Как да създадете страхотни мета описания – SEO съвети

От първите дни на SEO мета описанията са важен момент за оптимизация.

Google продължава да поддържа тезата, че мета описанията не помагат при класирането.

Но като индиректен сигнал има доказателства, че по-добрите описания наистина помагат.

Честота на кликване (CTR), възприемане на качеството на резултата и възприемане на това, което вашият уебсайт предлага, всички те се променят, когато оптимизирате мета описанието правилно.

Нека да започнем със съветите…

Какво е мета описание?

Просто казано, мета описанието е мета маркер, който предоставя описание на това, което се съдържа на страницата. Това мета описание се показва в SERPs под заглавието на страницата.

Защо мета описанията са важни за SEO?

Преди госини мета описанията бяха важна част от оптимизацията.

Според скорошно задълбочено проучване, извършено от Yoast:

 • Google автоматично създава много от мета описанията, независимо от написаните и независимо от това дали страницата се е появила в сегментираните групи, създадени за изследването.
 • Няма значение, че Yoast създава дълги или кратки мета описания и дали за тях е внедрена висока или ниска плътност на ключовите думи.
 • В две трети от разглежданите от тях случаи Google използва изречения от първия параграф. Разбира се, това конкретно твърдение не е гаранция, че Google ще направи същото за вашия сайт, но индикацията е налице

 

В допълнение към SEO, мета описанията могат да доведат до кликвания, трафик, потенциални реализации и приходи чрез:

 

 • Повишаване на CTR на сайта в SERPs: Има доказателства, че мета описанията, които са добре написани и правилно оптимизирани, са пряко отговорни за увеличаване на „апелацията за ограничаване на уебсайта“.
 • Трафик: Чрез повишаване на CTR на сайта чрез правилна оптимизация, повишеното класиране може да доведе до повече трафик към сайта.
 • Потенциални преобразувания: Създаването на добре написано мета описание, което е тясно свързано с темата на страницата, е интересно за потребителите и е силно оптимизирано за потребителските намерения, може да увеличи значително реализациите. Освен това, когато направите това, има анекдотични доказателства в подкрепа на това, че увеличеният трафик и CTR ще предизвикат Google да популяризира вашия сайт. Заслужава да се отбележи, че ръководителят на Google Brain в Канада наскоро потвърди времето за престой като фактор за класиране, според окончателното ръководство на SEO на Брайън Дийн през 2018 г.

Мета описания vs  SERP снипети

Някои хора погрешно използват термините „мета описание“ и „фрагмент за търсене“ взаимозаменяемо.

Но мета описанията и фрагментите за търсене са две различни неща.

Мета описанието е HTML таг, който контролирате. Можете да създавате и оптимизирате свои собствени мета описания.

Фрагментите за търсене са описанията, които Google показва за вашите уеб страници. Това може да бъде или мета описанието, което сте създали, или може да е нещо съвсем различно. Google контролира това.

Защо Google не използва вашето мета описание? В зависимост от заявката за търсене, Google може да генерира описание за вашата уеб страница, което е напълно различно от мета описанието, което сте създали.

Това не е нищо ново. Google автоматизира този процес преди много години.

Разграничаването между мета описания и фрагменти за търсене е важно, особено когато Google прави съобщения – например когато Google разшири дължината на фрагментите за търсене (само за да съкрати фрагментите около шест месеца по-късно).

 

Каква е препоръчителната / идеалната дължина на мета описанието?

От години се счита за стандартна най-добра практика за SEO, за да се поддържат мета описания на максимум около 160-165 знака (или 156-160 знака, в зависимост от това с кого говорите).

Причината за това е, че тази оптимизация помага да се избегне съкращаването на метаописанието в SERPs и в резултат на това се избягва висока степен на отпадане.

В края на миналата година Google обяви промяна в фрагментите на SERP, като ги докара до 300 знака, което е повече от два пъти обичайните ограничения от 150-165 символа, които се препоръчват.

Moz извърши задълбочено проучване, което определи, че писането на мета описания с дължина 300 символа трябва да се спазва като нова граница. След това Google бързо се върна към стандартния лимит от 156-160.

 

Какво означава това за SEO?

 

Продължете да експериментирате и оценявате резултатите и да правите промени въз основа на тези констатации. Чуйте какво трябва да кажат Google и техните говорители за това, което трябва и какво не трябва да се прилага, но също така направете свои собствени тестове. Тествайте какво казват и тествайте това, което не казват.

 

Разберете какво точно работи за вашия сайт.

 

Проучване на SERPs

Независимо от вашата индустрия, трябва да извършвате проучвания преди всичко.

Разберете какво правят вашите конкуренти. Следете техните SERPs през следващите няколко дни, седмици и месеци.

Ще можете да прецените точно кои мета описания са ок и кои не са.

 

Ефективното изследване се състои от следните стъпки:

 

Стъпка 1: Проучете SERP за целевата си ключова дума

Може да отнеме много време ръчно да преминете през всеки резултат от търсенето и да идентифицирате какъв точно е криптонитът на вашата конкуренция.

 

Причината, поради която ние гледаме на конкуренцията е, защото обикновено конкуренцията прилага техники, които в момента работят.

 

Стъпка 2: Проучете SERP за вашата конкуренция и какво правят

Ето, погледнете вашата конкуренция и разберете какво точно правят.

 

Стъпка 3: Поставете ги в електронна таблица и ги проследете

Използвайки разширението за Google Quake Google Chrome, е възможно да експортирате Google SERP в електронна таблица доста бързо и ефективно.

 

Проучете вашите клиенти

Определете вашата целева аудитория и какво се случва на всеки етап от маркетинговата фуния.

Маркетинговата фуния може да бъде различна в зависимост от вашия целеви пазар, така че споделянето на точна фуния, която да следвате, би било безплодно.

Насочете и адаптирайте своите мета описания според вашите открития.

 

Ключови думи

Google продължава да поддържа твърдението, че не използва ключови думи в мета описанието за целите на класирането. Но когато извършвате SERP изследвания, какво виждате? Откроени ключови думи в мета описанието.

Ако вашето мета описание отговаря на намерението на потребителите почти е сигурно, че ще кликнат.

Направете вашето мета описание специално

Обобщените мета описания и кухи фрази като „най-добрите джунджурии“ и други подобни не са достатъчно ефективни.

Важно е да вдъхнете увереност, увереността, че вашият резултат е нещо, което ще задоволи потребителското им намерение за заявката.

 

Освежаване на вашите мета описания на по-старо съдържание

Когато имате застояло съдържание на уебсайта си, може да бъде добре, ако го освежите.

Освен това чрез освежаване можете да споделяте и да получавате повече видимост от по-стари публикации, ако извършвате систематично опресняване на всички ваши мета описания.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,