5 фактора за ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ ОТ РАЗЛИЧЕН ЪГЪЛ

ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ ОТ РАЗЛИЧЕН ЪГЪЛ?

Нека избегнем грешния начин на мислене, че Google и търсачките дават само три главни фактора за класиране.

Колкото и важни да са връзките и публикуваното съдържание, търсачките се разрастват много по-сложно.

Вместо това трябва да разглеждаме SEO като органична екосистема, където всеки малък фрагмент от код се свързва пряко или косвено с ефективността на вашия уебсайт.

Изграждането на линкове към бавен сайт става безполезно, както и публикуването на съдържание, което се прекъсва от натрапчиви интерстиции на мобилно устройство.

Следването на най-добрите практики е безсмислено, освен ако не ги следвате наистина.

Макар че не всеки ще се съгласи изцяло с най-добрите практики на SEO, можем поне да се съгласим с някои.

Ето пет SEO фактори, които винаги трябва да имате предвид, когато проектирате и проверявате уебсайта си.

 

 1. Съдържание за сайт с цел по-добро класиране в Google

Разбира се, съдържанието е цар. Но просто съдържанието не е достатъчно, за да помогне на сайта Ви да се класира за ключовите думи, които насочва.

Според проучване на Ahrefs, 91% от онлайн съдържанието не генерира трафик от Google.

Какво знаем:

 • Съдържането трябва да съответства с намерението на потребителя
 • Трябва да се съобразим и с намерението на потребителя.

В действителност, голяма част от промените в класирането на Google през изминалата година се дължат на промени в експериментални алгоритми.

Без да се впускат в подробностите, алгоритмите на Google работят неуморно, за да разберат по-добре синтаксиса и семантиката на потребителските търсения.

Всъщност, уместността на съдържанието към намерението на потребителя може да се твърди, че е нейният най-важен фактор за класиране, защото ако съдържанието ви не е свързано с търсенето, то тогава ще бъде обезценено.

Как да оптимизираме съдържанието за сайта?

 • Проучете ключовите си думи (информационни, пазаруващи, навигационни).
 • Анализирайте SERP на тези ключови думи и вижте какъв вид съдържание е класирано.
 • Проучване на семантични сходства с тази ключова дума и оптимизиране на съдържанието около тези термини.

Дълбоко съдържание

Дълбокото съдържание адресира възможно най-много потребителски проблеми, като същевременно осигурява нови перспективи пред дадена тема. Дори търсачките предпочитат дългите форми на съдържание за много информационни потребителски търсения.

 

Проучване на HubSpot установи, че съдържанието между 2250 и 2500 думи е било с тенденция да получава най-органичния трафик. Това изглежда е сладкото място за SEO, въпреки че създаването на страници, по-дълги от 2500 думи, когато е необходимо, също може да бъде от полза.

 

Да станеш господар над темата си не е от полза само за SEO, но може да ти помогне да станеш лидер на мисълта в твоята индустрия и да създадеш допълнителни бизнес възможности.

Как да оптимизираме?

 • Проучвайте страниците с най-високо класиране за целеви ключови думи и анализирайте тяхното съдържание.
 • Добавете семантично свързани ключови думи, за да премахнете съдържанието с допълнителни подтеми.
 • Отговорете на всички въпроси, които потребителите могат да имат по отношение на тази тема.

Организирано съдържание

SEO таговете все още играят важна роля в създаването на съдържание, въпреки нарастването на семантичния анализ.

Оптимизирането на мета описанията може да помогне с:

 • Общуване с намерението и синтаксиса на документа на уеб страницата ви.
 • Като улесни четенето от потребителите и търсачките.
 • Осъществяване на повече сканиране на страниците.
 • Помагане на страницата си да премине правилото за 5 секунди.

Как да оптимизираме?

 • Вмъкнете ключовите думи за фокусиране в мета заглавията, URL адресите и заглавията на страниците.
 • Създайте секции на заглавието (H2, H3, H4s), като използвате свързани ключови думи.

 

 1. Ангажиране на потребителя

 

В крайна сметка проектираме уебсайтове както за хора, така и за търсачки. Когато проектирате за потребители, винаги е добре да разглеждате съдържанието на уебсайта и уебсайта си от друга гледна точка.

Главното е да се запитате, колко интересно е моето съдържание и дали вече съм отегчен от сайта ми?

Участието на потребителите или потребителските сигнали отдавна са заподозрени като фактор за класиране на Google, дори и косвено. Независимо от това, потребителските сигнали могат да бъдат добър индикатор за подобрения, които трябва да направите на вашия сайт.

Потребителска сесия

Показателят Страници на сесия показва колко страници даден потребител преглежда на сайта ви, преди да го напусне.

 

Този показател, заедно със средната продължителност на сесията (времето, което потребителят прекарва в сайта ви), може да бъде намерен в Google Анализ.

 

Това, което показва този показател, е колко интерактивен и привлекателен е сайтът ви от навигационна перспектива. Анализирайки това, заедно с поведенческия ви поток, можете да хвърлите малко повече светлина върху дупките, които влияят върху фунията на продажбите или възпрепятстват реализациите.

 

Също така може да ви покаже колко са интерактивни и ангажиращи вашия блог или новинарски статии. Обикновено, ако един читател консумира множество статии в една сесия на вашия сайт, това означава, че правите нещо правилно, за да удовлетворите неговото намерение.

Съвети за оптимизиране

 1. Анализирайте страници с висок процент на отпадане и потърсете възможности за насърчаване на по-дългите продължителности на сесиите или повече страници на сесия.
 2. Вмъквайте call-to-action, за да се насърчат реализациите.
 3. Осигурете допълнителни възможности за навигация в съдържанието, като например поставяне на връзки в съдържанието на тялото или предоставяне на свързани материали за четене.

 

Степен на отпадане

Степента на отпадане е друг объркващ показател, който може да бъде или положителен, или отрицателен, в зависимост от това как го гледате. В крайна сметка степента Ви на отпадане показва колко доволни са потребителите от целевата Ви страница или уебсайт.

 

Високите нива на отпадане могат да показват, че страниците Ви не се ангажират и не удовлетворяват намеренията на потребителите, особено за страниците за електронна търговия. Потребителските откази могат също да показват, че са доволни и са получили отговора, който са търсили.

Съвети за оптимизиране

 • Разкажете една история с „добра“ кукичка.
 • Отървете се от натрапчиви междинни реклами и изскачащи реклами.
 • Подобрете времето за зареждане на страницата.
 • Уверете се, че копието на целевата страница съответства на заявките за търсене.

 

Честота на кликване

Списъкът с Вашия уебсайт е първото взаимодействие, което потребителят има с сайта Ви. CTR в един показател дали това взаимодействие е било успешно.

Ниската CTR може да означава, че съобщенията ви не са свързани с търсенето на потребители. Може също така да показва, че вашето мета описание или заглавие не е достатъчно убедително.

Съвети за оптимизиране

 • Вмъкнете ключови думи с точно съвпадение в заглавието тагове и мета описания, така че те да са удебелени.
 • Добавете полза от кликване върху тази страница (напр. „BOGO“) в описанието си.
 • Уверете се, че маркерите Ви са с подходяща дължина, така че да не бъдат съкратени.
 1. Техническа структура

След това трябва да обмислим как нашата техническа структура оказва влияние върху ангажираността на потребителите и класирането на нашите ключови думи.

Без солидна техническа основа, съдържанието е безсмислено.

 

Обхождане

За да бъдете индексирани, уебсайтът ви трябва да бъде обходен. Търсачките имат достъп само до връзките, предоставени във вашата Sitemap и са достъпни от началната ви страница.

 

Това прави практиката на взаимосвързаност много важна, което ще обсъдим по-късно. Засега ще се занимаваме единствено с това да гарантираме, че нашият уебсайт е обхождан, а бюджетът за обхождане е оптимизиран.

 

Бюджетът за обхождане определя колко страници търсачките ще обхождат по време на сесията за обхождане. Това се определя от степента на обхождане и търсенето при обхождане.

 

Скоростта на обхождане е измерване на броя на заявките в секунда, които паякът на търсачката прави към сайта Ви, докато търсенето при обхождане определя колко често паяците на търсачки ще обхождат сайта Ви (в зависимост от популярността му).

 

Въпреки че повечето уебмайстори не се тревожат за бюджета за обхождане, това е голяма грижа за по-големите сайтове. Бюджетите за обхождане позволяват на уеб администраторите да определят приоритетите кои страници трябва първо да бъдат обходени и индексирани, в случай че роботите могат да анализират всеки път.

 

Съвети за оптимизиране

Създайте карта на сайта с помощта на CMS или Screaming Frog и я изпратете ръчно чрез Google Search Console и Bing Webmaster Tools.

Блокирайте всички страници, които не искате да бъдат обходени или индексирани, като ги поставите под файла за забрана на вашия файл robots.txt.

Почистете веригите за пренасочване и задайте параметри за динамични URL адреси.

 

Сигурност

Наличието на HTTPS защитен уебсайт е много ценно за гарантиране на сигурността на транзакциите на сайта Ви. Също така е фактор с рейтинг за Google.

 

Техническата грешка номер едно, която откриваме на сайтовете на клиентите, се свързва със смесено съдържание или HTTP страници. Това може да се случи по време на SSL миграция и да възникне от няколко причини.

 

Макар че страниците теоретично трябва да пренасочат към своя HTTPS екземпляр, все още не е полезно да има връзки към смесено съдържание. По-важното е, че тези връзки не винаги пренасочват.

 

Как да оптимизираме

 

 • Свържете се с вашия доставчик на хостинг услуги за всякакви проблеми, които продължават да съществуват с SSL сертифицирането и изпълнението.
 • Стартирайте обхождането на уебсайта си с помощта на Screaming Frog, за да идентифицирате грешки със смесено съдържание.
 • Поставете Sitemap във вашия файл robots.txt независимо от всички команди на потребителски агент.
 • Препишете своя .htaccess файл, за да пренасочите целия трафик към конкретен домейн, като използвате HTTPS URL адреса.

 

Почистете URL адресите

Вие не искате съдържание, което е свързано със счупени или пренасочени страници. Това не само може да повлияе на скоростта, но може да повлияе и на бюджетите за индексация и обхождане.

 

Проблемите с кода на състоянието могат да се появят естествено с течение на времето или поради миграция на сайт.

 

Обикновено искате чисти URL структури със статус 200.

 

Съвети за оптимизиране

 

 • Стартирайте обхождане на уебсайта си с помощта на Screaming Frog, за да разкриете кодове за състояние 4xx и 5xx.
 • Използвайте 301 пренасочвания на разбити страници, за да изпращате потребители на по-подходяща страница.
 • Използвайте персонализирани 404 страници с налични URL адреси, за да пренасочите трафика към подходящи страници.
 • Свържете се с доставчика на уеб хост за всякакви 5xx грешки, които оказват влияние върху URL адресите.

 

 1. Изграждане на линкове

Свързването е важно от многобройни SEO перспективи:

Ако технически SEO е основата на уебсайт, то вътрешните връзки са вратите, които ви позволяват да се движите от стая в стая.

Но тъй като уебсайтовете стават все по-големи и се променят, поддържането на последователност в сайта Ви и солидната структура на взаимосвързаност може да бъде трудно.

Deep Links

Дълбокото свързване служи като SEO добра практика от зората на интернет.

 

По същество, идеята е да се свържете с осиротели страници на сайта ви от страница от по-високо ниво на категория, за да прехвърлите права от една страница на друга и да се уверите, че страницата се индексира.

 

Съвети за оптимизиране

 

 • Проведете обхождане, за да идентифицирате осиротели страници, които не се индексират.
 • Използвайте връзките стратегически в рамките на съдържанието, за да преминете по права и да предоставите допълнително съдържание за четене (2 минимум на публикация).

 

Организирана йерархия

Погрижете се да осигурите добра структура на сайта си. Навигационното меню е нещо, което не бива да подценявате.

 

Съвети за оптимизиране

 

 • Проведете потребителски изследвания, за да видите какво търсят клиентите.
 • Използвайте ключови думи с точно съвпадение, за да оптимизирате страниците с категории и семантично свързани ключови думи за страниците от подкатегория.
 • Добавете следи или връзки в колонтитули, за да могат потребителите да се придвижват обратно към определена страница.

 

 1. Мобилност

Първият индекс за мобилни устройства стана първичен индекс на Google, което означава, че той се актуализира преди индекса на десктопа.

При проектирането е важно да се имат предвид размерите на самото устройство.

Като цяло двата най-важни мобилни фактора включват мобилен дизайн и бързи скорости на страниците.

 

Съвети за оптимизиране

 

 • Реализирайте отзивчив уеб дизайн.
 • Маркирайте страници с AMP код, като използвате CMS.
 • Подобрете скоростта на страницата, като намалите ресурсите.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Може да не сме успели да покрием всеки елемент на SEO, но това трябва да служи като основа на областите, които да проверявате по време на следващия одит или изграждане на уебсайт.

 

SEO е динамична и органична индустрия и като я разглеждаме от по-холистична гледна точка, можем по-добре да обслужваме потребителите си и да оцеляваме при променящите се алгоритми.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , , , ,