6 техники как да пишем разбираеми текстове за сайт

Яснотата е изгубено изкуство в днешния наситен със съдържание свят. Ясното писане е мощно и завладяващо. То променя умове и насърчава действия.

 

Как да създадете съдържание, което е разбираемо и запомнящо се за вашата аудитория, независимо колко сложна е избраната тема?

За да постигнете тази цел е необходимо да обясните основните точки на вашето съдържание по опростен начин, без да го правите безинтересно и досадно.

Тази мисия ви принуждава да мислите върху това, което ще пишете, преди да започнете да изливате думи.

От съществено значение е да се гарантира, че дезинформацията не се разпространява. Ако читателите не разберат вашата идея, е по-вероятно да попълнят информационните пропуски със свои собствени възгледи и идеи, въз основа на собствения си опит.

В следствие на това се разгласяват слухове, които влошават бъдещата комуникация с вашите читатели.

Когато се изразявате по сложен начин с термини свързани с темата, вие рискувате читателите да не я разберат или да я разтълкуват неправилно.

Отличен съвет е да избягвате жаргони, съкращения и специфични за областта изрази. Но ако ви се наложи да ги използвате, най-доброто решение е с прост и достъпен език да опишете тяхното значение.

Думите не са единственото условие, за да направите съдържанието ясно и вълнуващо.

Съществуват редица други елементи, които играят важна роля като например:

  • Оформление на уебсайта;
  • Елементите на страницата;
  • Използване на видео или инфографика.

И така…

 

  1. Пишете с енергия и включете вашите читатели към съдържанието

Повечето членове на аудиторията могат веднага да забележат писатели, които се отегчават от собствените си думи.

Прекрасен начин е да напишете своето съдържание с чиста и позитивна енергия. Предайте на аудиторията вашето вълнение по дадена тема. Колкото по-сложна е тя, толкова повече енергия е необходимо да покажете.

За създаването на енергия около сложна тема, използвайте анекдоти, с които хората могат да се свържат на емоционално ниво.

Помислете за актуални събития или истории, които биха заинтересували вашите читатели.

Проверете в  Google Trends и  направете основни изследвания на важни ключови думи при създаването на вашите анекдоти.

 

  1. Изображения

Изображенията са съществено важен елемент. С тяхна помощ вашата аудитория може да разбере концепцията на темата значително по-бързо и лесно.

За да бъде едно съдържание ясно и вълнуващо, то е необходимо да включите изображения. Трябва да мислите за тях по същия начин, по който мислите за заглавието.

Снимките, които използвате в публикациите потвърждават историите, които разказвате чрез думите си.

Колкото по-стилизирани са вашите изображения, толкова по-разпознаваемо и запомнящо се ще бъде вашето съдържание.

Изображенията заемат ролята на параграфи. Те разделят структурните точки и правят текста по-лесен за разбиране.

В идеалния случай, изображения трябва да действат като допълнителен разказвач на вашите основни точки.

Ако имате сложни идеи, които трябва да обясните, използвайте екранни снимки, диаграми и графики.

3. Видео съдържание

Според Google, хората в дигиталния свят са убедени, че видео съдържанието е по-разбираемо и по-запомнящо се от писмената форма.

Статистиката сочи, че хората прекарват повече от един милиард часа дневно гледайки видеа в известната платформа You Tube.

Добавянето на видеоклип ще ви помогне да разчупите сложното съдържание.

Основното предимство на видеоклипа е възможността да привлечете вниманието на вашата аудитория по всяко време на деня, защото се предполага че вашата аудитория разполага с мобилните си устройства през целия ден.

4. Инфографика

Инфографиката може да бъде представена като визуална презентация на информация, която използва елементите на дизайна и представя съдържанието в синтезиран, разбираем и естетичен вид.

Вероятно инфографиката е един от най-използваните визуални материали в съвременната ера.

Популярността ѝ може да бъде проследена до способността ѝ да трансформира стандартния текст в лесно разбираемо съдържание.

Това е причината повечето дигитални търговци и SEO професионалисти да максимизират възможностите си в собствения дигитален маркетинг.

Когато се комбинира с кристално ясна писмена форма и видео, инфографиката може драстично да опрости процеса на запознаване на аудиторията с вашата тематика.

5. Референции

Друг начин да постигнете сбито, ясно и лесно за запомняне съдържание е да използвате уважавана личност свързана с темата, по която пишете.

Колкото по-популярен е цитираният човек, толкова по-смилаемо ще бъде вашето съдържание.

Тази използвана техника може да ви помогне със създаването на дълготрайни взаимоотношения в съзнанието на вашата аудитория с това, което пишете или говорите за вашите цитирани професионалисти.

Използването на директни цитати ще привлече по-силни реакции от вашите читатели и ще постигне по-бърза разпознаваемост и проницателност, но се уверете, че избрания цитат е лишен от сложни термини.

6. Използвайте мисловни подзаглавия.

Подзаглавията драматично облекчават напрежението при четене.

Разбиването на по-големи части от съдържанието в подтеми е не само по-добре възприемано за окото, но и е по-лесно за вашите читатели да усвоят информацията в свързаните структурирани точки.

Използвайте кратки изречения. Те са по-лесни за разбиране. Ако се опитате да съберете множество думи в изречение, губите яснота.

Разкъсайте съдържанието на отделни тематични параграфи.

Разделянето на един дълъг абзац на няколко кратки изречения прави съдържанието по-лесно смилаемо.

Повечето потребители не четат всяка дума. Вместо това те пропускат цели думи, изречения и дори раздели. Ето защо оставете пространство между всяко кратко изречение, за да увеличите яснотата.

Спри се…..

Прочети……….

Мислете за писането си като музикална композиция и установете ритъм.

Не бързайте да публикувате съдържанието си. Прочетете го на глас и редактирайте това, което сметнете за неразбираемо.

Това ще направи съобщението ви по-ясно и ще позволи на по-голяма аудитория напълно да разбере вашата теза и да запомни вашия стил на писане.

Ако въпреки всичко писането ви се струва някак трудна задача, не се колебайте да ни потърсите.

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *