Маркетингови стратегии – откъде да започнем

Разрастването на бизнес не е леснa задача и трябва внимателно обмислена маркетингова стратегия. На първо място, имате нужда от идея. Оттам трябва да откриете печеливша ниша, да определите целевата демографска аудитория и да имате някакво предимство на продукта или услугата, за да ги продадете. И без правилните маркетингови стратегии, които да подхранват вашия растеж, генерирането на печалба, е почти невъзможно.

 

Пред вас стоят много въпроси. Как да достигнете до правилната аудитория? Как да увеличавате продажбите, като същевременно поддържате печалба? Днес, с толкова много внимание от социалните медии, оптимизация на търсачките, блогове и реклами в Google, е лесно да разберем защо повечето от вас се притесняват.

 

Повечето предприемачи са толкова заети да работят “в” бизнеса си, че не успяват да работят “върху” бизнеса си. В резултат на справянето с ежедневните операции на компания, включващи търсенето на клиенти, нуждите на веригата за доставки и други, ние често пренебрегваме правилните маркетингови стратегии, които ще спомогнат за растежа на нашия бизнес.

 

Какво е необходимо за това? Просто казано, трябва да направите крачка назад за миг. Трябва да анализирате и разберете основните механизми на вашето послание и как ефективно да достигнете до по-голяма аудитория. Тайната на всичко това? Без значение каква маркетингова стратегия използвате, ако нямате ефективна фуния за продажби и оптимизирате реализациите си, просто ще хвърляте пари на вятъра.

 

Кои са най-добрите маркетингови стратегии?

Повечето предприятия са изправени пред главоблъсканица. Има ясна нужда от повишена видимост за драстично подобряване на продажбите. Но за да получат по-голяма видимост, предприятията трябва да харчат повече пари.

Помислете върхи следните 10 маркетингови стратегии, които може би сте пренебрегнали или дори не сте се сещали за тях.

 

 1. Използвайте социалните медии.

Не можете да игнорирате социалните медии. Именно там се случва цялата така наречена магия. Някои фирми са изградени единствено на гърба на социалните медии. В началото може да бъде плашещо. Сигурни сме.

 

Разбира се, бихте могли да наемете и дигитална агенция, която да поддържа профилите ви в социалните мрежи. Но ако не го направите, просто бъдете себе си. Бъдете автентични. Публикувайте своите мисли. Публикувайте вашите продукти. Публикувайте всичко, което намерите за подходящо и полезно, което би помогнало на аудиторията ви да научи повече за вас и вашия бизнес, или за индустрията, в която се намирате.

 

Използвайте директни съобщения в платформи като Instagram и дори LinkedIn, за да достигнете до други успешни бизнеси или дори да общувате с потенциални клиенти, които може би търсят вашите продукти и услуги. Това е много мощен маркетинг.

 

 1. Създайте видео уроци

Един от най-ефективните начини е да създавате видео уроци. Учете хората на нещо полезно. Колкото по-добри сте в това и колкото повече стойност предоставяте, толкова по-бързо можете да увеличите видимостта си и в крайна сметка вашите продажби.

 

Днес YouTube е втората по големина търсачка в света след Google. Винаги, когато някой иска да научи нещо визуално, се отправя там. Вероятно сте се справили сами безброй пъти. Така че просто се запитайте какво бихте могли да научите във вашия бизнес, което би помогнало на потребителите да решат някаква болка?

 

 1. Започнете блог

Разбира се, можете да започнете блог. Ако нямате блог за вашия бизнес, трябва незабавно да започнете. Истината е, че вашият блог ще бъде като безплодна пустиня, освен ако не знаете какво правите.

 

Но не става въпрос само за публикуване на вашите идеи в собствения ви блог. Трябва да започнете блог за авторитет. Използвайте платформи като Medium за публикуване на съдържание. Отговорете на въпроси относно Quora и Reddit. Или публиквайте в LinkedIn.

Когато правите блог, уверете се, че правите блог ефективно. Не публикувайте тънко съдържание. Помислете за добавяне на стойност. Притеснявате се да разкриете всички свои бизнес тайни? Недейте. Дайте на хората толкова голяма стойност, че незабавно да станете авторитет в техните очи. Това е една от най-мощните стратегии, които можете да използвате.

 

 1. Разберете какво е SEO

SEO е област на маркетингa, към която сме изключително отдадени. Но това е и област, от която много хора са смъртоно изплашени. Да, SEO може да бъде плашещо. Но може да бъде и мощен.

 

Няколко съвета как да направите това по правилния начин? Не спамете с ключови думи. Това е една от най-големите грешки, които повечето хора правят. Създайте съдържание за хората, като същевременно мислите и за търсачките. Но по-важното е да се уверите, че каквото и да предавате, е проницателно, ангажиращо, уникално и добавя огромна стойност.

 

 1. Използвайте реклами във Facebook – Ремаркетинг

Един от най-мощните методи, които можете да използвате на пазара почти на всеки ден, са рекламите във Facebook. С Facebook можете да достигнете до много специфична аудитория и можете да го направите много лесно. Можете да се насочвате по интерес, възраст, статус на връзките, географско местоположение и много други.

 

Но трикът тук да постигнете страхотни резултати не е само в трафика на кликвания. Трябва да се съсредоточите върху реализациите и пренасочването чрез пиксели. Ако не знаете как да инсталирате Facebook Pixel на вашия сайт, тогава трябва абсолютно да научите как да направите това в момента. Дори и да не пускате реклами във Facebook, можете да изградите аудиторията си с пиксел.

 

Пикселите проследяват всички, които идват на вашия сайт, и можете да създавате персонализирани аудитории около тях. Например, ако публикувате съдържание за това как да се научите да шофирате камион и проследявате посетителите с пиксел, след това можете да пуенсте реклама за издаване на свидетелства за шофиране на камиони на хора, които вече са проявили интерес към това, защото са посетили тази конкретна страница.

 

 1. Използвайте LinkedIn по правилния начин.

 

Ако имате много връзки в LinkedIn и наистина не публикувате там, започнете веднага. Можете да достигнете до голяма аудитория, особено когато публикациите ви стават вирусни. Това е чудесно място за B2B.

Можете също така да се свържете с други бизнеси и да си сътрудничите със съмишленици предприемачи в LinkedIn. Това е чудесен ресурс за всеки бизнес и твърде много хора пренебрегват това.

Разбира се, тези маркетингови стратегии са само началото и ако не сте започнали – направете го сега. Резултатите може да не дойдат веднага, но ако проявите търпение скоро и това ще се случи/. А ако вече дълго време използвате една от тези стратегии без резултат, тогава е време да промените нещо още сега, за да не губите повече. Свържете се с нас, за да поговорим и да обменим идеи.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: