Как да достигаме повече хора във Facebook и да ги ангажираме?

Работили сте усилено за изграждане на органична аудитория във Facebook.

Но с последните промени на алгоритъма на Facebook, приоритизиращ “смисленото ангажиране” пред всичко останало, имате чувството, че всички усилия са били напразни.

Може би сега е моментът да намалите загубите и да се върнете към MySpace или друг тип социални мрежи? Едва ли.

С 2.23 милиарда активни потребители месечно, потенциалната аудиторията във Facebook остава огромна.

Тя може да изглежда измамно недостижима без платена реклама, но с правилната стратегия, все още можете да поддържате и увеличавате органичния си обхват или така нареченият organic reach”.

Без съмнение, промяната на алгоритъма усложнява реализирането на видимост на съдържанието, което бизнес страниците споделят.

Ако обаче успеете да направите така, че алгоритъмът да работи за вас, ще се радвате на по-малко конкуренция и много повече възможности.

Необходима е маркетингова стратегия за Facebook, синхронизирана с алгоритъма, за да се гарантира, че съдържанието Ви ще получи екранното време, към което се целите.

Преди обаче да възобновите усилията след социалния застой, трябва да се запознаете с това, с което може да сте против.

Каква всъщност е промяната в алгоритъма?

През януари на 2018 г. News Feed алгоритъмът във Facebook се промени изцяло, с което Facebook даде да се разбере, че бизнесът ще се изправи пред ново предизвикателство, за да остане видим в нюзфийда на социалната мрежа.

До момента са осъществявани са редица промени на News Feed политиката на Facebook през годините, но мащабът на последната промяна бе ясно категоризиран в откровено публично изявление на Марк Зукърбърг.

Изявлението гласи следното:

“Създадохме Facebook, за да помогнем на хората да останат свързани и да ни доближат до хората, които имат значение за нас.

Затова винаги сме поставяли семейството и приятелите в центъра на преживяването. Но в последно време получаваме отзиви от нашето общество, че публичното съдържание – публикации от бизнеса, брандове и медии – изтласква споделените лични моменти, които именно ни провокират да се свързваме помежду си.

Правим голяма промяна в начина, по който изграждаме Facebook. Променям целта, която поставям на нашите продуктови екипи от фокус към намиране на подходящо съдържание към фокус към подпомагане на по-значими социални взаимодействия.

Първите промени, които ще видите, ще бъдат в News Feed, където ще виждате повече от вашите приятели, семейство и групи. Паралелно с това, ще виждате по-малко публично съдържание като рекламни постове от организации, брандове и медии. А публичното съдържание, което все пак ще виждате, ще се води от същия принцип – трябва да насърчава смисленото взаимодействие между хората.”

Край на ангажираността

До скоро Facebook използваше критерии като брой хора, до които е достигнала публикацията, коментари или споделяния, за да определи къде да се появи тази публикация в нюзфийда.

С актуализацията на алгоритъма, те са добавили допълнителни изисквания, усложнявайки появата по органичен начин.

В допълнение на приоритетът към публикации от семейство и приятели, ще се предвижда и кои публикации, според Facebook, ще създадат интеракция между потребителите.

Обходът на публикациите и постовете, на които хората действително реагират, е новата ключова характеристика. Разграничаването на активните взаимодействия (коментиране и споделяне) и на пасивните (харесвания и кликвания) е вече добре дефинирано.

Чрез приоритизирането на публикации от семейство и приятели пред публичното съдържание и приотизирайки такива, които разпалват разговори и значими взаимодействия, се очертава нова дигитална линия.

Голямата промяна

Освен трудното дефиниране на „значимите взаимодействия“ от страна на маркетолозите и организациите, тази промяна направи показателите за Organic Reach на аудиторията неизмерими.

Тъй като „значимото взаимодействие“ включва връзката между хората, дискусиите, които са важни и естествени, и насърчаването на единство и общност, всичко сякаш придобива смисъл.

Искате ли да видите снимката на новото кученце мопс на сестра Ви? Казва се Чарли и има червена лента, която обича да носи…

… или вместо това  предпочитате да видите актуализация на бизнес страница /която не си спомняте, че сте харесали/, промотираща новите си продукти, от които не се интересувате?

 

Някои може да предположат, че промяната на алгоритъма е по-скоро за привличане на рекламни приходи. Независимо от причините зад актуализацията на алгоритмите, дните на хронологичните новини и лесният Organic Reach са минало.

Всички  можем да се оплакваме от настъпилата промяна, но ако искате Вашият бизнес да остане видим, трябва да работите с това, което Ви се дава като възможност.

Всичко това с една уговорка

Независимо от приоризирането на публикациите от семейство и приятели, най-важният елемент – “ангажираността”, все още играе основна роля в позиционирането на новините.

Сега този показател трябва да бъде фокусната точка, с която търговците и фирмите трябва да съобразят стратегиите си във Facebook. Очевидно е, че предишните стратегии за Facebook съдържание ще се затрудняват да окажат каквото и да е въздействие в следствие на тези промени, и това вече е осезаемо.

Facebook признава трудностите, предизвикани от последната промяна в алгоритъма, както и че бизнес страниците вече отчитат понижение на времето за достигане, продължителността на гледане на видеоклипове и трафикът на реферали.

За бизнеси, които успяват да повишат ангажираността към публикациите си, резултатът е реално увеличаване на експозицията и целевия интерес.

За страниците, които предлагат еднакво съдържание, липсва видеосъдържание и аналитичност или разчитат на примамна ангажираност и не успяват да мотивират хората да си взаимодействат, са обречени на неизвестност.

Докато всяка промяна на алгоритъма може да изглежда като краят на света, надежда все пак има за тези, които са готови за промяна.

Чрез 7-те стратегии,  които сме описали за вас, ще бъдете по-уверени, че промяната Ви е адекватна и ще работи в синхрон с новия алгоритъм на Facebook, а не срещу него.

Време е да преминем към първата –

ВИДЕО ВЪВ ФЕЙСБУК – КАК ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ЗА БИЗНЕСА?

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,