Archives

Schema Markup – изпъкнете с резултат

Schema Markup – изпъкнете с резултат Schema Markup – код, който се добавя към HTML на уебсайт, за да даде на търсачките по-подходяща информация за бизнес, човек, място, отзиви, продукт или нещо. Schema Markup може да помогне на вашия сайт като направи резултата от търсенето ви изпъкващ и подобри честотата на кликване.  

Continue reading

Search Engine / Търсачка

Search Engine / Търсачка – програма, която търси индекс на информация и връща резултати на потребителя въз основа на съответните ключови думи. Най-известните търсачки са Google, Youtube, Bing и Yahoo.

Continue reading

Search Network / Мрежа за търсене

Search Network / Мрежа за търсене – Група от уебсайтове, в които могат да се показват реклами. Мрежата за търсене на Google, например, е група от уебсайтове на Google и извън него, които си партнират с Google за показване на текстови реклами.  

Continue reading

SEM (Search Engine Marketing)

Tермин, използван за описване на онлайн усилията за привличане на клиенти към уебсайт. SEM e цeлият нaбop oт мapĸeтингoви и peĸлaмни тexниĸи, с които се вдига пoceщaeмocттa нa caйтa.

Continue reading

SEO / Oптимизация на сайт

SEO (Search engine Optimization) – процесът на подобряване на ефективността на уебсайта и позиционирането му в органични резултати от търсачките чрез различни методи, включително производство или подобряване на съдържание, подобряване на технически код и придобиване на връзки. Прочетете SEO оптимизация на сайт – 22 стъпки за оптимизация на сайт

Continue reading

SERP / Серп – страница с резултати

SERP / Серп – страница с резултати SERP (Search Engine Results Page) – означава страница с резултати от търсачката, страницата със списък с резултати от търсенето, която се връща на търсещия, след като те изпратят търсене по ключова дума.

Continue reading

Sessions / Сесия – Показател в GA

  Sessions / Сесия – Показател в GA, който измерва периода от време, в който един потребител взаимодейства с уебсайт (В Google по подразбиране е 30 минути. Сесията не зависи от това колко страници се преглеждат, така че, ако човек отиде на уебсайт и разгледа различни страници в продължение на 20 минути, това ще се

Continue reading

Sitelink / Връзка към сайта

Sitelink / Връзка към сайта – Разширение на рекламата в Google Adwords, което се показва под основното рекламно копие, което води до конкретна страница на уебсайта (т.е. Свържете се с нас, За нас и т.н.). Рекламите могат да имат от 2-6 връзки към сайта.

Continue reading

Sitemap / Карта на сайта

Sitemap / Карта на сайта – XML файл или страница на уебсайт, който изброява всички страници и публикации, които търсачките могат да видят. Този документ помага на търсачките да разберат бързо цялото съдържание, за което трябва да бъдат запознати на определен уебсайт.

Continue reading

Slug – част от URL адреса

Slug – част от URL адреса, която идва след .com. Например, началната страница може да бъде http://www.domain.com, но за страницата „Свържете се с нас (Contact us)“, в края на URL адреса ще бъде добавен Slug, който да насочи браузъра към страница в уебсайта, т.е. http: // www.domain.com/contact-us.

Continue reading

Spam / Спам – некоректният маркетинг

Spam / Спам – некоректният маркетинг Spam / Спам – широко понятие, което включва много различни некоректни дейности в дигиталния маркетинг, които се извършват или за да помогнат на уебсайта да се класира по-добре, или да навредят на конкурентния уебсайт. Спамът често се наблюдава под формата на стотици или хиляди нискокачествени връзки, които са изградени

Continue reading

Spider – Автоматизирана програма

Spider – Автоматизирана програма, която посещава уебсайтове по нечестиви причини, като често се показва в Google Analytics като лош трафик. Google обаче използва бот за обхождане на уебсайтове, така че те да могат да бъдат класирани и добавени към търсенето с Google.

Continue reading

SSL сертификат – сигурен протокол

SSL сертификат – сигурен протокол SSL сертификат – Тези малки файлове с данни се добавят към уеб сървърите, които след това позволяват на уебсайта да използва протокола HTTPS. SSL сертификатите свързват цифрово криптографски ключ към данните на организацията. Първоначално те са били използвани за осигуряване на вход, трансфер на данни и транзакции с кредитни карти,

Continue reading

Style Sheet – Съкратен термин за CSS

Style Sheet – Съкратен термин за CSS (Cascading Style Sheet). CSS e документ с код, който казва HTML на уебсайта как трябва да се показва на екрана. CSS е документ за спестяване на време за уеб дизайнерите, тъй като те могат да стилизират партиди от HTML код, а не да оформят отделни редове код едно

Continue reading