Как да комбинирате SEO и PPC реклама за по-добри резултати

SEO оптимизацията и PPC (Pay Per Click) рекламата може да са отделни маркетингови канали с уникална роля и цели, но и двете играят за един и същ отбор. В крайна сметка, както SEO, така и PPC имат за цел да привлекат посетители към Вашия уебсайт. Изправени пред финансови ограничения, маркетинг експертите често се замислят за крайния резултат. Въпросът дали да се съчетаят двете практики заедно или да се избере само една за маркетингова кампания обикновено се свежда до бюджет. Не е нужно да избирате между SEO и PPC, можете да се възползвате и от двете, дори и с ограничен бюджет. Започнете с обмисляне на приоритетите си и изградете стратегиите си разумно.

Ето някои съвети и трикове, които открихме, докато търсехме нови перспективи за комбиниране на PPC и SEO за по-добри резултати.

 1. Нови приложения на стари SEO инструменти

Дългите SEO ключови думи могат да бъдат остарял подход за едни и златна мина за други. От който и тип да сте, дългите ключови думи и фрази могат да Ви помогнат да идентифицирате отрицателните такива, които не работят при PPC кампания. Например, хората, които търсят [как се прави картичка за рожден ден], не виждат рекламата Ви за [купете поздравителни картички за рожден ден], благодарение на Вашите „отрицателни“ ключови думи.

Идентифицирането на отрицателни ключови думи е печелившо за всички, тъй като потребителите няма да губят време в нерелевантни източници, а Вие няма да плащате за ненужни кликвания.

 1. Използвайте данните от PPC по най-добрия начин

Обърнете внимание на рекламният текст, който се представя особено добре. Пренасочете го в SEO-адаптирано съдържание, за да извлечете максимума от него. Например, използвайте най-добрите си PPC текстове в мета описанието за Вашия уебсайт.

Друга идея е да проследявате най-високите си CTR (Click Through Rate) реклами за content реклами, за да видите кои теми са най-популярни. Разработвайте тези идеи в нови теми за публикации в блогове или статии и по този начин да привлечете повече органичен трафик.

 1. Всичко се върти около ключовите думи

Използването на данни от PPC кампания за разработване на добър SEO план не е нова концепция, но си струва да я споменем. PPC рекламите осигуряват изпитан и реален начин за тестване на Вашите ключови думи. Те позволяват на маркетинг специалистите да видят кои думи са вече търсени, кликнати и конвертирани. Получената информация помага да се опрости процесът на създаване на SEO стратегия. Някои уебсайтове първоначално не използват реклами, като вместо това избират да концентрират всички усилия върху SEO стратегиите. Когато те най-накрая решат да стартират PPC кампания, списъкът с ключови думи, които са органично конвертируеми, вече ще бъде на разположение.

Никога не е твърде късно да се комбинират SEO и PPC, за да се постигне по-добра видимост на уебсайта. Все пак е добре да ги имате в предвид във Вашата първоначална маркетинг стратегия. Когато са комбинирани, няма да се налага да чакате докато сайтът Ви се появи в органичните резултати в SERP, за да получите данни за трафика.

 1. Върнете посетителите обратно във Вашия сайт

Дори ако Вашите SEO усилия вече са изплатили дивиденти и са изтеглили сайта Ви по-напред, все още е твърде рано за празнуване. Потенциалните клиенти могат бързо да променят мнението си и да напуснат сайта по различни причини. Може да искат да сравнят продукта и цените с тези, предлагани на други сайтове, и да е трудно да ги накарате да се върнат.

„Уловете“ посетителите си и ги накарайте да променят мнението си по плавен и приветлив начин с ремаркетинг. Потребителите прекарват средно по около 5 часа на седмица за пазаруване онлайн. Повечето от тях вероятно няма да запомнят уебсайта Ви само след едно посещение. За да ги накарате да се върнат, проследете от кои стоки са заинтересовани и им покажете реклами на тези стоки по-късно. Това служи като полезно напомняне на потребителя и добра възможност за Вашия сайт да привлече клиенти. Много по-лесно е потребителят да кликне върху рекламата, отколкото да търси отново желаните стоки. Комбинирайте SEO и PPC тактики, за да насърчите посетителите да се върнат на уебсайта Ви и да завършат покупката си. Комбинирайте SEO и PPC тактики, за да насърчите посетителите да се върнат на уебсайта Ви и да завършат покупката си.

Докато интелигентните платени реклами могат да привлекат потребителите обратно към сайта Ви, чудесното потребителско преживяване и полезно съдържание за потребителите ще преобразуват посетителите в клиенти.

 1. Изградете бранд с PPC и SEO

PPC рекламите могат да се използват за много повече от промотиране на стоки и услуги. Бъдете креативни и подсилете своята марка с внимателно подготвен текст за PPC и конвертиращи блогпостове. Активните платени реклами при търсене привличат точните хора на уебсайта Ви. Не се притеснявайте, ако потребителите първо пропуснат рекламата Ви и преминат към следващия уебсайт. Видимостта е ключова. В крайна сметка повече хора ще кликнат върху рекламата, тъй като името на Вашия бранд ще стане достатъчно познато за тях и те ще видят съответното мета описание. Колкото повече „недвижими имоти“ (като релевантна ключова дума) окупира Вашата марка в SERP-а, толкова по-добре. Вижте примера:

Информацията е кратка, полезна и интригуваща. Може да видите всички опции за това какво и как да купите, а кодът за отстъпка Ви мотивира да кликнете върху линка. Страницата, която потребителят вижда, след като кликне върху него, също е от решаващо значение. Уверете се, че съдържанието Ви е подходящо и е предназначено да насочва посетителите към завършване на задачата или конвертиране.

Когато потенциалният клиент открие привлекателна възможност, той очаква да я разгледа подробно на сайта, така че не ги разочаровайте.

 1. Бъдете внимателни с маркетинг решенията си

Не всяка креативна комбинация от PPC и SEO ще бъде успешна. Петролната криза през 2010 г. в Залива e трудно време за BP. В опит да възстановят репутацията на компанията, търговците започват специална PPC кампания. Всеки път, когато някой търси в Google “Нефтени разливи”, първото нещо, което се показва, е платена текстова реклама. Линка води до специална статия на сайта на BP, описваща техните усилия за почистване. Изглежда като брилянтна идея за превръщане на „виновна“ корпорация в една социалноотговорна организация. Много хора обаче са разочаровани, че BP е изхарчила толкова много пари за реклама, вместо да се заеме с реалния проблем. Критиците дори обвиняват BP затова, че избутват линка си най-отгоре, за да отклонят вниманието на хората от другите новини по темата, като изследвания на околната среда, мнения и т.н.

Изводът е, че една необичайна PPC кампания за подобряване на осведомеността за определен бранд или организация и изчистването на репутация може да бъдат добра идея, но трябва да се обърне внимание на потенциалния морален и социален отзвук, преди да бъде стартирана.

Финални мисли

Някои маркетолози все още смятат SEO и PPC стратегиите за напълно отделни субекти. Това е особено често срещано сред младите маркетинг специалисти и малките фирми, чиито маркетингови кампании често имат неясни цели. Но комбинацията от SEO и PPC реклама може да доведе до изненадващо успешни резултати. Когато провеждате едновременно органични и платени рекламни кампании, имате повече данни, които да събирате и анализирате. Може да откриете неочаквани детайли за целевата си аудитория и да използвате тази информация, за да подобрите съответно стратегиите си за SEO и PPC.

Важно е да имате предвид, че SEO и PPC постоянно се приспособяват към промените в алгоритмите на Google. По този начин те помагат на уебсайтовете да отговорят на новите изисквания и да поддържат високите си позиции. Затова дръжте „под око“ по-значимите промени и не забравяйте редовно да актуализирате стратегиите си за SEO и PPC.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,