Какво е TF-IDF и как да го използвате

Алгоритъмът на Google драстично се развива през годините. През 2013 г. актуализацията на Google Hummingbird трансформира способността на Google да предоставя най-подходящите резултати, като интерпретира намерението на търсещия, а не разчита на конкретна ключова дума.

За търсещите това означаваше, че Google се превърна в асистент на знанието, помагайки за запълване на пропуските в знанията, които биха затруднили търсещия да намери подходящ резултат от търсенето. Например, Google вече успя да разпознае намерението за запитване за „президент на Канада“ и да върне информация за премиера на Канада.

За SEO това означаваше, че вече не се опитваме да отчитаме всеки вариант на синоним или ключова дума и да ги натъпкваме на страницата. Той също така обърна внимание за фокусиране върху създаването на висококачествено, подходящо съдържание. Въпреки че създаването на качествено съдържание е целта, разбирането на това как Google идентифицира качествено съдържание е от решаващо значение за поддържането на конкурентоспособност, тъй като SERP на Google продължава да се развива. Обвързването на синоними и подобни фрази беше началото на по-интелигентен алгоритъм на Google, но сега Google може да свърже свързани понятия, за да разбере кое съдържание осигурява най-голямо съдържание и да изчисли колко често тези понятия се появяват на страница, за да идентифицира кое осигурява най-значимата дълбочина.

Какво е TF-IDF?

TF-IDF означава обратна честота на документите и е начин за определяне на качеството на част от съдържанието въз основа на установено очакване какво съдържа задълбочено съдържание.

 

“(TF-IDF) измерва значението на фраза с ключова дума, като я сравнява с честотата на термина в голям набор от документи

 

Например, ако сте собственик на малък бизнес, който иска да се научи как да използвате SEO, за да задвижвате повече трафик към уебсайта си, има няколко теми, които цялостното ръководство за SEO ще обхване, включително:

 

 • Изследвания на ключови думи
 • Мета данни
 • Одит на сайта
 • Crawl-способност
 • Google Bots

 

Други теми, които също биха били уместни, но вероятно ще се появяват по-рядко от тези в списъка по-горе, включват:

 • SEO инструменти
 • SEMrush
 • Основна актуализация
 • Актуализация на Panda
 • H1 маркер

 

Когато оценява част от съдържанието, алгоритъмът на Google ще изчисли колко често се появява всеки от горните термини на цялото съдържание, свързано понастоящем с „ръководство за SEO“ в сравнение с всички останали термини. След това тези данни се използват като основен “резултат”, срещу който може да се оцени всяко едно съдържание. TF-IDF може да ви помогне да определите кои ключови думи ви липсват.

 

Кога да използвате TF-IDF анализ

SEO и създателите на съдържание могат да използват TF-IDF за идентифициране на пропуски в съдържанието в текущото им съдържание въз основа на съдържанието, което в момента се класира в топ 10 резултати от търсенето. Може да се използва и при създаване на ново съдържание, така че съдържанието да се класира по-високо, по-бързо. Въпреки това, маркетолозите също имат ограничено време, така че кои части от съдържанието трябва да се съсредоточите първо, за да получите най-голяма полза?

 

 1. Високо потенциално съдържание, заседнало на 2-ра страница

Започнете с идентифициране на съдържание, което било на по-горни позиции от вашия сайт от известно време, но се бори да се изкачи и до първата страница. Ако това съдържание вече е оптимизирано за технически съображения за SEO и има някакъв авторитет към него, вероятно ще се възползва от по-нататъшна оптимизация на съдържанието.

 

 1. Съдържанието бавно губи трафик (и класиране) през изминалата година

Всеки път, когато видя сайт, който бавно се спуска от горната част на първата страница в долната част на първата страница, обикновено се дължи на нарастващата конкуренция или промяна на алгоритъма на Google, кое съдържание е най-подходящо за тази SERP.

 

Как да направите TF-IDF анализ

Събирането на данните, необходими за TF-IDF, е сравнително лесно. Започваме с издърпването на топ 10 резултати за целевата ключова дума и поставянето им в Screaming Frog, за да получим среден брой думи.

След това стартирам анализа с TF-IDF инструмент.

Има няколко налични, включително Ryte и Link Assistant. Ryte  (предлага безплатни акаунти) сравнява URL на живо с топ 10 резултати и предоставя текстов редактор, който предоставя препоръки за оптимизация, докато създавате ново съдържание.

 

Как да оптимизирате TF-IDF с User In Mind

 

 1. 1. Определете липсващи теми

Много SEO специалисти виждат списък с термини от TF-IDF и веднага се връщат към дните, когато ключовите думи са били на по-горни позиции. Въпреки че добавянето на вариации на ключова дума за копиране все още може да бъде ценно, целта на TF-IDF не е просто да натъпче всяка дума в документа някъде няколко пъти.

 

Вместо това TF-IDF трябва да ви помогне да идентифицирате липсващи теми, които трябва да бъдат във вашия документ, които биха могли да бъдат толкова малки, колкото да предоставите оразмеряване на продуктова страница или толкова големи, колкото добавянето на параграф или два към публикация в блога, което прави документа по-всеобхватен. Прегледът как конкурентите използват липсващите ви термини ви помага да идентифицирате най-добрия начин да оптимизирате съдържанието си.

 

Започнете с издърпване на първите 10 страници за вашата целева ключова дума и потърсете термина TF-IDF в съдържанието на конкурентите. Определете модели на съдържание, които вашите конкуренти имат и не ги правите. Ryte също така идентифицира коя страница използва термина TF-IDF най-много, така че можете да щракнете директно към страницата на този конкурент.

 

 1. 2. Адаптиране на формат, ако е необходимо

Промяната на дизайна и оформлението на уебсайт отнема време и ресурси, които не винаги са достъпни или задължително си заслужават за всяка актуализация на SEO. Ако обаче сте експериментирали с няколко подобни страници и сте установили, че промяната на цялостното съдържание е полезна, актуализирането на дизайна, който да съвпада, създава много по-добро потребителско изживяване и ви помага да оптимизирате допълнително съдържание в бъдеще.

 

Кога да актуализирате вашия дизайн:

 • Структурата на страниците не позволява нови секции със съдържание.
 • Първоначално страницата е построена за грешно намерение за търсене и / или аудитория.
 • Съдържанието стана твърде обемно за текущите раздели.
 • Шаблонът на страницата не включва дизайнерски компоненти, които ефективно разбиват текста.
 • Страницата е твърде дълга и се нуждае от повече интерактивни компоненти, за да бъде ефективна.

 

След като идентифицирате страница, която трябва да бъде актуализирана, не забравяйте следните най-добри практики:

 • С изключение на сайтовете за електронна търговия и галериите с изображения или шаблони, съдържанието, което добавяте към страницата, трябва да бъде информация, която търсещият активно търси, така че го направете лесен и завладяващ за четене.
 • Променете своята йерархия. Дръжте предложението си за стойност и съобщенията отгоре и добавете допълнително съдържание по-долу.
 • Докато добавяте повече съдържание към страница, добавете допълнителни CTA.
 • За широко и задълбочено съдържание добавете “лепкави” менюта и интерактивни елементи, за да поддържате читателя ангажиран.

 

Не забравяйте, че целта на TF-IDF е да ви помогне да подходите към качеството на съдържанието по същия начин, както машина (Google), но крайната цел както на Google, така и на вас е да създадете най-доброто съдържание за потребителя.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг