Как се инсталира Facebook Pixel – всичко на 1 място

Как се инсталира Facebook Pixel? Какво всъщност е Facebook Pixel? Как работи Facebook Pixel? Прочетете в следващите редове

Как се инсталира Facebook Pixel
Как се инсталира Facebook Pixel

Facebook Пиксел: Какво представлява и как да го използваме?

Ако използвате реклами във Facebook или смятате да ги използвате в бъдеще – има един ключов инструмент, който трябва да започнете да използвате веднага. Facebook Pixel ще ви помогне да извлечете максимума от рекламния си бюджет. Ето всичко, което трябва да знаете за това как работи.

Какво представлява Facebook пикселът?

Facebook пикселът е код, който поставяте на вашия уебсайт. Той събира данни, които ви помагат да проследявате реализациите от рекламите във Facebook, както и да оптимизирате рекламите, да създадете аудитория за бъдещи кампании и да правите ремаркетинг към хора, които вече са предприели някакви действия на вашия уебсайт.

Той работи, като поставя и задейства бисквитки за проследяване на потребителите, докато те взаимодействат с вашия уебсайт и вашите реклами във Facebook.

Имаше няколко различни вида пиксели: Facebook пиксел за конверсии и пиксел за потребителска аудитория. Facebook прекрати пиксела за проследяване на реализациите (конверсиите) през 2017 г. Ако използвате този пиксел за конвертиране ще трябва да го замените. Ако сте използвали стария пиксел за персонализирана аудитория, тези инструкции обясняват как да надстроите до текущия пиксел.

Защо трябва да настроите Facebook пиксела?

Пикселът във Facebook предоставя важна информация, която можете да използвате за създаване на по-добри реклами във Facebook и по по-добър начин да насочвате рекламата си. Проследяването на данните от пиксела помага да се гарантира, че рекламите Ви се виждат от хората, които най-вероятно ще предприемат желаните от вас действия. Това ви позволява да подобрите процента на конверсия и да получите по-добра възвръщаемост на инвестициите.

Дори ако все още не използвате реклами във Facebook, трябва да инсталирате Facebook пиксела сега. Той ще започне да събира данни веднага, така че не е нужно да започвате от нулата, когато сте готови да създадете първата си реклама във Facebook.

Как можете да използвате пиксела във Facebook?

Ето няколко начина, по които пикселът може да помогне за подобряване на маркетинговите ви резултати във Facebook:

Използвайте проследяването на реализациите във Facebook (conversion tracking)

Пикселът във Facebook ви позволява да разберете как хората взаимодействат с вашия уебсайт, след като прегледат рекламата ви във Facebook.

Можете дори да проследявате потребителите на техните устройства. Това ви позволява да разберете дали хората са склонни да виждат рекламите ви на мобилни устройства, но преминават към десктоп преди да купят. Или може би е обратното. Тази информация може да ви помогне да усъвършенствате рекламната си стратегия и да изчислите възвръщаемостта на инвестицията си.

Използвайте пренасочване във Facebook (retargeting)

Пренасочването на данни и динамични реклами ви позволяват да показвате реклами на хора, които вече са посетили вашия сайт. Например можете да покажете на хората реклама за точния продукт, който са изоставили в количката за пазаруване или добавили в списъка с желания на вашия уебсайт.

Създавайте подобни аудитории (lookalike audiences)

Facebook може да използва своите данни, за да ви помогне да изградите lookalike аудитория от хора, които имат подобни харесвания, интереси и демографски данни като на хората, които вече взаимодействат с вашия уебсайт. Това може да помогне за разширяване на потенциалната ви клиентска база.

Оптимизирайте рекламите във Facebook за конверсии

Можете да използвате данните за проследяване, за да оптимизирате рекламите си във Facebook за конкретни събития, свързани с реализациите на вашия уебсайт. Без пиксел, единствената реализация, която можете да оптимизирате, са кликванията върху връзката. С пиксела можете да оптимизирате за реализации, които са по-близки до бизнес целите, като покупки и регистрации.

Оптимизирайте рекламите във Facebook за стойност

Тъй като Facebook събира данни за това кой купува от вашия сайт и за каква сума, това може да ви помогне за оптимизиране на рекламната ви аудитория въз основа на стойността. Това означава, че автоматично ще показват вашите реклами на хората, които е най-вероятно да правят покупки с висока стойност.

Получете достъп до повече рекламни инструменти и показатели във Facebook

Искате ли да използвате уеб кампании за конверсии, персонализирани аудитории от вашия уебсайт или динамични реклами? Можете да го направите само ако сте инсталирали пиксела на Facebook. Също така се нуждаете от пиксела, за да проследявате показатели като цена за лийд или цена на реализация.

Как да използвате пиксела на Facebook?

Можете да използвате пиксела на Facebook за събиране на данни за два различни вида събития. Facebook предварително е определил набор от 17 стандартни събития. Можете сами да настроите персонализирани събития.

„Събитието“ е просто конкретно действие, което посетителят предприема на вашия уебсайт, като например да направи покупка.

Стандартните събития на Facebook

17-те стандартни Facebook събития, които можете просто да копирате и да поставите стандартен код, са:

Покупка: Някой е направил покупка на вашия уебсайт.

Лийд: Някой се регистрира за пробен период, например.

Пълна регистрация: Някой попълва регистрационен формуляр на вашия сайт, например формуляр за абонамент.

Добавяне на информация за плащане: Някой въвежда данните си за плащане в процеса на покупка на вашия уебсайт.

Добавяне към количката: Някой добави продукт в кошницата си на вашия сайт.

Добавяне към списъка с желания: Някой добавя продукт към списъка с желания на вашия сайт.

Някой е на път да завърши поръчката си: Някой стартира процеса на плащане, за да купи нещо от вашия сайт.

Търсене: Някой използва функцията за търсене, за да търси нещо на вашия сайт.

Преглед на съдържание: Някой разглежда конкретна страница на вашия уебсайт.

Контакти: Някой се свързва с вашия бизнес.

Персонализиране на продукта: Някой избира конкретна версия на продукта, като например да избере определен цвят.

Дарение: Някой прави дарение за вашата кауза.

Местоположение: Някой търси физическото местоположение на вашия бизнес.

График: Някой си резервира среща.

Започнете пробен период: Някой се регистрира за безплатна пробна версия на вашия продукт.

Изпратете заявление: Някой кандидатства за вашия продукт, услуга или програма, като например кредитна карта.

Абонирайте се: Някой се абонира за платен продукт или услуга.

Можете също да добавите повече подробности към стандартни събития, като използвате допълнителни кодове, наречени параметри. Те ви позволяват да персонализирате стандартните събития въз основа на:

 • Колко струва дадена конверсия
 • Валута
 • Тип съдържание или идентификационен номер
 • Съдържание на кошницата

Например, можете да използвате проследяването с пиксел, за да записвате изгледи на конкретна категория на уебсайта си, вместо да проследявате всички изгледи. Може би искате да отделите собствениците на кучета от собствениците на котки въз основа на кои секции от уебсайта за домашни любимци те са прегледали.

Например, можете да използвате пиксела във Facebook, за да следите конкретна категория на уебсайта си, вместо да проследявате всички изгледи. Може би искате да сегментирате собствениците на кучета от собствениците на котки въз основа на кои секции от уебсайта за домашни любимци те са прегледали.

Facebook пиксел персонализирани събития

Можете да използвате персонализирани събития вместо стандартни събития, за да съберете повече подробности, отколкото стандартните събития могат да предоставят. Персонализираните събития използват правила за URL базирани на конкретни URL адреси или URL ключови думи.

Как да създадете пиксел във Facebook и да го добавите към вашия уебсайт

Сега, когато знаете какво можете да проследявате и защо бихте искали да го направите, е време да създадете своя пиксел и да го настроите да работи на вашия уебсайт.

Стъпка 1:Създайте своя пиксел

От вашия Facebook Мениджър щракнете върху иконата на хамбургер (≡) в горните леви части и изберете Pixels.

 1. Щракнете върху зеления бутон Създаване на пиксел.
 2. Дайте име на вашия пиксел, въведете URL адреса на уебсайта си и щракнете върху „Създаване.“

Когато избирате името на пиксела, имайте предвид, че с Мениджъра на събития (Events Manager) получавате само един пиксел за всеки рекламен акаунт. Името трябва да представлява вашия бизнес, а не конкретна кампания. Ако искате да използвате повече от един пиксел на рекламен акаунт, можете да го направите с помощта на Facebook Business Manager.

Стъпка 2: Добавете кода към вашия уебсайт

За да поставите пиксела, така че да работи и да събира информация, трябва да инсталирате кода в сайта. Има няколко начина да направите това в зависимост от платформата, която използвате.

Ако използвате платформа за електронна търговия като Squarespace или Google Tag Manager, можете да инсталирате своя пиксел, без да се налага да редактирате кода на уебсайта си директно.

Ако работите с програмист или друг, който може да ви помогне да редактирате кода на уебсайта си, щракнете върху „Инструкции по имейл до програмист“, за да изпратите на вашия програмист всичко необходимо за инсталиране на пиксела.

Ако не се прилага нито една от горните опции, трябва да поставите пикселния код директно във вашите уеб страници. А това ще ви разкажем в този раздел.

 1. Кликнете върху „Ръчно инсталиране на кода.“
 2. Копирайте и поставете кода в заглавния код на вашия уебсайт. Тоест, публикувайте го след маркера, но преди етикета. Трябва да го поставите във всяка отделна страница или във вашия темплейт, ако използвате такъв.
 3. Изберете дали да използвате автоматично разширено съвпадение. Това ви позволява да проследявате реализациите по-точно и да създавате по-голяма персонализирана аудитория.
 4. Проверете дали сте инсталирали правилно кода, като въведете URL адреса на уебсайта си и щракнете върху „Изпращане на тестов трафик.“

След като пикселът ви във Facebook проследява активността, щракнете върху „Продължи.“

Стъпка 3: Проследявайте правилните събития за вашия бизнес

Изберете кои от 17-те стандартни събития искате да проследите с помощта на превключващите бутони. За всяко събитие трябва да изберете дали да проследявате на зареждане на страницата или на вградено действие.

Проследяване на събитие при зареждане на страницата: Използвайте това, за да проследявате действия, които включват преминаване към нова страница, като например покупка или успешна регистрация.

Проследяване на събитие при вградено действие: Използвайте това, за да проследявате действия в рамките на дадена страница, като например натискане на бутон „добавяне в кошницата“, който не отваря нова страница.

Можете също да зададете параметри за някои събития. Например, може би искате специално да проследявате покупките над определена стойност.

Ако искате да използвате и проследявате персонални събития, насочете се към вашия Facebook Мениджър на събития. Изберете „Персонализирани реализации“ от горното ляво меню. След това щракнете върху „Създаване на персонализирана конверсия“, за да определите вашето персонализирано събитие с помощта на правила за URL.

Стъпка 4: Уверете се, че вашият Facebook пиксел работи

Вече сте тествали вашия Facebook Pixel, като сте изпратили тестов трафик. Но преди да започнете да разчитате на данните от него, трябва да потвърдите, че те също така се отчитат правилно.

 1. Добавете разширението Facebook Pixel Helper към браузъра си Google Chrome. (Той е достъпен само за Chrome, така че ако използвате друг браузър, ще трябва да инсталирате Chrome, за да използвате Pixel Helper.)
 2. Посетете страницата, на която сте инсталирали пиксела на Facebook. Ако разширението намери пиксела, иконата му ще стане синя, а изскачащ прозорец ще показва колко пиксела намира на страницата. Изскачащото меню ще ви каже също дали пикселът ви работи правилно. Ако не, ще предостави информация за грешки, така че можете да направите корекции.

Стъпка 5: Добавете известие за пиксели към вашия уебсайт

За да се съобразите с условията на Facebook (и в някои случаи със закона), трябва да се уверите, че посетителите на вашия уебсайт знаят, че събирате техните данни.

Това означава, че трябва да предоставите ясно известие, че използвате пиксела на Facebook и че тяхната информация може да бъде събирана чрез бисквитки или други методи. Трябва също така да уведомите потребителите как могат да се откажат от събирането на техните данни.

За да получите всички подробности, отидете на „Условията за бизнес инструменти на Facebook“ и превъртете надолу до точка 3: Специални разпоредби относно използването на Facebook Pixels и SDK. Или вижте ръководството за съгласие с бисквитки на Facebook за сайтове и приложения.

Facebook Pixel бисквитки

През октомври 2018 г. Facebook промени начина, по който използва бисквитките за проследяване на данни във Facebook. Сега рекламодателите могат да използват бисквитки от трети страни, както и бисквитки на трети страни. Освен ако не искате да се откажете от използването на бисквитки на трети страни, не е необходимо да правите нищо поради тази промяна.

Какво означава? По принцип тази промяна позволява на рекламодателите да продължат да проследяват данни на Safari и Firefox. И двата браузъра са поставили ограничения за бисквитки на трети страни.

Защо бихте искали да се откажете? Рекламодателите в области, които имат строго законодателство за поверителност – като финансови организации и здравеопазване, може да се наложи да се откажат.

 

Примери за пиксели във Facebook

Нека разгледаме някои казуси – как да използвате пиксела във Facebook.

AdEspresso използва пиксела на Facebook за тестване на типа оптимизация на кампанията.

AdEspresso проведе експеримент за тестване на четирите най-често използвани типа оптимизация на кампании:

 • Реализации (конверсии)
 • Кликове
 • Ангажираност
 • Достигане

Тяхната цел беше да разберат как тези различни видове оптимизация влияят на ключовите показатели като цена за кликване и цена за лийд.

Те откриха, че цената за лийд е повече от три пъти по-висока за оптимизация на кликвания върху връзки, отколкото за оптимизация на реализациите. Запомнете: можете да използвате оптимизация на реализациите само ако имате инсталиран пиксел на Facebook.

Brava Fabrics използва пикселите и динамичните реклами във Facebook, за да увеличи ROI

Испанската марка Brava Fabrics използва пренасочване на пикселни данни във Facebook, за да показва динамични реклами в слайдшоу на хора, които вече са посетили уебсайта им или са се ангажирали с предишна реклама.

Wolford използва Facebook Pixel за тестване на две аудитории

Марката за бельо Wolford използва пиксела на Facebook, за да тества две различни аудитории като lookalike аудитории, въз основа на потребителски аудитории от минали рекламни кампании във Facebook. И двете публики бяха съставени от жени на възраст над 24 години, живеещи в Швейцария, Австрия и Германия.

Едната lookalike аудитория се базираше на минали клиенти: жени, които са закупили два или повече артикула от Wolford през последните 90 дни. Другата се основаваше на интереси.

„Проучването за реализациите ни помогна да разберем как можем да използваме Facebook като основна рекламна платформа“, казва Аарон Фокс, специалист по онлайн придобиване на Wolford.

Като цяло кампанията има два пъти по-голяма възвръщаемост на разходите за реклама в сравнение с предишните кампании.

Revolve използват Facebook PIxel за създаване на аудитории с висока стойност

За неотдавнашна рекламна кампания във Facebook модната марка Revolve използва данните от пиксела във Facebook, за да създаде lookalike аудитория въз основа на своите клиенти с най-високи приходи.

Кампанията имаше 28% по-висока възвръщаемост на рекламни разходи и 20% по-ниска цена на придобиване.

„С аудиториите на Facebook, базирани на стойност, които можем да създадем от нашия уеб трафик (използвайки пиксела на Facebook), имаме начин да намерим по-добри перспективи и да генерираме повече приходи – всички базирани на данни“, казва Райън Пабелона, маркетинг директор.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,