Как да анализирате ангажираността на потребителите си с помощта на Google Analytics Report?

Чудите се дали хората, които изпращате на уебсайта си, намират това, което търсят? Искате прозрения за подобряване на преживяването на клиентите?

 

В тази статия ще откриете как да анализирате ангажираността на посетителите на уебсайта си в Google Analytics. Също така ще научите как да видите кои сегменти от аудиторията прекарват повече време на уебсайта Ви и да намерите възможности за коригиране на това, което виждат посетителите, когато кацнат за първи път на сайта Ви.

Google Analytics и пътуването на клиента

Преди да преминем към анализа, нека поговорим защо първо бихте използвали Google Analytics. Мислете за това от гледна точка на разговор. Хората идват на вашия сайт и той провежда разговор с тях, за да  ги накара да станат клиенти.

 

Ако се замислите, това се случва, когато хората посещават офлайн магазин. Те трябва да взаимодействат с продавач, който им помага да закупят техните продукти. По принцип вашият уебсайт прави едно и също, а Google Analytics е начинът,  по който можете да слушате този разговор и да разберете как потребителите взаимодействат с вашия уебсайт.

 

Друг начин да мислите за разговора е ангажираността. В Google Analytics можете да разгледате отчет и да видите нивото на ангажираност на посетителите на уебсайта. Ако изобщо не се ангажират, това означава, че водят лош разговор и може да искате да промените някои от маркетинговите съобщения. Ако се ангажират много, бихте очаквали, че в крайна сметка ще станат купувачи.

 

Сега нека разгледаме отчетите на Google Analytics, където можете да намерите тези данни.

# 1: Анализирайте ангажираността на посетителите на уебсайта по източник на трафик в Google Analytics

Започнете с : доклад източник / носител. От началния екран на Google Analytics отворете Acquisition> All Traffic> Source / Medium в лявата навигация.

 

Отчетът източник / носител ви казва откъде идва трафикът на вашия уебсайт и количеството трафик, който получавате от тези различни източници на трафик. Той също така показва вашите показатели за ангажираност и в крайна сметка резултатите от целия този ангажимент.

 

В отчета източник / носител ще се съсредоточим върху раздела Поведение, който включва три основни показателя за ангажираност:

Степента на отпадане ви казва колко хора са дошли на вашия сайт и са напуснали, без да видят друга страница.
Страници на сесия е колко страници са виждали хората по време на посещението ви на вашия сайт.
Средната продължителност на сесията е колко дълго хората са останали наоколо.
В горната част можете да видите степента на отпадане, страниците на сесия и средната продължителност на сесията за сайта като цяло.

Степен на отпадане

Въпреки че е полезно да знаете, че процентът на отпадане е нисък за целия сайт, всъщност не можете да направите нищо с тази информация. Ще трябва да разгледате подробно по източник на трафик.

Ами другите източници на трафик? Степента на отпадане за трафик от търсене (google / органичен) е 0,13%, което е приблизително същото като общия трафик на сайта, но не толкова ангажиран, колкото трафика пт Фейсбук. Тук става въпрос за това, което бихте очаквали, защото тези посетители вероятно наскоро са чували за бизнеса и следователно не е толкова вероятно да се ангажират.

Степента на отпадане при мейлите е по-скоро ниска в повечето случаи, тъй като потребителите вече вероятно знаят за васпия бизнес и биха се ангажирали повече.

Страници на сесия

Сега нека преминем към страници на сесия. По-долу можете да видите, че органично има 7 страници на сесия, докато броят на целия сайт е приблизително 6. Това означава, че посетителите, идващи от Google, виждат много повече страници, когато посещават сайта.

Тези данни казват на вашия бизнес, че органичният трафик е добре. Хората търсят проблеми, намират сайта като възможно решение и когато дойдат на сайта, някои от тях се задържат, което е добре.

Средна продължителност на сесията

Третият показател, който искаме да разгледаме, е средната продължителност на сесията. На изображението по-горе можете да видите, че хората прекарват около 2:30 минути средно със сайта за всяка сесия.

Изводите, които можем да направим са, че и тук органичният трафик кореспондира по-добре., като потребителите, идващи от Фейсбук по-малко се задържат.

# 2: Анализирайте ангажираността на посетителите на уебсайта чрез целевата страница в Google Analytics

След като вече разбирате как да използвате отчета източник / носител, за да разберете историята на ангажираността, можете да използвате и други отчети на Google Analytics.

Нека разгледаме един, наречен отчет за целевата страница. За достъп до него отидете на Поведение> Съдържание на сайта> Целеви страници.

Когато отчетът се отвори, ще забележите, че е подобен на отчета източник / носител, но вместо да научите за източниците на трафик, вие научавате за целевите страници.

По-долу можете да видите, че номерата на сайта за степента на отпадане, страниците на сесия и средната продължителност на сесията са подобни на това, което видяхме по-рано. Цифрите, обаче, са съвсем друга история. Това е така, защото данните се разбиват по целева страница, а не по източник на трафик.

Третият източник, който не бива да пропускате е да проверите трафикът и ангажираността от мобилни и десктоп устрийства, за да сте наясно и откъде идват повече посетители.

 

Заключение

Показателите за степента на отпадане, страниците на сесия и средната продължителност на сесията в Google Analytics ви дават ценна информация за хората, които посещават уебсайта ви. Анализирайте тези данни в отчетите за източника / носителя, целевата страница и устройствата, за да откриете кои сегменти от аудиторията прекарват най-много време на уебсайта ви и да разкриете възможности за коригиране на това, което хората виждат, когато посещават сайта Ви.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: