Фейсбук ремаркетинг техники за успешни кампании

Фейсбук ремаркетинг техники за успешни кампании от А до Я

 

Искате ли да подобрите фейсбук маркетинга си? Facebook може да се похвали с активна потребителска база от 1,49 милиарда дневни потребители и хора от всички възрасти използват платформата. Според изследователския център Pew, 68% от всички възрастни използват Facebook, което го прави изключително мощен начин да достигнете до клиентите си, независимо от демографските им данни.

Без значение как потребителите посещават вашия сайт, Facebook е ефективен инструмент с ненадминат обхват. Пренасочването във Facebook ще ви позволи да използвате пълната мощност на тази мрежа.

Сега, когато знаете защо трябва да го използвате, вероятно се чудите как трябва да го използвате.

КАКВО Е FACEBOOK/ФЕЙСБУК РЕМАРКЕТИНГ?

Ремаркетингът във Facebook е стратегия за показване на рекламите Ви пред хора, посетили сайта Ви, но не са направили покупка или не са се превърнали в потенциални клиенти. Вие не можете да показвате рекламите си навсякъде, където отиват тези хора, но все пак се показвате във Facebook, Instagram и други сайтове, принадлежащи към мрежата на аудиторията на Facebook.

 

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ FACEBOOK/ФЕЙСБУК РЕМАРКЕТИНГ?

За разлика от обикновените Facebook реклами, ремаркетингът се фокусира върху аудиторията, която вече е била на вашия уебсайт. Тази аудитория вече прояви интерес към вашите продукти или услуги, но нещо попречи да завършат покупката си за първи път. Независимо дали са се разсеяли, не са искали да извадят кредитната си карта или просто са излезли от сайта, ремаркетингът ви помага да се почвите отново пред тези потребители.

 

Знаете ли, че около 26% от посетителите на сайта ще се върнат към него чрез ремаркетинг? Не само това, но според Close.io, „рекламите за пренасочване са с 76% по-голяма вероятност да получат кликвания от обикновените дисплейни реклами.“ Тези числа са доста убедителни причини да се опитате да ремаркетирате.

 

КАК СЕ ПРАВИ ФЕЙСБУК РЕМАРКЕТИНГ?

Да се надяваме, че до този момент можем да се съгласим, че Facebook ремаркетинг е пътят, по който трябва да вървим. Но как човек го настройва? Може да се извърши по един от двата начина, или със имейл списък, или с помощта на Facebook ремаркетинг Pixel.

 

Реализирането на двете стратегии ще ви позволи да използвате ремаркетинг за тези, които все още не са клиенти, както и за тези, които са ви предоставили имейла си чрез регистрация в бюлетин, попълване на формуляр или други средства.

 

Използване на Facebook Pixel

Работата с Facebook Pixel е интуитивен процес. Първо, влезте във вашия Facebook акаунт и отворете акаунта на Мениджър на реклами, който искате да използвате. Кликнете върху менюто до думите „Бизнес мениджър“ в горния ляв ъгъл.

 

Следвайте списъка горе вдясно и под заглавието, озаглавено „Настройки“, изберете „Бизнес настройки“.

 

Ще видите доста опции отляво на екрана. Намерете „Източници на данни“ и щракнете върху падащото меню и изберете „Пиксели“. Кликнете върху синия бутон „+ Добави“, за да създадете нов пиксел (освен ако такъв вече не е създаден).

 

Дайте име на пиксела си и въведете URL адреса си в полето, след което щракнете върху синия бутон за създаване. Оттук ще трябва да инсталирате пикселния код на уебсайта си.

Пикселът може да бъде намерен в „Пиксели“ в секцията „Измерване и отчет“ на Мениджър на реклами, до който можете да получите достъп, като кликнете върху менюто в горния ляв ъгъл. Кликнете върху името на вашия пиксел. Кликнете върху „Настройка“ отдясно и изберете метода, който ще използвате (инсталация чрез Google Tag Manager или ръчна инсталация).

 

Фейсбук ремаркетинг с имейли

Друг метод за пренасочване е да използвате списъците си с имейли на клиенти. Трябва да имате разрешение да използвате техните имейл адреси или друга информация за цифрови маркетингови цели, преди да ги използвате по този начин. Ще трябва да имате своя списък във формат .csv или .txt.

 

Отново ще посетите секцията за аудитории в диспечера на рекламите. Кликнете върху бутона с надпис „Създаване на аудитория“ и изберете „Списък с клиенти“. Ще бъдете подканени да качите файла си. Ще трябва да изчакате около 30 минути, за да бъде готова аудиторията ви.

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ FACEBOOK РЕМАРКЕТИНГ РЕКЛАМА ЗА РЕЗУЛТАТИ

Пренасочването към Facebook е свързано с настройката на кампаниите. Но избрахте ли подходящата аудитория? Рекламите ви говорят ли на хората, към които се насочвате? Избрахте ли оферта, която да отговаря на аудиторията ви? Това са някои от многото неща, които трябва да имате предвид при изграждането на успешна кампания.

 

Създайте сегментирани аудитории

Когато добавите своя Pixel към уебсайта си, имате право да достигнете до всеки, посетил вашия сайт и чиито данни са събрани. Това не означава, че трябва да ги пускате на пазара като една единствена аудитория. По-скоро трябва да настроите няколко аудитории.

 

Има най-различни възможности за това. Бихте могли да сегментирате аудитории въз основа на демографски данни като възраст или пол. Друг начин да направите това би било да създадете аудитории въз основа на броя дни от първоначалното показване на страницата. И накрая, можете да разделите списъците въз основа на посетената страница.

 

Идеята тук е да създадете и тествате аудитории, така че да можете да продължите напред с успешните, докато паузирате всичко, което не е добре. Също така ви дава възможност да тествате различни страници и оферти въз основа на аудиторията, което ще ви позволи да персонализирате рекламите по-добре.

 

Създайте рекламна последователност, базирана на времето

 

Колкото повече точки на допир имате с потенциален клиент, толкова по-добре. Например, можете да създадете аудитории за един ден след посещение на уебсайт, една седмица, две седмици и месец, така че клиентите да се запознаят по-добре с вас.

 

Salesforce установи, че са необходими 6 до 8 докосвания, за да се постигне водеща позиция в продажбите. Това означава, че аудиториите, базирани на времето, ще ви помогнат да се появявате по-често на заинтересованите от вас, за да можете да спечелите продажбата. Мислете за това като за фуния, а не за едно взаимодействие.

 

Пренасочете хора, които харесват вашата страница

Никой не казва, че трябва да се ограничавате само до посетители на уебсайтове. Вече имате хора, които са изразили интерес към вас под формата на харесвания на страницата. Facebook ви дава важни данни за вашите фенове и можете да използвате това, за да персонализирате рекламите си спрямо тяхната уникална демографска характеристика.

 

Използвайте Lookalike аудитории

Lookalike аудитории не са действителните ви посетители на уебсайта, а такива, които имат демографски данни, подобни на тези, които са били на вашия сайт. Можете да изберете колко точно съответстват на първоначалните ви посетители. Използването на тези аудитории ще ви помогне да намерите нова аудитория.

 

Заключение

Тези съвети са само няколко от многото начини, по които можете да направите ремаркетинга си във Facebook по-ефективен. Ако искате допълнителни персонализирани съвети, винаги можете да поискате предложение. Не забравяйте, че става въпрос за тестване и изпробване на нови неща, така че не трябва да се страхувате да експериментирате.

 

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: