Изграждане на вътрешни линкове – какво трябва да знаете

 

В SEO индустрията, когато чуете термина “изграждане на линкове”, вероятно приемате, че става дума за външни линкове или обратни линкове. В това има смисъл. В края на краищата, обратни линкове от други сайтове са силен сигнал за търсачките и движеща сила за органичното класиране.

Но съществува и друг тип изграждане на връзки, което също е важно – изграждане на вътрешни линкове. Това са връзките, които изграждате на уебсайта си, които водят към други релевантни страници на сайта ви.

Въпреки, че вътрешните линкове не са първото нещо, за което се сещаме, когато става дума за изграждането на линкове, те са неразделна част от успешната SEO оптимизация. Нещо повече, те играят важна роля за възвръщаемост на инвестициите (ROI) от външните линкове.

Управление на силата на линковете (т.нар. Link Equity или Link Juice) с вътрешни линкове

Най-значимата полза от вътрешните линкове, що се отнася до SEO, е тяхната способност да управляват силата на линковете във вашия сайт. Външните линкове допринасят за ранкването и доверието към вашия сайт и по-специално към страницата, към която те водят.

Страницата, която е директно свързана, ще се възползва най-много от обратните линкове, но чрез вътрешните линкове можете да прехвърлите част от тази „сила“ на други страници.

Въпреки, че така SEO ефектът намалява, колкото повече се „отдалечавате“ от външната страница, свързана с линк, вътрешните линкове могат да допринесат за увеличаване на доверието към страниците, разположени по-долу във фунията и са с по-малка възможност за свързване.

Макар да не е невъзможно, обикновено е трудно да се създадат линкове към конвертиращите или „носещите пари“ страници, тъй като тези страници обикновено предлагат малко стойност и съдържание за малка аудитория (хората, които са готови да закупят вашия продукт).

Можете, обаче,  да преодолеете това предизвикателство и да подкрепите органичната видимост на тези страници чрез вътрешни линкове, идващи от по-значимите ви страници.

Най-добрата част от тази стратегия е, че само трябва да създадете вътрешен линк и съответната конвертираща страница непрекъснато и постепенно ще се възползва от всеки нов обратен линк, които печелите.

Само не забравяйте, че вътрешните линкове все пак трябва да бъдат подходящи спрямо контекста на страницата, в която ги поставяте.

Вътрешните линкове са чудесен начин да подсилите и нови страници. Преди да стартирате кампания за привличане на външни линкове за нова страница, потърсете в сайта си други релевантни страници и създайте вътрешни линкове, за да дадете на страницата си първоначален тласък.

 

Използвайте вътрешни линкове, за да подсилите вашите най-важни страници

Структурата на сайта играе ключова роля за обхождането и разбирането на уебсайта от роботите на търсачките, и те използват вътрешни линкове, за да измерват кои страници са най-важни и най-тясно свързани с вашата марка.

Колкото повече вътрешни линкове водят към дадена страница, толкова по-важна ще бъде тази страница за ботовете на търсещите машини.

Това може да окаже влияние на това кои ключови думи и фрази ще се свържат с вашите страници – когато има няколко страници, които покриват една тема, търсачките ще използват вътрешните линкове, за да определят коя страница е най-важна и коя трябва да показват в резултатите от търсенето.

Ако искате да улесните роботите да разберат сайта ви и страниците, които са най-важни за вас, създайте вътрешни линкове, за да им помогне да идентифицират по-добре ключовите ви страници.

Вътрешните линкове помагат на посетителите да навигират сайта ви

Ботовете не са единствените, които се опитват да навигират в сайта ви – можете да използвате вътрешни линкове, за да улесните хората да намерят правилните страници. Не само, че вътрешните линкове ще повишат органичната видимост на конвертиращите страници, но и ще могат да привлекат действителни хора в тези страници, които ще конвертират.

Освен SEO оптимизацията, вътрешното изграждане на линкове е от решаващо значение за предоставяне на добър UX и задържане на посетителите на вашия сайт.

Помислете за различните „входни точки“, които имат посетителите към вашия сайт, и използвайте вътрешни линкове, за да „начертаете“ потребителската пътека.

Винаги трябва да има следваща стъпка или желано действие от потребителите – поне докато купят или конвертират, а оптимизацията на вътрешните линкове ще им помогне да достигнат следващата стъпка по-бързо и удобно.

Най-добри практики за изграждане на вътрешни линкове

Има много предимства на вътрешните линкове, но как изглежда изграждането им на практика?

За да ви помогнем да реализирате успешна кампания за изграждане на вътрешни линкове, ще посочим някои от най-добрите практики и стратегии за вътрешно свързване.

 • Използвайте инструменти за линкване

Имате възможност да инвестирате в инструменти, които ще ви помогнат да направите оценка на вътрешната структура от линкове и да управлявате последващото изграждане на вътрешни линкове.

Screaming Frog е чудесен инструмент за по-добро разбиране на вашите най-важни свързани страници. Обхождайки сайта със Screaming Frog, можете да използвате филтър „Inlinks“, за да подредите URL адресите по такива с най-много вътрешни връзки.

Можете също така да използвате Screaming Frog, за да филтрирате по страници, които включват конкретен термин, което е изключително полезно за идентифициране на възможностите за изграждане на вътрешни връзки. Например, ако се опитвате да създадете връзки към вашата страница за изграждане на вътрешни линкове, можете да използвате Screaming Frog, за да намерите всички страници, които споменават фразата „вътрешни линкове“.

Инструменти за линкове (Majestic, Moz, Ahrefs) също могат да бъдат полезни, когато планирате изграждането на вътрешни линкове. Тези инструменти ще ви покажат кои страници на сайта Ви имат най-много обратни линкове от сайтове, т.е. теоретично ще знаете къде могат да бъдат изградени най-силните вътрешни линкове.

Все пак можете сами да преглеждате страници и вътрешни линкове на сайта ви, въз основа на посещенията на потребителите, без използването на допълнителни инструменти. Въпреки това, използването на инструменти може да помогне да оптимизирате структурата на вътрешните линкове, за да получите максимална полза от усилията за изграждане на вътрешни линкове.

Оптимизирайте вашия anchor текст (текст на хипервръзката)

Друг аспект на изграждането на вътрешни връзки, който трябва да се има предвид, е т.нар. anchor текст. Традиционно, SEO професионалистите избягват точното съответствие на текста в хипервръзките към вътрешните линкове, защото той може да има нежативен, манипулативен ефект спрямо изграждането на външни линкове.

При вътрешните линкове, обаче, трябва да сте колкото е възможно по-ясни и конкретни относно страницата, към която води линкът, поставяйки там текст с точно съвпадение.

Освен това, тези линкове помагат на обхождащите роботи да разберат сайта ви, следователно трябва да използвате anchor текст, който е пряко свързан със съдържанието на свързаната страница.

Оптимизирайте текстовете на вътрешните линкове, за да се уверите, че хората и ботовете разбират на къде води връзката.

Не прекалявайте с изграждането на вътрешни линкове

Вътрешните линкове са ценни поради множество причини, но това не означава, че трябва да свързвате всяка една страница на вашия сайт с друга. Въпреки, че няма точно определен брой колко вътрешни линка трябва да има на дадена страница, преценете сами, кое би било от полза като допълнителна информация за този, който чете страницата.

Ако има възможност да се постави релевантен вътрешен линк, който ще е от полза за читателя, като му предостави допълнителна информация или го отведе до страница, която е следващата логична стъпка в неговото потребителско пътуване на вашия сайт, задължително го поставете!

В зависимост от дължината на дадена страница, някъде между 5 и 10 вътрешни линка обикновено имат смисъл, но все пак направете това, което ще подпомогне доброто потребителско изживяване.

 

Повечето хора се сещат за външни линкове, когато чуят термина „изграждане на линкове“ или link building. Въпреки това, изграждането на вътрешни линкове също е неразделна част от успешната SEO оптимизация.

Оптимизирането на структурата на вътрешните линкове ще подобри навигацията в сайта, ще изгради по-ясна йерархия на съдържанието и ще повиши авторитета за страниците, които печелят малко обратни линкове.

Важните неща накратко:

 • Срок – месечен / текущ (след публикуване на ново съдържание)
 • Първи резултати – след публикуване на ново съдържание, можете да отчетете резултати след няколко дни или седмици чрез вътрешните линкове на най-популярните страници.
 • Изпратени линкове средно на месец – този брой зависи от това колко често публикувате нови страници.
 • Препоръчителни инструменти – Screaming Frog, Majestic, Moz, Ahrefs
 • Предимства на изграждането на вътрешни линкове –

– вътрешното изграждане на линкове е процесът на вътрешно свързване на една страница на вашия сайт с друга;

– изграждането на вътрешни връзки е ключова функция на SEO оптимизацията и управление на добре функциониращ уебсайт;

– вътрешните връзки осигуряват редица ползи, включително управление на link equity (силата на линковете) в сайта ви, подсилващи страниците, които не могат да печелят обратни линкове;

– помагат на търсачките по-добре да разберат кои страници са най-важни и кои ключови думи са свързани с тях;

– насочват посетителите в сайта ви и им помагат да достигнат желаната информация или действие по-лесно.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,