Как и къде да рекламираме бизнеса си? Facebook vs Google Ads?

Как да изберем в кой канал да рекламираме бизнеса си и от коя рекламна платформа имаме шанс за по-добри приходи?

Facebook или Google Ads? Goolgle Ads или LinkedIn? Този въпрос може би ви измъчва, особено, ако бизнесът ви е специфичен или не разполагате с голям рекламен бюджет.

В крайна сметка светът на дигиталния маркетинг дебне отвсякъде и може да бъде доста трудно да отсеем грешните мнения. Приятелят ви казва, че рекламите от Google са твърде скъпи. В блоговете всички казват, че Facebook е за стари хора. Чувате от другите, че просто трябва да сте в Instagram. А LinkedIn умира, нали? Няма да се очудим, ако сте го чували, а и почти не се съмняваме, че е така.

И така, какво трябва да знаете, когато сте на път да започнете да рекламирате. В тази статия ще се опитаме да дадем яснота по този въпрос и се надяваме да ви бъдем полезни.

Преди да започнем, трябва да си зададете най-вече тези 3 въпроса: Каква е вашата аудитория? Какъв вид продукт продавате? И какви са вашите маркетингови ресурси?

Имайки предвид тези съображения, нека да преминем бързо през четирите основни рекламни платформи, за да видим коя е най-подходящата за вас.

Реклама в Google Ads/ или, както повечето го познаваме Google Adwords. Можете да го наричате и реклама в Google.

Рекламите от Google са тези досадни платени обяви, които вероятно искате да не се показват в търсенето. Обикновено ще видите три до четири реклами в горната и долната част на органичните списъци.

Демографски белези/Статистика

По същество „всеки“ използва Google. Над 90% в Северна Америка, 94% в Европа и 93% общо в световен мащаб използват Google.

Вашият продукт

Google Ads е отлична платформа, когато потребителите активно търсят продукта или марката ви. Например, ако сте популярен търговец на дребно, или изпълнявате популярна услуга, хората се отправят първо към Google, за да търсят, проучват, проверяват и след това купуват.

Потребителите, които търсят в Google, имат големи намерения за покупка. Те или изследват, защото обмислят покупка сега или в близко бъдеще – или са в активен „режим на покупка“. Ето защо рекламите от Google работят на по-висока цена на кликване: честотата на реализациите често е по-висока от други социални платформи.

Вашите маркетингови ресурси

Google Рекламите са сравнително лесни за настройка, ако маркетинговите Ви ресурси са ограничени. Ако се придържате към мрежата за търсене и избягвате показването на реклами в YouTube /дисплейна мрежа/, няма да ви е необходима дизайнерска работа, видеоклипове за реклами или сложни текстове. Рекламите са кратки и изискват само творчески съобщения. Използването на целеви страници, вместо на уебсайтовете, може да увеличи драстично процента на реализациите и в крайна сметка да повиши възвръщаемостта на инвестициите /ROI/.

Facebook реклами

Преди известно време да пускаш реклами във Facebook беше всичко, но те загубиха малко поддръжници през последните няколко години. (Въпреки това все още има невероятна възможност в платформата.) Ще видите тези реклами на всеки пет публикации във вашия профил.

Демографски белези/Статистика

Често напоследък ще чувате, че „старите“ хора използват Facebook, а по-младите поколения не го правят. Но статистически това просто не е вярно.

Ето ги фактите:

Oколо 2 000 000 българи  използват Facebook.

40% от публиката във Facebook е на възраст до 35.

60% над 35 години използват Facebook.

Facebook е отличен за всички възрастови групи. Но ако вашият продукт се продава на хора над 35 години, това е най-добрата социална платформа.

Вашият продукт

Ако вашият продукт или услуга не се радва на силна осведоменост за марката/бранда, Facebook е отличен начин за създаване на видимост. Facebook ви позволява да въведете продукта си във времето, да изградите разпознаване на марката, да установите социална надеждност (чрез коментари и харесвания) и в крайна сметка да спечелите реализации.

Намерение за покупка

Хората, които използват Facebook, обикновено не възнамеряват да купуват, докато са на платформата. Те имат ниско намерение за покупка в сравнение с онези, който търсят в Google. Както отбелязахме по-горе, това създава невероятна възможност за вас да образовате, да въведете вашия бранд и да бъдете опция, когато са готови да закупят.

Вашите маркетингови ресурси

Facebook разчита основно на визуалното съдържание. За да бъдете успешни, ще трябват привлекателни рекламни послания, ярки графики, интересни видеоклипове и чиста, високо конвертираща целева страница. Сравнително лесно е да създавате реклами във Facebook, но оптимизирането им за конвертиране изисква много активи и променливи (точно насочване на аудиторията, целеви страници, оптимизирани за реализации и т.н.), които работят съгласувано.

Instagram реклами

Instagram не разполага с опциите за разположение, които Facebook ползва. Можете да поставяте реклами в емисията на хората или в техните истории. Въпреки това, органичната, визуална природа на платформата го прави идеално място, за да подчертае красотата на вашата марка.

Демографски белези/Статистика

Instagram има над 500 милиона потребители, от които 80% живеят извън САЩ. Платформата обслужва по-младата аудитория. Ето някои от определящите качества на базата в Instagram:

35% от американците използват Instagram.

59% от тези хора са под 30 години.

72% от тийнейджърите използват Instagram всеки ден.

Вашият продукт

По-голямо предизвикателство е да продавате професионални услуги или продукти на B2B, освен ако не развивате изключително творчески, завладяващи истории чрез видео или изображения.

Намерение за покупка

Подобно на Facebook, хората в Instagram нямат големи намерения за покупка, в сравнение с тези в Google. Въпреки това рекламите ще задвижат вашата марка напред, когато потребителят е готов да купи.

Вашите маркетингови ресурси

Също като Facebook, Instagram изисква маркетингови отдел. Ще ви е необходима поддръжка за дизайна и видеата за платформата.

LinkedIn реклама

Ако вашият бизнес е в B2B пространството, а не в B2C, LinkedIn трябва да бъде вашето първо място за публикуване на съдържание и платена реклама. LinkedIn далеч не умира. Microsoft закупи компанията през 2016 г. за $ 26.2 милиарда и бавно е обърнала кораба, докато прави драстични подобрения на своята рекламна платформа. За две години LinkedIn е добавил 123 милиона членове (в сравнение с едва 9 милиона в мрежата на Twitter).

Демографски белези/Статистика

Професионалната социална мрежа не може да се похвали с 2 милиарда потребители като Facebook, но с над 590 милиона професионални членове, това е златна мина за вашите B2B маркетинг усилия:

Вашият продукт

Ако продавате услуги или продукти на бизнеса, LinkedIn е най-доброто място да прекарвате времето си.

Намерение за покупка

Точно като Facebook и Instagram, това е място, където можете да осъзнаете, че хората никога не са чували за вас. Спонсорираното съдържание поставя вашия продукт директно в рекламите с новини и InMail, които изпращат съобщения.

Естеството на закупуване на скъпи B2B услуги означава, че платформата се използва за изграждане на доверие.

Вашите маркетингови ресурси

LinkedIn попада в средата на пакета, когато става въпрос за визуални и маркетингови ресурси. За спонсорирано съдържание ще използвате хубав графичен или кратък видеоклип, за да доставите съобщението си. Тъй като аудиторията е по-професионална

InMail съобщенията изискват силни текстове и изпращане на съобщения заедно с придружаваща графика.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,