Какво е SEO? Пример за това на какво да наблегнете

SEO е съкращение от Search Engine Optimization, или Оптимизация на търсачки.
SEO е  измерим, повтарящ се процес, който се използва за изпращане на сигнали до търсачките, че вашите страници са значими и подходящи да се показват в индекса на Google.

Google използва сложна математическа формула наречена алгоритъм, за да дава оценка на всеки уебсайт и всяко търсене в Google, за да прецени кой сайт да класира спрямо търсенията на потребителите.

Нека мислим за алгоритъма като за празнa кофа. Една кофа ви дава точки за качеството на сайта ви. Друга ви дава точки за това колко пъти е разглеждан сайта. Трета ви дава точки за това колко доверие ви имат хората. Вашата задача е да напълните възможно най-много кофи.

Можете да повлияете на класирането си в търсачката като:
1. Имате най-висок резултат по отношение на качеството на сайта си;
2.Имате най-висок резултат по отношение на авторитета  на уебсайта ви;
3.Имате най-висок резултат на доверие .

 

Добрата новина е, че тези кофи са многобройни и когато алгоритъма  събере резултата от всички кофи, изчислява къде се намирате в серпа. Което е добра възможност да запълните кофата отново и да се класирате още по-добре. За да оптимизирате търсенето на сайта си трябва да имате максимален брой точки във възможно най-много категории.

 

Някои от кофите са по-значими от други и имат по-голяма тежест в класирането . Трябва да наблегнете на 3 основни кофи: Качество, Доверие и Надеждни източници.
За Google качество означава да предлагате нещо значимо, уникално и интересно за тези, които търсят. Например, ако продавате тениски и използвате същото описание ,което всеки продавач на тениски използва за уебсайта си, тогава не предлагате нищо уникално за търсещите в Google.

Въпреки, че тениските ви изглеждат добре, ако съдържанието ви е същото като на всички останали, Google  няма да възприеме тениските и сайта ви за по-добър от другия. За това предлагайте на хората интересно съдържание.

Например можете да им предложите да персонализират тениските си. Или да им дадете информация как да ги почистват, от каква материя са направени, през кой сезон са подходящи за носене.

Може да бъдете и по-креативни – да привлечете хора да се снимат с тениските, които носят. Така ще създадете едно общество от хората, които се интересуват от продукта ви.
Можете да предложите продукта на известен човек, който да го носи и да се снима с него за интернет пространството или с други думи казано – да си намерите инфлуенсър.
Правете нещо различно и уникално! Покажете на Google, че сте различни и сте по-добри от останалите .

Доверието е другата важна кофа, която е нужна, за да класирате сайта си в Google. Той не иска да показва произволен сайт на хората, които търсят. Иска да им показва достоверни и надеждни сайтове.

Едно от нещата, които Google прави е да санкционира сайтове или компании, които имат много лоши отзиви. Докажете, че сайтът ви е надежден

Другата важна предпоставка за вашия успех е това да сте авторитетни. Google показва сайтове, които са известни. Затова трябва да убедите Google, изпращайки сигнали,че вашият сайт е най-популярен.

Запълнете кофата като създадете фен-база. Направете така, че хората да споделят снимки с вашия продукт в социалните мрежи. Нека оставят препоръки. По този начин доказвате на Google, че сте надеждни и авторитетни.

СЕО е процес на доказване на търсачките, че сте най-добрия, авторитетен и доверен  сайт. Че сте най-уникалният и интересен сайт, който може да предложи на своите клиенти. Колкото повече хора говорят за вас и се свързват с вас, толкова Google  е по-убеден, че вашият сайт е надежден и заслужава да го покаже на повече потреители.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: ,