Маркетинг в социалните мрежи – от А до Я

Маркетингът в социалните медии е използването на платформи за социални медии за свързване с вашата аудитория, за изграждане на вашата марка, увеличаване на продажбите и задвижване на трафика на уебсайтове. Това включва публикуване на страхотно съдържание във вашите профили в социалните медии, слушане и ангажиране на последователите ви, анализ на резултатите и пускане на реклами, разбира се.

 

Основните социални медийни платформи (в момента) са Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube и Snapchat.

 

Съществуват и набор от инструменти за управление на социалните медии, които помагат на бизнеса да извлече максимума от изброените по-горе платформи за социални мрежи. Независимо дали искате да създадете марка или да развиете своя бизнес, ние искаме да ви помогнем да успеете.

 

Бърз преглед на маркетинг в социалните мрежи

Маркетингът в социалните мрежи първо започна с публикуването. Бизнесът споделяше съдържанието си в социалните медии, за да генерира трафик към своите уебсайтове и, да се надяваме, продажби.

 

В днешно време брандовете използват социалните мрежи по безброй различни начини. Например, бизнес, който е загрижен за това, което хората казват за неговата марка, ще следи разговорите в социалните медии. Бизнес, който иска да разбере как се представя в социалните медии, би анализирал неговия обхват, ангажираност и продажби в социални медии с инструмент за анализи (social media analytics). Бизнес, който иска да достигне до определен набор от аудитория в мащаб, ще пуска силно насочени реклами в социални медии (реклама в социални медии).

 

Петте основни стълба на маркетинга в социалните мрежи

 1. Стратегия

Преди да се потопите направо и да публикувате нещо в социалните мрежи, нека направим крачка назад и разгледаме по-голямата картина. Първата стъпка е да помислите за стратегията си за социални медии.

 

Какви са вашите цели? Как социалните медии могат да ви помогнат да постигнете своите бизнес цели? Някои бизнеси използват социалните медии за повишаване на информираността си за марката, други я използват за стимулиране на трафика на уебсайтове и продажби. Социалните медии също могат да ви помогнат да генерирате ангажираност около вашата марка, да създадете общност и да служи като канал за поддръжка на клиентите си.

 

Върху кои платформи за социални медии искате да се фокусирате? Основните социални медийни платформи, споменати по-горе, са Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest, YouTube и Snapchat. Има и по-малки и нови платформи като Tumblr, Tik Tok и Anchor и платформи за социални съобщения като Messenger, WhatsApp и WeChat. Когато започнете, по-добре е да изберете няколко платформи, за които смятате, че са точните спрямо целевата ви аудитория, отколкото да сте на всички платформи.

 

Какъв тип съдържание искате да споделите? Какъв тип съдържание ще привлече най-добре целевата ви аудитория? Това са изображения, видеоклипове или връзки? Това е образователно или забавно съдържание? Добро място за начало е да създадете маркетингова персона, която ще ви помогне да отговорите на тези въпроси.

 

 1. Планиране и публикуване

Маркетингът в социалните мрежи за малкия бизнес обикновено започва с постоянно присъствие в социалните медии. Близо три милиарда души (3 000 000 000!) ги използват. Като присъствате в социални мрежи, вие давате възможност на вашата марка да бъде открита от бъдещите ви клиенти.

 

Публикуването в социалните медии е изключително лесно. Но ще искате да планирате съдържанието си предварително, вместо да създавате и публикувате съдържание спонтанно. Освен това, за да гарантирате, че увеличавате максимално обхвата си в социалните медии, трябва да публикувате страхотно съдържание, което вашата аудитория харесва, в точното време и честота.

 

 1. Слушане и ангажиране

С нарастването на вашия бизнес и социални мрежи, разговорите за вашата марка също ще се увеличават. Хората ще коментират вашите публикации, ще ви тагват в техните публикации или ще ви изпратят директно съобщение.

 

Хората може дори да говорят за вашата марка в социалните медии, без да ви информират. Така че ще искате да наблюдавате разговорите. Ако това е положителен коментар, получавате шанс да ги изненадате и зарадвате. В противен случай можете да предложите подкрепа и да коригирате ситуация, преди тя да се влоши.

 

Можете ръчно да проверявате всичките си известия във всички платформи за социални медии, но това не е ефективно. Вместо това можете да използвате инструмент за слушане и ангажиране на социални медии, който обобщава всички споменавания и съобщения в социалните ви медии, включително публикации, които не са маркирали потребителския профил на вашата социална медия.

 

 1. Анализ

По пътя, независимо дали публикувате съдържание или ангажирате в социалните медии, ще искате да знаете как се представя маркетингът ви там. Достигате ли до повече хора? Колко положителни споменавания получавате на месец? Колко хора са използвали хештага на вашата марка в публикациите си?

 

За да получите по-задълбочена информация за анализите или лесно да сравните между платформите за социални медии, можете да използвате широкия набор от налични инструменти за анализи на социални мрежи.

 

 1. Реклама

Рекламите в социалните медии ви позволяват да достигнете до по-широка аудитория от тези, които ви следят.

 

Рекламните платформи за социални медии в днешно време са толкова мощни, че можете да определите точно на кого да покажете рекламите си. Можете да създавате целеви аудитории въз основа на техните демографски данни, интереси, поведение и други.

 

Когато провеждате много рекламни кампании в социални медии наведнъж, можете да помислите да използвате инструмент за рекламиране в социални медии, за да автоматизирате процесите и да оптимизирате рекламите си.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг