Какво е инбаунд /inbound/ маркетинг?

Инбаунд маркетингът е бизнес методология, която привлича клиенти чрез създаване на ценно съдържание и персонализирано изживяване, съобразно с аудиторията. Докато изходящият маркетинг прекъсва аудиторията ви със съдържание, което не е желано от нея, инбаунд маркетингът формира връзки, които решават проблемите, които търсят или вече имат.

Стратегия за инбаунд /inbound/ маркетинг

Инбаунд маркетингът предоставя решения и възможности, които имат положително въздействие върху хората и вашия бизнес. Как всъщност се случва всичко?

Инбаунд маркетинговата стратегия може да включва редица различни канали и видове съдържание, за да привлече потенциални клиенти и потребители към вашия уебсайт. Но инбаунд маркетингът е само част от по-голямото движение в света на бизнеса. Основната идея е, че не е достатъчно единствено да привличате хора към уеб сайта си – трябва да продължите да им помагате и да ги подкрепяте и след като станат ваш клиент. Това е начинът, по който вашият бизнес ще расте – като поддържате маркетинга, продажбите и услугите постоянно фокусирани върху това как да помогнете на настоящите и бъдещите си клиенти.

Какво е инбаунд /inbound/ ?

След като хората влязат в уебсайта ви, вашият търговски екип може да се ангажира с тях, използвайки инструменти за разговор – имейл и чат. По този начин се придава допълнителна стойност. Вашият обслужващ екип може да действа и след като потребителите станат ваши клиенти,  предоставяйки съвети, свързани с продукта или неговото използване.

Инбаундът е метод за привличане, ангажиране и удовлетворяване на потребителите, като същевременно развивате бизнес, който осигурява стойност и изгражда доверие. Тъй като технологиите се променят, се разработва подход към правенето на бизнес, ориентиран към хората и техните нужди. Инбаунд маркетингът съчетава в себе си по-добър начин за продажба и по-добър начин за обслужване на клиентите. Когато доброто за клиента означава добро за бизнеса, вашата компания може да се развива по-добре в дългосрочен план.

Чрез създаване на съдържание, предназначено за справяне с проблемите и удовлетворяване на нуждите на вашите идеални клиенти, вие привличате възможности и изграждате доверие към вашия бизнес.

Доказана методология за развитие

През последните няколко години, промяната в поведението на потребителите, предизвика възникването на инбаунд маркетинга и неговото разпространение в цялостното потребителско изживяване. Промени се начинът, по който хората общуват и това, което очакват от вашия бизнес.

Добрата новина? Инбаунд методологията, заедно с технологиите, продължават да помагат на бизнеса да се адаптира към бързо променящите се нужди – не само в маркетинга, но и в цялостното потребителско изживяване.

Използване на инбаунд методологията в маркетинга

Като инбаунд маркетолог, целта ви е да привлечете нови потребители във вашата компания, да се ангажирате с тях и да удовлетворите нуждите им.  За да може работата да върви гладко, можете да използвате следващите препоръки.

Привличане

Вие не искате просто всички да влизат в сайта ви. Вие искате хора, които най-вероятно ще бъдат щастливи да станат ваши клиенти. Трябва да привличете подходящите клиенти с подходящо съдържание в точното време.

Създайте стратегия за съдържание, за да изградите авторитет на уебсайта и да се класирате за темите, които имат най-голямо значение за потенциалните ви клиенти. Публикувайте блог постовете си или създаденото от вас съдържание в социалните мрежи. Създайте реклами, за да повишите осведомеността на бранда с целевата аудитория. По време на всеки етап анализирате, за да знаете какво работи и какво трябва да се промени.

Ангажиране

Създадете трайни връзки с потенциалните клиенти в предпочитаните от тях канали. Използвайте инструментите за конвертиране – CTA и формуляри, за да съберете информация за потенциалните клиенти, посещаващи сайта. Използвайте цялата информация за потребителите и клиентите в CRM, за да персонализирате съдържанието, както и цялото потребителско пътуване. Създайте лоялност към бранда, като насочите съдържанието и рекламите си в социалните медии към конкретни аудитории.

Удовлетворение

Използвайте автоматизация за електронна поща, за да предоставяте всеки път точна информация на правилния човек в подходящия момент. Създайте запомнящо се съдържание, което вашите потенциални потребители могат да споделят с приятелите и семейството си. Можете да използвате и видео съдържание, ако знаете, че аудиторията го предпочита.

Използване на инбаунд методологията в продажбите

Като инбаунд търговец прекарвате дните си в привличане на нови потенциални клиенти. Ангажирате се с хора, които са готови да купят вашия продукт или услуга. Трябва да предоставяте на хората подходящи решения на техните проблеми.

Привличане

Покажете на потенциалните си клиенти, че могат да ви се доверят и че именно вие можете да им помогнете с разрешаването на проблемите им. Може да поставите специална автоматизирана страница, в която хората да могат да си запазват час за среща с вас.

Ангажиране

Поддържайте връзка с хората, които са най-близо до реализиране на продажба с електронни шаблони. Проследявате колко време хората отделят на вашето съдържание и ги улеснете с възможност за запазване на час с вас. Анализирайте разговорите си, за да подобрите взаимодействията си с потенциалните клиенти. Автоматизирайте част от продажбения процес, за да можете по-бързо да отговаряте на хората.

Удовлетворение

Важни са реалните срещи с клиентите, но можете да си помогнете допълнително, като използвате технологиите – интелигентно известяване, имейл кампании, автоматизиране на продажбите. Използвайте тези инструменти, за да направите продажбения процес възможно най-приятен за вашите клиенти.

 

Използване на инбаунд методологията в услугите

Като инбаунд професионалист в сферата на услугите, вие помагате на съществуващите клиенти да намерят отговори на  въпросите си и да получат помощ, когато желаят.

Привличане

Хората търсят отговори на въпросите си. Ако тези въпроси са свързани с вашите продукти, стоки или услуги, те ще търсят отговори от вас. Създавайте значими решения на проблемите и въпросите, които потребителите могат да имат и да ги публикувайте в базата данни.

Ангажиране

Използвайте лайф чатове. Благодарение на тях, вашите клиенти могат да поискат помощ и съвети в реално време, както и да бъдат прехвърлени към подходящия специалист, който може да ги обслужи. Когато знаете какво някой търси в сайта ви, можете да създадете chatbot, който предоставя подходящи отговори и ресурси, които обикновено не могат да прочетат в самата статия.

Удовлетворение

За да разберете дали сте удовлетворили клиентите – питайте ги. Можете да използвате система за обратна връзка, в която да събирате получената информация. Чрез комбиниране на резултатите от отзивите на различните места, можете да анализирате информацията, за да усъвършенствате стратегията си и потребителското изживяване.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,