Какво е Mobile First Index (MFI)- най-важното, което трябва да знаете

Какво е Mobile First Index?

Mobile First Index, или както ще го срещнете с неговото съкращение -MFI, обединява в себе си цялостна промяна в начина, по който Гугъл оценява и класира уеб-сайтовете, когато потребителите търсят.

В тази статия ще се опитаме да обясним всичко най-важно, което трябва да знаете, за да подобрявате състоянието на сайта си и да печелите повече хубави позиции в търсачката. Ще ви дадем полезни инструменти за това как да тествате Mobile First Index и да откривате грешките в сайта си навреме.

Както знаете вече основните търсения стават през мобилни телефони и това съвсем естествено наложи и промяна в алгоритмите на Гугъл.

И щом като все повече потребители използват своите смартфони, когато търсят информация за продукти и услуги, Гугъл е длъжен да се съобрази с тях и да им предостави възможно най-доброто съдържание и именно затова оценява сайта ви на първо място като мобилен сайт.

Той посещава сайта ви със smartphone agent /повече информация за smartphone agent  можете да откриете тук/.

Google дава приоритет на база съдържание на страниците и по този начин ги класира в SERP-a.

Изключително важно е да обърнете внимание на Mobile First Index, особено, ако държите на позициите си и дълго време сте работили за подобряването им.

На първо време ще ви дадем два полезни инструмента, които да използвате, за да проверявате скоростта и грешките.

Ето ги и тях:

 1. Скорост – https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb – можете да свалите пълен анализ на проблемите и да подобрите скоростта
 2. Грешки – https://search.google.com/test/mobile-friendly – тук също можете да получите ценна информация

 

Нека да разгледаме и по-специфични варианти на Mobile First Index (MFI).

Какво се случва, ако използвате десктоп версия и отделна мобилна версия?

Може би този въпрос ще ви се стори излишен и странен, но е факт, че има още много сайтове, които имат 2 версии на сайта си и продължават да ги поддържат. Може би тук ще попитате, защо не си направят нов сайт, но истината е, че понякога са много големи, имат страх, че с миграцията нещата ще се объркат, а понякога това е свързано с прекалено големи средства.

Каквато и да е причината, има и решение 🙂

На първо място, двата сайта трябва да притежават едно и също съдържание. Това се налага, защото за Гугъл съдържанието е най-важно и именно чрез него класира сайтовете. Информацията трябва да е еднаква: новини, блог статии, рекламни публикации – всичко.

На второ място, трябва и мета данните да бъдат еднакви: мета заглавия, мета описания, тагове и т.н. Това се налага, за да може Гугъл да знае, че не се опитвате да мамите и злоупотребявате. Тук идва един важен момент: дали Гугъл няма да сметне тази еднаквост за дублирано съдържание?

Има интелигентен начин да окажете на търсачката, че това не е така, като поставите този ред код в сайта си:

 

На трето място са структурираните данни, И те също трябва да присъстват и в двете версии на сайта.

Много важно е също така да регистрирате и двете версии в Google Search Console профила ви. Това е важно, за да може да ги обхожда, а вие да знаете какво се случва с тях и къде евентуално са проблемите.

Също като на десктоп версията ви, трябва да имате sitemap.xml файл и на мобилната си версия, за да улесните процеса на обхождане на роботите.

 

Какво се случва, ако използвате една и съща версия на сайта си – десктоп и мобилна версия?

Тук знаете – включвате всичко изброено горе, което е част от оптимизацията на сайта ви. Въпреки това има и някои полезни неща, които можете да направите, за да улесните потребителите си.

 1. Текст от мобилни устройства – както знаете екраните на телефоните са доста по-малки от тези на компютри и лаптопи и затова, ако текстът е дребен, той ще се чете по-трудно и това определено ще изнерви потребителя и ще съкрати времето му на престой в сайта ви, което е важно. Нашият съвет е да иползвате шрифт най-малко 16-17
 2. Обърнете внимание на разстоянието между отделните абзаци и букви. Ако са прекалено сгъчкани, това също ще създаде предпоставка за бързото затваряне на страницата от страна на потребителя.
 3. Акцентите и заглавията. Подобно на текста, те също трябва да се разчитат добре и да си личат. Затова ги правете в %, а не в пиксели, Така ще знаете, че са еднакво оразмерени. Хубаво е да ги болдвате, за да изпъкват повече. Съветът ни е да не прекалявате с големината им, тъй като ще заемат прекалено много място от екрана.
 4. Най-важното нещо е скоростта. Тя е изключително важна за mobile-first indexing.

 

Съвети за структурата на сайта за mobile-first indexing

 1. Начална страница – премахнете всички бавещи елементи, които съдържат тежки скриптове, заемат много място. Помислете за хубав За текста вече писахме – минимум 16px. Избягвайте всякакви реклами, поп ъп прозорци, които закриват целия екран. Дайте предимство на важните неща – подредете категориите и покажете тръст факторите си.
 2. Навигация/Меню – използвайте линкове за телефона си, за да може потребителите по-бързо да ви наберат. Подредете менютата си по важност, а падащите менюта по азбучен ред. Поставете търсачка в близост като използвайте подсказки, за да улесните потребителя.
 3. Продукти – използвайте филтри, поставете ги на лесно за потребителя място. Цената трябва да се вижда, както и бутонът за закупуване. Убедете се, че се разчитат лесно и най-важната информация се намира във видимата част на екрана.

 

Как да повишите продажбите си от мобилни устройства?

Имаме и някои добри съвети, които сме изпробвали и сега ще ги споделим с вас.

 • Разрешете пазаруване без регистрация.
 • Дайте възможност на потребителя да се логне чрез социален канал, например Фейсбук.
 • Дайте възможност за лесно обновяване на количката
 • Никога не пренасочвайте към страницата за плащане след добавен продукт, Дайте възможност на потребителя да пазарува още.
 • Съкратете полетата за плащане – няма смисъл от две полета име и фамилия, когато може да бъде само едно
 • Избягвайте падащи менюта

 

Е. това е най-важното за Mobile First Index (MFI). Ако искате още полезна информация – абонирайте се за нашия блог.

 

 

Tags: