Oснови на дигиталния маркетинг

В следващите редове ще научим кои са основите на дигиталния мракетинг, откъде да започнете и на какво да наблегнете.

Маркетингът се промени.

Преди 90 години беше достатъчно да се публикува реклама във вестник.

Преди 40 години беше достатъчно, за да се публикува телевизионна реклама.

Преди 10 години беше достатъчно на компаниите да си купят евтин уебсайт, да поръсят няколко ключови думи и да го нарекат добър и да го класират високо.

Е, маркетингът се промени повече през последните 10 години, отколкото през предишните 100 – извеждайки ни от епохата на телевизионни спотове и печатни реклами в ерата на VR, приложения, социални медии и Google.

Това, приятели, е ерата на дигиталното.

Намираме се във време на 24/7 свързаност – където 4.5 милиарда души притежават смартфон и прекарват средно 2,5 часа онлайн на ден. В резултат на това е задължително да имате дигитална маркетингова стратегия, която да отговаря на потребителите в дигиталната сфера и да ги следва през техния цикъл на онлайн продажби.

Какво е дигитален маркетинг?

Каква е действителната дефиниция на дигиталния маркетинг? Накратко, дигиталният маркетинг – известен също като онлайн маркетинг – е общ термин за всички маркетингови и ангажиращи дейности, извършвани чрез онлайн медийни канали. Ролята на дигиталния маркетинг е да ви помогне да бъдете намерени, забелязани, да получите възможни клиенти и след това да ги превърнете в лоялни.

основи на дигитален маркетинг

Защо вашият бизнес се нуждае от дигитален маркетинг?

Ако се колебаете да инвестирате в дигитален маркетинг, ето няколко точки, които да ви убедят в значимостта на онлайн маркетинговия план за вашия бизнес.

 

Конкуренцията го използва: Знаете ли, че 77,6% от собствениците на малък бизнес използват социалните медии в маркетинговата си стратегия? От самостоятелни предприемачи и фрийлансъри до компании, всеки използва дигитален маркетинг, за да установи присъствие на бранда днес. Това вероятно е защото основите на дигиталния маркетинг са доста лесни за разбиране. Ако не се адаптирате към променящите се времена, ще загубите потенциални клиенти.

Достигане до повече хора: Дигиталният маркетинг ви позволява да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти по различни начини. Например оптимизацията за търсачки (SEO), която ще обсъдим по-късно в тази статия, ви помага да привличате клиенти по органичен (неплатен) начин.

От друга страна, маркетингът на реклама на клик (PPC) използва платени реклами, за да привлече аудиторията. Използвайки различни подходи, можете да достигнете до по-широка аудитория, което може да окаже голямо влияние върху разпознаваемостта на вашата марка.

Проследявате ефективността си лесно: Благодарение на лесно достъпните инструменти за анализ онлайн, можете да проследявате ефективността на вашите маркетингови кампании в реално време.

И е толкова различен от традиционните форми на маркетинг, където трябва да чакате със седмици, за да определите кое работи и кое не!

С дигиталния маркетинг можете да наблюдавате кои аспекти на вашата маркетингова стратегия се нуждаят от промяна и да правите съответни промени. Това ви дава огромен контрол върху вашите маркетингови кампании и вашия бюджет.

Достигане до правилна аудитория: Можете ли да си представите да насочвате към аудитория въз основа на пол, език и местоположение чрез традиционни маркетингови средства?

Това е едно от нещата, които обичаме в дигиталния маркетинг; можете да изберете кой да посещава вашия уебсайт и кой да вижда вашите реклами. Наличните днес инструменти и параметри за насочване са невероятни, като ви помагат да насочите към желаната аудитория. Те са лесни за използване, дори ако имате само малко познания за основите на дигиталния маркетинг.

И това са само някои от няколкото предимства на дигиталния маркетинг за вашия бизнес. След като знаете как да се справяте успешно с маркетинговите си кампании, можете

а) да изпреварите конкурентите си

б) увеличете продажбите си.

Какво включва дигиталният маркетинг?

Преди да решите да инвестирате времето и ресурсите си в разработването на стратегии, важно е да разберете основите на дигиталния маркетинг по отношение на различните платформи. Ефективната маркетингова стратегия може да включва различни компоненти като:

Ангажирането с всеки (или който и да е!) Компонент по правилния начин ЩЕ разшири присъствието на вашата марка онлайн по мощен начин.

Дизайн на сайт

Разберете това: вашият уебсайт е лицето на вашия бизнес. Неговата структура, цвят, дизайн и дори писане (съдържание) оказват влияние върху начина, по който вашата аудитория възприема вашата марка.

Ето защо ние винаги подчертаваме, че вашият сайт трябва да отразява стила и личността на вашата марка в допълнение към общата тема на вашия бизнес. Считайте уебсайта си за важно разширение на вашия бизнес.

Ето няколко важни съвета, които можете да следвате, за да сте сигурни, че уебсайтът ви помага да изградите авторитет на марката:

Инвестирайте в респонсив уебсайт: От само себе си се разбира, че вашият уебсайт трябва да изглежда красив и организиран. Също така вашият сайт трябва да има отзивчив дизайн с актуализирана CMS (система за управление на съдържанието) – не се притеснявайте; вашият уеб разработчик ще знае какво означава това.

Ключът е да имате правилната комбинация от дизайн и функционалност. Невероятно красив уебсайт, който отнема повече от 10 секунди, не е признак за страхотен уебсайт – нито уебсайт, който изглежда толкова евтин и хаотично сглобен, че посетителят започва да поставя под въпрос достоверността на вашата марка.

Наистина ли е толкова важен дизайнът?

Според проучване, 48% от онлайн посетителите решават доверието в даден бизнес въз основа на дизайна на неговия сайт, а 94% хора отказват даден сайт единствено въз основа на неговия дизайн.

Оптимизирайте вашия уебсайт – SEO

Тук говорим за оптимизация за търсачки (SEO). Ще го разгледаме по-подробно по-късно в тази публикация, но ключовият момент от основите на дигиталния маркетинг, който трябва да разберете, е, че SEO помага на вашия бизнес да се появи в резултатите от търсачката.

От дизайна на уебсайта ви до избраните ключови думи, SEO обхваща всичко.

 

И при оптимизирането на вашия уебсайт, ето някои моменти, които трябва да имате предвид:

Вашият уебсайт трябва да бъде бърз. Изследванията казват, че 53% от потребителите ще натиснат бутона за връщане назад, ако не видят нещо, което се случва на вашия уебсайт след 3 секунди.

Вашият уебсайт трябва да бъде защитен. Като се има предвид това, трябва да закупите SSL. Не само защото вашите потребители знаят опасностите от взаимодействието с уебсайтове без него, но това е и фактор при класирането на вашия уебсайт.

Вашият уебсайт трябва да бъде удобен за мобилни устройства. Повечето потребители днес посещават сайта ви, използвайки своите смартфони, така че не е трудно, че вашият мобилен уебсайт трябва да бъде напълно оптимизиран и функционален като версията за настолни компютри.

Най-добре е да научите как да оптимизирате сайта си в статията SEO ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ – 22 СТЪПКИ ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ НА САЙТ

Реклама в социалните медии

Рекламата в социалните мрежи означава използване на социални медийни платформи за популяризиране и продажба на вашите продукти / услуги. Ако искате да овладеете основите на дигиталния маркетинг, стартиране с маркетинг в социалните мрежи е чудесна идея.

Едно от основните предимства на рекламирането в социални канали като Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, LinkedIn и др. Е, че можете да изберете вашата целева аудитория.

Според Hubspot 92% от собствениците и търговците на бизнес казват, че социалните медии са от решаващо значение за техния бизнес.

И така, какви социални медийни платформи трябва да използвате за вашия бизнес?

Ето някои от най-популярните платформи:

Facebook: Страница във Facebook за вашата марка ви прави по-откриваеми и е чудесен начин да се свържете с потенциални клиенти. Facebook Ads се оказаха много успешни в постигането на по-голяма експозиция за бизнеса.

Instagram: Instagram е най-добрият начин да изразите бизнеса си визуално. Платформата предлага няколко инструмента, които да ви помогнат да се ангажирате с вашата аудитория. С 500 милиона активни потребители месечно, Instagram расте изключително бързо.

