Какво кара хората да кликват върху реклами в мрежата за търсене?

Има причина потребителите да кликат на платените резултати – дори, когато знаят, че са реклами.

Повечето проучвания сочат, че потребителите не са наясно с разликата между платени реклами и органични резултати от търсенето.

Но какво да кажем за потребителите, които знаят и откровено кликат върху реклами? Какво ги кара да го правят? Ново проучване на агенция Clutch се опита да отговори точно на този въпрос.

 

Защо трябва да ви е грижа?

В проучване на 506 души, които заявяват, че са кликнали върху платени реклами за търсене през последния месец, 75% споделят, че рекламите улесняват намирането на информацията, която търсят. Това е добър показател, според който рекламите са подходящи за търсенията им.

Основната причина, поради която хората казват, че кликват върху реклами в мрежата за търсене е, че рекламите отговарят на техните заявки. Това може да звучи очевидно, но е добре да си припомним, че рекламите трябва да са подходящи и да показват това, което търсещият иска да намери.

Ако търсим „снегорини за продажба“, ние не търсим реклами, които да рекламират най-новите модели с нови функции. Искаме да видим думи като „продажба“, „сделка“ в рекламите.

Не е изненадващо, че хората също кликват върху реклами, които споменават марки, с които те вече са запознати. 26% казват, че това е причината да кликат върху реклами в мрежата за търсене, а известните марки са основната причина хората да кликват върху рекламите за търсене в YouTube и Amazon.

Това подчертава значението на изграждането на марката във всички канали, за да се максимизират инвестициите ви в рекламата.

Още от проучването

49% казват, че кликват върху текстови реклами; 31% на рекламите за пазаруване; и 16% на видеореклами.

77% от респондентите заявяват, че са уверени, че могат да разпознават рекламите за търсене в резултатите (макар, че това може да е по-вярно за текстовите реклами на Google в сравнение с други формати и платформи). Те са значително по-склонни да кликват върху реклама от Google.

63% казват, че са кликнали върху реклама от Google, докато само 15% потвърждават, че са кликнали върху реклама в Amazon, 9% в YouTube и 6% върху Bing.

Резултатите от проучването сочат ясно необходимостта от свързване на рекламния текст със заявката.

Обобщено, графиката изглежда така:

 • 33% кликат, защото рекламата отговаря на заявката им
 • 26% кликат, защото брандът им е познат
 • 26% кликат на рекламите, които излизат първи
 • 19% кликат, защото рекламата има завлядяващо заглавие

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: