Кои са най-добрите дни и часове за изпращане на рекламни имейли през 2019?

Кога е най-подходящото време за изпращане на имейли? Кой е най-добрият ден и най-доброто време?

Много ми се иска да ти кажа, че е в сряда, 10:30, но за жалост ще те подведа. Часът зависи само и единствено от твоята аудитория. Зависи /любимата дума на всеки маркетолог и дигитален гуру/.

Може понякога да ти се случи да следваш статистиката и да получиш дори 100% Оpen Rate, но винаги трябва да отчиташ факта, че потребителите не са роботи. Те работят, отделят свободно време за хобитата си, излизат, срещат се с хора и имат различни ежедневни графици.

Все пак днес ще ти дадем актуална статистика от някои проучвания, за да се опитаме да внесем малко яснота по темата, но…тя не е 100% и се базира на общи проучвания.

Накратко, ето я и нея:

 • Най-добрите дни за изпращане на имейли са сряда и четвъртък.
 • Най-доброто време за изпращане на имейли е между 10 и 11 часа.

 

Но на теб ти трябват данни, които са съобразени и фокусирани върху твоята аудитория и спрямо конкретната индустрия.

Ако продължаваш да четеш, наистина ще стане интересно.

В тази статия ще намериш полезна информация за:

 • Най-добрият ден за изпращане на имейли
 • Най-доброто време за изпращане на имейли по индустрии
 • Най-доброто време за изпращане на имейли по възраст
 • Най-доброто време за изпращане на имейли въз основа на целите
 • Какво да правиш, когато имейлите ти все още не се отварят

 

Хайде да се гмурнем надълбоко

 

Кога е най-подходящият ден за изпращане на имейли?

Най-вероятно нямаш търпение да изпратиш имейла си още рано сутринта в понеделник?

Или може би в сряда, за да имаш време да го подготвиш? Или може би в петък следобед, когато потребителите спират да мислят за работа и започват да се фокусират върху приятните занимания през уикенда?

CoSchedule, направиха статистика, базирана на  14 различни проучвания и установи, че най-добрият среден ден за изпращане на имейл е вторник, а сряда и четвъртък са съответно на второ и трето място в класацията

В друго проучване, Experian класира вторник като най-добрия ден за изпращане на електронна поща. Той е малко по-стар (проучването е завършено през 2013 г)

Mailchimp също така откри, че вторник е най-добрият ден за изпращане на имейли, като четвъртък идва на второ място.

Според SendinBlue, четвъртък печели купата за най-висок open rate, но вторник и сряда са първенци по кликове

И в крайна сметка? Кога да изпращаш имейли? Кой е най-подходящият ден все пак?

Нашият съвет:

Най-добрите дни за изпращане на имейли са от вторник до четвъртък, освен ако факторите за вашата аудитория не показват друго. Започни с тестване на тези дни, но не се страхувай да тестваш и в други.

Най-доброто време за изпращане на имейли по индустрия

Според Hubspot най-доброто време за изпращане на имейл е средно в 11 часа, но има проблем. Различните индустрии имат различна аудитория, с различни навици, които оказват влияние върху изпращането на имейли.

Например, твоята аудитория може да прочете имейл от дадена новинарска медия сутрин преди работа, за да навакса новините. Но, тя може да бъде по-склонна да кликне върху имейл в 12:00 часа по време на обедна почивка.

Според данните на Mailchimp най-доброто време за изпращане на имейли е сутрин, но точното време варира в зависимост от индустрията.

Mailchimp отбелязва също, че имейлите, свързани с хоби, показват увеличение на отварянето  след работното време, но най-значително е между 7 и 8:30 часа.

За B2B – между 08:00 и 10:00, а за онлайн търговия – между 06:00 и 08:00 и между 08:00 и 12:00 часа.

Нашият съвет:

Средно най-доброто време за изпращане на имейли е между 10 и 11 часа. Въпреки това, има пик в честотата на кликване между 15:00 и 16:00, когато хората проверяват имейлите си след обяд и преди да се отправят към дома за деня. Ако изпращаш имейли за електронна търговия, опитай рано сутрин или късно през нощта, за да видиш какво работи най-добре за твоята аудитория.

За да избереш най-доброто време, когато изпращаш имейли, трябва да вземеш предвид индустрията си и навиците на потребителите си.

Най-доброто време за изпращане на имейли по възраст на аудиторията

Възрастта на твоята аудитория може значително да повлияе на стратегията ти. Например, учениците и студентите нямат навик да отвярат имейлите си сутрин. Ако изпращаш имейлите си в стандартния интервал от 10:00 ч., съобщението ти най-вероятно ще бъде затрупано.

Mailchimp съобщава, че най-добре е да изпращаш имейли въз основа на възрастта на твоята аудитория:

 • 18-24: По обяд и около 2 часа
 • 25-40: 8ч., 10ч
 • Над 40: от 9:30 до 10:30 часа

Нашият съвет:

За съжаление, има ограничени данни за въздействието на възрастта върху имейл маркетинга, но определено си струва да се обмисли дали аудиторията ти е предимно по-млада.

По-младите абонати са склонни да проверяват имейлите си по-късно през деня, но средно най-доброто време за изпращане на имейли е между 10 и 11 часа.

Освен ако аудиторията ти е почти изцяло от ученици и студенти, погледни други фактори като цел или индустрия, а не възраст, за да определиш най-доброто време за изпращане на рекламното съобщение.

Най-доброто време за изпращане на имейли базирано на целите ти

Вече разгледахме как индустрията и възрастта на твоята аудитория може да повлияе на ефективността на имейлите. Все пак, има още един фактор, който трябва да имаш предвид, когато избираш най-подходящото време – твоите цели. Какви действия искаш да предизвикаш, когато потребителят отвори имейла ти?

Помисли и за собствените си навици. Ако проверяваш имейла си още докато си в леглото, вероятно няма да си настроен за покупка. Какво правиш по обяд, обаче, когато си на работа и започваш да се отекчаваш леко в очакване на края на работния ден?

Ето и малко статистика

Кога можеш да получиш повече кликове?

Високата честота на кликване е важна за брандове, които целят да привлекат трафик.

Според Experian в 08:00 и в полунощ ще получиш най-високия CTR, към 16:00 часа също.

По същество:

За по-висок open rate

Изпращай в събота от 10 часа

За повече кликове

Изпращай във вторник 10 часа

За повечето отговори

Изпращай във вторник 8 часа

GetResponse установи, че имейлите, изпратени в петък, постигат най-високата честота на кликване.

 

Така че, денят и индустрията могат да имат значение, както и времето, когато става въпрос за увеличаване на честотата на кликване.

 

Кога да изпратиш имейли с цел продажба?

Experian съобщава, че времевият интервал от 20:00 до полунощ печели приза. И това е много логично, тък като повечето потребители са вечеряли и са се отпуснали след дълъг ден.

Тогава е по-вероятно да направят емоционална покупка.

Как да помислиш за аудиторията си правилно?

Тук няма един правилен отговор. Но ето нещо: ако всеки бизнес изпраща имейли едновременно и се базира на тези статистики, много скоро тези часове ще влезнат в статистиката „забранено за изпращане“

Има толкова много фактори, които могат да повлияят на ефективността на имейл маркетинга. Твоите цели, твоята индустрия и демографските данни на аудиторията могат значително да повлияят.

Ето върху какво да се фокусираш:

Имейлите се сортират по времето, когато постъпват в пощенските кутии на повечето потребители. Ако искаш да си в горната част на входящата поща, трябва да изпратиш имейла си, непосредствено преди аудиторията да отвори пощата.

Хората са готови да предприемат конкретни действия в определени часове на деня. Например, най-вероятно ще кликнат сутрин. Но могат да бъдат по-склонни да направят покупка, докато си почиват на дивана след вечеря.

Твоята аудитория е по-вероятно да реагира на база на работните си навици.

И така, как да разбереш кога да изпратиш имейлите си?

На първо място помисли за твоя таргет – как протича един негов ден. Например:

 • Кога ще се събудят?
 • В колко часа се отправят към работа?
 • Кога е най-вероятно да имат почивка от трудови или семейни задължения?
 • Кога е най-вероятно да предприемат желаните от теб действия?
 • Преди всичко – тест! Данните по-горе трябва да се използват като отправна точка

Потребителите не отварят имейла? И сега накъде?

Помисли за:

 • Времето от деня
 • Краткотрайност – ако се опиташ да хванеш аудиторията докато чака на опашка, помисли дали имехлът може да бъде прочетен за толкова кратко?
 • Заглавието – достатъчно атрактивно ли е? Можеш да получиш още идеи в 7 успешни Call-to-Action формули, които карат потребителите да кликнат
 • Мобилни устройства – много е важно да провериш дали имейлът ти е удобен за мобилни устройства и дали лендинг страницата ти е мобилна и се отваря бързо

 

Анализирай данните

Няма подходящо време за имейл кампания. Има прекалено много фактори, които влияят на ефективността на имейл маркетинга. Винаги ще има кампании с по-голям и такива с по-малък успех. Ключът да се приближиш до максималната ефективност, е да помислиш за таргета.

Посочените статистики в тази статия могат да ти дадат насоки за тестване. Затова не пропускай А/Б тестовете, когато пускаш кампания.

И за финал – не се страхувай да експериментираш – може там някъде да те очаква изненада.

И нещо много важно – това, че за един бизнес нещо работи, не означава, че си открил печелившата формула.

Успех с имейл маркетинга!

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: