5 полезни SEO анализа от Google Analytics

Можете да генерирате огромно количество SEO и маркетингови анализи от Google Analytics. Те могат да Ви помогнат да откриете какви са възможностите за оптимизиране на цялостното представяне на сайта Ви. Вариращи от данни за ангажираност до конверсии и др., е практически невъзможно да изпитате недостиг на данни в която и да е област. Представяме Ви селекция от 5 практични анализа, до които можете да достигнете чрез Google Analytics, и прилагайки ги да подобрите Вашето SEO представяне.

 1. Персонализирани сегменти

Известно време персонализираните сегменти бяха ключов елемент на Google Analytics, позволяващи ни да следим трафика по канали, посетители, които са изпълнили целите, демографски данни и много други. Персонализираните сегменти могат да се създават от почти всички потребителските данни, включително прекарано време на сайта, посещения на конкретни страници, посетители, които са стигнали до целта, посетители с конкретно местоположение и др. Използването на сегменти Ви помага да научите повече за потребителите на сайта си и как те се ангажират с него.

Една конкретна област, която можете да проучите, когато създавате допълнителни сегменти, е в раздела “Аудитория” (Audience tab) на Google Analytics.

Ако влезнете в Аудитория > Интереси > Общ преглед, ще се покаже преглед на три нива на интереси:

 • Предпочитания
 • Пазарни сегменти
 • Други категории

В следващия пример ще видите, че почти 4% от посетителите са купувачи или стойностни купувачи и освен това почти 4% от потребителите работят за или имат интерес към бизнес маркетингови услуги.

Google Analytics

За да задълбочим в анализа, влизаме в раздел „Demographics” под Audience tab, за да проследим данните по възраст и пол. По-голямата част от посетителите на този сайт са на възраст от 25 до 34 години, като преобладаващи са жените.

След като разполагаме с тези данни, можем да създадем потребителски сегмент за проследяване. Връщаме се към Аудитория > Общ преглед, за да видим всички сесии. Създаваме нов сегмент чрез +Добавяне на сегмент, за да можем да наблюдаваме поведението на потребителите в този сегмент, най-честите посетители, в сравнение с останалите посетители на сайта. Трябва да се има предвид, че се задава период от 6 месеца до 1 година, за да може да се извлекат добри данни.

 1. Мониторинг на мобилния трафик

Мобилният трафик постоянно нараства по важност. Вместо просто да наблюдавате мобилния трафик към даден сайт като цяло, важно е също да наблюдавате нивата на ангажираност на мобилните посетители. Можете да направите няколко неща в тази насока.

 • Преглеждайте броя мобилни конверсии на всяка отделна страница чрез добавяне на мобилен сегмент.
 • Проследявайте мобилния bounce rate. Бъдете нащрек за страници с високи нива на bounce rate – това може да Ви помогне да идентифицирате потенциални проблеми, свързани с конкретна страница.
 • Сравнете показателите на bounce rate за мобилни устройства и компютри за една и съща страница, за да проследите по-добре разликите между изживяването от двете.
 1. Фокусирайте се върху търсенето на сайта

Има ли лента за търсене на уебсайта Ви? Ако е така, имате страхотна възможност да разберете какво търсят посетителите и колко точно са те. Например, ако голям процент от трафика Ви използва лентата за търсене, това е най-вероятно силна индикация, че основнто навигационно меню може да се нуждае от подобряване, за да могат Вашите посетители по-добре. Самата фраза, която те изписват в полето за търсене също може да Ви даде идеи за съдържание.

Например, ако даден потребител често търси фраза, за която няма много съдържание в сайта и е релевантна, бихте могли да се възползвате и да добавите подходящо съдържание, свързано с нея.

 1. Bounce Rate може да Ви даде някои добри насоки

Bounce Rate е процент от хората, които посещават Вашия сайт и го напускат само след преглед на една страница. Въпреки че някои високи стойности не са непременно в следствие на лошо потребителско изживяване (това се случва например със сайтове с много рецепти), все пак е показателно, че посетителите не са намерили това, което са търсили в сайта.

Да предположим, че се класирате напред за много конкретна фраза, но в момента, в който потребителят стигне до сайта, съдържанието не отговаря на тази заявка и той напуска или “скача” (bounce – отскачам, бел.ред.). Дизайна на уебсайта и лошия UI / UX обикновено също са виновни за високата степен на отпадане. Настройте времева рамка в Google Analytics и оценете bounce rate за всяко тримесечие, за да определите дали тя се увеличава или намалява. Ако се увеличава значително, това може да е знак, че нещо на сайта трябва да се актуализира.

 1. Локализирайте най-ефективните страници по конверсии

Разбирането на ефективността на всяка отделна страница и конверсиите, идващи от нея, може да предостави страхотни данни. Влезте в Поведение > Съдържание на сайта > Начална страница и настройте времеви периоди за проследяване на всяко тримесечие. Можете да индентифицирате всеки негативен тренд на всяка страница, като в повечето случаи проблемът е изолиран само в съответната страница.

Все пак ако има негативни показатели за няколко страници, това може да е знак за някои технически проблеми, върху които трябва да се работи.

 

Това са само някои от възможностите, които можете да използвате в Google Analytics. Използването на този безплатен инструмент в пълния му потенциал може да Ви помогне да извлечете ценни маркетингови прозрения, които от своя страна да съдействат при формулирането на силни SEO стратегии.

А ако искате безплатен SEO анализ, натиснете тук!

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,