Реклама с плащане на клик Google ads реклама

PPC е форма на реклама, която се използва за привличане на посетители на уебсайта Ви чрез реклами в мрежата за търсене, за които плащате само когато някой кликне.

В допълнение към Google Ads, Facebook Advertising е и популярна PPC платформа. Ето два наистина интересни факта, над които да помислите:

64,6% от хората кликват върху реклами от Google, когато искат да закупят нещо онлайн

Сред компаниите, които използват PPC реклама, 84% използват Facebook като платформа, 41% използват Google и 18% използват LinkedIn

Защо PPC е толкова популярен сред рекламодателите? Защото им помага да привлекат качествен трафик.

Чрез поставяне на реклами, които се показват само когато се използват конкретни фрази за търсене или на уебсайтове, които имат специфичен тип аудитория, можете да насочите добре подходяща аудитория към вашия бизнес. Това гарантира, че вашият уебсайт привлича посетители, които са по-склонни да се превърнат в купувачи.

Имейл маркетинг

Преди да попитате, да, все още работи.

Всъщност 82% от B2B и B2C бизнеса използват имейл маркетинг днес. Защо? Защото:

Над 34% от хората по света използват имейл

Ето защо маркетингът по имейл сега стана много по-конкурентен; това е един от най-ефективните канали в нашето ръководство за основите на дигиталния маркетинг.

Ключът е да направите вашите имейли да се открояват, което е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Преди да създадете имейл кампания, трябва да разберете психологията на потенциалните си клиенти.

Бомбардирането им с имейли за популяризиране на вашия продукт само ще навреди на имиджа на вашата марка.

Маркетинг със съдържание

Що се отнася до основите на дигиталния маркетинг, един от компонентите, за който се говори, е маркетингът на съдържание.

Според The Content Marketing Institute това е маркетингов подход, фокусиран върху създаването и споделянето на ценно и подходящо съдържание на постоянна основа, за да примами и задържи ясно определена аудитория и в крайна сметка да накара клиентите да предприемат печеливши действия.

Това е най-точното определение. Нека го опростим малко.

Маркетингът на съдържание е дигитална маркетингова стратегия, която се фокусира върху създаването на силни взаимоотношения с вашата аудитория, като им предоставя висококачествено, подходящо съдържание.

Така че, когато клиентите вземат решение да купят нещо, те вече са лоялни към вас.

Това съдържание може да бъде публикации в блогове, статии, имейл бюлетини, книги, казуси, научни статии / доклади, инфографика, видеоклипове, уеб семинари, електронни списания, електронни книги и много, много повече.

Сега, когато знаете какво включват основите на дигиталния маркетинг, може би ще искате да знаете откъде да научите повече информация.

Къде да научим задълбочено дигитален маркетинг?

Google Дигитален гараж – Основи на дигитален маркетинг – курсът е много полезен, за да придобиете основни познания.
Дигиталният гараж е разделен на теми, обхващащи видео уроци, с възможност да прочетете съдържанието в текстов вариант. Темите на курса обхващат полетата на дигиталния маркетинг, като са практически насочени. Курсът е безплатен и наистина е добро начало за стартиране.

Udemy – ако разбирате английски, което е повече от важно, можете да си набележете курсове от специалисти от цял свят в Udemy. Има огромно разнообразие от курсове на различна тематика. Подобно на дигиталния гараж, темите са разделени на видеа с различна продължителност.

Курсове от специалисти в България  – ние ви препоръчваме СофтУни Диджитъл. Всички колеги сме минали от там и наистина се полагат добри основи.

 

Заключение

Е, това е всичко за основите на дигиталния маркетинг! Въпреки че това е постоянно нарастваща област, сега имате адекватно разбиране на основните компоненти на дигиталната маркетингова стратегия.

Предизвикателството номер едно за повечето бизнеси е, че той е многостранен; имате нужда от експерти, които имат опит и опит във всяка област на дигиталния маркетинг – SEO, PPC, маркетинг в социални медии, имейл маркетинг и др.

Само бърза бележка, ние се опитахме да ви дадем „голямата картина“ тук – това не е изчерпателен преглед на всичко, свързано с дигиталния маркетинг.