6 стъпки за успешно създаване на SEO текстове

Овладяването на силата на SEO може да изглежда трудна задача. Независимо дали сте маркетинг специалист, предприемач или просто сте попаднали в ситуация, в която трябва да се справите с тази задача, управлението на SEO може да бъде объркващо.

В най-чистата си форма, SEO включва класиране на страници, отговарящи на правилата и изискванията за класиране на търсачките. Въпреки че може да изглежда твърде технически, SEO е ключов компонент на една успешна маркетингова стратегия за съдържание. Създаването на съдържание за целите на SEO може да ви помогне да достигнете до целевата си аудитория и да я насочите към точката за конвертиране. Целта е да привлечете аудиторията си към вашата уеб страница чрез добро класиране в търсачките. Колкото по-висока е позицията, толкова по-големи са шансовете клиентите достигнат точно до вашия уебсайт.

Има много начини да направите така, че сайтът ви да се класира добре, но в тази статия ще се съсредоточим предимно върху създаването на съдържание. SEO съдържанието е материал, който създавате основно с цел да помогнете на вашия сайт да се класира по-високо в търсачките. Този процес обикновено зависи от ключовите думи, върху които избирате да се фокусирате, и от честотата, с която добавяте ново съдържание.

И отново, SEO има технически аспект. Все пак, в основата на този процес стои създаването на солидно съдържание, което предоставя стойност за вашата аудитория. Предлагаме ви 6 стъпки, които да предприемете, за да сте сигурни, че създавате съдържание, което ще се класира.

1. Определете типа съдържание, което ще създавате

Не е грешно да има разнообразно съдържание, достъпно за вашата целева аудитория. Разнообразието от съдържание ви позволява да се харесате на различни сегменти от вашата аудитория. Ето някои от видовете съдържание за SEO, което можете да използвате:

 • Статии –създаване нановинарски тип съдържание, което би могло да присъства във вестник или списание.
 • Блог постове – обикновено статии между 1000 и 1500 думи се класират по-високо, тъй като задържат читателите по-дълго на страницата. Използването на заглавия и директният отговор на въпроси в стил „как да“ също помагат за класирането.
 • Ръководства и т.нар. „страници – стълбове“ -те често са много по-дълги от публикация в блог и имат за цел да отговорят по-задълбочено на по-ангажиращ въпрос. Съдържанието може да бъде споделено в един блог пост или да бъде разделено в няколко страници.
 • Инфографики – това съдържание е чудесно за ангажиране на аудитории, които се провокират от визуализация. Текстът в която и да е инфографика не може да бъде директно “обхождан” от търсачката, защото е изображение, затова не забравяйте да използвате Alt Text за снимката и да я свържете с блог пост или ръководство, за да увеличите SEO стойността на това съдържание.
 • Комбинация от кратки списъци и текст към тях (Listicles) – те са тип журналистически похват и са отлични за естествено включване на различни ключови думи, както и за лесна навигация.
 • Видеоклипове – подобно на инфографиките, видеоклиповете не могат да бъдат „обходени“, но можете да сдвоите видеоклиповете с информативен блог пост или да зададете SEO заглавие.

Този списък не е изчерпателен, тъй като има много други видове съдържание. Можете също така да комбинирате много от изброените по-горе носители на съдържание.

2. Направете „одит“ на съдържанието си и определете аудиторията си

Ако познавате вашата аудитория, бихте могли да изберете най-добрия тип съдържание и да използвате най-подходящите ключови думи, за да организирате съдържанието си с оглед на по-доброто класиране. Един от най-добрите начини да направите това е да проверите съдържанието си и да идентифицирате кое взаимодейства с аудиторията ви. След това можете да създадете персони, които отговарят на определена демографски критерии, местоположение и онлайн поведение. След това можете да определите типа въпроси, които тези хора биха търсили, и да изберете ключови думи и фрази, които да включите в съдържанието, за да се класирате за тези въпроси.

3. Определете конкретни цели

Какво искате да постигнете? Искате ли да увеличите конверсиите? Опитвате ли се да зададете определен тон на бранда или идентичност, или като цяло да повишите разпознаваемостта на вашата компания?

Създаването на съдържание и усилията ви в SEO ще ви помогнат да постигнете тези цели. Отделете време за разработване на постижими цели и създаване на стратегия за това как съдържанието може да помогне за достигането им.

Например, ако искате да накарате вашите уебинари да се превърнат в основна точка за вашата аудитория, трябва да оптимизирате подбора на думи и посланието, свързани с нея, за да привличате и задържате клиенти. Можете да проследявате колко успешни са усилията ви чрез анализите, извлечени от сайта ви, който е свързан с конкретния уебинар.

4. Разработване на редакционен календар и определяне на времеви рамки за създаване на съдържание

Създаването на съдържание за SEO може да бъде трудоемко. Ето защо е важно да имате стратегия за това кога и как ще създавате съдържание. Календарът ви дава възможност да разработите времева линия за създаване на съдържание и да определите място за съхраняване и организиране на съдържанието.

Можете да планирате съдържание напред във времето и дори да направите предварителни проучвания доколко са релевантни ключовите думи и фрази, които ще включите. Ето няколко полезни съвета за начало:

 • Вместо да създавате редакционен календар от нулата, може да използвате темплейт (шаблон) и да го персонализирате според вашите нужди. Много от шаблоните, налични онлайн, включват актуален календар и електронни таблици за запазване на идеи за съдържание и подходящи връзки.
 • Винаги отделяйте достатъчно време за създаване на съдържание и за провеждане на подходящи проучвания.
 • Категоризирайте съдържанието си по тема или тип, това ще улесни търсенето на това, което ви трябва в последствие.
 • Добавете категория за потенциални ключови думи и заглавия. Това ще направи проучването на ключови думи и фрази по-лесно, тъй като вече сте определили термините и фразите, които искате да използвате.

5. Създайте SEO текст

След като сте определили типа на съдържанието, което ще създавате, и сте разработили график на публикуване, е време да изградите съдържанието си. Процесът включва малко по-задълбочен план за проучване на ключови думи, дължина на съдържанието и разположение на стратегическите ключови думи и текст. Отново, целта ви е да комбинирате разработване на интересно съдържание с техническия аспект на SEO оптимизацията на ключовите думи.

Възползването по интелигентен начин от съдържанието е от съществено значение в тази стъпка. Извличането на показателите, които всъщност водят до конверсии, е най-лесният начин да се гарантира, че съдържанието ви ще бъде ефективно, без да се налага да предполагате.

6. Оценка на напредъка

Анализите от уебсайта ви хронологично ще разкрият ефективността на съдържанието. Брой посещения на страниците, степен на отпадане (bounce rate) и др. ще определят потенциалния успех на съдържанието ви. Можете да навлезнете в дълбочина, задавайки въпроси като:

 • Потребителите коментират ли?
 • Дали хората са насочвани към конверсии?

Тази информация не само ще ви помогне да проследите резултата от публикуване на съдържание, но и ще ви позволи да дефинирате къде е необходимо подобрение, актуализиране или замяна с други материали.

SEO оптимизацията не е непременно сложен процес. След като сте осъзнали нейната важност и как тя е свързана със съдържанието, започнете да създавате материали, които помагат на вашия сайт да се класира. Измислете формула, която работи за вас, и започнете да я прилагате за цялото си съдържание. Най-трудната част е да започнете. Както ви посъветвахме по-горе, започнете с дефиниране на аудиторията и след това проучете теми, които най-добре кореспондират с нея, но и с вашата сфера на дейност като цяло. След което определете и ключови думи и фрази, които да съответстват на потенциалните търсения. Така ще накарате съдържанието ви да се класира.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,