Колко струва сайт? От а до я

Колко струва сайт? Всеки, който стартира бизнес и тепърва тръгва по този път, със сигурност се интересува каква би била цената за изработка на уебсайт.

В тази статия ще разгледаме от какво се нуждаете при стартирането на един такъв проект и колко би ви струвало приблизително.

Разбира се, има фирми, които ще ви предложат сайт за 150-200 лв., или за 300-400, но какъв ще е резултатът – изцяло зависи от целта на сайта и изпълнението му.

И така колко струва сайт през 2019?

Може да е трудно да получите точна оферта, за  изграждане на уебсайт, особено след като много малко фирми публикуват цените си онлайн. Защо? Защото цената на създаване на уебсайт зависи от проекта, т.е. това, което искате и от което имате нужда.

Продължете да четете и ще получите отговори на често задавани въпроси като:

  • Колко струва създаването на уеб сайт през 2019 г.?
  • Колко струва годишно да се обслужва уебсайт?
  • Колко струва домейн и уеб хостинг?
  • Какви са разходите за проектиране на нов уебсайт от самото начало за вашия бизнес?
  • Колко струва редизайн на съществуващ уебсайт?
  • Колко струва поддръжката на уебсайта?
  • Колко струва изграждането на онлайн магазин?

 

Колко струва сайт?

Ето какво можете да очаквате да платите, за да имате нов уебсайт, разработен през 2019 г., в зависимост от това, което търсите:

Уебсайт за малкия бизнес

Това е за основен информационен уебсайт с много малко необходимост от персонализиране. Обикновено по-малко от 20 страници, с няколко снимки и без уникална функционалност. Ценови диапазон: от 300 до 600 лв.

Средно голям бизнес уебсайт

Предимно за търговски уебсайтове с не повече от 75 страници, система за управление на съдържанието (CMS), персонализирани дизайнерски оформления и изображения, както и уникална функционалност, създадена от разработчиците.

Ценови диапазон: от 800 до 1500 лв.

Цена за онлайн магазин?

Това е уебсайт, на който клиентите могат да разглеждат и купуват продукти; Необходима е интеграция на платежен портал, както и изображения, копиране, CMS и бета тестване.

Ценови диапазон: от 1500 до 15000 лв. (определени от количеството продукти и тяхната сложност).

Цената за изработка на онлайн магазин се формира много трудно, защото трябва да се предвидят функционалностите, платежните системи и обикновено изникват много въпроси. Не е изключено и да се надхвърли тази сума. Особено, ако се предвижда онлайн магазинът да се интегрира със складова система или система за управление на клиенти.

Уебсайт за голям бизнес

Голям уебсайт с няколкостотин страници, персонализирани оформления и изображения, система за управление на съдържанието, уникална функционалност и допълнителни функции (като персонализирана разработка, интеграция на блогове, създаване на мултимедия и др.)

Ценови диапазон: от 10 000 до 80 000 лв.

Тези цени са строго ориентировъчни. Цената на сайта зависи и от политиката на фирмата. Ако компанията разполага с много персонал, е логично и цените да са по-високи, тъй като има много разходи. Но от друга страна големите компании са и най-надеждни, по-бързи са и имат отличен съпорт.

Други разходи

Има и разходи, свързани с пускането на уебсайта. Ето някои от неизбежните разходи, които можете да очаквате да платите.

Домейн

Защо ви е нужно: URL адресът (a.k.a. име на домейн) е това, което хората въвеждат в браузъра си, за да стигнат до вашия уебсайт. Без него единственият начин да посетите сайта си е да въведете IP адреса му.

Какво ще струва: Обикновено между 10 и 60 лв. в зависимост от разширението. BG домейните са по-скъпи в сравнение с .com.

За персонализирано разширение на домейни (като .restaurant, .online и т.н.), можете да очаквате да плащате и доста повече на година, в зависимост от вашия избор.

Колко често ще плащате за това: Годишно, освен ако не предплатите за няколко години предварително.

SSL

Защо ви е необходимо: сертификатите SSL (защитен сокет) криптират чувствителни данни като номера на кредитни карти и лични данни. SSL сертификатът е задължителен, ако използвате уебсайт за електронна търговия, тъй като той осигурява и защитава конфиденциалните данни и личната информация на клиентите ви от прихващане.

Какво ще струва: SSL сертификатите се издават от сертифициращите органи (CA) и варират от 10 долара на месец до 1000 долара на месец.

Колко често ще плащате за това: Годишно, освен ако не предплатите за няколко години предварително.

 

Хостинг

Защо се нуждаете от това: Закупуването на име на домейн се оприличава на придобиването на земя: ще имате адрес, но трябва да имате нещо, което да съдържа всичките ви неща. В този пример, уеб хостинг е вашата земя. Какво ще струва: повечето уеб хостинг компании предлагат планове за споделен хостинг, които варират от около 7 лв. на месец до 100 лв. на месец за управляван хостинг. Колкото повече трафик получава уебсайтът ви и колкото повече функции добавяте към сайта си, толкова по-висока ще бъде цената ви.

Колко често ще плащате за това: Много уеб хостове предлагат месечни и годишни планове. По-евтината цена се получава чрез заплащане на годишен хостинг план.

 

CMS

Защо ви е нужно: CMS или система за управление на съдържанието е това, което използвате за показване на текст, картинки, видеоклипове, статии и т.н. на уебсайта си. Макар че CMS не е задължително, ако имате такъв, ще ви спести време и ще направи уебсайта ви много по-ефективен.

Колко ще струва: В зависимост от избраната от вас CMS, може да похарчите хиляди левове за персонализирана, или да плащате нищо с популярни такива като WordPress. Колко често ще плащате за това: Къстъм системите обикновено се таксуват годишно. WordPress е безплатен.

Тема

Защо ви е необходимо: Някои системи за управление на съдържанието, особено WordPress, осигуряват теми, които ви позволяват да промените външния вид и формата на уебсайта мигновено. Това може да е много удобно, но също така прави нашето оформление подобно на другите, които използват същата тема.

Колко ще струва: повечето публични теми са безплатни. Премиум темите на WordPress могат да струват между $ 10 и $ 100, в зависимост от характеристиките.

Колко често ще плащате: Вашата тема трябва да се сменя на всеки няколко години. Ако използвате безплатна тема, не трябва да се тревожите за такива разходи.

 

Сега, когато имате основна информация за разходите за стартиране на основен уебсайт, нека анализираме някои от функциите, за които си струва да плащате допълнително. Ще се съсредоточим само върху добавките, които могат да превърнат посетителите в клиенти, да увеличат трафика ви в мрежата и да повишат Вашето класиране в търсещите машини като Google.

 

Оптимизация за търсещи машини (SEO)

Защо ви е нужно: SEO вече не е задължително. Всъщност той е задължителен, особено ако ползвате онлайн магазин. SEO е серия от задачи, които в крайна сметка определят къде се нарежда вашият уебсайт в търсачките за определена ключова дума.

Колко ще платите: разходите за SEO варират за всяка агенция, но това е една от по-скъпите разходи за всичко свързано с пускането на уебсайт.

Можете да очаквате да заплатите разходи (вероятно между 300  и 1000 лв.), в допълнение към месечната такса за поддръжка. Колкото по-голяма е вашата компания, толкова по-високи са очакваните разходи.

Колко често ще плащате: SEO е битка и не е нещо еднократно. Трябва да отделите бюджет, който да плащате на компания, която знае какво прави, с доказан опит. По-добре е да се плати на компетентна, но скъпа компания за техните умения за оптимизиране, отколкото да се плати по-малко на компания, която прави празни обещания.

Tags: