Добрият SEO консултант – как да го намерите?

Консултациите не са лесна работа – без значение от индустрията или нивото на уменията.

За жалост SEO индустрията не е толкова ясна за обикновения потребител и за предприемача и може много да се спекулира с нея. Плащате за нещо, а нищо не виждате. Чувате постоянно, че още е рано, че има време, че се работи по план и т.н., но вие не виждате нищо в момента и се надявате, че с времето обещаните резултати ще се появят. И да, и не.

За жалост много хора целят бързи резултати, без изобщо да се замислят, че резултатите на първа страница са само 10 и се изисква много труд, за да се „бие“ конкуренцията.

Истината е, че никой не знае точно как работи Google. Ако беше така, досега щеше да се знае.

Алгоритмите се променят и можем само да гадаем какво ще се случи. Разбира се, повечето SEO консултанти и SEO експерти имат нужните наблюдения, следят новините на Google и могат да тестват различни теории и свои наблюдения, за да отсеят работещото от неработещото.

Истината е, че хората се променят, търсенията – също. SEO вече е игра на психология.

Да отгатнем кой потребител има намерението да купи и кой просто търси да се информира. Не е лесно. Преди търсехме с една дума, а сега вече с повече, а комбинациите са хиляди.

И въпреки, че се занимаваме с SEO повече от 10 години и имаме десетки фирми, на които сме помогнали, знаем, че има още накъде. Не обещаваме резултати, но даваме всичко от себе си. И понякога сами се изненадваме.

Но стига толкова. Нека ви кажем на какво би трябвало да наблегне добрият SEO консултант и експерт.

 1. Добрият SEO консултант и експерт определя целите

 

Поставянето на цели в началото на всяка консултантска връзка е от ключово значение.

По този начин всички, които участват в проекта, имат ясно разбиране за мисията, какво е разумно и достъпно, и могат да поемат своята отговорност.

Без да си поставяте цели, е изключително трудно (почти невъзможно) да се докаже стойност или да се разбере дали проектът е бил успешен.

Решете кои показатели са ключови и се уверете, че проследяването е налице, за да можете редовно да отчитате напредъка.

Дали целта е:

 • Увеличение на органичния трафик с [X]%.
 • Подобряване на видимостта на ключовите думи около [X], [Y] и [Z].
 • Намаляне цената на кликване.

 

 1. Добрият SEO консултант и експерт образова клиентите си

Особено в дигиталното пространство образованието е огромна част от успешните взаимоотношения клиент / консултант.

Истината е, че има толкова много различни аспекти на дигиталния маркетинг, че не можете да очаквате някой да е експерт във всичко. Или дори да сте запознати с най-добрите практики и тактики във всяка област.

Мислейки за SEO (само част от успешна програма за дигитален маркетинг), има техническо SEO, проучване на ключови думи, изграждане на външни връзки, вътрешно налинкване, оптимизация на съдържанието на страница и т.н.

В допълнение към това пейзажът постоянно се променя. И, ако вие, като клиенти, не сте наясно, може лесно да бъдете излъгани.

 

 1. Добрият SEO консултант и експерт има опит и трябва да го докаже

Изключително важно е да демонстрира знанията си и да покаже постиженията си. Това е най-добрият начин да покаже колко е компетентен. Ако е работил в същата сфера, това може би е бонус. Търсете доказателства, а не празни приказки. Трябва да сте наясно, че веднъж достигнали челните места, можете лесно да ги загубите. Никой не се задържа за постоянно в топ 3.

 1. Добрият SEO консултант и експерт отговаря ясно

Представете си, че зададете въпрос. Очевидно не знаете отговора, но можете лесно да се досетите, когато консултантът се колебае. Започва едно неясно мънкане или по-лошо – изпада се в теории и се измества фокусът. Просто е: или знае или не знае, но трябва да го обясни ясно, а ако посочи примери – още по-добре. Няма човек, който да знае всичко, но трябва да може да си го признае.

 1. Добрият SEO консултант и експерт избира правилните инструменти

Хайде да си го признаем. Ако някой ви каже, че ръчно прави seo одит или ръчно ще открие грешките в сайта ви – е ясно, че е лъжа. Представете си как някой ще започне да прави анализ на 300 000 страници, ако имате голям онлайн магазин. Докато го направи – вече ще сте пенсионери и Google ще е сменил алгоритъма поне 3000 пъти. А как ще гарантира, че от толкова ръчен труд не е допуснал грешка. Добрият SEO консултант трябва да използва доказани seo инструменти. И то – платени. Защото само платените софтуери имат пълни функции и ъпдейти. Просто и логично.

 

   6. Добрият SEO консултант и експерт познава аудиторията

SEO е за хората, не за машините. Съдържанието, което се класира, трябва да бъде оригинално, вярно, добре написано и интересно. Именно за това, seo консултантът трябва да знае коя е аудиторията, която ще го консумира и да дава правилните насоки. Хората са тези, които ще четат и ще се ангажират, нали?

Има и още и още, но тези 5 точки са главните насоки, по които можете да познаете добрия seo консултант и seo експерт. За останалите ще ви трябва консултация.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: