Организиране на игра във фейсбук

Фейсбук игра – научете всичко за Fаcebook игрите – от организирането, до условията и правилата за успешното и организиране.

 

Фейсбук игра? Защо не? От немалко време всички собственици на страници забелязват значителен спад в органичното достигане на facebook постовете до аудиторията. Много от тях търсят начини как да комуникират с аудиторията си и да създадат лоялност с потребителите.

Затова и не малко от тях организират игри. Ако и вие искате да засилите ангажираността към вашия бранд и да достигнете до по-широка аудитория, продължете да четете и следващите редове.

ЗАЩО ТОЧНО ФЕЙСБУК / FACEBOOK ИГРА И КАК ТЯ ЩЕ ПОМОГНЕ НА БИЗНЕСА ВИ?

Игрите с награди са много полезни, когато искате да засилите ангажираността на потребителите, да проучите мнения или да ги насърчите да пробват продукта Ви.

Истината е, че те са забавната част, а хората обичат да се забавляват. Това ги насърчава да лайкват, коментират, споделят и да извършват редица други действия на страницата ви, а това от своя страна помага тя да достигне до по-голяма аудитория.

Част от брандовете се притесняват, че организирайки игри в социалната мрежа, ще достигнат до така наречените „gift хънтъри“ или потребители, които не се интересуват от продукта, а само от наградата.

Дори и да има резон в това, ние подкрепяме организирането на игри по една проста причина – когато даден бранд изисква да печели и да продава, е редно и да дава. Факт е, че навсякъде сме облъчвани от оферти и промоции и това донякъде втръсва.

А една фейсбук игра се явява свеж елемент. Съществуват толкова много интересни и безплатни игри, но за това – ще прочетете в следващите редове. Нека първо обясним:

ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО ДА ИМАТЕ АНГАЖИРАНОСТ НА СТРАНИЦАТА?

Както може би знаете, Фейсбук има алгоритми, които в същността си са доста сложни, но набързо ще обясним. С две думи тези алгоритми определят кое е най-интересното съдържание за потребителите от вашата страница и им го показват.

Така, ако вашите фенове обичат видеа, респективно те ще достигат до  тях, ако харесват снимки – те ще резонират по-добре. Колкото повече харесвания, споделяния, коментари и реакции генерирате, толкова повече хора ще достигате. Именно затова е толкова важно да ангажирате аудиторията на бизнес страницата ви. Има и още нещо, забалязвали сме, че след фейсбук игра, органичната ангажираност се засилва и след нея. А това определено си е бонус.

И ТАКА – КАК ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ИГРА ВЪВ FACEBOOK?

Първото и най-важно нещо е да изберете целта. Както спомехаме в по-горните редове тя може да бъде да проучите мнения от аудиторията си, да наложите нов продукт, като го обявите за награда, да зададете въпрос или просто да организирате играта с цел продажба.

Второто най-важно нещо е да изберете механизма или просто казано:

 • Периода
 • Наградата
 • Типа игра

Третата стъпка е да опишете правита на играта на страницата си, за което можете да прочетете  по-надолу.

ИДЕИ ЗА ИГРИ ВЪВ ФЕЙСБУК – 9 ИДЕИ ЗА ИНТЕРЕСНИ ИГРИ

Идейте за игри са ужасно много, но тук ще опишем изпробваните и имат добър резултат.

 

 1. Фейсбук игра, свързана с въпроси – кой продукт ви харесва най-много и защо, коя е любимата ви марка, кое предпочитате това или другото и още от този тип.

Ние сме организирали подобна игра за бранд, който продава климатици. Потребителите трябваше да отговорят на въпроса на колко градуса държат климатика си през зимата.

Така щяхме да съберем и повече информация за статия от самите потребители. В случая играта беше ваучер от 500 лв., който да бъде изпозлван от потребителя за определени продукти от сайта.

facebook-igra

2. Фейсбук игра с томбола или регистрация – изключително подходяща, ако целта ви е да съберете лийдове/имейли на потенциални потребители. От една страна ще привлечете трафик, а от друга ще си осигурите и база данни от имейли.

А след играта можете да им предоставите допълнителен стимул като безплатна доставка или по-голяма отстъпка. Ето и пример, с който успяхме да съберем над 500 регистрации в сайта.

фейсбук игра

 

 1. Фейсбук конкурс и фотоконкурс – много добър подход, чрез който можете да накарате аудиторията да споделя снимки с вашия продукт и да определите време за гласуване. Така има шанс хората, които участват да споделят с приятели и да ги накарат да гласуват и те. А това е възможност да си наберете още аудитория.
 2. Как да увеличим продажбите с фейсбук игра – един от начините е да обвържете потребителите с покупка. Можете да ги накарате да сготвят рецепта с ваш продукт, ако бизнесът ви е свързан с храна (правили сме такава за Бор-Чвор) или да подарите сума под формата на ваучер, за да стимулирате покупка, както е в по-горния пример.
 3. Фейсбук игра за най-близкия отговор или предположения – можете да публикувате продукт и да накарате потребителите да отгатнат колко тежи и колко сходни артикули има в сайта. Така можете да ги накарате да потърсят информация на страницата ви, а това е повече трафик.
 4. Фейсбук игра споделете историята си този вид  игри е подходящ за по-утвърдени брандове и не се препоръчва за стартиращи такива. Правили сме подобна за Витасин и събрахме много хубави истории и мнения. Този тип игри работят и когато искате да утвърдите бранда си.
 5. Фейсбук игра Довършете иречението – пробвали сме я за няколко наши партньори и е наистина забавно. Просто няма как да се подминат коментарите.
 6. Фейсбук игра с рими най-забавната. Избирате 4-5 думи и карате аудиторията да измисли текст с рими. Получава се страхотно. Игрите с разбъркани букви също работят и ангажират.
 7. Фейсбук игра с 2 опции можете да попитате аудиторията какво предпочита – 10% отстъпка или безплатна доставка за определен артикул. Тази игра отнема време, защото е добре на лично съобщение да изпратите кодове за едно от двете и така да се опитате да конвертирате.

ОРГАНИЗИРАНЕ НА ИГРА ВЪВ ФЕЙСБУК / ПРАВИЛА ЗА ИГРИ ВЪВ FACEBOOK –ПРИМЕРНИ ОБЩИ УСЛОВИЯ

 

Организирането на игра върви ръка за ръка с правилата. И много трябва да внимавате с тях. Ще ви дадем примерна идея и структура за вашата игра във facebook.

 

УСЛОВИЯ  НА ИГРА във facebook  : “Име”

1. ОРГАНИЗАТОР

Игра : “Име”се организира и провежда от …………………, ЕИК, с адрес на управление:………………..наричан за кратко ОРГАНИЗАТОР.

 1. УСЛОВИЯ НА ПРОВЕЖДАНЕ

2.1 Общите условия ще бъдат достъпни за целия период на провеждане на Конкурса на интернет адрес: линк

2.2 Организаторът си запазва правото да променя или допълва Общите условия, като промените влизат в сила от официалното им публикуване на линк

2.3 В Конкурса участват всички тези, които са спазили условията.

2.4 С участието си в Конкурса участникът декларира, че е съгласен с Общите условия.

 1. ТЕРИТОРИЯ НА ПРОВЕЖДАНЕ 

3.1 “Име” се организира и провежда на територията на Република България.

 1. ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

4.1 Конкурсът стартира на ……… г. и приключва на …………. г. в 23:59 ч. („Период на Конкурса“)

4.2 ОРГАНИЗАТОРЪТ има право да променя сроковете и като известява за това на адрес: линк

 1. ПРАВО НА УЧАСТИЕ

5.1 Да участва има право всяко навършило пълнолетие физическо лице, живеещо на територията на Република България.

5.2 В играта не могат да участват служители на ………………, както и членовете на техните семейства.

5.3. Участието в Конкурса не е обвързано с настоящо закупуването на каквито и да е стоки и/или услуги от Организатора или трети лица, нито с посещение на …………… или с други артикули или услуги от търговските обекти на Организатора.

5.4. За да се регистрирате за участие в играта участникът трябва да изпълни: ……………………………………………, както и да сподели публично публикацията в профила си.

С публикуването на снимка или разказ, всеки участник приема настоящите  условия на играта.

5.5. Участващите се съгласяват, че може да публикуваме инициалите ( първа буква от име и фамилия) или друг вид кореспондираща информация, както и имената на профилите им в социалната мрежа.

 1. МЕХАНИЗЪМ И ОПИСАНИЕ НА НАГРАДИТЕ:

6.1 Играта се организира в Интернет, на страницата на ……………………

6.2 Награди:

Първа награда – …………………………………….

Втора награда – …………………………………….

Трета награда – …………………………………….

 1. 3 За да се включи в играта участникът трябва да изпълни условията: …………………………………

6.4 Наградата ще бъде дадена при приключване на играта и се обявява на страницата: линк

 1. ПРОЦЕДУРА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА НАГРАДИТЕ

7.1 Печелившият се избира чрез томбола на случаен принцип и ще бъде обявен на страницата линк

7.2 Представител на ………………………. ще се свърже с победителя на лично съобщение за уточняване начина за получаване на наградата.

7.3 Наградата може да се получи и предоставяне на документ за самоличност с предварителна уговорка с представител на ……………………

7.4 Победителят няма право на паричната равностойност на наградата.

7.5 В случай, че победителят не се свърже с Организатора в 5-дневен срок от края на Играта за получаване на наградата, той губи правото си да получи наградата.

 1. ОТГОВОРНОСТ

8.1 Организаторът не отговаря за погрешно заявена информация от участниците в тази игра.

8.2 Играта не се спонсорира, възлага или осъществява по какъвто и да било начин от Facebook и Instagram и не трябва да се свързва със съответните.

8.3 Решението за дисквалификация на участник е изцяло на Организатора. Той не дължи обяснение за начините на определяне на опит или нарушение на Общите условия.

8.4 Играта по никакъв начин не представлява хазартна дейност, съгласно разпоредбите на Закона за хазарта.

 1. ЗЛД

Организаторът на играта е надлежно регистриран администратор на лични данни в КЗЛД, като от своя страна предприема мерки за ЗЛД на абоната, съгласно ЗЗЛ данни.

„Политика за поверителност“ е налична тук: линк

 1. ПУБЛИЧНОСТ

С участието в тази игра всеки участник се съгласява, че ако бъде определен за печеливш, неговите имена, профилно име в Facebook могат да бъдат използвани за целите на кампанията, а именно оповестяване на печелившия на интернет сайта на Организатора и на неговите Facebook и Instagram профили, като Организаторът не дължи за това заплащане.

 1. ОРГАНИЗАТОРЪТ има неотменимо право да прекрати играта по всяко време, в случай, че настъпят нарушаване на правилата, злоупотреби или форсмажорни обстоятелства.

Настоящите Правила влизат в сила от ………….

 

ТЕГЛЕНЕ НА ПЕЧЕЛИВШ ОТ ИГРА ВЪВ ФЕЙСБУК

Тегленето на печеливш/и ви съветваме да е съвсем прозрачно. Можете да изтеглите победител като заснемете клипче или да използвате софтуер. Такъв, например, e https://commentpicker.com/. Можете да излъчите победител във фейсбук и инстаграм.

 

КАКВИ ИГРИ ДА НЕ ОТГАНИЗИРАМЕ ВЪВ ФЕЙСБУК ИЛИ СА ЗАБРАНЕНИ?

Фейсбук, разбира се, има правила за това какво е позволено и какво не. Игри, които карат потребителите да тагват, да споделят или такива, с които се „просят“ лайкове не се толерират. Факт е, че още се използват, но ако решите да ги правите, е добре да изберете ясно какъв ще е принциоът на теглене на победител.

 

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ИГРИТЕ:

 • Стартайте се да не затруднявате потребителите
 • Бъдете кратки и ясни
 • Използвайте визия, която да привлича
 • Обяснете ясно и конкретно
 • Подсигурете се с видео доказателство как сте избрали победителя, за да не си докарате обратен ефект
 • Бъдете честни – потребителите усещат, ако се опитате да ги измамите

 

А ако имате затруднения или ви е нужна помощ, разгледайте нашата услуга за фейсбук поддръжка или се свържете с екипа на нашата дигитална агенция.

Още полезно съдържание: Маркетингова стратегия | Mаркетингов план за печалби