Какво е Alt таг / атрибут?

Дефиниция

ALT таговете или Alt атрибутите са част от стандарта на HTML. Те могат да бъдат използвани за посочване на алтернативни текстове за изображения, които са включени в уеб страниците. Също така играят важна роля в оптимизацията на търсачките (SEO) и в уебсайтовете.

 

Цел на алтернативния текст

Изображенията и графиките са важни елементи в уеб дизайна. Те често предават сложни взаимовръзки по-добре от писмените описания, обобщават ясно написаното и правят една страница да изглежда по-привлекателна. Фоновите изображения, лога и банери, както и рамки и други декоративни графики са незаменими. Освен това много изображения са самостоятелно съдържание, от което посетителите на уебсайта са пряко заинтересовани – например снимки в Instagram или в онлайн галерия.

 

Не всички потребители в интернет обаче са способни да виждат изображения, а също така търсачките разбират само графично съдържание в ограничена степен. Атрибутите ALT решават този проблем, като предоставят текстова алтернатива на изображение. Уеб браузърите и други програми използват този текст, ако съответното изображение не може да бъде показано, видяно или разбрано. Дори при дефектни или несъществуващи по друг начин изображения не се губи информация и посетителите все още знаят за какво е графиката. По този начин ALT таговете / атрибутите подобряват използваемостта на дадена страница и я правят по-удобна за използване.

 

ALT таговете/атрибутите се използват в следните случаи:

 

Програмите за четене на екрана за хора със зрителни увреждания четат алтернативния текст на глас.

 • Търсачки като Google анализират ALT текстове, за да разберат какво се вижда на изображението.
 • В случай на прекъснати връзки към изображения или неподдържани файлови формати, уеб браузърите показват атрибута ALT.
 • Някои потребители изключват показването на изображения в браузъра си, за да ускорят зареждането на страниците.

 

Търсачките отдават голямо значение на качеството на ALT таговете, тъй като им помагат да разберат изображението и цялостната страница. Това им позволява правилно да категоризират изображението и съдържанието на страниците. Следователно атрибутът е много важен от SEO гледна точка.

 

Освен това добрите алтернативни текстове подобряват класирането на изображенията в Google за търсене на изображения. Особено графиките, които имат силно отношение към съдържанието на страницата, генерират повече трафик, защото те привличат допълнителни потребители от търсенето на изображения до реалния уебсайт. Ако изображенията са особено подходящи за определена дума за търсене, те могат дори да се показват в органични резултати от търсенето и по този начин да носят повече трафик на уебсайта. По отношение на SEO, ALT таговете са незаменими.

 

Употреба на alt таг

ALT е задължителен атрибут в HTML. Въпреки че повечето браузъри игнорират липсващи ALT атрибути, те са задължителни за всички IMG маркери на уебсайт, отговарящ на стандартите. Следователно HTML кодът за изображения трябва поне да изглежда така:

 

Атрибутът трябва да се използва и за чисто декоративни изображения като декоративна графика, фонови изображения, линии или рамки. В този случай алтернативният текст трябва да остане празен, тъй като такова изображение няма смисъл по отношение на съдържанието:

 

Системите за гласов изход и други софтуерни програми за достъп с увреждания игнорират такива IMG маркери с празен ALT атрибут.

 

Изисквания за ALT таг / атрибут

Стандартът HTML предвижда, че алтернативните текстове трябва да бъдат подходящ и пълен заместител на графичното съдържание на изображенията. В идеалния случай атрибутите ALT не трябва да съдържат нито допълнително съдържание, като допълнителни обяснения, нито заглавия или надписи. Те имат за цел само да предоставят текстово описание на съдържанието на изображението, така че дадена страница може да бъде разбрана дори и без нейните изображения и все пак да има същото информационно съдържание.

 

Тези изисквания не противоречат на изискванията за ALT атрибути по отношение на оптимизацията за търсачки (SEO). По някакъв начин търсачките също са слепи за графично съдържание, така че те се възползват от подобни ALT тагове. Следователно добрият алтернативен текст е също толкова полезен за незрящи хора, търсачки и потребители, които са изключили показването на изображения.

 

Въпреки това, дори перфектно оптимизиран ALT атрибут не може да скрие дефицитно съдържание на уеб страница. Следователно злоупотребата с алтернативния текст не помага на SEO и може – в случай на пълнене с ключови думи – дори да бъде контрапродуктивна, тъй като Google и други търсачки наказват подобни SEO практики.

 

Подходящи алтернативни текстове за различни типове изображения

Оптималното съдържание на висококачествен ALT таг зависи до голяма степен от целта и съдържанието на изображението. Добър изходен въпрос е въпросът кой текст би заменил изображението, ако не съществува на първо място. В допълнение, диференциацията в следните типове изображения може да помогне за формулирането на правилния ALT атрибут за SEO:

 

Независими изображения: графично съдържание, което стои само за себе си. Например снимки в галерии и албуми, демонстративни скрийншоти на приложения, „забавни снимки“, снимки за изтегляне или купуване и други подобни. Алтернативният текст предоставя кратко, но съдържателно описание на изображението, включително най-важната ключова дума за SEO търсене на изображения.

Вградени изображения: Тези графики заменят една или няколко думи по естетически или икономии на място. Това включва усмивки и емотикони, символи и икони, както и прости пиктограми. Съответният атрибут ALT съдържа текста, който изображението замества – например „ухилен емоджи“ или просто „ухилване“.

Обяснително изображение: графики, статистика, обяснителни скрийншоти. Ако графиката обобщава само обкръжаващия текст, без да предоставя нова информация, ALT текстът остава празен. В противен случай тя съдържа кратка версия на съдържанието на изображението. За по-дълги обяснения нормалният непрекъснат текст е по-подходящ, защото е полезен за всички посетители.

Декоративна графика без информационна стойност: фонови изображения, рамки, линии и други подобни. Тъй като тези изображения се използват изключително за визуална естетика, те са снабдени с празни ALT атрибути.

 

Разлика с атрибута TITLE

Сред уеб дизайнерите често съществува несигурност за разликата между атрибутите ALT и TITLE. Въпреки че ALT може да се прилага само за IMG тагове, TITLE е универсален атрибут, който се поддържа от повечето HTML елементи. Целта му е да добавя коментари, кратки обяснения или допълнителна информация. Уеб браузърите показват заглавието като подсказка, когато показалеца на мишката е върху него. Поради тяхното значение за достъпността и използваемостта, алтернативните текстове са по-важни за SEO от изображенията. Следователно ALT е задължителна спецификация, докато TITLE се използва само пестеливо и предпазливо.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: