Как да провокираме дискусии и да ангажираме във Facebook?

Ако сте пропуснали 1-та  стъпка от стратегията за повишаване на органичния трафик във Фейсбук, можете да се запознаете с нея.

А ето я и втората:

2. Провокирайте дискусии

Ако хората започват разговори, коментирайки ваши публикации, то Вие ще работите в синхрон с алгоритъма на Facebook. Но да се мотивират хората да говорят може да бъде сериозно предизвикателство.

Като за начало, фокусирайте се върху задаване на стимулиращи въпроси. Уверете се, че Вашето съдържание и придружаващият го въпрос са уникални и завладяващи. Ако задавате същите въпроси, които всички останали задават, не можете да очаквате хората да бъдат мотивирани да се ангажират с Вас. С всяка публикация се опитайте да погледнете от друга гледна точка избраната от Вас тема.

Създаването на непринудена дискусия за теми, свързани с Вашата марка, е чудесен начин да се възползвате от промените във Facebook алгоритъма. Ключовата дума е “непринудена“. Вече не е достатъчно да създавате съдържание в стил “ангажиране чрез примамка”, което сега, на фона на новия алгоритъм, по-скоро ще се възприеме като „недостатъчно смислено“.

Този тип публикации са по-скоро открит апел за тагване, коментиране или харесване, отколкото за насърчаване на ангажираност.

„Примамливото“ съдържание ще е все още видимо от време на време, но няма да се задържа дълго, затова е по-добре да го избягвате. Представете си за момент, че успеете да преодолеете алгоритъма на Facebook и да се появите в новините на Вашите последователи чрез спам – рискувате да оставите горчив вкус в устата на целевата аудитория, която е достатъчно разумна, за да се поддаде на очевидни маркетинг трикове.

В крайна сметка, докато промените в алгоритъма на Facebook на пръв поглед изглеждат наказателни, те всъщност са нова възможност.

Организациите, способни да генерират естествени разговори около общи интереси, не играят в разрив със исистемата.

Те правят това, което Facebook иска от брандовете и маркетинг специалистите от 2018 г. нататък – да възприемат човешки качества и да създават смислени интеракции. Facebook насърчава страниците да създават съдържание, което провокира дискусия, стига това съдържание да е творчески представено.

Трябва да се избягва съдържание, което разпалва конфликти, противоречия или такова с шокиращо съдържание.

Ангажирането не се изгражда по един начин

Привличането на внимание може да се окаже неправилно използвано, в случаите когато брандовете се опитват да хванат вълната на последната гореща тема или фалшива новина, в опит да повишат видимостта си.

Деликатните действия са препоръчителни, когато алтернативата е отчуждение и влошаване на връзката с Вашата аудитория.

Не подценявайте и силата на Call-to-action техниката. Обикновеното “моля харесай и сподели” може да направи чудеса. Facebook позволява на хората да виждат повече публикации от страниците, които следват, чрез избиране на опцията “Вижте първо” (See First) в нюзфиида.

Така че, насърчавайте най-лоялните си последователи да станат още по-ангажирани. Колкото повече стимулирате хората да говорят, толкова по-големи са шансовете Ви да се появявате органично.

Преминете към стъпка 3 и 4

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,