Четири начина да тествате маркетинговите си идеи

За съжаление съществува погрешно схващане, че еднозначният отговор е достъпен чрез обикновено търсене в Google. Един маркетолог намира успех с определена тактика, пише публикация в блога за това и казва на всички да използват една и съща стратегия. Преди да се усетите, списъкът съдържа тази тактика и повече хора започват да я разглеждат като най-добра практика.

Въпреки че тази тактика може да бъде правилната стратегия за вашия бизнес, невинаги това е така. Препоръчваме  да търсите в интернет полезни съвети, но трябва да тествате тази теория със собствената си аудитория – на собствените си платформи. Поведението на потребителите постоянно се развива. Като ефективни търговци, трябва да тестваме теориите си възможно най-много, за да избегнем скъпи грешки.

Изграждане на култура на тестване

Маркетолозите, които пренебрегват тестването, вероятно работят хаотично. Те вярват, че успехът произтича от стартирането на кампании с голям “взрив”, с дълъг период на планиране, водещ до големи резултати. Те ценят инстинктите си върху решения, основани на данни.

Това може да е резултат от липсата на знания относно гъвкавите маркетингови практики. Други вярват, че успехът се крие в това, че следваме стъпките на „по-големите“ маркетолози и прилагаме техните книги, семинари и куррсове, както можем. Те си мислят: „Ако е работило за този и този, ще работи и за мен.“

Други биха могли да посочат бюджета като бариера. Но дори и стартирано  без огромен бюджет може да се намерят начини да се тестват и валидират идеи, преди да влезе ол-ин. Големият бюджет не предотвратява провала, тъй като дори по-големите корпорации страдат от преждевременни пускания на продукти и идеи.

Кой иска да рискува неуспех с толкова време и пари? Няколко фактора ще ви помогнат да анализирате по-добре кампаниите си и да създадете по-успешна програма за тестване. Използвайте тези съвети, за да изградите тестова култура, от която се нуждаете, за да процъфтявате:

1. Работа с кръстосана функционална група

Неотдавнашен доклад на Deloitte установи, че 89% от ръководителите посочват организационния дизайн чрез екипи като техен основен приоритет за справяне с предизвикателствата в техния бизнес.

Изграждането на междуфункционални екипи със служители от различни отдели и набори от умения позволява по-бърза комуникация и вземане на решения.

Ако все още не сте готови да преструктурирате напълно операциите си, започнете, като установите външен подход за генериране на идеи, като привлечете членове на други отдели занови концепции. Дори един вариант на перспектива засилва идеите, които изграждате за нови кампании и ви помага да откриете потенциални проблеми преди внедряването.

2. Не провеждайте еднократни тестове

Първоначалната цел на пъргавия маркетингов екип обикновено е да пусне минимално жизнеспособен продукт и след това да тества и да види как реагира избран сегмент от вашия пазар.

Ако получите сигнал, че кампанията работи, развийте и усилете този успех. Ако кампанията не отговаря на вашите очаквания, повторете подхода си или преминете към нова програма. Използвайки данните като ръководство, ще изградите цяла култура на тестване, за да можете да бъдете уверени във всяка инициатива, която използвате.

3. Не оптимизирайте за един показател

Лесно е да настроите тест и да оптимизирате за кликвания или за лийдове, но може да помислите и за дългосрочното въздействие на краткосрочните печалби.

4. Включете както количествени, така и качествени изследвания

Изпълнението на тестове може да бъде много вълнуващо, когато постигнете статистическа значимост, но не позволявайте на тези доказателства да ви предпазват от реално разговаряне с вашата аудитория. Не забравяйте да включите отворени въпросници или потребителски групи във вашата изследователска програма. Опитайте се да балансирате изследванията си, така че да разберете не само как потребителят реагира, но и защо потребителят реагира по този начин.

Нито една идея или маркетингова инициатива няма да работи за всички, без значение какво казват блоговете. Не разчитайте на непроверена статистика, за да стимулирате кампаниите си. Вместо това направете проучване, стеснете обхвата, за да отговаря на вашите нужди, и тествайте всеки нов план, за да сте сигурни, че имате истински победител.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: