Как да накараш Google да обходи сайта ти?

Разработил си невероятен сайт, имаш много ценно съдържание, наблегнал си на дизайна и си събрал обратни връзки. Настъпило е времето за споделяне на сайта. Искаш веднага след публикуването му да го видиш в Google, но отнема малко повече време. За да бъде изведен сайтът в списъка с резултати при търсене, Google трябва да „обходи“ и „индексира“ цялото съдържание.

Всичко това става автоматично до две седмици, но ако си собственикът на сайт, можеш ръчно да го изпратиш до Google и да ускориш този процес. Начините за това са два, но първо накратко ще разгледаме как Google обхожда и индексира съдържанието.

Как Google намира твоето съдържание?

Според информацията от Google се използва огромен набор от компютри, които обхождат милиарди страници в мрежата. Този робот, наречен Googlebot, започва със списък с URL адреси на уеб страници, генерирани от предишни обхождания, и след това ги допълва с данни за карта на сайта (Sitemap), които са предоставени в Google Search Console. По време на този процес Googlebot, който е известен още като „паяк“, търси нови сайтове, актуализации на съществуващи страници и всякакви прекъснати връзки. След приключването на процеса на обхождане, всички резултати се подават в индекса на Google и всички нови сайтове или актуализации се изброяват. По време на обработката на резултатите Google разглежда информацията на страницата, като например тагове за заглавия, метаописания, alt тагове и др. Препоръчително е стандартната версия да бъде оптимизирана за търсене, защото в противен случай, ако имаш динамично съдържание Googlebot може да не е в състояние да го прочете и обходи.

В резултат на обхождането на Google, може никога да не ти се налага да изпращаш уеб сайта си, тъй като ще бъде автоматично открит. Недостатък на този подход е, че винаги зависи от времевата рамка на Google за обхождане и индексиране на съдържанието и не винаги всичко може да се случи достатъчно бързо, колкото би искал.

За да провериш дали сайтът е включен в Google напиши в търсачката „Site: и името на сайта ти (Sitename.com)”

Ако все още съдържанието не е индексирано, Google ще те уведоми, че търсенето не съответства на никакви резултати.

Ако съдържанието не бъде намерено, следващата стъпка е създаване на Sitemap, която можеш да изпратиш до Google.

Колко време отнема на Google да индексира съдържанието?

При публикуване на съдържание, без ръчно подаване на актуализирана карта на сайта, на Google са му необходими 1,375 минути за обхождане, а наYahoo 1,773 минути. За да си представиш по-добре числата, това е приблизително цял ден само за обхождане на твоето съдържание.

При подаване на актуализирана карта на сайт средното време, необходимо на Googlebot да посети страницата е 14 минути, а при Yahoo е 245 минути. С други думи, страницата може да започне да генерира органичен трафик още на същия ден.

Как сайтът да бъде изпратен до Google?

За изпращането на сайта до Google можеш да добавиш актуализирана карта в профила си в Google или да подадеш заявка за индексиране на желаният от теб URL адрес чрез бутона за „извличане“. И двата процеса изискват собствениците на сайтовете да са регистрирани в Google Search Console.

Ето и спецификите на всяка от опциите:

При нов сайт:

Първо провери дали притежаваш сайт в рамките на Google Search Console. След това го изпрати „https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url?pli=1 това е линка, който излиза, след като натиснеш (sumbit it here)“ и избери опцията „sumbit a sitemap”.

При съществуващ сайт и стартиране на нови страници:

При наличието на съществуващ сайт също можеш да изпращаш новите си страници към Google, за да ги индексира и класира по-бързо. Преди беше възможно да го направи всеки, независимо дали е собственик на страницата или не. Сега е необходимо да си собственик на URL адреса, за да поискаш от Google да го обходи отново. Няколко различни неща, които можеш да направиш, ако искаш Google да обходи страницата ти отново:

 • Изпрати актуализирана карта на сайта (sitemap)

Можеш да изпратиш актуализирана карта на сайта, за да се увериш, че се регистрира възможно най-бързо. За да я изпратиш, влез в конзолата за търсене на Google и избери „Add a Property”.

 • Извличай като Google (Fetch as Google)

Извличайки като Google ще можеш да видиш уеб страницата си така, както я вижда самият Google. Като собственик на сайта можеш да използваш този инструмент и за преиндексирането на отделни URL адреси, след като си ги изтеглил. За да направиш това влез в Google Search Console и избери уеб сайта, с който в момента си включен в Google.

 

как да индексираме сайт в Гугъл

Сега не знаеш дали трябва да изпращаш актуализирана уеб карта или заявка за индексиране, когато публикуваш нова страница, нали? Ако актуализираш критично важно съдържание би могъл да избереш подходящия за твоя уеб сайт начин, но не забравяй, че Google също обхожда и самостоятелно страниците и е добре да оставиш този процес да работи във фонов режим, когато редовно създаваш и актуализираш съдържанието си.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,