Прогнози за социалните мрежи през 2021 година

В година, в която всичко промени своя ритъм, е трудно да се направят точни прогнози за промените, които ще настъпят в социалните мрежи следващата година. На база на ключови тенденции, които се загатнаха през тази година, сме направили прогноза за тенденциите за следващата. Едно от нещата, на които ни научи 2020-та година, е че трябва да бъдем гъвкави и точно това възнамеряваме да направим.

 

– Корекции на възможностите за насочване

Следващата година ще видим голяма промяна в начина, по който търговците и марките могат да програмират своите социални реклами във Facebook. Тъй като проследяването на бисквитките постепенно се премахва, ефективността от използването на Facebook Pixel се комбинира с него. Facebook вече е изградил ново решение, Conversions API, но с това идва и още един слой от трудности за брандовете.

В допълнение към тези промени Facebook ще премахне и 28-дневния прозорец за приписване. Тази промяна трябваше да се случи в началото на октомври, но беше отложена. Въпреки че не е публикувана точна дата за влизане в сила, източници във Facebook казват, че промените могат да настъпят още през януари 2021 г.

– Нови ограничения за реклами

Във Facebook вече съществуват ограничения за броя на рекламите, които се създават. Наскоро се обявиха нови подробности за това как всъщност изглеждат тези ограничения и те варират в зависимост от размера на рекламодателя. Facebook ще ви постави в една от четирите категории, въз основа на вашия най-висок разходен месец, през последните 12 месеца. Ограниченията за реклами са относително големи; ако обаче изпълнявате хипер-локална стратегия с много реклами, може да срещнете проблеми.

 

– Сторита навсякъде

Сега, след като всяка от големите социални мрежи има своя собствена версия на сторита, какво следва? Сторитата се превърнаха в изключително популярна функция за Instagram и докато другите платформи изпробват тази функция, вероятно ще се появят нови функционалности, които продължават да се диференцират към типа съдържание в мрежите.

 

 

– Битката между Instagram и TikTok продължава

Докато други мрежи направиха ходове да се конкурират с TikTok тази година, Instagram се сдоби с най-изтегляното приложение за 2020 г. с добавянето на Reels. Първоначално повечето хора просто пренасочваха съдържанието на TikTok към IG Reels, но с течение на времето виждаме, че все повече и повече съдържание на Reels продължава да се произвежда. Очакваме Instagram да пусне някои нови функции през следващата година, за да се разграничава и, за да се увеличи употребата. Но конкуренцията все още е ожесточена, след като TikTok подписа партньорство със SONY за музикални права.

 

– Диверсификация на TikTok

TikTok се готви да направи някои големи промени през 2021 г. Използването на TikTok се увеличи драстично през изминалата година и приложението ще трябва да даде на феновете нещо повече от забавни танцови видеоклипове, ако иска да продължава да ангажира потребителите. Има слухове за увеличаването на времетраенето на видеоклиповете от настоящите 60 секунди на 180 секунди.

 

– Instagram пазаруване

Instagram направи няколко промени в приложението, като най-вече премести бутона „Създаване“ и замени предишното разположение с раздел „Пазаруване“. Смятаме, че това е стратегически ход на Instagram, за да тласне приложението повече към платформа за пазаруване. Може дори да се превърне в нещо като TikTok, при който половината потребители стават „създатели“, а другата половина – „зрители / потребители“.

 

– Инфлуенсър маркетингът продължава да се развива.

С всички промени, които маркетолозите трябваше да направят през 2020 г., една от тях, която виждаме да продължава да се развива през 2021 г., е маркетингът с влияние. С ограничен достъп до студия за съдържание и фотосесии, брандовете се стремяха да наемат влиятелни лица специално за техните възможности за създаване на съдържание. Също така инфлуенсърите продължават да обмислят нови приложения и типове съдържание, за да помогнат за разнообразяване на портфолиото си.

 

– Видеосъдържанието продължава да царува

Тъй като хората прекарват все повече време в социалните мрежи в наши дни, видеосъдържанието продължава да бъде популярен и ангажиращ тип съдържание. Въпреки това, с преминаването към 2021 г. е важно да прилагате най-добрите практики за мобилни устройства, като например да използвате подходящото съотношение на размера, включително брандиране, като се има предвид оптимизирането на звука.

 

 

–  Социална търговия и повече функции за пазаруване

В отговор на пандемията потребителите не само промениха поведението си в социалните мрежи, но и поведението си при пазаруване, благоприятствайки електронната търговия. Също така има тенденция много от потребителите да продължат да пазаруват онлайн. Социалните мрежи намериха начин да се приспособят към двете поведения на потребителите и пуснаха повече функции за пазаруване. Очакваме през 2021 г. покупките в социалните мрежи да се увеличат значително поради тази причина, затова се уверете, че тествате и се възползвате от тези новости.

 

 • Промяна в стратегията на бранда
  Последно, но със сигурност не на последно място, 2021 г. ще бъде годината на нови гласове в социалните мрежи. През 2020 г. видяхме инициативи за социална справедливост, които получиха нова платформа за действие чрез социалните мрежи и много брандове заеха позиция по тези въпроси в допълнение към политическото и свързаното с пандемията съдържание, което публиката видя в емисията. Ние вярваме, че е жизненоважно за брандовете да продължат да подкрепят позицията, която са заели.

 

Едно е сигурно – трябва да сте гъвкави и да умеете да се приспособявате към промените. Само така ще сте устойчиви на предизвикателствата и ще успеете да извлечете позитивното от ситуацията. Каквито и промени да донесе 2021-ва година в социалните мрежи, ги приемете с усмивка и позитивизъм.

 

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: