Как потребителите възприемат дизайна

Успехът на един дизайн изцяло зависи от това как потребителите взаимодействат с него. Колкото по-лесно е хората да разберат и обработят работата ви, ще има толкова по-голям интерес към продукта, който предлагате. Важно е дизайнерите да имат достатъчно познания за това как потребителят взаимодействат с интерфейса и как се  възприема визуалната информация от човешкото око. По този начин дизайнерите ще могат да проектират ефективна визуална йерархия, т.е. реда, в който потребителите интерпретирайте данните в дизайна.
Факторите, които влияят и допринасят за създаване на добър и разбираем за потреблението дизайн, са четири:

 1. Форма, размер – умението да се разграничават различните видове информация.
 2. Цветове – много важна функция, която допринася за добрия дизайн. По-ярки цветове се използват, когато искаме да наблегнем и акцентираме върху даден елемент или текст.
 3. Пространствено разположение – горе вляво, например, е най-подходящото място за най-важната информация. Нещо повече, последователното местоположение помага на потребителите да разберат дизайна по-добре.
 4. Движението – може да се използва за привличане на вниманието на потребителя, когато се налага.

За да улесните работата си, може да следвате набор от правила, които обясняват как човешкият ум възприема това, което вижда. Тези правила се наричат  Принципи на Гещалд:

 • Хората предпочитат цялостни, завършени форми и виждат първо тях. Затова е важно между елементите да има интервали, разстояние.
 • Хората следват цялостната линия на дизайна. Окото им работи в зададената посока.
 • Хората забелязват изпъкналите форми вместо вдлъбнатите.
 • Съдържанието трябва да се откроява от фона. По този начин вниманието на потребителя е хванато от информацията и елементите, които трябва да види.
 • Хората свързват елементите, които образуват смислен образ.
 • Хората групират елементи, които са близо един до друг.
 • Хората сортират обекти, които се свързват помежду си, докато формират модел.
 • Хората търсят баланс и се опитват да приведат ред в дизайна.

Друго важно нещо, което трябва да знаете е как човешкото око йерархично разпределя информацията в дизайна. Подсъзнателно след „сканиране“ на дизайна, окото на човек разпределя и вижда в различна последователност елементите от интерфейса. Затова на помощ идват ЙЕРАРХИЧНИТЕ МОДЕЛИ ЗА ДИЗАЙН НА ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ ИНТЕРФЕЙС:

 • F МОДЕЛ
  В приложения с повече текстово съдържание, моделът F се прилага най-вече за интерпретация на движението на очите на потребителите. След като гледат най-горната хоризонтална линия или заглавие, читателите първо сканират екрана вертикално, търсейки важни думи, които биха привлекли интереса им. След като ги намерят, те започват да четат редовете хоризонтално. От там произлиза и името на модела. Той показва, че потребителите рядко прочитат целия текст. Така че, най-важната част от текста трябва да бъде в първите два или три абзаца от цялото съдържание. Също така значимите ключови думи трябва да бъдат подчертани чрез използване на заглавия, удебелени думи и точки.

 

 • Z МОДЕЛ
  Моделът Z се прилага, когато използвате смесени типове съдържание, като изображения и текст. В такива ситуации читателите първо разглеждат първия хоризонтален ред (който обикновено е основното заглавие), след което преместват погледа си в левия долен ъгъл, „сканирайки“ всякакви изображения или други елементи, и повтарят процеса. Такова движение на очите проследява Z-образен модел. За този модел трябва да се отбележи, че фонът (background) и предният план (foreground) трябва да бъдат ясно различими. Най-горната линия е най-подходящото място за значимите идентификатори на бранда – лявата страна е най-подходяща за логото и заглавието, а дясната за важни детайли. Централно трябва да се разположат тези изображения или визуални носители, които описват услугите и могат да разделят горната и долната част на текста.

 

 • Око и цветове

Цветното възприятие се контролира от различни рецепторни системи в ретината на окото. Затова не можем да използваме произволни комбинации от цветове, за да опитаме да направим дизайна красив. Твърдите, искрящи цветове трябва да се използват по-малко и само във важни части от информация. Противоположните цветове също не трябва да бъдат използвани прекалено често.

За да обобщим информацията до момента, сме събрали важни съвети и правила, които препоръчваме да следвате. Те могат да ви бъдат само от полза. Ето ги и тях:

 • Размерът на елементите трябва да е достатъчно голям, за да могат потребителите да ги виждат лесно. По-големите елементи привличат повече внимание от по-малките, тъй като хората са склонни да игнорират обекти, които не могат да видят ясно.
 • Трябва да се използват ярки, но успокояващи цветове, тъй като привличат потребителите. Също така използваната цветова схема трябва да е контрастна, особено между елементите на фона и предния план, за да помогне на потребителя лесно да ги разграничи.
 • Декоративните шрифтове затрудняват потребителите да интерпретират думите. Трябва да се използват четими шрифтове като Arial, Roboto, New Times Roman например. Размерът на шрифта трябва да бъде поне 16px, за да бъде лесно видим на всички видове устройства.
 • Сходното съдържание трябва да има еднакво подравняване, така че потребителите да могат да свързват заедно информацията. Също така елемент, който се откъсва от модела на подравняване, има тенденция да привлече повече внимание от страна на потребителя.
 • Всички елементи трябва да бъдат организирани и раздалечени по такъв начин, че да са ясни и да могат лесно да бъдат намерени.
 • Стандартните форми трябва да се използват за всеки вид елемент, въпреки че към тях могат да се добавят вариации на стила. Най-красивият и сложен дизайн на елемент няма значение, ако потребителят не може да разпознае значението и приложението му.
 • Важните елементи от дизайна, както и съдържанието трябва да се поставят на места, където човешкото око сканира първо или по-често в сравнение с други. Елементите трябва да бъдат подравнени и подчертани, като се използват по-големи размери за шрифта.

 

 

Въпреки прочетената информация изпитвате затруднения в създаването на перфектен дизайн?
Тук сме, за да ви помогнем. Ако се нуждаете от:

 • Професионално мнение
 • Приятелски съвет
 • Полезна информация

Потърсете ни: https://fight4digital.com/

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: