Инструменти за Анализ в Instagram: 10 от най-добрите са тук

Инструментите за анализ на социалните мрежи са страхотни. Те ни предоставят информация за аудиторията, съдържанието, което се харесва в мрежата, подходящото време за публикуване и т.н.

Въпреки това, събирането на данни, избирането на показателите за приоритизиране и представянето им по по-разбираем и последователен начин,  може да бъде предизвикателство.

За щастие, има инструменти, които могат да ви помогнат с това.

Независимо, че от Instagram знаят колко много бизнес профили използват платформата им (около 60% от потребителите на Instagram откриват нови продукти именно там), те все още не са развили достатъчно аналитичните си инструменти.

Необходимите показатели често са скрити в различни раздели и не е възможен експорт на данните. Освен това, Instagram анализите за представянето на бизнес профила не са единствените. Чрез анализиране на публикациите в Instagram на други потребители, вие можете да:

– Намерите инстаграм инфлуенсъри

– Откриете най-добре представящите се хаштагове за вашите постове

– Изследвате конкурентите си

Трудно е да се подберат правилните инструменти, според спецификата на всеки бизнес.

Ето защо в тази статия посочваме характеристиките на десет инструмента за анализ на Instagram платформата.

 

1.Instagram Insights

Не можем да започнем списъка, без да поговорим за очевидните решения – вграденият инструмент за анализ на Instagram.

Както повечето социални платформи и Instagram предлага информация за активността на аудиторията, ефективността на съдържанието, конкретни публикации и истории.

Можете да видите всички тези данни от приложението в раздела „Статистика“. Там ще откриете три категории:

Дейност: Показва колко души са достигнати.

Съдържание: Показва статистически данни за определени публикации, истории и реклами.

Аудитории: Дава ви демографски данни.

Недостатъци:

Не запазва определени данни.

 • Не можете да изберете период от време, за който да видите данните.
 • Информацията не може да бъде експортирана.

По този начин е трудно да се види цялостната картина и да се вземат адекватни решения, засягащи стратегията ви.

Цена: Безплатно

 

2.Later

Ценността на анализа и цифровите данни е в това, че на тяхна база можете да променяте стратегията си.
Later ви показва анализи в четири раздела: Общ преглед, Аудитория, Ефективност на постовете и историите ви.

Общ преглед: Таблото показва основните метрики, като брой на публикациите, последователите и импресиите, както и растежа на профила с течение на времето. Извеждат се и най-добре представителите се публикации от последните 30 публикувани. Това табло е налично включително и в безплатната версия.

Аудитория: Предоставя достъп до демографски данни и данни за поведението на потребителите. Можете да научите възрастта, пола, местоположението, езиците, на които аудиторията говори и дори кога са активни в Instagram.

Представяне на публикациите: Показват се типични показатели, като лайкове и коментари, както и запазвания, импресии, достигане. Можете да класирате постовете си въз основа на всички тези показатели.

Представяне на историите: Предоставя анализ на историите за последните три месеца. Получавате информация за средния брой показвания на потребителите, импресиите, обхвата и броя на отговорите на самите истории.

Може би най-полезната функция е свързана с това кога е най-доброто време за публикуване. Тя е част от таблото за управление на графиците и анализира миналото ви представяне, за да ви каже кога публикациите ви имат шанс да се представят най-добре. Тези данни могат да бъдат използвани, за да планирате публикуването на постовете си.

Ако търсите цялостно решение за Instagram – Later е чудесен избор! В допълнение към Instagram, можете също да планирате постове за Facebook, Twitter и Pinterest.

Цена

Later е безплатен за един профил, но анализите са ограничени до общия преглед. Предлагат се четири плана: Plus за $9/месечно, Premium за $19, Starter за $29 и Brand за $49.

 

3.Quintly

Quintly е инструментът, който работи с Instagram Insights. Той извлича всички данни, необходими за оценка на ефективността и ви дава информация за това как да ги подобрите.

Таблото за управление показва общата ефективност за избрания период от време, както и статистическите данни за отделните публикации. Хубавото е, че това не е просто представяне на същите статистически данни, които можете да видите в Instagram Insights. Quintly превръща тези статистики в действителни показатели за вашата стратегия в Instagram. Поддържа и данни за изтеклите истории, които не са достъпни от Instagram.

Искате да знаете кога е най-доброто време да публикуване и получаване на максимална ангажираност? Чудите се какъв тип съдържание и какви хаштагове ви носят най-много последователи? Искате да разберете кои от вашите истории водят до най-много взаимодействия? Цялата тази информация може да бъде открита в Quintly. А всички сурови данни могат да бъдат експортирани в CSV, XLS, JPG и PDF формат. Можете да създавате автоматизирани отчети, които ще се изпращат автоматично до вас и хората от екипа ви.

Quintly е най-подходящ за големи брандове и медийни агенции, които трябва да разберат въздействието на тяхната стратегия и да я оптимизират в съответствие с целите. Трябва да се спомене, че quintly поддържа множество социални платформи, включително Facebook, Twitter и YouTube. Затова е добър избор, ако търсите цялостно решение за анализ на социалните мрежи.

Цена

Quintly предлага три различни плана, както и персонални, които започват от $ 300 на месец. Основната разлика между плановете е броят на социалните профили, които могат да се анализират.

 

 1. HYPR

Този инструмент използва данните от Instagram за други потребители и за много конкретни цели. Не е тайна, че Instagram е място за инфлуенс маркетинг. Въпреки това, ако решите да добавите този тип маркетинг към стратегията си, ще се нуждаете от инструмент за изследване на пазара и намиране на инфлуенсърите, които имат подходящата аудитория, за да можете да изберете тези, които най-добре отговарят на вашия бранд. Всичко това може да се направи с HYPR.
HYPR представлява база данни с възможности за търсене. Показва темите, които засяга всеки инфлуерсър, хаштаговете, имена на брандовете и ключовите думи, използвани от него, както и демографски данни за последователите му.

За да сортирате инфлуенсърите, можете да създадете списъци и да ги групирате. Да речем, че стартирате кампания с шестима души. Чрез списъците можете да разберете каква аудитория ще се достигне. Можете да видите дали аудиториите на избраните инфлуенсъри се припокриват и до колко уникални потребители ще достигне кампанията. Можете да експортирате списъците в PDF документ, който ще съдържа анализи на цялата група, както и индивидуални анализи на всеки инфлуенсър в списъка.

Освен това, HYPR ви позволява да наблюдавате инфлуенс кампаниите, показвайки ви анализи за публикациите. Също така класира инфлуенсърите, включени във вашата кампания, въз основа на това колко добре се представят в текущата кампания.

HYPR анализира последователите на инфлуенсърите, като гарантира дали са те истински. Изследват се неактивните профили, което може да помогне да се идентифицират инфлуенсърите, които са закупили последователи или са се опитали да манипулират броя им.

HYPR е маркетингов инструмент на ниво предприятие, който се поддържа за още няколко платформи в допълнение към Instagram – Facebook, Twitter, Pinterest.

Подходящ е за агенции и брандове, които редовно правят кампании, свързани с инфлуенс маркетинга.

Цена

HYPR има три плана, които се различават по броя на потребителите, профилите и други функции.

5. Hootsuite Analytics

Hootsuite е известен предимно като инструмент за публикуване в социални мрежи – той ви помага да планирате постове не само в Instagram, но и в повечето големи социални платформи, включително Facebook, YouTube, LinkedIn и Twitter. В допълнение към планирането, той предоставя на потребителите мощни анализи. Таблото за управление на Hootsuite Analytics се състои от три раздела:

Общ преглед: Показва общите статистики на Instagram, като например броя на публикациите, последователите за определен период от време и т.н. Hootsuite позволява автоматично да се съпоставят данните ви с тези от предишни периоди.

Ефективност на постовете: Предоставя по-задълбочена информация за конкретни публикации. Можете да видите как видът на съдържанието и времето на публикуване влияят върху показателите ви и съответно да коригирате стратегията си.

Тази информация е организирана в списъци, които могат да се филтрират.

Отчети: Този раздел ви дава възможност да споделяте най-важната информация с екипа си. Тази функция може също да бъде чудесен начин да се подчертае важността на конкретни данни.

Hootsuite има и функционалност за социално слушане, така че ще можете да анализирате ефективността на хаштаговете и да следите споменаването на конкурентите си в платформата.

Цена

Най-евтиният план и ще ви струва 19 долара на месец, но неговите анализи са доста ограничени. Можете да получите персонализирани анализи и отчети за 99$ на месец.

 

 1. Squarelovin

Squarelovin е чудесен Instagram инструмент, който има две основни характеристики:

Анализ, който се представя по ясен и интуитивен начин.

Разширение към уебсайта, която ви позволява да създадете галерия, за която можете да ползвате създаденото от потребителите съдържание.

Анализът на Squarelovin подрежда данните ви от Instagram в няколко категории, фокусирани върху месечните анализи, показателите за определени постове, вашата аудитория, ангажираността и оптимизацията. Таблото за управление на публикациите ви показва как сте придобили последователите си за цялото време от съществуването на профила ви и коя година, месец, ден и час от седмицата е най-доброто време за публикуване.

Таблото за управление на ангажираността представя динамиката в броя на харесванията и коментарите, заедно с най-харесваните и коментирани публикации. Можете да видите демографски данни за последователите си в таблото за управление на общността.

Най-интересната функция е разделът “Оптимизация”, където можете да получите някои съвети, базирани на данните:

 • Най-доброто време за публикуване, за да получите повече ангажирания.
 • Най-добри филтри за използване.
 • Най-ефективните хаштагове, които сте използвали в миналото.
 • Най-добрите хаштагове в момента.

Този инструмент ще бъде най-подходящ за малкия бизнес и търговците на дребно, които на първо място искат да използват тези данни, за да приспособят стратегията си.

Цена: Безплатно

 

 1. Iconosquare

Има два начина, по които Iconosquare може да ви помогне да станете следващата сензация в Instagram – безплатна услуга Instant Instagram Audit и самият инструмент.

Instant Instagram Audit ви позволява да свържете профила си и незабавно да получите анализ и оценка за силата на вашия профил. Той ви дава общият резултат за оптимизация и след това изчислява четири основни области:

 • Настройки на профила (био и аватар).
 • Активност на профила (навиците ви за публикуване и съотношението на последователите). Ангажираност на аудиторията .
 • Стратегия за съдържание.

Анализът ще подчертае областите, които бихте могли да подобрите и да ви каже как точно да го направите.

Инструментът ви позволява да управлявате вашите Instagram и Facebook страници от едно място. Можете да планирате постове, да отговаряте на лични съобщения, да следите дейността на конкурентите си и да анализирате данните от социалните мрежи. Анализът на Iconosquare е разделен между няколко табла за управление:

Преглед – показва общите показатели: последователи, средна стойност на ангажираност, обхват, импресии за избрания период от време. Ангажираността показва вашите предпочитания, коментари и изчислява средния брой взаимодействия.

Разделът “Общност” показва всички демографски данни на вашите последователи: тяхната възраст, пол, език и местоположение.

“Обхвата” показва история на достигнанего и импресиите по тип публикации, времето, когато последователите ви са онлайн и публикациите с най-висок обхват. Дейността в потребителския профил съдържа всички данни за взаимодействията в потребителския профил: показвания на профили, кликвания върху връзката в био, дори кликвания върху информацията за връзка.

Историите са очевидни – анализира показателите ви за истории, като например импресии, обхват, процент на завършване и т.н.

“Моите албуми” ви позволяват да анализирате данни от публикациите. Например искате да анализирате публикациите, които са част от най-новата ви маркетингова кампания – просто създайте албум и добавете публикации с хаштага на кампанията.

Можете да настроите инструмента да ви изпраща ежедневно, седмично и месечно отчет за данните в PDF или Excel. Ако не използвате инструмент за анализ на Instagram, препоръчваме да изтеглите незабавния отчет за одит на Iconosquare, за да идентифицирате слабите места в стратегията си.

От многобройните характеристики на Iconosquare биха се възползвали големи брандове с акцент върху маркетинга в Instagram.

Цена

Iconosquare предлага двуседмичен безплатен пробен период. Разходите зависят от броя на членовете в екипа и профилите, които искате да управлявате. Има два плана за $ 29 и $ 59.

 

 1. Sprout Social

Ако имате нужда от всеобхватна  медийна платформа – Sprout Social е точно това, което търсите.

Това е вашият контролен център за всичко, свързано със социалните мрежи – публикуване, съобщения, мониторинг, анализ.

Поддържа всички основни социални медийни платформи, включително Instagram. Sprout Social има солидна Instagram аналитична платформа. Можете да анализирате както бизнес, така и лични профили, което е рядко срещано за аналитичните инструменти на Instagram. Предлага се и анализ на Instagram профилите на вашите конкуренти.

Данните за бизнес профилите на Instagram са разделени на три части: Общ преглед, Демография и Профили.

Таблото за управление „Общ преглед“ веднага ви дава представа за ефективността. Заедно с предишни данни, налични в Instagram.

Sprout Social ви казва какъв тип публикации се представят най-добре, кои хаштагове използвате най-много, кои се представят най-добре, колко съобщения получавате и т.н. На същото табло за управление имате анализи за историите. Sprout Social записва данните, така че да можете да оцените представянето на вашите истории в дългосрочен план, въпреки че самият Instagram има двуседмичен лимит за тези данни. Таблото за управление на демографските данни представя информация за вашите последователи, а таблото за управление на профилите ви позволява да сравнявате и агрегирате показатели от няколко профила в Instagram.

Ако търсите едно решение за всичко, от публикуване до отчети – Sprout Social е подходящият инструмент за вас.

Цена

 • Sprout Social предлага три плана:
 • Стандартен за $ 99 на месец.
 • Професионален за $ 149 на месец.
 • Разширен за $ 249 на месец.

Цената може да се повиши в зависимост от броя на потребителите. Предлага се безплатен пробен период.

 

 1. Social Bakers

Social Bakers са разработени с помощта на социални медийни агенции и няколко големи екипи. Social Bakers оптимизира работния ви процес, позволява да поставите задачи на екипа си и ви дава информация за аудиторията и рекламите ви.

Подобно на Iconosquare, Social Bakers предоставят безплатна опция за анализ на Instagram. Безплатният отчет предоставя информация за следното:

 • Най-харесвани коментари
 • Най-популярните коментари
 • Топ хаштагове
 • Разпределение на постове на месечна база
 • Топ филтри
 • Най-тагвани профили

Ако решите да се сдобиете с пълния пакет на Social Bakers, ще можете да анализирате вашите показатели, да наблюдавате хаштагове и да откривате инфлуенсъри. Можете да генерирате многоканални отчети, за да съпоставите ефективността на Instagram профила си в сравнение с другите канали в социалните мрежи.

Най-уникалната характеристика е конкурентният бенчмаркинг – можете да добавите няколко Instagram профила и да ги сравните помежду си, използвайки публично достъпни данни. Друга удобна функция е свързана с наблюдението на конкурентите и следене на тяхната дейност.

Платформата Social Bakers е специално разработена за мониторинг на конкуренти и управление на реклами, така че ако трябва да менажирате тези области на маркетинга в социалните медии – това е вашият инструмент.

 

 1. Awario

Всеки път, когато някой тагне вашият бранд в социалните мрежи, получавате уведомление. Ако  често ви тагват, е доста лесно да изгубите следите.

Помислете за всички споменавания, за които не знаете – всички публикации, които говорят за бизнеса ви и не го маркират със символа “@”. Сега си представете, че можете да видите всички тези споменавания, маркирани и немаркирани и да разберете:

 • Кой ви споменава.
 • Какви езици говорят.
 • Дали говорят положително или отрицателно за вашия бранд. Често хората говорят за него като цяло.

Awario прави точно това – събира всички тези споменавания за вашия бранд и ги анализира, за да придобиете ценна информация. Можете да използвате инструмента и по много по-различи начини. Можете да наблюдавате ключовите думи, които са от значение за вашата ниша, за да придобиете повече информация за вашата целева аудитория. Можете да следите вашите конкуренти, за да идентифицирате своя дял в Instagram. След като започнете да използвате инструмента, веднага получавате достъп и анализ до по-стара информация от профила ви.

Цена

 • Стартер ($ 29 / месец).
 • Про ($ 89 / месец).
 • Фирмен ($ 299 / месец).

Можете да тествате инструмента безплатно за две седмици.

 

Някои инструменти от този списък подреждат данните, които на теория вече са достъпни на платформата, но ги подреждат и анализират по начини, който е полезен за вашия бизнес. Някои инструменти използват публично достъпни данни от Instagram, за да ви помогнат с пазарни проучвания, управление на репутацията и маркетинг влияние.

Анализът на Instagram далеч надхвърля сините лентови графики в Instagram Insights. Дори да използвате  само тези данни за анализ, те могат да доведат до действителна промяна в стратегията и затова ви насърчаваме да ги използвате.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: