта си:

<head>

<title> Примерно заглавие </ title>

</ head>

Трябва да използвате няколко точни ключови думи, описващи страницата, както и собствената си търговска марка. Използвайте само подходящи ключови думи и най-важното нещо, което трябва да имате предвид е, че макар да целите търсачките, трябва да пишете за хората.

9) Schema markup

Можете да направите резултатите от търсенето по-привлекателни, като добавите маркирането на схемата към HTML на страниците си. Това може да помогне да превърнете резултатите от търсенето си в мултимедийно игрище, като добавите звездни рейтинги, клиентски оценки, изображения и различни други полезни полезни данни …

Схемата е и предпочитаният метод за маркиране от повечето машини за търсене, включително Google, и е доста лесно да се използва.

10) Правилно маркирани изображения

Много хора забравят да включат алтернативния атрибут, когато качват изображения в съдържанието си, но това определено не е нещо, което не трябва да пренебрегвате, защото Google не може да „види“ вашите изображения, но може да „чете“ алтернативния текст.

Описвайки изображението в алт текста възможно най-точно, ще увеличите шансовете на вашите изображения да се появяват в Google Image Search.

Ще подобри и достъпността на сайта Ви за хора, които използват софтуера „четец на екрани“.

11) Evergreen съдържание

Давайте полезна, често търсена и „вечна“ информация. По-задълбочените, полезни и практически съвети могат да доведат до огромни дългосрочни победи в управлението на трафика и заемането на много видими позиции в SERP..

12) Имена на домейни

Трябва да използвате коренни домейни на поддиректория (sitename.com/category/seo) вместо поддомейни (sitename.category.seo.com), тъй като това е по-добре за цялостната ви архитектура на сайта.

Също така трябва да избягвате тирета (search-engine-watch.com) и алтернативни имена на домейни от първо ниво (.biz .name .info), тъй като те се считат за спам.

Получаването на име на домейн „богато на ключови думи“ може да доведе до по-внимателно разглеждане от Google. Според Moz, Google има „приоритетни сайтове с богати на ключови думи домейни, които иначе не са висококачествени. Съдържанието на ключова дума в домейна ви може да бъде полезно, но може да доведе и до по-задълбочено проучване и евентуален негативен ефект от търсачките, така че обмислете добре. „

Също така трябва да се уверите, че ако управлявате сайт без www. префикс, някой, който пише в www.example.com, пак ще бъде пренасочен към сайта Ви. Ако това не се случи, Google може да приеме, че това са два различни сайта и видимостта ви може да бъде компрометирана.

13) Мета заглавия

Заглавията на вашите статии трябва да са около 70 знака, за да се гарантира пълната им видимост в SERPs. Уверете се, че те са добре написани, привлекателни и колкото е възможно по-описателни (това често е невъзможно равновесие). Просто избягвайте да пишете неща или обещания, които не съществуват.

14) Коментари

Не изключвайте коментарите си. Да имате процъфтяваща общност от редовни коментатори, ангажирани в диалога под вашите постове, показва, че посетителите се ангажират с вашето съдържание.

Също така си заслужава да добавите стойността nofollow към секцията за коментари, така че Google да пренебрегва всякакви грешни връзки, които може да се появят.

15) Локално SEO

Google предоставя резултати на потребителите въз основа на местоположението им. Това е особено важно за бизнеса в реалния свят, който може да хване вниманието на търсещия в точния момент, т.е. докато върви по улицата, на мобилния си телефон и търси къде да яде.

Трябва да се регистрирате в Google My Business и да сте сигурни, че цялата информация е точна и актуална, като работно време, информация за връзка, клиентски отзиви и т.н.

16) Социални сигнали

Най-очевидният начин, по който можете да повишите видимостта на сайта си чрез нетехнически средства за SEO, е, разбира се, чрез маркетинг в социалните медии.

Трябва да сте сигурни, че присъствате във всички подходящи социални канали (където е вашата аудитория).

17) Пълнеж на ключови думи

Прекомерното използване на ключови думи на страниците ви, особено когато те очевидно засягат четливостта на вашия сайт не е добра идея. Спорно е дали Google все още използва ключовите думи като фактор за класиране.

18) Закупуване на линкове или прекомерен обмен на линкове

Просто не го правете. Това дори не си заслужава. Най-ценните връзки към сайта Ви са тези, които идват от сайтове на авторитети в рамките на вашата собствена ниша.

Линк билдингът е дълга тема, по която са изписани доста материали и съвсем скоро ще намерите информация в нашия блог.

19) Досадни реклами

Редуцирайте рекламите на сайта си – Всичко прекомерно и натрапчиво разрушава удоволствието от четенето на съдържанието ви и забавя скоростта на сайта Ви.

20) Мобилни приложения

Ако представите на мобилни посетители реклама на цял екран, за да изтеглят приложението ви, Google ще счита, че вече не сте приятелски настроени към мобилни устройства. Избягвайте pop-up прозорците на мобилни устройства.

21) Дублирано съдържание

Ако Google открие две еднакви парчета съдържание, независимо дали са на собствения ви сайт или на друг, за който изобщо не сте наясно, ще индексира само една от тези страници.

22) Скрит текст и връзки

Има начини да манипулирате класациите, които даден потребител може да не вижда, но вероятно Google ще ви накаже за това.

Стойте далеч от използването на бял текст на бял фон, позициониране на текст извън екрана, задаване на размер на шрифта до нула или скриване на връзка в един знак като запетая или пълно прекъсване.

С тези 22 стъпки за оптимизиране на сайт спираме дотук. Разбира се с тях далеч не се изчерпва темата, но се надяваме да сме ви били от полза и ви благодарим за вниманието.

Ако желаете да получавате още полезна информация, моля, абонирайте се за нашия бюлетин.

Ние няма да ви спамим, а ще ви предоставяме само полезно съдържание.

Направете запитване

Абонирайте се за полезно съдържание

Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг
Tags: , ,