5 дългосрочни последици от COVID-19 върху ресторантьорството

Пандемията от коронавирус е засегнала всички основни индустрии, но може би нито една не е била по-засегната от ресторантьорството и индустрията за хранителни услуги. Въпреки че краткосрочните ефекти от тази криза в общественото здраве върху ресторантьорската индустрия са ясни – с нарастването на безработицата и принудителното затваряне на ресторантите, дългосрочните ефекти са по-малко.

 

Така че нека видим кои са тези дългосрочни ефекти на Covid-19 и как те ще повлияят на ресторантьорската индустрия като цяло.

 

 1. „ХРАНЕНЕТО“ ЩЕ ПРЕМИНЕ ОНЛАЙН

Може би най-голямата дългосрочна промяна, предизвикана от пандемията на коронавируса, е преминаването от местно към онлайн потребление. Това не означава, че в бъдеще хората вече няма да се хранят на място, но ще разчитат много повече на доставки на храна, отколкото преди. Това е така, защото след като ресторантите инвестират в тази технология, те няма просто да я изоставят, след като пандемията приключи.

 

По същия начин хората ще свикнат да поръчват храна онлайн или да я вземат в ресторанта, за да се насладят у дома със семейството си. Именно на това искане трябва да отговорят ресторантьорите. Повечето ресторанти ще осъзнаят (ако още не са го направили), че трябва да имат система за онлайн поръчки, за да оцелеят, и че в крайна сметка това е от полза както за тях, така и за клиентите им.

 

 1. ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ ЩЕ ИМАТ ПРЕВЕС НАД МАЛКИ, СЕМЕЙНИ РЕСТОРАНТИ

За съжаление, според експерти, повече от половината от ресторантите в бизнеса днес няма да оцелеят в тази криза. Макар че това само по себе си е ужасяваща статистика, още по-ужасяващо за собствениците на малък бизнес е, че малките ресторанти нямат същите шансове да оцелеят, както големите вериги ресторанти.

 

Големите вериги не само се възстановяват по-бързо, но когато се сблъскате с въпроса „Кой може да изчезне в близко бъдеще: вашият местен McDonald’s или малък семеен италиански ресторант?“, отговорът е съвсем ясен.

 

Това се случва и защото големите вериги са много по-изгодни и могат да си позволят да останат в бизнеса по-дълго.

 

 1. МЕНЮТА ЩЕ БЪДАТ ПРОМЕНЕНИ

Много от менютата ще се сканират чрез qr кодове. Така ще се пестят и доста средства що се отнася до печатането им.

 

Ресторантьорите също могат да започнат да предпочитат да съкращават менютата си, тъй като рационализират процеса на поръчка, като улесняват клиентите да решат какво искат да ядат. Малките менюта също така дават на собствениците на ресторанти възможност да избират менюто, така че да използват едни и същи съставки за множество ястия, като по този начин се избягват хранителни отпадъци и се минимизира инвентара.

 

 1. ПРОСТРАНСТВОТО В РЕСТОРАНТИТЕ

За ресторантите, които разчитат на максимално използване на пространството, правилата за здраве и безопасност са огромен недостатък. Хората вече не се чувстват удобно да седят близо до другите, особено на закрито. Социалното дистанциране се превърна в норма и може да продължи дълго време, така че ресторантите трябва да поддържат минималното безопасно разстояние между масите.

 

В бъдеще може би ще се наложи ресторантите да създадат място за плот за готвене на живо, защото клиентите определено ще се чувстват по-сигурни, виждайки храната си, приготвена от нулата точно пред очите им.

 

 1. ТЕХНОЛОГИЯ

Текущата цел на ресторантите включва минимизиране на взаимодействието между клиенти от различни страни и клиенти и персонал. Това може да се постигне най-ефективно чрез използване на авангардни технологии. След като ресторантите започнат да използват тази технология, е малко вероятно те да се върнат към старите начини. Една от най-лесните за внедряване технологии е безконтактно плащане, извършвано онлайн, когато клиентите поръчват доставка, или чрез безконтактни карти или услуги като Apple Pay.

 

След това менютата също трябва да бъдат дигитализирани. Вече видях много ресторанти, в които можете просто да сканирате QR код на масата, за да влезете в менюто, което е безопасен и ефективен начин да решите какво искате да поръчате, без да взаимодействате със сервитьор. Идеите, които може би са по-трудни за изпълнение и по-дългосрочни, включват безконтактни асансьори и трапезария, която е безконтактна от началото до края.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ

Това са само някои от дългосрочните ефекти на пандемията на коронавируса върху ресторантьорството, но определено започват да се случват пред очите ни. От минимизиране на контактите до фокусиране повече върху доставката, реинженеринг на менюта, реорганизиране на местата и използване на повече технологии, ресторантьорите трябва да приемат, че е време за голяма промяна.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: