Маркетинг стратегия на Netflix

Основана от Марк Рандолф и Рийд Хейстингс през 1997 г., Netflix е една от водещите световни мрежи за стрийминг на телевизия с абонатна база от над 57,4 милиона по целия свят в резултат на над 1 00 000 видеоклипа в мрежата си.

 

С течение на годините Netflix въведе различни начини за развитие на маркетинговия си микс, за да стимулира продажбите и да генерира печалба. Нейните конкуренти включват HBO GO, Vudu, Hotstar, Amazon Prime, Hulu и др., които все още не са успели да надминат успеха на Netflix.

 

Също през годините печалбите на Netflix скочиха бързо, тъй като се утвърди като една от най-добрите форми на телевизионен стрийминг.

 

Продуктът в маркетинговия микс на Netflix

 

От създаването си през 1999 г. Netflix се утвърждава като успешен доставчик на услуги чрез своето творческо предложение за продажба. Клиентите на Netflix имат шанса да имат достъп до хиляди филми и телевизионни предавания, които ежедневно се актуализират, за да посрещнат желанията на клиентите.

 

Освен това Netflix предлага и DVD-та, което им предоставя огромно предимство пред конкурентите, особено в периода 1999—2007 г., където те бяха изключително успешни, като започнаха с творческата идея за изпращане на DVD до домовете на клиентите.

 

Предлагат опция за три различни типа абонаменти, които са: само онлайн стрийминг, DVD с изключение на онлайн стрийминг и DVD в допълнение към онлайн стрийминг, който беше представен през 2012 г.

 

Всеки модел на абонамент се предлага с различни функции, като различните нива на качество на HD, броя на екрани, на които може да гледате съдържанието едновременно.

 

Netflix може да бъде категоризиран като осезаем и нематериален продукт; осезаем поради DVD-та, които могат физически да се докоснат и видят, нематериална услуга – онлайн стриймингът, който не може да бъде осъществен с контакт. Този продукт е достъпен и на Xbox, PlayStation и Wii. Приложението му е съвместимо както с Android, така и с Apple IOS, като това го прави достъпен за всички смартфони.

Промоции в маркетинговия микс на Netflix

Промоцията е най-важната част, когато става въпрос за маркетинговия микс на марката. Като част от стратегията за промоция, Netflix непрекъснато популяризира и рекламира услугите си по различни начини.

 

Първо, основният източник на тяхното популяризиране беше основно чрез уебсайтовете на  социалните медии, включително YouTube, който привлича тийнейджъри, както и редица възрастни. Въпреки това, през 2006 г., докато поддържаха реклама на уебсайтове, те също преминаха и към лични маркетингови видеоклипове, което им позволи да бъдат креативни в промоцията си за услугата.

 

Тъй като  вече са световно известна марка, едва ли имат нужда от интензивна реклама, следователно сега се придържат към изскачащи реклами, банери и други статични реклами на уебсайтове. През последните няколко години в маркетинговите си видеоклипове за по-нататъшно популяризиране на продуктите, представят и  високо класирани знаменитости, които да участват във видеоклиповете, за да увеличат продажбите и печалбите.

 

Нетфликс предлагат и безплатно демо в продължение на месец, за да примамват клиенти и да ги запознаят с платформата, като ги карат да изпробват услугата поне веднъж.

 

Цената в маркетинговия микс на Netflix

Netflix следва ценова стратегия, базирана на стойност. Ценообразуването е на базата на три различни абонаментни оферти с различна стойност. Този модел, базиран на абонамент, дава предимство на марката пред конкурентите, които таксуват за шоу / филм.

Абонаментът с по-високи цени е отворен за повече функции в сравнение с последващите по-ниски цени, стратегия, която помага на марката да печели повече печалби, тъй като примамва клиентите да се присъединят към по-високо платени абонаменти с различни привлекателни функции. Изберете плана, който е подходящ за вас “е нещо, с което марката маркира с опциите си за ценообразуване.

 

Съгласно плана Basic, марката предлага само един екран – което означава, че само един човек може да гледа филми или предавания наведнъж, гъвкавост да гледа на всяко устройство като лаптоп, телевизор, телефон или таблет и достъп до всички филми или предавания.

 

Планът Standard предлага същите услуги като плана Basic, no с две допълнителни функции – два екрана и видеоклипове в HD.

 

Планът на Netflix с най-висока цена предлага  четири екрана, което означава, че четирима души могат едновременно да ползват платформата.

 

Дистрибуцията в маркетинговия микс на Netflix

Netflix има както осезаеми, така и нематериални предложения за продукти, както стана ясно в горните редове. В Индия марката предлага единствения модел, базиран на абонамент.

 

Пощенската DVD услуга, която Netflix има, изпраща DVD директно до дома на клиентите чрез канал за директна дистрибуция, като в този случай продуктът преминава директно от производителя, т.е. Netflix към клиента.

 

Услугата за онлайн стрийминг работи върху многоканална дистрибуция, когато бизнесът има повече от два канала, за да достига до клиентите. Многоканална дистрибуция на Netflix стана достъпна на множество платформи като Playstation през 2008 г., Xbox през 2009 г. и Nintendo Wii през 2010 г.

Като хибриден канал Netflix не  разпространява директно. Toва става благодарение на продуцентските компании, тъй като Netflix получава разрешение от тези компании да използва филми, които след това се разпространяват сред потребителите.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг