Как да коригирате общи технически SEO проблеми

За да може вашите уеб страници да се класират добре в търсачките, е необходимо добро ниво на оптимизация на търсачките (SEO). Въпреки това за много хора, които тепърва навлизат в основите на SEO, не знаят как да разрешат проблемите, когато се появят. Липсата на знания в тази област може да доведе до отрицателно въздействие върху работата на сайта.

 

По-специално мащабните уебсайтове представляват предизвикателство за SEO, тъй като степента на тях означава, че по-вероятно е да възникнат основни технически грешки на много места в сайта. Те дори могат да бъдат скрити в страници от по-ниско ниво, които са забравени. И това създава основни проблеми.

 

Идентифициране на SEO проблеми

 

Има няколко инструмента, които можете да използвате, за да анализирате SEO проблеми, които могат да имат пагубен ефект върху вашия сайт. Първият е Google Search Console, който има няколко секции, които помагат за анализиране на SEO работата, но основните от тях са индексите и секциите за обхождане.

 

По същия начин, корпоративният уеб браузър, който може да обхожда вашия уебсайт и да следи техническите проблеми, ще бъде изключително полезен. По отношение на това препоръчваме да използвате Screaming Frog. Оттук препращането към указанията на Google за уеб администратори ще ви помогне да проверите предложените корекции.

 

В света на SEO не всички грешки се равни и има някои проблеми с уебсайтовете, които трябва да имат приоритет, ако искате да видите положителни резултати.

 

Предупреждения за Sitemap

 

Ако целта е търсачките да обхождат всяка важна страница, която вашият сайт съдържа, трябва да увеличите вероятността тези страници да бъдат намерени. Вашата XML карта на сайта е най-добрият начин за постигане на това и като я актуализирате, можете да предотвратите срещането на Googlebot с всякакви грешки.

 

Когато карта на сайта остарее, основните актуализации на сайта, които сте направили в сайта, няма да бъдат отразени. За да коригирате проблема, можете или да актуализирате вашата карта на сайта и да я изпратите отново чрез конзолата за търсене на Google или да използвате динамичен генератор на Sitemap, който автоматично ще се актуализира, за да предотврати проблема в бъдеще.

 

Бавна скорост на страницата

 

Скоростта на страницата е един от ключовите фактори, които Google взема предвид при оценката на качеството на уебсайтa, така че наличието на бавни страници на вашия сайт може да има отрицателно въздействие върху ефективността му в SERPs.

Дори по-лошо от бавните страници е, ако даден робот не може да се свърже със сървъра, защото той реагира твърде бавно, което води до това, че Google ще изостави заявката изцяло.

За бърз и лесен начин да проверите скоростта на вашия сайт, преминете към GTMetrix. Освен че използва GTMetrix, инструментът на Google за скоростна информация на страницата ще ви помогне да проверите как се справя вашият сайт в това отношение.

 

Има няколко начина да увеличите скоростта на страниците също. Една от възможностите е оптимизиране на изображенията. Избягването на пренасочвания също ще помогне да се предотврати прекалено ниската скорост, както и премахването на неизползваните приставки на вашия сайт.

 

Дублирано съдържание

 

Дублираното съдържание е по-голям проблем за по-големите уебсайтове, тъй като има повече шанс страниците и съдържанието да се повтарят, без да осъзнават. Дублирането на съдържание обикновено попада в една от двете категории – проблеми, свързани с техническото изграждане на сайта и реалното съдържание на самите страници.

 

И в двата случая правилната стратегия може да помогне за справяне с проблема и да управлява ефективно дублиращите се грешки в съдържанието. Специални софтуери подчертават URL адресите на роботите на търсачките и по същество им казва да игнорират страницата. Но – по-добрата стратегия за вашия сайт е да се гарантира, че цялото съдържание на всяка страница е уникално и възможно най-задълбочено, за да осигури стойност на читателя.

 

Съдържание с малко текст

 

Броят на думите е труден за измерване SEO показател, тъй като знаем, че Google класира по-задълбочени страници по-високо, но в същото време няма минимален брой думи за страници. За да избегнете щети на вашия сайт, най-добре е винаги да включвате подходящ, задълбочен текст, когато това е възможно, така че да е ценен за вашата аудитория.

 

Проблеми със структурата на URL

 

Ако URL адресът се зарежда и с двата крайни наклонени черти, или понякога с подчертаване в структурата на URL адреса, това може да доведе до голям проблем с дублирано съдържание, тъй като всяка версия ще върне код за състояние на заглавието на 200 OK. В този случай всеки URL адрес ще се третира като уникален, което може да доведе до множество дублирания на един URL адрес.

 

За да разрешите проблема, уверете се, че „http 301“ пренасочва към „https“ и или изберете версията „www“ или „не-www“ за вашия сайт като основна версия в Google Search Console. За другото, уверете се, че има 301 пренасочвания на място. По същия начин можете да изберете дали вашите URL адреси да се зареждат със или без последващи наклонени черти, но се уверете, че пренасочванията са изпълнени за алтернативата.

 

Липсват alt тагове

 

Изображенията представляват голяма част от всяка маркетингова стратегия за съдържание, но ако не се обработват правилно, те също могат да причинят големи SEO проблеми. Проучванията сочат, че около 45% от сайтовете имат изображения с липсващи alt тагове, а други 10% са счупени изображения, и двете от които могат да повлияят на вашата SEO ефективност.

 

Alt таговете са важни, тъй като помагат на търсачките да разберат за какво е изображението, като предоставят текстови описания, така че да могат да бъдат категоризирани точно. Поради тази причина вашите ключови думи за SEO трябва да бъдат включени в алт маркерите ви. Те се възползват и от хора с увредено зрение, които изискват четци на екрана, тъй като информацията в alt тага описва изображението на потребителя. Тъй като търсачките поставят потребителското изживяване като висок приоритет, изображение без надпис alt означава за търсачката, че уебсайтът не оценява аудиторията си и това може да доведе до по-висока степен на отпадане.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,