Използване на снимки от интернет – можем ли да ги използваме?

Може би ви се струва, че интернет създаде тази забавна или не толкова забавна илюзия, че всяко изображение, което виждате, може да се „грабне“, да му се сложи надпис и да се пренастрои за вашия проект. Това обаче не е точно така. Авторските права са живи и здрави и точно както целта им е предназначена, те служат за защита на фотографите независимо всичко.

Ако сте редактор, дизайнер или творец, който търси изображения онлайн, запознайте се с тези основни правила, що се отнася до авторските права. Може би ще ви бъдат от полза.

 

Какво е авторско право?

Авторското право е законното право върху интелектуалната собственост. Това може да включва текстове, музика, филми, дизайни, фотография и други. Авторските права влизат в сила при създаването на произведението, а собственикът е създателят на произведението, който има право да предоставя законно право на произведението на други.

 

Как законно да използвате снимка?

Платено лицензиране

Собственикът на изображение (фотографът) може да ви предостави правото да използвате изображението му законно, като лицензира изображението ви чрез платформа за лицензиране на фотография, като EyeEm Market. Това е най-простият начин за достъп до оригинални изображения на добри цени както за вас, така и за фотографа. С два вида лицензи, редакционни и комерсиални, изображението се цени в зависимост от начина, по който ще го използвате.

Безплатни изображения

За щастие има сайтове и то съвсем не малко, които все разрешават снимките да бъдат използвани и то напълно безплатно.

Някой от тези сайтове са:

http://www.freedigitalphotos.net/

https://www.freepik.com

https://unsplash.com/

http://www.freeimages.com/

 

Договаряне със собственика и право на разрешение за ползване на снимки

В този случай фотографът освобождава правата върху изображението при определени условия. Тези условия варират и могат да бъдат толкова прости, колкото да се уверите, че изображението се показва с воден знак. Ако фотографът ви даде разрешение по имейл да използвате изображението безплатно при определени условия, това би било добре за вас.

Публичен домейн – Снимки освободени от авторски права

Public Domain също е случай, при който правата на собствениците са изтекли, конфискувани са или не се прилагат. Примерите включват творбите на Шекспир и Бетовен.

Избягвайте използването на GIF файлове

Макар да е вярно, че GIF файловете изобилстват от онлайн съдържание, това не означава, че използването им е законно. Те могат да бъдат използвани законно и чрез „честна употреба“.

Например, търсачка, показваща изображение, което сте търсили, ще бъде пример за честна употреба.

Друг пример за честна употреба ще бъде преподавател, който разпространява материали, включително защитени с авторски права материали, като част от курсовата работа или новини за отразяване на защитени с авторски права материали.

Честната употреба се разпростира и върху произведения, които представляват „преобразуваща“ употреба на оригиналното произведение – аргументът за GIF тогава ще бъде, че кратък, цикличен клип на филм не е представителен за целия филм и следователно не подкопава стойността на произведението като цяло.

Технически, ако искате да работите изцяло без риск, ще ви трябват писмено разрешение от притежателя на авторските права на оригиналното произведение и хората, които се появяват в GIF – а това са наистина много усилия за нещо, което вероятно ще е равно на задънен край.

Какво ще се случи при качване на снимки без позволение

Както в началото писахме, снимките притежават авторски права. Използвайки ги без изрично позволение или лиценз, попадате под отговорност и последствията може да не са никак добри. В някои държави заради една снимка се съдят за милиони. Не ви се иска да попадате в такава ситуация, повярвайте ни.

Използване на ваши собствени снимки – това е трудоемко понякога, но е най-добрият възможен и чист вариант. От една страна няма да се притеснявате от права, автори и т.н, а от друга – потребителите наистина ще се докоснат до вас.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *