Лендинг страница – как да я използвате правилно + примери и шаблони

Лендинг страницата е идеалният вариант за представяне на нов продукт, промотиране на такъв или защо не започване на нов бизнес. Дори да и да мислите, че можете правилно да разпределите елементите в нея, е хубаво да тествате различни варианти. Понякога ще се очудите как едно простичко разположение може да доведе до повече реализация.

Ако първоначалната ви идея за лендинг страница работи – идеално. Но, ако тя не сработва, непременно продължете с тестването, докато намерите най-доброто решение за проблема на потенциалните си клиенти. Тестването на лендинг страница може да ви изглежда като загуба на време, пари и ресурс, но все пак си струва, повярвайте.

 

Защо точно целева страница /това е другото име на лендинг страницата/?

Използването на landing page за тестване на идея за нов продукт или услуга ви позволява да събирате ценни отзиви от клиенти, докато оставате гъвкави, и можете да хвърлите светлина върху цялостната жизнеспособност на предложеното от вас решение. Но най-хубавото е, че целевите страници не изискват голямо количество персонализиран дизайн и разработка.

 

Като използвате шаблони, можете да се съсредоточите върху идентифициране на вашето предложение за стойност и валидирането на вашата идея, преди да я пуснете на пазара. И има повече от няколко начина да го направите:

 

Разделете теста на важните елементи на целевата страница

Практически всяка функция на целевата страница (заглавия и текстове, изображения, цветове и т.н.) може да бъде тествана с A / B за оптимизиране на производителността – и непременно трябва да го използвате.

 

Преди да се опитате да определите как оформлението и текстовете може да повлияе на действието на потребителя, използвайте възможностите за тестване на целевата страница A / B, за да разберете какво наистина искат потребителите.

Ето го и примерът за лендинг страницата:

 

Tова тестване ви позволява да събирате по-убедителни данни за това какво най-много резонира с аудиторията ви – знание, което можете да използвате, за да се информирате за развитието на вашия бизнес или продукт занапред.

 

Обмислете внимателно стойностното си предложение

Без съмнение, текстът е един от най-важните елементи на даден уебсайт – той може да подобри или разуши преживяването на посетителите. Преди да започнете да създавате целеви страници, помислете какво трябва да кажете за своя продукт или бизнес идея.

 

Веднъж щом решите, че имате основното си стойностно предложение, е време да го опишете по начин, който ще резонира с потенциалните клиенти. Писането на нещата в обикновен Google Doc (вместо директно в шаблон на уебсайт) може наистина да помогне да се изясни това.

 

Когато става въпрос за писане на текст за целева страница, ви препоръчваме:

 

 • Разрешаване на проблема и предлагане на решение
 • Използвайте силни, позитивни заглавия
 • Подчертайте предимствата пред функциите
 • Използвайте кратни текстове; целевите страници трябва да могат да се сканират
 • Включете ясен призив за действие

 

Успешното писане се корени в солидно разбиране за това кой е клиентът: как мислят, чувстват и действат; какво ги кара да вземат решения за покупка. Езикът, който използвате, трябва също да отразява този на вашата целева аудитория.

 

Визуални елементи – видео

Ако тествате нов продукт или идея, ще трябва да включите завладяващи изображения в целевата си страница. Силните визуални елементи помагат да се съобщи стойността. Ако можете да използвате видео, вместо текст – ще бъде идеално.

 

Определете ключовите си индикатори за успех KPI на вашата лендинг страница

От решаващо значение е да знаем на кои ключови показатели за ефективност да се обърне внимание по време на фазата преди старта. Например: разглеждане на честотата на кликване, за да получим цялостна картина за интереса и ангажираността на клиентите. Колко души преминават от първата към втората страница? Какъв процент от хората кликват върху бутона за регистрация?

 

В края на краищата е страхотно да продавате – транзакциите са най-важният KPI, но честно казано, това е най-трудното нещо. Ако започнете с измерване на честотата на кликване, можете да кажете: „Готин, 22% от хората са кликнали върху бутона за регистрация, който ги е отнесъл на друга страница.“ И сега имате възможност да ги накарате да попълнят още подробности, или да ги насочите към целева страница „Добре дошли“ или „Очаквайте скоро“ и да прекарате този клиент надолу по фунията.

 

Изпратете правилния трафик към целевата си страница

Помислете откъде идват хората на целевата Ви страница. Конверсиите от платеното търсене са добър знак, че хората се интересуват от това, което предлагате; искате да привлечете вниманието и да насочите вниманието на хората, които активно търсят решението, което предлагате. Може би искате да помислите и за инвестиране в платена социална услуга.

 

Осигурете на посетителите стойност за увеличаване на реализациите

За да увеличите максимално реализациите, трябва да предоставите нещо, което е от значителна стойност за посетителите на целевата Ви страница.

Помислете за разлините видове стимули, които можете да предложите, за да увеличите реализациите (напр. отстъпки, безплатна замяна). Или вместо да се стремите към поръчка, може би можете да помолите посетителите да изпратят имейла си, за да получават известия за  продукта.

Заключение:

Всяка една от горните техники може да се използва за оценка на жизнеспособността на вашия продукт или услуга. Важно е да се отбележи, че всеки подход изисква постоянно тестване и повторение.

 

Резултатите от вашите експерименти с лендинг пейдж трябва да се разглеждат като водеща сила, която може да ви премести в правилната посока – ако първоначалната ви концепция не се променя, не се страхувайте да направите промени.

Да бъдеш гъвкав означава, че можеш да адаптираш своя продукт или услуга, за да се справиш по-добре с проблема, който искаш да решиш, което в крайна сметка води до по-успешен бизнес – и по-доволни клиенти.

 

БОНУС: линк за изтегляне на безплатни шаблони за лендинг страници или просто за идея

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: