Facebook Рекламa

Рекламата във Facebook е достъпна за фирми в много индустрии. Рекламите могат да бъдат толкова прости или толкова сложни, колкото искат. Без значение от броят, обхватът е широк: Бизнесът има възможност да рекламира на пазара на два милиарда души във Facebook всеки месец.

Процесът е лесен. Facebook позволява на потребителите да таргетират аудиторията чрез инструменти за самообслужване и им дава аналитични доклади, които проследяват ефективността на всяка реклама. Обхватът и видимостта могат да помогнат за изравняване на условията за независим бизнес, който иска да се конкурира с компании с много по-големи бюджети.

Чрез платформата на Business Manager на Facebook, предприятията имат едно „гише“ за всички свои маркетингови и рекламни нужди. Допълнителни ресурси като достъп до Instagram и каталози на продукти са част от инструментите.

За да се овладее напълно рекламата във Facebook, е необходимо постоянство и дълбоко разбиране за това как работи платформата във всичките й измерения. За ваше щастие, ние създадохме най-доброто ръководство, за да започнете.

 

Как да настроите рекламния си акаунт във Facebook

Първата стъпка е лесна: Настройте акаунт за реклама във Facebook. Това е доста лесен процес и включва следните четири стъпки:

 • Настройте Facebook Business Manager. Първо, вие създавате страница във Facebook за вашия бизнес. Оттам можете да създадете акаунт на Business Manager, който ви позволява да пускате реклами за тази страница. За да започнете, отидете на началната страница за Business Manager и щракнете върху „Създаване на акаунт“ – След това влезте с помощта на имейла и паролата, които сте използвали за настройка на акаунта на вашата бизнес страница.

 

 • Инсталирайте Facebook Pixel. Отидете на вашия уебсайт и инсталирайте пиксела от Facebook, който позволява на Facebook да идентифицира хора, посетили вашия уебсайт, да създава персонализирани аудитории, съставени от тези посетители, и след това да показва реклами на тях.

 

 

 • Създайте аудитории, за да таргетирате потребители. Този инструмент ви позволява да създавате и запазвате аудитории, които са най-подходящи за вашият бранд. Върнете се в Business Manager и изберете опцията “Audiences” от колоната с опции.

 

 • Създайте Facebook реклама от публикация във Facebook. Сега можете да го изпробвате. Първо решете какво искате да постигнете – искате ли повече кликвания, продажби, гледания на видео или потенциални клиенти?

 

Facebook Ads Manager е основният инструмент за създаване и анализ на вашите рекламни кампании във Facebook. Създаването на самата реклама просто включва избор на „Създаване на реклами“ от падащото меню в горната дясна част на вашата бизнес страница.

Когато отворите главното меню, ще видите пет раздела: Планирайте, създайте и управлявайте, Измервайте и отчитайте, Асетс и Настройка. Познанието как работи всеки инструмент е от съществено значение за оформянето на вашата кампания.

 

 • Планирайте/Plan. Разделът „План“ съдържа инструменти, които ви помагат да научите неща за вашата аудитория и ви дават творчески идеи за стартиране на рекламите ви. С инструмента „Аaudience Insights“ можете да разберете много информация за различни аудитории във Facebook.
 • Създаване и управление/ Create and Manage. Тук намирате инструменти за създаване на вашата реклама и управление на вашите кампании.
 • Мярка и отчет/ Measure and Report. Когато искате да анализирате как се представят рекламите ви, разгледайте инструментите в секцията „Мярка и отчет“/ Measure and Report. Например тук можете да създадете тези персонализирани конверсии, за да проследите дали рекламите отговарят на вашите бизнес цели.
 • Асетс/ Assets. Този раздел ви дава бърз и лесен достъп до ключови опции, които сте използвали за изграждането на рекламите си, включително аудитории, които сте запазили за таргетиране на реклами, изображения, които сте използвали, вашия Facebook пиксел и други.
 • Настройки. Областта на настройките е мястото, където се съхранява цялата информация за вашия акаунт. Отидете там, за да актуализирате информацията за плащанията, имейла си и т.н

Facebook пикселът е инструмент, който ви помага да стартирате силно таргетирани кампании, така че е важно да го инсталирате, преди да стартирате реклами във Facebook. Всеки рекламен акаунт получава един пиксел по подразбиране, който да използвате. Кодът се състои от две основни части: основен код на пиксела и код на събитието. Основният код на пиксела проследява целия трафик към вашия сайт. Кодовете на събитията са допълнителни части от кода, които можете да добавите под пикселния код по подразбиране към конкретни страници на вашия уебсайт, които ви позволяват да проследявате определени действия на тези страници.

Докато преминавате през този процес, е важно да осигурите достъп за споделяне до Google Analytics, Facebook, ClickFunnels и други активи на водещи страници, тъй като всяка платформа има свои структури за настройка на акаунти и понякога включва множество настройки. Причините, поради които това е важно са:

 • Можете да премахнете отговорността съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR), закона на Европейския съюз (ЕС), който дава по-голяма защита на личната информация на физическото лице и как се взима, съхранява и използва. Ако събирате клиентски данни на клиенти в собствения си акаунт, можете да се окажете в положение да бъдете процесор на данни или администратор на данни и по този начин да носите отговорност по GDPR.
 • Вие защитавате репутацията си. Клиентите може да не разбират напълно данните и цифровите фунии, когато започнат да работят с вас, но в крайна сметка ще разберат. Ако се почувстват използвани в края на връзката ви купувач-продавач, те няма да говорят високо за вас пред своите приятели или колеги.

 

Как да започнете с реклама във Facebook

Разбирането на алгоритъма за реклами във Facebook е важно, защото той идентифицира реклами, които осигуряват добро потребителско изживяване.

По този начин правилните настройки могат да ви помогнат да оптимизирате бюджета си. Има практическа причина, поради която алгоритъмът съществува: Ако рекламодателите монополизират емисията новини, Instagram, дясната колона или каквото използвате за реклама във Facebook, хората няма да се върнат във Facebook. Това означава, че рекламите ви трябва да предоставят стойност, защото Facebook иска да създаде положително потребителско изживяване със смислени взаимодействия.

Прозрачността на рекламата е важна за измислянето на алгоритъма. Възможността всеки потребител да вижда точно какви реклами се изпълняват във Facebook страница или Twitter акаунт е особено полезна за маркетолозите и бизнеса. Има три основни начина, по които маркетолозите могат да използват тази информация в своя полза:

 • Изследователски конкурентни кампании и потребителски пазари. Виждането на всички рекламни кампании, които вашите конкуренти провеждат, е безценно, тъй като ги сравнявате със собствената си кампания. Посетете техните лендинг страници и преценете призива им към действие. Какви специални оферти предлагат? Колко дълги са техните видеоклипове? Опитват ли се да привлекат кликвания, да предизвикат покупки или просто да създадат информираност?
 • Черпете вдъхновение за използване на нови рекламни функции. Новите рекламни функции се разгръщат през цялото време във Facebook и Twitter. Потърсете големи марки като Home Depot, Target или Airbnb, за да видите как използват нови рекламни функции; това е добър начин да видите какво прави всяка функция и как работи, без да инвестирате бюджета си.
 • Споделете активни кампании с клиенти и бъдещи потребители. Тъй като потребителите могат да се ангажират с рекламите по същия начин, както биха направили, ако рекламата се появи в тяхната емисия за новини, клиентите и бъдещите потребители вече имат възможност да започнат покупка или регистрация, която може да са пропуснали да направят.

 

И така, как да изградите ефективна рекламна кампания във Facebook? Първо трябва да имате план за действие. В противен случай ще целите на сляпо, без да имате ясна представа къде искате да отидете. За да видите постоянни резултати, посочете къде във вашата търговска фуния можете да използвате реклами във Facebook. Отговорете на тези четири въпроса, за да помогнете да определите стратегията си:

 • Каква е целта ви на реклама във Facebook? Например, искате ли да генерирате нови клиенти за вашия бизнес, продажби за вашия магазин за електронна търговия или абонати на вашия блог?
 • Имате ли съществуващ или последователен трафик на уебсайта ви?
 • Имате ли списък с имейли? Ако е така, активен ли е и колко хора са в списъка ви?
 • Можете ли да създадете уникално съдържание за вашия бизнес / индустрия?

 

Въз основа на вашите отговори има три рекламни стратегии във Facebook, които можете да използвате, за да направите следващата стъпка напред:

 • Осигурете безплатно съдържание, за да „затоплите“ аудиторията си. Маркетингът на съдържанието е един от най-ефективните начини за разграничаване на вашия бизнес и загряване на „студената“ аудитория. Осигурете безплатно ценно съдържание, което забавлява, обучава или вдъхновява вашия идеален клиент. Можете например да използвате видеоклипове, лийдови магнити (ръководства, контролни списъци, купони и т.н.) или публикации в блогове.
 • Ангажирайте хората в списъка ви с имейли. Предоставянето на вашето съобщение чрез вашите реклами във Facebook и имейл маркетинг е два пъти по-ефективно. Клиентите ще видят вашето съобщение във входящата си поща и когато разглеждат Facebook.
 • Таргетирайте посетителите на уебсайта ви. Ако инсталирате Facebook пиксела на вашия уебсайт, можете да се насочите към хора, които наскоро са посетили вашия сайт.

Facebook Marketplace е мястото, където можете да свържете местната аудитория с вашия продукт и услуги.

Помислете за това като еквивалент на магазините във Facebook- Ето къде всеки ден хората могат да публикуват всякакъв брой артикули или услуги за продажба. В момента Facebook казва, че има над 800 милиона потребители на пазара. Плюсът на Facebook Marketplace е, че именно там хората активно търсят конкретна стока, което означава, че имате незабавен достъп до аудитория, която ви търси.

 • Създайте цел на кампанията. Marketplace предлага пет цели: рийч, трафик, конверсии, продажби на каталози и видео гледания. След като изберете една цел, можете да дадете име на вашата кампания.
 • Изберете местоположение. Къде искате да се появи рекламата? Превъртете надолу до секцията Разположение/ Placements и изберете настройките.
 • Създайте видео реклама. В секцията Създаване на реклами можете да качвате изображения, както и видео. Видеоклиповете са склонни да превъзхождат статичните изображения на Marketplace, така че това може да е най-добрият ви вариант.
 • Анализирайте резултатите от разположението на рекламата. Вижте как се представя вашата реклама в сравнение с други разположения. Можете да направите това, като филтрирате рекламните си отчети, като изберете „Поставяне“ от падащото меню.

 

Как да включите рекламни фунии във Facebook

Можете също така да създадете последователност от реклами във Facebook въз основа на вашата фуния за маркетинг по имейл. Повечето фунии за продажби включват последователност за проследяване на имейли, която представлява поредица от предварително написани имейли, които се доставят автоматично в определени дни във фунията. Всяка фуния за продажби е различна и може да включва последователност от няколко имейла до много имейли. За да създадете динамична рекламна последователност, замествате имейлите с реклами във Facebook на всяка тема. Част от този процес е създаването на вида на рекламата. Сред вашите избори са рекламите:

 • The Hook Ad. Целта на тази рекламата е да привлече вашия идеален клиент във вашата общност. Помислете какво можете да предложите безплатно, за да осигурите стойност на тази аудитория. Списък, видео серия, предизвикателство, код на талон или уебинар са полезно съдържание, които можете да популяризирате, за да помогнете да „закачите“ идеалния си клиент в решението на проблема му, което предоставяте.
 • The Nurture Ad. Тук започва динамичната последователност. Единствените хора, които ще видят тази реклама, са тези, които са се включили в Hook рекламата. Тази аудитория вече ви е „затоплена“, защото те са получили вашето безплатно предложение, обучение или предизвикателство. Използвайте тази реклама, за да осигурите още по-голяма стойност на новите клиенти.
 • Testimonial Ad. Имате ли клиент, който е постигнал нещо страхотно с вашето решение? Бяхте ли включени в друга авторитетна публикация или подкаст? Сега е моментът да разкажете на новата си общност за това чрез реклама за препоръчвания.
 • Ask Ad. Сега, когато новите ви клиенти са затрупани с ценно съдържание и добро усещане за вашия опит в тази област, е време да им направите предложение. Тази оферта трябва да бъде следващата най-добра стъпка за решаване на проблема, който ги накара да изберат първо вашия лийдов магнит. Тази аудитория вече е готова да се възползва от новите платени стратегии, които ще предоставите.

Веднъж създадена, вашата рекламна фуния може да се насочи към хората на всеки етап от „пътуването“ на клиента. Тя предприема план за действие, който привлича хора, ангажирани с вашите публикации в социалните медии през последните три месеца.

Първата стъпка е пускане на реклама за конверсии от уебсайтове на хора, които са подобни на тези, които вече са закупили от вашия магазин въз основа на тяхната възраст, демография, интереси, ценности и други. Това ще изисква настройка на Facebook пиксел за проследяване на тези, които са направили покупка от вашия онлайн магазин или са посетили вашия уебсайт.

Оттам изградете информираност за бранда и продуктите чрез реклами, предоставени на хора, ангажирани с вашите публикации в социалните медии през последните три месеца. След това трябва да създадете carousel ads, за да таргетирате хората, посетили уебсайта ви през последните 30 дни.

Можете също така да използвате казуси и отзиви, за да създадете фуния във Facebook.

 

Причината и двете да са ефективни е, защото те не само изграждат информираност, но изграждат доверие.

 • Казусите се основават на лични истории и подробна информация, които убеждават хората, че вашият продукт има стойност.
 • Препоръките от първа ръка от хора, подобни на вашата таргетирана аудитория за това защо вашият продукт им е помогнал да преодолеят проблема им.

 

След като изградите аудитория, която демонстрира интерес към вашите казуси и отзиви, след това можете да предложите пробен период, демо версия или отстъпка, която ще потвърди, че вашият продукт или услуга работи за вашите бъдещи потребители и по този начин ще преодолее оставащите им съмнения.

Ако имате голям бранд във Facebook, с който редовно се ангажирате и споделяте ценно съдържание, можете да изградите фуния във Facebook въз основа на казуси и отзиви с три кампании, всяка от които е насочена към „топла“ аудитория. С тази фуния можете да увеличите максимално резултатите, които постигате с разходите си за реклама във Facebook.

 

Как да подобрите таргетирането на реклами във Facebook с персонализирани аудитории

Истинското въздействие на феновете на Facebook върху вашия бизнес не е само в размера на вашата аудитория; това е колко ангажирани са с вашето съдържание. Преди това единственият начин, по който можете да таргетирате аудиторията си с реклами, беше или като цяла аудитория, или чрез създаване на сегменти с основно демографско и таргетиране по интереси.

Тъй като нямаше динамични опции за таргетиране, вашата целева аудитория ще включва голям брой хора, които харесват вашата страница, но всъщност не взаимодействат с нито една от вашите публикации или реклами.

С въвеждането на персонализирана аудитория за ангажиране на страници вече можете да сегментирате и изграждате аудитория въз основа на взаимодействията, които хората имат с вашата Facebook страница и реклами. Това ви позволява да се насочите само към най-ангажираните хора, които ще реагират развълнувано на вашите рекламни кампании.

Събитията във Facebook също са добър инструмент за насочване към нова аудитория. Искате ли да насочите рекламни кампании във Facebook към хора, които действително са присъствали на вашето събитие? Ако събирате информация от хора, докато те са физически на вашето събитие, можете да използвате тези данни, за да създадете персонализирана аудитория въз основа на офлайн активност. За да получите малко по-конкретна информация за хората, към които искате да се насочите въз основа на ангажираността им с вашето събитие във Facebook, можете да настроите персонализирана аудитория за ангажиране на събитията във Facebook.

Ами ако искате да ретаргетирате посетителите на уебсайтове с реклами за продукти, които са гледали, но не са закупили? Отговорът: динамични реклами за продукти.

 • Динамичните реклами за продукти ви позволяват да таргетирате клиенти, посетили уебсайта ви и прегледали редица ваши продукти, но напуснали преди да завършат покупката. Това е много „гореща“ аудитория, така че е важно да ги насочите, за да ги насърчите да купят от вас.
 • С динамичните реклами за продукти можете да създадете персонализирана реклама за всеки човек с продуктите, които са гледали на вашия уебсайт и редица други продукти. Те ще видят тези реклами на своите фийдове във Facebook следващия път, когато влязат.

Предимството на динамичните реклами за продукти е, че минимизирате броя на конверсиите, загубени на последния етап от процеса на продажби. Рекламите напомнят на клиентите за вашите продукти и увеличават вероятността посетител на уебсайта да се върне на вашия уебсайт, за да купи нещо. Можете също да пускате оферти, да показвате отзиви за продукти и да разказвате на потребителите за времето за доставка или други ключови точки.

Facebook също така позволява на компаниите да таргетират бъдещите си клиенти въз основа на тяхната дейност с вашия уебсайт, продукт или лендинг страница. Инструментът за персонализирана аудитория ви позволява да създадете списък на тези контакти и да ги насочите с изключително подходящи рекламни кампании.

 

Ето седем вида аудитории, към които можете да се насочите:

 • Всички, които са посетили вашия уебсайт.

Това е опцията по подразбиране и добра за по-малките фирми, които нямат достатъчно трафик на уебсайта, за да се таргетират хората по преглед на страници.

 • Хората, посетили конкретна страница с продукти, но не са закупили.

Това е разширена персонализирана аудитория на уебсайтове, която комбинира условие URL със събитие.

 • Хората, които са гледали лендинг страница на вашия лийдов магнит, но не са се натиснали/кликнали.

Подобно на предишната персонализирана аудитория на уебсайта, можете да използвате тази следваща аудитория, за да насочите рекламите във Facebook към хора, посетили вашата целева страница с лийдов магнит, но все още не са кликнали.

 • Хора, които са прегледали вашата страница за контакти.

Следващата аудитория е идеална за бизнес услуги, които искат да таргетират хора, които се интересуват от вашите контакти. Тази аудитория групира хора, посетили вашата страница за контакти, но не са попълнили вашата форма за контакт.

 • Хората, които започнаха процеса на покупка, но не го завършиха.

Следващата аудитория използва вашата информация и е много ефективна за компаниите за електронна търговия. Създаването на тази аудитория ви позволява да групирате хора, посетили уебсайта ви и започнали процеса на покупка, като например добавяне на продукт в кошницата или иницииране на покупка.

 • Хора, които преди това са закупили от вас.

Един от най-добрите начини да увеличите приходите си е да стимулирате повторни покупки от съществуващи клиенти. Можете да въведете нови предложения за продукти и ексклузивни отстъпки, за да насърчите по-нататъшните покупки.

 • Хора, които четат вашия блог.

Ако имате блог, тази персонализирана аудитория на уебсайта е за вас. Това е хипер-отзивчива аудитория, на която можете да пускате оферти или дори просто да популяризирате повече съдържание, за да изградите по-голяма информираност за бранда и да задълбочите връзката си.

 

 

Как да контролирате Facebook Ad Spend

При създаването на тези кампании трябва да имате бюджет. Но колко? Оценката на рекламния бюджет във Facebook е важна, тъй като трябва да се основава на размера на приходите, които искате да генерирате. За целта са необходими следващите няколко стъпки:

 • Поставете си цел за целеви приходи.

Определянето на цел за приходи за вашата кампания изглежда като прост ход за утвърден бизнес или маркетинг професионалист, но ще се изненадате колко често хората пропускат тази стъпка. Няма нищо лошо в този подход, стига частта „виж как върви“ да бъде стратегически, проследена и оптимизирана.

 • Създайте персонализиран път за конверсии в рекламния мениджър.

След като имате цел за приходи, конфигурирайте Facebook Ads Manager, за да ви покаже необходимите данни.

 • Създайте рекламна кампания от две части.

Когато изчислявате разходите за лийдове, вашата аудитория, реклама и фуния, те могат да окажат огромно влияние върху резултатите.

 • Наблюдавайте резултатите си и коригирайте рекламната си кампания.

След като стартирате рекламите си за известно време и събирате данни за оптимизация, отидете при мениджъра на реклами, за да разгледате разходите си. За да видите съответните данни, ще трябва да конфигурирате колоните си, за да показвате персонализирани конверсии.

 

Инструментът за оптимизация на бюджета на Facebook използва алгоритъм за автоматично оптимизиране на разпределението на бюджета ви в рекламни комплекти, така че можете да намерите начин да спестите пари. Както при повечето аспекти на рекламата във Facebook, най-ефективният начин да идентифицирате какво работи най-добре за вашия бизнес е чрез тестване.

Същото важи и за идентифицирането на вашата перфектна аудитория, за да спестите пари. Чрез настройване на множество реклами, всяка от която е насочена към друга аудитория, можете да съберете данни, които ще ви помогнат да определите коя аудитория се представя най-добре в рамките на текущата ви кампания.

Когато използвате реклами с различни размери на аудиторията, се препоръчва да задавате бюджети пропорционално въз основа на индивидуалните размери на аудиторията. Това помага да се гарантира, че бюджетът ви има равен потенциал с всяка аудитория.

Необходимо ли е допълнително да намалите разходите?

Изграждането на ангажираност към вашите публикации изпраща положителни сигнали към алгоритъма на Facebook, което може да увеличи обхвата ви, да увеличи размера на „топлата“ ви аудитория и в крайна сметка да намали рекламните ви разходи. Ето три съвета за изграждане на ангажираност, която дава по-добри резултати от рекламата:

 

 • Използвайте отново успешната тактика за публикации с висока степен на ангажираност.

Степента на ангажираност е процентът на хората, които се радват на вашето съдържание толкова много, че взаимодействат с него (реагиране, коментиране, споделяне, кликване), след като видят вашите публикации в техния фийд.

 • Създайте съдържание с умисъл.

Ако искате по-добри резултати от вашите кампании, изградете своя авторитет на страницата във Facebook, докато създавате общност. Научете, задавайте въпроси и започнете диалог на вашата страница. Колкото повече хора взаимодействат с вашите публикации във Facebook, толкова по-възможно е алгоритъмът да намери съдържанието, в крайна сметка да го предлага на повече хора и да запази тези „топли“ персонализирани аудитории за таргетиране.

 • Заредете конверсиите с един непрестанен цикъл на ангажираност

За да презаредите тези съвети, опитайте малко трикче, наречено „постоянно ангажиране“. Когато отговарят на коментари към вашите публикации, насърчете повече диалог с аудиторията на страницата си във Facebook. Когато направите това, Facebook ще започне да показва съдържанието на вашата страница органично на приятелите и семейството на хората, взаимодействащи с вашето съдържание.

 

Един от начините за управление на разходите е да изберете дали ще бъдете таксувани за цената на кликване (CPC) или cost per mille (CPM).

Когато решите да бъдете таксувани за опцията „цена на кликване“, ще бъдете таксувани от CPC. Това означава, че ще бъдете таксувани само когато някой кликне върху връзка във вашата реклама. Когато решите да бъдете таксувани от впечатление, ще бъдете таксувани от CPM. Това означава, че ще бъдете таксувани всеки път, когато се покаже впечатление от вашата реклама, като цената се изчислява на 1000 импресии.

 

Което е подходящо за вас?

 • Таксувани сте само когато някой кликне върху вашата реклама, така че на теория, ако вашата реклама не получи много кликвания, първоначално ще получавате хиляди импресии безплатно. Този тип такси също действа като предпазна мярка срещу плащането на много пари, ако вашата реклама не се представя добре.
 • Недостатъкът е, че ако рекламите ви се представят добре и получите висока степен на кликване, ще плащате за всяко кликване. Вашият CPM ще се повиши и ще плащате висока цена за това страхотно представяне.
 • Ако не харчите много пари и не провеждате експерименти с различни аудитории, кампании и вариации на реклами и влагате много усилия за оптимизация, изборът на Link Clicks вероятно е добър вариант.

 

Функцията за автоматизирани правила на Facebook е друг начин за по-ефективно управление на вашите реклами във Facebook.

Функцията за автоматизирани правила на Facebook е скрит скъпоценен камък за подобряване на ефективността на рекламата във Facebook, без да се разчита на ръчна оптимизация. Той може да спести на заетите рекламодатели във Facebook време, енергия и ресурси.

Чрез комбиниране на различни KPI показатели при определяне на условията на правилата, можете да проектирате работния си процес по персонализирана автоматизация във Facebook. Може да изисква известна проба и грешка, за да се намерят правилните автоматизирани правила, но си струва инвестицията.

С автоматизирани правила вие задавате предварително определени условия за ключови показатели за ефективност (KPI) като харесвания, достигане и потенциални клиенти и елементи на рекламна кампания (кампании, реклами и т.н.) във вашите рекламни акаунти във Facebook. Facebook ще провери състоянието, което сте задали на определени интервали от време и когато една кампания отговаря на този критерий, ще предприеме предварително зададените ви действия, като по същество ще ви спести време и пари.

 

Как да тествате Facebook реклами

Рекламният инструмент на Facebook Dynamic Creative е ефективен начин за автоматично тестване на рекламите във Facebook.

Инструментът предоставя най-добрите комбинации от вашите рекламни опции. Той изпълнява различни комбинации от вашите рекламни компоненти, като изображения, видеоклипове, заглавия, описания и призиви към действия в целевата ви аудитория, за да определи кои комбинации дават най-добри резултати.

Преди въвеждането на тази функция трябваше да създавате напълно оформени реклами поотделно и да ги тествате ръчно, за да намерите най-ефективния рекламен креатив и най-доброто приспособяване на рекламата към публиката. Dynamic Creative автоматично прави рекламните вариации за вас, което улеснява показването на правилните реклами на хората. Facebook ви позволява да използвате до 30 творчески активи, включително:

 • Пет вариации на заглавие.
 • 10 изображения или 10 видеоклипа.
 • Пет текстови вариации.
 • Пет описания.
 • Пет вариации на бутона CTA.

Понякога подобряването на вашата рекламна ефективност във Facebook означава да се уверите, че рекламите ви не смесват аудиторията.

 

Страничен продукт на това явление е „умората“ от реклами – Случва се това, че когато вашата публика е виждала рекламата ви твърде много пъти, това може да намали нейната ефективност. Някои реакции са толкова безобидни, колкото рекламната слепота, където вашата реклама просто се превръща в константа в непрекъснато променящата се емисия новини. Друг път потребителите се дразнят до степен, че блокират или оставят отрицателни коментари по вашите реклами. Трите начина, по които може да се случи „умората“ от реклама, са:

 

 • Когато пренаситите малка аудитория.

Социалните канали ви позволяват да изградите специализирана аудитория около определени демографски данни, интереси и т.н. Но това ниво на контрол понякога може да повлияе на производителността. Много по-лесно е да пренаситите аудитория от 2000 души, отколкото група от 200 000, или 2,1 милиона в 1% американска lookalike аудитория. Това не означава, че трябва да таргетирате само аудитории със стотици хиляди или милиони потребители. Понякога силно таргетирана, по-малката аудитория може да бъде много ценна. Но е важно да увеличите дневния си бюджет до относителния размер на аудиторията.

 • Когато рекламите ви не са много креативни.

Не освежаващото творчество е най-голямата причина за „умора“ от рекламата. Дори и да пускате маркетинг на една и съща аудитория, направете актуализиран кръг от креативи. Това може да извърви дълъг път към запазване на търпението на вашата публика.

 • Когато вършите лоша работа за таргетирането на публиката.

Човек може да е посетил вашия сайт, да е имал интересите, които се предлагат, и е бил поставен във вашата lookalike аудитория от Facebook. Ако не предприемете никакви действия, този човек може да вижда рекламата ви три пъти по-често, отколкото някой от само една от публиката. Предотвратяването на припокриването на аудиторията изисква известно планиране, няколко удобни инструмента и търпение, но това може да доведе до голяма разлика в представянето на кампанията.

 

Как да създадете Facebook Messenger Ads

Приложението Messenger на Facebook позволява съобщения между потребителите и продавачите. Това е и друга потенциална платформа за рекламата на вашата компания. Рекламите във Facebook могат да се показват в приложението Messenger в раздела Начало, което увеличава вероятността хората да взаимодействат с вашият бранд или бизнес.

Можете също така да експортирате потребителски данни от абонатите на приложението си Messenger, за да създадете персонализирани и lookalike аудитории, които по-късно можете да използвате за обслужване на таргетирани реклами във Facebook. Тези потребители обикновено са силно ангажирани и супер запознати с вашия бизнес и съдържание, което ги прави идеална аудитория за маркетинг на вашите продукти. Когато се насочите към „по-топли“ аудитории, ще откриете, че преобразувате с по-висока скорост и рекламите ви струват по-малко.

Можете също така да създадете lookalike аудитория въз основа на вашата персонализирана аудитория. Докато персонализираната аудитория е близка реплика на вашите абонати, lookalike аудиторията се състои от хора, които са много подобни на вашите абонати. Насочването на тази lookalike аудитория може да ви помогне да развиете абонатната си база с подобни потребители.

 

 

Как да комбинирате Facebook реклами с Facebook Video

Подобно на Facebook Messenger, Facebook видеото е друга платформа във Facebook за домакин на реклама за вашата компания. Facebook Live позволява на потребителите да излъчват поточно видео, както се случва в реално време на други потребители в тяхната мрежа. Една добра стратегия изглежда така:

 • Започнете с поне четири видеоклипа на Facebook Live.

Тези видеоклипове на Facebook Live трябва да предоставят ценно съдържание, което помага на целевия ви пазар. Първо трябва да проучите какво искат да гледат хората чрез анкета във Facebook.

 • Развийте „топла“ аудитория чрез увеличаване на видео публикации на живо.

Това струва около 1 долар на ден. Имайте предвид, че тези евтини реклами ще ви спестят още повече пари, когато обхватът на вашите видеоклипове ви позволява да пренасочите „топли“ клиенти по-късно в този процес.

 • Предизвиквайте органични гледания на видео от други канали, за да увеличите „топлата“ си аудитория.

Популяризирането на публикация помага, но трябва да разширите обхвата си и чрез органични методи. Разширете обхвата на вашето видео на живо, като го публикувате във Facebook групи и други социални мрежи.

 • Създайте лендинг страница

След като публикувате няколко видеоклипа на Facebook Live и следвате стъпките за популяризиране на тези видеоклипове във Facebook и извън него, трябва да имате утвърдена (или топла) аудитория. Следващата ви стъпка е да ги конвертирате.

 • Създайте безплатно съдържание като електронна книга, ръководство, уебинар или друго обезпечение.

Уверете се, че обезпечението, което създавате, се отнася до видеоклиповете на Facebook Live. Това подобрява шансовете ви да таргетирате хора, които се интересуват от вашата оферта. След това създайте лендинг страница, където всеки, който се интересува, въвежда своето име и имейл адрес, за да получи файл, натиска бутон, за да се регистрира за уебинар или по друг начин предприема действия, за да приеме вашето безплатно предложение.

 • Представете офертата си чрез реклама във Facebook, която ретаргетира „топлата“ ви аудитория.

Последната стъпка е да създадете пренасочена реклама във Facebook, която задвижва трафика към вашата лендинг страница. Хората, които искате да ретаргетирате, са тези, които са видели предишните ви видеоклипове на Facebook Live.

 

Разбира се, вашето видео не оказва влияние, ако зрителите не го гледат докрай. Сред начините да се уверите, че гледането достига завършване всеки път, е да оптимизирате атрибутите на текста и тъмбнейла на видеоклипа си и да определите правилния ден и час, когато пускате видеоклипа на обществеността.

Видео рекламите във Facebook могат просто да представляват най-въздействащата форма на видео реклама. Този вид рекламно разположение ви позволява да показвате видео реклами в средата на ролка на зрители, които гледат видео съдържание от избрани създатели и издатели като ESPN, VICE, CNN, The New York Times и други. Рекламите могат да бъдат с дължина 5-15 секунди и да не се пропускат от зрителите.

Рекламите ви се доставят на целева аудитория, която гледа видеото поне 60 секунди, което означава, че са ангажирани и е по-вероятно да обърнат внимание на вашето съобщение. Ако комбинирате тази функция с добре проучена и насочена аудитория, тя може да бъде ефективен тип реклама за вас.

В допълнение към фийда във Facebook, можете да изберете разположението на мрежата на аудиторията, за да достигнете до целева аудитория извън Facebook.

 

Как да анализирате и подобрите рекламата във Facebook

Analytics са ключови за разбирането кои реклами работят и кои не. Facebook Analytics е добър инструмент, който позволява на маркетолозите да изследват взаимодействието на потребителите с разширени цели и фунии за продажби за реклами във Facebook.

Facebook Analytics е безплатен инструмент, но е предназначен да работи с Facebook Ads, които имат разходи, свързани с тях.

 

В миналото Facebook ви позволяваше да видите само последната точка на допир във вашите фунии. Например, ако някой взаимодейства със седем от вашите публикации, но е закупил на осмото взаимодействие, само окончателното взаимодействие ще получи заслуга за преобразуването. Сега можете да видите пълния път на взаимодействие към преобразуването, а не само последната точка на допир.

Google Analytics работи с Facebook, за да измерва преобразуванията от вашите реклами във Facebook. С други думи, проследяване откъде идват хората, преди да се озоват на вашия уебсайт. Можете също да използвате Google Analytics, за да проследявате действията, които хората предприемат, докато са на вашия уебсайт. Тези действия могат да включват:

 • Абониране за имейл бюлетин.
 • Преглед на страници с продукти.
 • Добавяне към тяхната количка.
 • Преглед на вашата лендинг страница.

Целта е да приложите тези прозрения във вашата реклама чрез Facebook и да проследите възвръщаемостта на инвестициите за самите реклами.

Google Data Studio е добър начин да докладвате и визуализирате вашата кампания в социалните медии. Можете да използвате този инструмент за създаване на лесни за актуализиране доклади на вашия уебсайт, Facebook или други маркетингови кампании в социалните медии. Google Data Studio е безплатен. Можете да споделяте отчети с клиенти и членове на екипа и да импортирате данни от множество източници, за да получите цялостен, 360-градусов изглед на вашите цифрови дейности.

За да започнете със самия Facebook Analytics, всичко, което трябва да направите, е да изберете вашия Facebook пиксел, който ще започне да ви предоставя данни. След това трябва да създадете група източници на събития или ESG, която свързва вашата бизнес страница във Facebook и пиксела във Facebook, така че можете да черпите от повече източници на данни като бот на Messenger. Таблото за управление показва обобщени данни в реално време на всички ваши източници и можете да видите как работят заедно.

По време на този процес е важно да разберете как работи Facebook Attribution. Когато хората взаимодействат с вашите реклами във Facebook, техните действия – гледане на видео, посещение на уебсайта ви и т.н. – се записват. Всеки път, когато вашата реклама води до преобразуване, Facebook ще кредитира или приписва рекламата в Ads Manager, така че можете да видите колко добре се справя вашата кампания и да определите дали достигате целите си.

Ако имате кампания, която работи добре, е време да увеличите мащаба до повече клиенти. Начинът да направите това е да настроите таблото за управление на рекламите си, за да гарантирате, че преглеждате най-актуалните данни. Най-идеалният времеви прозорец е през последните седем дни. Оттам можете да видите кои рекламни кампании имат високи разходи за придобиване на клиенти. Направете пауза на всякакви рекламни кампании с цена на резултат, която е поне двойна на очакваните разходи.

Най-добрият начин да наблюдавате ефективността на вашите реклами във Facebook е да генерирате отчети чрез Facebook Ads Manager. Отчетите ще разкрият кои реклами работят най-добре за постигане на вашите цели и кои от тях изостават. Анализирайки последователно ефективността на вашата кампания, ще можете бързо да забележите колебания в показателите на кампанията, които сигнализират за необходимост от тестване на опреснения или разкриване на печеливши реклами във Facebook, които трябва да мащабите.

 

Анализът на четири основни показателя – цена, уместност, честота и CPM или CPR – ви помага да идентифицирате и оцените ефективността на вашите кампании и рекламите в тях.

Цена на резултат/ Cost per Result

Този показател за разходите не е вашият общ разход или сума, изразходвана за всяка от вашите кампании; това е вашата цена на резултат въз основа на целта на вашата кампания и оптимизацията на рекламния набор. Ако сте задали дневен бюджет и не мащабирате кампаниите си и видите, че разходите ви за резултат намаляват, резултатите от кампанията ви ще се увеличават.

Оценка на уместността/ Relevance Score

Следващият показател, който трябва да се разгледа, е релевантен. Оценка на уместността е оценка от 1-10, която Facebook дава на всяка от вашите реклами. Този резултат отразява пригодността за реклама към публика и колко добре хората реагират на вашата реклама. Този показател може да се гледа само на рекламното ниво на вашите кампании.

Ако резултатът ви за уместност се увеличи с течение на времето, обикновено ще видите, че разходите ви за резултат намаляват и ефективността на вашата кампания се повишава. От обратната страна, когато резултатът ви за уместност намалява, ще откриете, че разходите ви за резултат се увеличават, което показва, че ефективността на вашата кампания намалява.

Честота

Третият показател, който трябва да се разгледа, е честотата. Честотата е показател за доставка, който ви казва колко пъти средно някой е виждал вашата реклама. Честотата ви винаги ще започва от 1 и ще се увеличава с течение на времето, докато харчите повече от бюджета на кампанията си и достигате до повече от целевата си аудитория.

Тъй като честотата ви се увеличава до 2, 3, 4, 5 и т.н., ще забележите, че това влияе върху разходите ви за резултат и релевантност. Колкото по-висока е вашата честота, толкова повече хора виждат същите реклами във Facebook.

CPM

И накрая, погледнете CPM, който е съкращение за цена на импресии. Това е вашата цена за 1000 импресии. Тъй като честотата ви се увеличава и достигате до повече от целевата си аудитория, вашият CPM ще започне да се увеличава. Това означава, че сега ви струва повече за 1000 импресии, отколкото преди. Това ще има ефект върху показателите за разходите, уместността и честотата.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: