Kакво е anchor текст

Anchor текст е видимият, кликващ текст на връзка. Обикновено се появява в различен цвят от заобикалящия текст и често се подчертава. Добрият anchor текст казва на читателя какво да очаква, в случай, че върху връзката. Павилният котвен текст увеличава шанса някой да кликне върху вашата връзка и помага на търсачките, като им дава контекст.

 

Как изглежда Anchor текст?

Anchor текстът примамва посетителите да кликнат. Дори търсачките разбират, че свързаната статия е подходяща, защото URL адресът и аnchor текстът са в съответствие.

 

Видове

Anchor текстът е подходящ както за вашите вътрешни връзки, така и за вашите входящи външни връзки. Външните сайтове могат да свързват вашето съдържание по различни начини.

 

  • Branded links: връзка с името на вашата марка.
  • RL адрес: просто URL адрес на вашия сайт без текст, като https://sitename.com. Не е толкова полезно в повечето случаи.
  • Име на сайта: написано като Yoast.com.
  • Заглавие на статията: когато цялото съдържание е линкнато
  • Точни ключови думи: вашата фокусна дума
  • Частично съвпадащи ключови думи: използване на варианти на ключовата Ви дума за фокус,
  • Свързани ключови думи: не е пряко съвпадение, а ключова дума или ключова фраза, която е тясно свързана с основната.
  • Общи връзки: опитайте се да избягвате тези връзки „Кликнете тук“ и „Прочетете повече“. Кажете на хората за каква връзка става въпрос.

 

Добри практики за anchor текст

Връзката трябва да осигури стойност за потребителя, а текстът е най-важният начин за предаване на стойността на тази връзка. Поддържайте го естествено. Не измисляйте глупави изречения само, за да вмъкнете точните си ключови думи или ключови фрази. Ако не звучи естествено, когато го казвате на глас, не го пишете. Най-важно е текстът да бъде разбираем.

 

Лоши практики, които да избягвате

На първо място, поддържайте връзките си подходящи. Не използвайте общ текст, за да се опитате да накарате хората да кликнат върху вашата връзка. Не прекалявайте с anchor текста на ключови думи. Никога не трябва да използвате текст, който няма отношение към свързаното съдържание. Каквото и да правите, не се опитвайте да заблуждавате потребителите си – никой не харесва това. Запазете контрастиращия цвят на шрифта и го подчертайте или хората лесно ще пропуснат връзките ви.

 

Разбира се, нямате много контрол върху това как други сайтове се свързват обратно към вашия сайт, но можете да настроите стратегия за изграждане на връзки.

Вътрешни връзки и котвени текстове

Всички знаем, че вътрешните връзки са от съществено значение. Всеки път, когато добавите подходяща връзка към статията си, също трябва да помислите за котвения текст. Като обмисляте внимателно как и защо свързвате тези статии, за да подобрите вътрешната си свързваща структура, можете да помогнете както на потребителите, така и на търсачките да се ориентират по-лесно в сайта ви.

 

За да се възползвате максимално от вътрешните връзки, опитайте се да добавяте само връзки, които добавят реална стойност за потребителите. Напишете страхотен текст, така че читателите да знаят, че тази връзка е внимателно подбрана, за да им помогне да научат повече. И не на последно място – не спамете.

 

Не забравяйте аnchor текстът помага както на потребителите, така и на търсещите машини да решат дали дадена връзка си струва да бъде посетена. Някои хора се опитват да играят хитро в тази система, но попадат в капан. Тези дни Google е доста добър в забелязването на връзки, които са неестествени и дори вредни. Така че, дръжте ги полезни и ще има резултат.