Дигитална реклама. Всичко, което трябва да знаете.

Какво е дигитална реклама? И защо имате нужда от нея?

Това са точните въпроси, на които тази статия ще отговори днес.

64% от хората казват, че са били повлияни да купят нещо гледайки видео онлайн. 52% от решенията за покупка могат да бъдат проследени във Facebook. Хората прекарват достатъчно време онлайн и това може да се счита за тяхна втора работа.

Онлайн е мястото, където са хората. За да достигнете до тях като малък бизнес, трябва да сте там, генерирайки информираност за марката, увеличавайки потенциалните си клиенти и реализирайки продажби. Ето защо дигиталната реклама е толкова важна.

Но какво всъчщност е дигитална реклама? Как може да ви помогне да развиете бизнеса си?

Нека да разгледаме!

Какво е дигитална реклама?: Преглед

Какво е дигитална реклама, ако не най-добрият начин да достигнете до клиентите, които прекарват по-голямата част от времето си именно в интернет.

За да доставят услуги на собствените си клиенти надеждни сайтове като Facebook, YouTube, Yelp, Google и други ви продават рекламно пространство на техните уебсайтове. Когато рекламирате в платформа, вие на практика подкрепяте тази платформа, която вашите клиенти обичат.

 

Достигнете правилните хора с правилното послание

Тази форма на реклама ви позволява да достигнете до точните хора с правилното съобщение, в точното време. Може да мислите, че правите това чрез вестници, флаери или радиореклами. Но докато заедно проучваме дигиталните кампании, ще видите колко повдига летвата онлайн рекламата.

 

Имате измерими резултати

Дигиталната реклама не е само пускане на реклама в Twitter, Pinterest или Facebook. Тя използва интернет базирани рекламни инструменти за изследване, управление, проследяване, анализ и подобряване на онлайн рекламни кампании.

Когато я правите ефективно, дигиталният маркетинг безпроблемно се интегрира в потребителския опит на целевия ви клиент, като ги насочва обратно към вашия собствен сайт и бизнес. Това го прави по естествен и ненатрапчив начин.

 

Дигиталната реклама може да бъде персонализирана, за да постигне максимално значение за вашия целеви клиент. Това от своя страна увеличава максимално процента на конверсия. И тъй като е онлайн, можете да проследявате практически всяка стъпка, която клиентът прави във връзка с вашата реклама.

Онлайн рекламата ви позволява да постигнете възвръщаемост на инвестицията, която не е възможна чрез другите традиционни средства за реклама като телевизия, билборд, флаер и т.н.

Имайте в предвид, че някои методи и платформи ще бъдат определено по-добри за вас от други.

Някои фирми ще намерят рекламата в Google Ads за много ефективна. Други ще намирят рекламите в LinkedIn за работещи.

Ако сте на правилното място с правилните стратегии, ще намалите и разходите. А използването на грешни стратегии и платформи може да ви остави чувството, че дигиталната реклама не работи за вашия бизнес.

Малко по-надолу ще разгледаме различните дигитални реклами.

Дигиталната реклама не е традиционна реклама

Традиционната реклама използва предимно прекъсването като средство за получаване на нови клиенти. Тя се стреми към широка аудитория, която обаче в повечето случаи не е тясно таргетирана.

Трудно е да се проследи как действително хората реагират на вашата реклама. Не можете ясно да приписвате продажба на конкретна реклама или кампания. Може да получите малка помощ от анализите си от клиента, ако попълни раздел „Разкажете ни как сте научили за нас“.

Защо дигиталният маркетинг стана толкова важен?

Може би си мислите, че вашият начин на реклама работи в момента. Защо трябва да опитате онлайн рекламите тогава? Чудесно е, че си задавате този въпрос и ще ви отговорим с малко факти.

 

„Грами“, „Еми“, „Супербоул“ и „Олимпиада“ претърпяха рекорден спад на зрителските нива през тази година. Това не е нова тенденция.

 

Самите Оскари видяха спад на над 6,4 милиона души. Тези, които са платили 2,6 милиона долара или повече за 30-секундно клипче по телевизията, са бесни.

Виждаме подобни тенденции при списанията, вестниците, радиото и реклами за директна поща.

 

Голямата миграция

Проучване на института Pew Research Institute за 2018 г. установи, че около 89% от хората използват интернет редовно. Проучването открива незначителни пропуски въз основа на раса или пол. Имаше само малка вариация от 17%, основана на доходите.

Установено е, че най-голямата разлика в използването на Интернет се основава на възрастта. Но все пак 66% от хората над 65 години използват интернет.

Средният американец прекарва над 24 часа седмично в Интернет. Това е работа на непълно работно време. По-младите американци прекарват много повече време, над 50 часа на седмица. За тях Интернет е интегриран във всичко, което правят – училище, развлечения, пазаруване, социализация и дори работа.

Интернет е мястото, където са хората. Но това не означава, че опитите да ги достигнете по някакъв начин ще бъдат успешни. Рекламите с изскачащи прозорци, например, не са удачен вариант.

 

Защо дигиталната реклама е толкова успешна?

Списание Forbes го заяви много добре: Тя е достъпна, специфична и лесна за използване.

Може да видите заглавия: Разходите за дигитална реклама се увеличават. Но когато го разбиете и разгледате възвръщаемостта на инвестициите, които бизнесът може да получи дори и при малки кампании, заглавията просто не отразяват реалността.

Дигиталната реклама е достъпна. Можете да започнете дигитална реклама с едва 5 долара на ден във Facebook. С нарастването увеличете бюджета си. Анализирайте, тествайте и оптимизирайте, за да увеличите възвръщаемостта на инвестицията си.

Дигиталната реклама е насочена

Използвайки данни, събрани от вашия бизнес или от платформа за социални медии, можете да достигнете точно до кого искате да стигнете. Това означава, че можете да пускате 5 различни реклами, насочени към 5 различни типа клиенти. Всеки клиент вижда рекламата, която ще изглежда най-подходяща за него.

Формулата е проста: Уместност = Увеличени приходи.

 

Онлайн рекламата се използва лесно

Може би се питате дали този тип реклама е се прави трудно? Чудите се дали имате нужда от значителни технически умения. Факт е, че най-често срещаните форми на дигитална реклама са доста прости за настройване.

Програмите обикновено ви превеждат през стъпките.

Овладяването на дигиталната реклама за увеличаване на възвръщаемостта ви може да стане малко по-сложно. Това е, когато работата с дигитална агенция ви помага да получите най-добрия удар за вашия похарчен лев.

 

Дигиталната реклама има смисъл за малкия бизнес

Наред с всички предимства на дигиталната реклама, тя е най-добрият приятел на малкия бизнес. Не е необходим огромен бюджет за корпоративен маркетинг, за да я използвате.

 

И все пак с правилните стратегии можете да бъдете рамо до рамо или дори да победите огромни бизнеси.

 

Онлайн рекламата работи бързо

Има някои маркетингови техники, които изискват време, за да получите резултати.

Дългосрочните стратегии за брандиране, SEO и маркетинг със съдържание ви помагат да намалите разходите си за придобиване, като същевременно увеличавате приходите. Но те обикновено не са бързи сами по себе си.

 

Представете си този сценарий:

Започвате да показвате реклами. Виждате 5 пъти, 10 пъти или повече трафик през този ден. В зависимост от вида на бизнеса ви, след минути започвате да резервирате срещи или да правите продажби.

Започвате да попълвате поръчки. Клиентите започват да оставят отзиви. Повече хора виждат тези отзиви и искат да правят бизнес с вас.

Вашият бизнес излита. Онлайн реклама? Да, тя може да направи това.

Видове дигитална реклама

След това нека разгледаме основните видове дигитална реклама. Ще видите как можете да ги използвате за постигане на вашите маркетингови цели като:

 

 • Генерирате потенциални клиенти
 • Увеличавате информираността за марката
 • Направете повече продажби
 • Накарате клиентите да харчат повече

 

PPC (Реклама на клик)

С PPC плащате платформата, на която рекламирате, само когато някой кликне върху вашата реклама. Повечето видове дигитална реклама са създадени на база PPC.

Това е една от причините дигиталната реклама да работи толкова добре за малкия бизнес.

Не плащате в зависимост от това колко зрители, слушатели или читатели имат програма, станция или списание. Вие плащате само за онези, които всъщност се интересуват от вашата услуга – и които проявяват интерес, като кликват върху вашата реклама.

CPC  е цената на клик, която плащате.

Няколко фактора влияят върху това колко плащате за даден клик:

 • Колко конкуренти има
 • Доколко вашите реклами са подходящи за хората, които ги виждат
 • Вашата индустрия
 • Време, в което се показват рекламите
 • Скорост на сайта ви

Ако вашите реклами се считат за по-подходящи от вашите конкуренти, базираните на PPC системи често ще ви предоставят рекламно пространство за по-малко пари, отколкото биха натоварили вашата конкуренция.

Защо биха предпочели по-подходящите реклами? Просто е. Те печелят повече пари, когато показват реклами, които потребителите искат да кликнат. Потребителите им смятат, че получават по-добро изживяване, когато видят реклами, които са им важни.

CPM е цената, която плащате за 1000 имресии.

Вместо да плащате за кликване, може да намерите за по-изгодно да плащате за импресии. Импресията е всеки път, когато рекламата Ви се появи на нечий екран. Тя работи добре, когато искате да създадете трайно впечатление в съзнанието на човек, което може или не може да доведе до действителен клик.

Google Ads – реклама при търсене

Над половината посещения на уебсайтове започват в търсачка като Google, Bing или Yahoo. Голям процент от тези потребители са с голямо намерение. Те търсят конкретен тип продукт или услуга като решение на проблемите си. Те проучват опции. В много случаи една реклама може да ги убеди да купят сега.

 

Може би се чудите какво е дигитална реклама без реклама в търсене? Много хора смятат, че рекламата въз основа на търсенето като Google Ads (преди AdWords) е дигитална реклама. Но това е само една от многото онлайн рекламни платформи, от които трябва да избирате.

 

Рекламата в мрежата за търсене използва системата за офериране за PPC, описана по-горе. Вие наддавате на ключови фрази, които хората въвеждат в търсачките, когато търсят нещо.

 

Ремаркетинг реклама

Интернетът – и животът – могат да бъдат много разсейващи.

Представете си следната картинка: Някой е на вашия сайт. Той е готов да купи. Точно тогава получава sms. Шефътму минава…и той затваря сайта.

Ремаркетингът е много ефективен начин, за да върнете подобен потребител на вашия сайт отново.

Ето как работи. Поставяте временен онлайн тракер, наречен „бисквитка“, в браузъра на човека, когато посещава уебсайта Ви.

Безобидно еи повечето хора всъщност харесват персонализацията, която уебсайтовете могат да добавят към опита чрез системата за бисквитки.

Google го използва, за да направи резултатите от търсенето ви по-персонализирани.

Работете с платформа, която предлага ремаркетинг. Google Ads или Facebook са най-известните. След като го настроите, те ще покажат рекламата, която сте поискали до този човек няколко пъти през следващите няколко дни.

Тя ще се показва, както в основните сайтове, така и в сайтове, които са се съгласили да показват рекламите ви чрез партньорска програма.

Всеки печели.

 

Ремаркетингът може да увеличи процента на кликване с 400%. Той може да удвои нормалната Ви рекламна възвръщаемост. И може да увеличи приходите ви с 30% или повече.

Това работи само, ако първо привеждате хора на уебсайта си с други средства. Ремаркетингът е най-добрият начин да увеличите максимално реализациите си.

Реклама в социалните мрежи

Според доклад на Sprout Social, средно хората прекарват почти 2,5 часа в социалните мрежи всеки ден. Прекараното време се увеличава година след година.

Социалните мрежи са мястото, където потребителите се свързват. Те отиват там, за да се отпуснат и просто да прекарат времето си. Но те също са там и да пазаруват.

31% от хората казват, че използват социалните медии, за да открият нови марки и да пазаруват. Facebook влияе пряко или косвено върху 52% от покупките. Това включва както онлайн, така и офлайн покупки.

Около 96% от хората редовно обсъждат марки онлайн като част от опита си в социалните медии.

Рекламата в социалните мрежи ви дава много директен и измерим начин за фунии на заинтересованите хора към вашия уебсайт.

Рекламата в социалните мрежи включва стимулиране на публикации и показване на дисплейни реклами в тях. Повечето реклами в социалните медии се основават на обширни демографски данни, интереси и поведенчески данни, събрани от търсачките.

Знаехме, че има причина Facebook да събира толкова много данни за нас. Те ви позволяват да използвате тези данни, за да показвате реклами на хората, които най-вероятно искат това, което имате да предложите.

Не само можете да се насочите към демографски данни от високо ниво като пол или възраст. Позволява ви да намалите целта до неща като това, дали купуват мода онлайн, за да увеличите максимално своята релевантност за всеки човек, който вижда рекламата ви.

Уместността е ключова в рекламата в социалните мрежи. Колкото по-конкретни и насочени можете да бъдете, както с аудиторията, така и с рекламата, толкова по-добре ще се представяте там.

Имейл маркетинг

72% от широката общественост и 86% от купувачите казват, че предпочитат имейла като начин, по който бизнесът може да комуникира с тях. Това включва и реклами.

Тъй като електронната поща е толкова предпочитана, ще получите много по-високи проценти на ангажираност чрез имейл. Средната възвръщаемост на инвестициите в реклама чрез имейл е 40 долара за всеки $ 1, който харчите. Това прави имейла най-високата ROI форма на реклама.

Но използването на имейл като рекламно средство не е толкова просто, колкото публикуването на реклама в социалните медии. Получаването на подобна ROI зависи от няколко фактора като:

 

 • Възможност за получаване на качествени абонати
 • Възможност за ангажиране на абонати
 • Възможност за задържане на абонати
 • Достъп до инструменти за автоматизация и сегментиране
 • Получаване на качествени абонати

Не получавате качествени абонати като купувате имейл списък. Създайте своя списък, като предлагате на хората нещо ценно в замяна на регистрация. Това може да е шанс да спечелите продукти. Това може да е безплатна пробна версия. Може да е електронна книга.

Рекламата в социалните медии е чудесен начин за изграждане на този списък. Те работят ръка за ръка, за да достигнете до хората там, където са и да ги прекарате в пространство, където можете да направите рекламата още по-смислена.

Ангажиране на абонати

Бъдете внимателни, след като привлечете тези качествени абонати. Не искате да изпращате оферти всяка седмица. Това се нарича спам и те ще се отпишат.

Вместо това изпращайте реклами умерено, за да не бъдете маркирани в папката със спам.

Сегментирането и автоматизацията са най-добрите начини за ангажиране на абонатите и запазването им.

Сегментиране за увеличаване на релевантността

След като имате абонати, използвайте софтуер за сегментиране. Това ви позволява да изпращате определено съдържание до определени хора от списъка ви, които най-вероятно се интересуват от него.

Сегментирането също ви помага да не изпращате неподходящо съдържание. Това би намалило честотата на кликване. Или може да доведе до отписване.

С имейл рекламата можете дори да създавате реклами, които показват персонализирани препоръки на дадено лице въз основа на предишни покупки.

Маркетинг на съдържанието като рекламно средство

Когато питате какво е дигитална реклама, може да не мислите за маркетинг на съдържание. Но 90% от маркетинговите отдели го използват.

Съдържанието привлича заинтересовани хора. Кажете им за вашите продукти или услуги, без да плащате за рекламно пространство.

 

Както споменахме по-рано, маркетингът със съдържание не е бърз, освен ако не използвате платени реклами, за да усилите ефектите му. Но това помага да намалите разходите за реклама във времето.

Повече хора идват на вашия уебсайт и профил естествено заради магнита, който сте създали.

Инфлуенсър маркетинг

Има хора онлайн, които вече са свършили цялата работа за изграждането на своите последователи и марка. Вашият целеви клиент може да гледа на тези хора като експерти по различни продукти или услуги, които продавате.

Мрежата с тези влиятелни личности е чудесен начин за малък бизнес или всеки бизнес да разпръсне марката си пред повече хора. Стига да намерите подходящия инфлуенсър.

В заключение какво е дигитална реклама? Това е най-добрият приятел на малкия бизнес

Няма да е необходимо да питате какво е дигитална реклама, след като видите, че тя работи за вашия бизнес. Никой друг метод не може да привлича насочен трафик по-бързо от интернет рекламите. Увеличете приходите и развийте бизнеса си с този много важен инструмент.

Ако питате какво е дигитална реклама, вие вероятно сте нов в областта. Може да сте готови да се потопите от раз, но може и да имате въпроси.

Наемете дигитална агенция като нас…поне първия път, докато не сте достатъчно наясно какво точно правите.

 

Можем да ви помогнем да получите най-добрата възвръщаемост на инвестицията. Имаме вътрешни познания и инструменти, които да ви помогнат да успеете. Какво чакате? Нека ви помогнем да развиете бизнеса си. Свържете се с нас за консултация. Най вероятно се чудите и за цени за дигитален маркетинг? Те са индивидуални и заваситят от това колко бързо искате да се изстреляте и колко, разбира се, е вашият бюджет.

Tags: , ,