Дигитален маркетинг – 5 тенденции, които трябва да знаете през 2020 г.

Дигиталният свят непрекъснато се развива можем да очакваме да видим много нови тенденции в индустрията. Марк Суон, директор в Glass Digital, обсъжда пет от най-добрите тенденции в дигиталния маркетинг, на които трябва да обърнете внимание през 2020 г.

 

Не е тайна, че индустрията за дигитален маркетинг доминира в начина, по който бизнесът рекламира своите продукти и услуги, като статистиката показва, че разходите за дигитална реклама са се увеличили с почти 10 милиарда британски лири между 2010 и 2019 г., в Англия, например, възлизайки на 14 милиарда британски лири в края на деветгодишния период. И тъй като се очаква да нарасне с още 1,6 милиарда паунда през 2020 г., си струва да вложите малко време и усилия в онлайн маркетинг тази година (Statista).

 

Но тъй като толкова много нововъведения непрекъснато навлизат на пазара, може да бъде трудно да прецените кои тактики трябва да използвате.

Ще споделим с вас пет от най-добрите тенденции в дигиталния маркетинг, които ще бъдат въздействащи на бизнеса през тази година.

 

Гласово търсене

Гласовото търсене като че ли изчезна през последните години. Всъщност статистиката на Statista изчислява, че през 2019 г. в световен мащаб е имало 3,25 милиарда цифрови гласови търсения. И тъй като прогнозите предполагат, че до 2023 г. ще бъдат използвани 8 милиарда, ясно е, че те ще станат по-важни за търговците.

 

На първо място, гласовото търсене е по-разговорно, което означава, че маркетолозите ще трябва да преоценят как създават и оптимизират съдържанието на сайта. По-конкретно, гласовото търсене поставя акцент върху семантиката на търсенията. Така че, когато създавате съдържание, ще бъде по-важно от всякога да вземете разговорен тон на предвид и да включите ключови думи с естествен звук, които биха били изговаряни в естествена реч.

 

Гласовото търсене ще постави по-голям акцент върху ключовите думи с по-дълги опашки. Така че, не забравяйте да включвате и по-дълги ключови думи в съдържанието си.

 

Изкуствен интелект (AI)

Пазарът на AI значително се разраства, като това, което се оценява на 1,58 млрд. Долара през 2017 г., се очаква да достигне 20,83 млрд. Долара до 2024 г. (проучване на пазара в Сион). И въпреки че някои търговци може да са малко предпазливи към AI и бъдещата му способност да замени познанието на човека, той има много предимства за пейзажа на дигиталния маркетинг.

 

AI разчита на събиране и анализ на данни от източници от първа, втора и трета страна, което означава, че устройствата за машинно обучение могат да разберат по-добре намеренията на потребителите на интернет и да оборудват агенциите. Освен това решенията, взети с помощта на AI, се основават на данни и алгоритми в реално време, което означава, че можете да намалите маркетинговия риск и да се приближите до успешните кампании, когато използвате машинно обучение. И, разбира се, разбирането на потребителските намерения по-добре означава подобрена персонализация. Това от своя страна води до подобрени ROI и ви дава потенциал да генерирате по-високи приходи от онези агенции и търговци, които не използват AI в своя полза.

 

Инфлуенсър маркетинг

Работата с инфлуенсъри става все по-важна за марките, които искат да продават своите продукти и услуги.

На всичкото отгоре, изследване на Think with Google разкри, че 6 от 10 абонати на YouTube ще следват съвети какво да купят от любимия си създател, а не от любимата си знаменитост. По подобен начин резултатите от проучване на MuseFind установяват, че 92% от потребителите се доверяват на социален медиа-влиятел повече от известни знаменитости.

 

Важно е да изберете внимателно с кого да работите. Въпреки че може да се изкушите, не забравяйте, че микро-инфлуенсърите, които имат по-малко последователи, но са в по-нишова зона, с повече взаимодействие, могат да бъдат също толкова полезни.

 

Създадено от потребители съдържание (UGC)

Времената се променят и тъй като хората могат да споделят всичко в социалните медии, UGC увеличава популярността си. UGC се отнася до цифровото съдържание, независимо дали това са изображения, текст, видеоклипове, аудио или нещо друго, което е създадено от неплатени сътрудници.

 

Независимо дали тези потребители просто показват своите покупки или се опитват да осигурят работа с марката, UGC се възползва масово от компаниите. По-конкретно, проучване на TurnTo установи, че 90% от купувачите съобщават, че UGC влияе върху решението им да направят покупка над всички останали форми на маркетинг. Резултатите също разкриват, че 81% от купувачите са готови да платят повече и да чакат повече за продукти, свързани с UGC.

 

Най-добрият начин да насърчите UGC е да предложите на клиентите стимул за създаване на съдържание, като код за отстъпка или безплатна доставка при следващата им поръчка. Можете дори конкретно да помолите купувачите да създадат съдържанието и да маркират марката. Предлагането на тези видове награди без съмнение ще подтикне другите да създават собствено съдържание. Тъй като все повече хора започват да се занимават с вашата марка, това може да доведе до максимална рентабилност и по-силна цифрова маркетингова кампания, която наистина резонира с вашата аудитория.

 

Видео маркетинг

Видео маркетингът е една от най-важните маркетингови тенденции за 2020 г. и се очаква да остане по този начин в продължение на много години напред. Всъщност статистическите данни от Wyzowl през 2019 г. разкриват, че 91% от видео маркетолозите смятат видеото за важна част от стратегията си, като още 83% отчитат, че това им дава добра възвръщаемост на инвестицията.

 

Видео маркетингът помага на купувачите да разберат за какви продукти и услуги се отнася и помага на бизнеса да увеличи трафика към своя сайт и да генерира потенциални клиенти.

 

И така, 2020 г. е идеалното време да направите нов подход към вашите кампании и да включите видео. Каквото и да се специализирате, със сигурност можете да направите нещо креативно с видео. Например хранителните компании и супермаркети могат да се възползват от създаването на кратки и бързи уроци за рецепти, които са смилаеми за потребителите. По подобен начин модните клиенти могат да работят с влиятелни фактори, за да създават пробни тестове и интерактивни въпроси и отговори, за да се запознаят с марката.

 

Тези пет тенденции в дигиталния маркетинг са заложени през 2020 г., така че не си позволявайте да изоставате. Включете ги в своите кампании и стратегии и със сигурност ще реализирате повече продажби през тази година.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: