Маркетингова стратегия на хотел / Рекламна стратегия на хотел

И така… имате хотел, но нямате достатъчно резервации? Тази статия ще ви помогне да обърнете внимание на рекламната си стратегия на своя хотел и да привлечете нови посетители. Затова не спирайте да четете.

 

Има два типа хора: тези, които обичат да отсядат в хотели и тези, които ги мразят. Трябва да кажем, че напоследък Airbnb взима някой предимства. Защо? Често е по-достъпен и може да предложи уникални щрихи, които карат мястото да се чувства по-домашно. Ако обаче хотелът е в състояние да се продава правилно, да предложи разумна цена и да се отнася с посетителите като с крале и кралици, тогава това решение лесно може да се измести.

Предизвикателството да бъдете в хотелиерската маркетингова индустрия е огромната конкуренция. Особено с нарастването на популярността на уебсайтове като Airbnb и Home Away, става още по-предизвикателно да се откроите срещу конкуренцията за събиране на повече резервации. Въпреки че маркетолозите на хотели са твърде запознати с тези предизвикателства, те все още имат задачата да удрят (и се надяваме да надхвърлят) своите показатели, които често са обвързани с резервации.

 

И така, какво може да направи борещият се хотелски маркетолог? Като се уверите, че хората могат да намерят вашия хотел на първо място и след това да се развълнуват толкова много, че нямат търпение да резервират престоя си? Не се страхувайте: ето 10 съвета, които да подобрят маркетинговата ви стратегия на хотела.

Съвет №1: Бъдете лесно откриваеми онлайн!

Нека си признаем, технологията се развива. Отминали са дните на туристическите агенти. Днешните пътешественици са овластени да правят свои сравнителни изследвания, без дори да напускат леглата си. Така че, ако вашият хотел не е лесен за намиране онлайн, нищо чудно, че резервациите ви са малко.

 

Повечето пътници започват с помощта на търсачка, за да намерят места за отсядане, така че използвайте  SEO. Използвайте популярни ключови думи за хотела в копито на вашия сайт и се уверете, че вашият сайт се зарежда супер бързо.

Но не разчитайте само на органична оптимизация! SERP (страница с резултати от търсачките) за търсения, свързани с хотели, е силно монетизиран, което означава, че хората първо ще виждат реклами. Трябва да наддавате агресивно в мрежите за търсене и показване на Google (не забравяйте рекламите в хотела! Бинг, социални платформи като Facebook и Instagram и уебсайтове като Trip Advisor и Kayak.

Не се ограничавайте само до една социална платформа, търсачка или уебсайт за пътуване. Въпреки че може да не е необходимо да присъствате силно на всеки уебсайт, който може да се представи, трябва да се вкопаете в анализите на уебсайта си, да разберете откъде обикновено резервират хората и да създадете ангажиращо и конкурентно присъствие на тези платформи.

 

Съвет №2: Ремаркетинг, Ремаркетинг, Ремаркетинг

Знаете ли, че процентът на изоставяне за резервиране на хотели онлайн е 75% ! Точно така, огромни трима от четирима души започват процеса на резервация, разсейват се и се отказват от опита си. Каквато и да е причината, това не означава, че трябва да се откажете.

Ремаркетингът е критичен компонент за маркетинга на хотели поради факта, че пътуващите се разсейват не само от ежедневните разсейвания (като изскачащи телефонни известия и плачещи бебета), но и от факта, че има стотици други опции, от които могат да избират.

С ремаркетинг можете да намалите процента на изоставяне и да затворите повече резервации, като показвате примамливи дисплейни реклами на хора, които наскоро посетиха вашия сайт, за да им напомните, че сте там и да ги водите през процеса. Опитайте да им покажете сделка за малко допълнителен стимул да резервират с вас, вместо с вашите конкуренти и направете процеса на резервация възможно най-лесен.

 

Конфигурирайте кампании за ремаркетинг чрез Google Ads и социални платформи, включително Facebook ASAP!

 

Съвет № 3: Уверете се, че насочвате правилната аудитория

Какъв тип хотел пускате на пазара и кой е вашият типичен гост? Трябва да има различна стратегия в зависимост от това дали става въпрос за мотел, хотел с *** или хотел с *****. Тези хора резервират различно, пътуват по различен начин и имат различни бюджети. Ето защо инструменти като насочване към доходи ще ви бъдат полезни. Въпреки че това може да изглежда очевидно, има още по-нататъшни начини да разбиете аудиторията си, когато става въпрос за маркетинг на вашия хотел.

 

Много хотели имат различни клиенти с различни нива на доходи, тъй като могат да предлагат стаи от по-екстравагантната страна (като президентските апартаменти) и други стаи, които често се продават на намалени цени. Тези две аудитории трябва да бъдат разбити и насочени отделно. Има дори разлика за една и съща хотелска верига на различни места. Всички тези неща са от решаващо значение при изработването на вашите маркетингови кампании.

 

Ако е необходимо, може да се наложи да разделите аудиторията си на две, три или дори четири отделни кампании, за да гарантирате, че изпращате правилното съобщение до правилната аудитория. И разбира се с инструменти като опциите за насочване на Facebook това не е толкова сложно, колкото някога. Просто се уверете, че отделяте време за определяне на аудиторията си, за да можете да изработите правилното съобщение до точния човек в точното време!

 

 

Съвет № 4: Разпределете повече маркетингов бюджет по време на сезона на пиковите резервации

Ако управлявате ски курорт в Алпите или ивица на плажа под наем, вашите пикови сезони за резервации ще бъдат много различни. Като маркетинг експерт на хотели най-вероятно сте напълно наясно кога е вашият пиков сезон на резервации, но може да сте крачка назад, когато става въпрос за бюджетиране на реклами. Просто има смисъл да харчите повече от годишния си бюджет в най-натоварения си сезон.

 

Друго нещо, от което да се възползвате, е планирането на реклами. Кога хората обикновено резервират пътуванията си? Може би управлявате хотел, който приютява бизнес пътници; тези хора може да са склонни да резервират повече в работно време в сравнение с хората, пътуващи за почивка, които са по-склонни да резервират през уикендите. Погледнете данните, за да определите това и задайте рекламен график, така че рекламите ви да се изпълняват само с по-висок бюджет през тези пикови времена.

 

Съвет № 5: Осигурете стимули, за да накарате хората да се интересуват

Вашият хотел трябва да има причина, която да накара аудиторията да ви предпочете пред конкуренцията.

 

Ако няма очевидни причини, като например да имате най-ниски цени или най-добрите отзиви, пробвайте някои уникални стимули и оферти, които можете да предоставите на клиентите. Например, можете да предложите на всички гости за първи престой 15% отстъпка. Стимулите също са чудесни за създаване на чувство за неотложност, което да подтикне хората да резервират с вас, преди да пропуснат специална оферта с ограничено време.

Съвет № 6: Изграждане на местни партньорства

Независимо дали това са добре известни ресторанти, магазини или йога студия, трябва да се запознаете със съседите си. Приятелството със собствениците на местния бизнес е чудесен начин за изграждане на партньорства и съвместно популяризиране, особено ако пускате на пазара бутиков хотел, а не верига.

 

Например, можете да си партнирате с популярна пивоварна и да проведете конкурс, където победителят получава безплатна обиколка на пивоварни и дегустация на бира, заедно с престой с отстъпка във вашия хотел. Изграждането на тези взаимоотношения ще доведе до лесен, ефективен и достъпен маркетинг, който определено ще увеличи вашите резервации.

 

Съвет № 7: Не предлагайте само хотел, предлагайте местоположението

Вероятно е, че много бъдещи почиващи все още са нерешителни дали градът или мястото, в който се намира вашият хотел, е мястото, където искат да използват бюджета си. Ето защо не трябва да се фокусирате само върху удобствата, които вашият хотел може да предложи. Също толкова важно е да популяризирате местоположението си. Какво прави вашия град или местоположение желано място за посещение? Бъдещите посетители искат да знаят това.

 

Съвет № 8: Уверете се, че вашият уебсайт е едновременно прост и спиращ дъха

Въпреки че това може да изглежда очевидно, има толкова много уебсайтове за хотели, които изостават в дизайна на уебсайта си. Това е незабавен обрат за хотелските букмейкъри. Ако вашият уебсайт не е чист и привлекателен, тогава защо вашето физическо местоположение ще бъде? Уебсайтът често е първото впечатление, което човек има от вашия хотел, така че трябва да го направите спиращ дъха, но и използваем. Това означава да е просто и лесно за потребителите (на всеки тип устройство) да намерят необходимата информация, както и да завършат резервация.

 

Когато преразглеждате уебсайта си, фокусирайте се върху поддържането на дизайна и навигацията чисти, ясни и прости. Уверете се, че снимките на вашия хотел са професионални, с висока резолюция и се показват в правилните формати и съотношения, за да работят както за десктоп, така и за мобилни устройства. Дръжте езика ясен и прост и се уверете, че процесът на резервация е лесен, за да избегнете изоставяне на резервация. Видеоклиповете също са склонни да работят добре, тъй като те показват вашето пространство по-задълбочено и ангажиращо.

Съвет № 9: Отидете над и отвъд в обслужването на клиенти преди, по време и след престоя им

Маркетингът и обслужването на клиентите вървят ръка за ръка, особено в индустрията на хотелиерството. Ако отидете над и извън представите на своите клиенти, тогава е много по-вероятно да направят същото за вас по отношение на звездни онлайн отзиви, препоръки и заявки за връщане.

 

И така, какво означава превъзходно обслужване на клиентите? Първата стъпка е да гарантирате, че вашият персонал е нает и обучен с манталитета на клиента. Докато работата с хора може да бъде много предизвикателна, винаги поставянето на клиента на първо място е критично. Например, кажете, че посетителят на вашия хотел е разстроен от гледката от стаята им и няма други отворени стаи. Опитайте се да разберете дали можете да ги преместите до края на престоя им по-късно и за да компенсирате неприятностите, осигурете им бутилка с шампанско и ръчно написана бележка, извиняваща се за неудобството. Тези видове жестове могат да окажат трайно въздействие и да покажат на клиентите как ги цените.

Когато клиентите се третират изключително добре, ще бъде много по-вероятно да споделят своя опит с други, което води до повече бизнес за вас.

Съвет № 10: Създайте програма за лоялност на клиентите

Понякога вашите минали клиенти могат да направят най-добрата аудитория на пазара – ако са имали положителен опит в миналото, защо не биха искали да се върнат?

 

Програмите за лоялност на клиентите са прекрасен начин да се гарантира, че клиентите се връщат отново и отново. Защо? Тези програми са предназначени да дават големи отстъпки и специални предимства на завръщащите се посетители. Може би вашата програма работи, като позволява на гостите да печелят точки и да достигат определени нива всяка година (злато, платина и др.)

 

Надяваме се, че тези 10 съвета са ви накарали да преразгледате стратегията си за маркетинг на хотела, който се опитвате да рекламирате и ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас.