Реклама на онлайн магазин

Реклама на онлайн магазин – всеки търговец иска да започне да продава, и тук е мястото да получите полезна информация, която да ви помогне да стартирате и получавате по-добри резултати и повече продажби.

 

Така… имате продукти. Настроили сте методите си за плащане и начините за доставка. Сега е време да започнете да продавате.

С новия си онлайн магазин ще можете да достигнете до потенциални клиенти и нямате търпение…разбираме ви напълно.

В тази статия ще разгледаме подробно откъде да започнете, на какво да наблегнете в рекламата си и какви маркетингови инструменти ще са ви нужни.

 

Подготовка на реклама на онлайн магазин

 

 1. Ангажиращ онлайн магазин за повече продажби

Няма значение дали имате най-добрия продукт във вашата ниша и най-доброто обслужване на клиентите си, ако дизайнът на вашия магазин е лош, то онлайн бизнес присъствието ви е обречено. Според проучване на Kissmetrics 93% от купувачите смятат, че външният вид е най-важният фактор при извършване на покупка.

За да създадете печеливш онлайн магазин, можете или да платите доста пари на уеб дизайнер, или да използвате по-евтим варинат като готова cms система. Като алтернатива можете просто да вземете готов шаблон и да го персонализирате според вашите нужди. За щастие в мрежата има хиляди страхотни шаблони за електронна търговия, предоставени от сайтове като TemplateMonster, TonyTemplates, Apollotheme и други, които имат изчистен дизайн, интуитивни оформления и следват най-новите тенденции в уеб дизайна.

Елементите на дизайна трябва да очароват посетителите, като например използване на красиви изображения и избягване на разсейването с минимален текст.

Ето няколко полезни съвета за подобряване на вашия уеб дизайн:

 • Изберете внимателно цветовете и не претрупвайте
 • Прегледайте продуктовия си изглед
 • Подредете информацията и използвайте филтри
 • Качвайте красиви изображения
 • Обърнете внимание на шрифтовете си
 • Прегледайте стъпките при пазаруване и ги съкратете максимално
 • Не разсейвайте потребителите си с подобни продукти и без това са достатъчно разфокусирани
 • Създайте лендинг страници за кампании

!!! Запомнете – каквато и реклама да направите, потребителите в крайна сметка ще се озоват във вашия сайт. Така, че  от вас зависи дали ще отворят и ще го напуснат или ще останат и ще купят.

 

 1. Уникална страница „За нас“

Ако посетител отиде на вашата страница „За нас“, това означава, че вече се интересува от вас и ви дава шанс да му докажете, че вашият продукт е най-добрият. Това, което трябва да направите, е ясно да посочите кои сте, какво правите и най-важното какво предлагате на клиентите. Всички препоръки, постижения и всякакви социални доказателства са добре дошли там.

Уверете се, че не пропилявате тази възможност, тъй като това може да доведе до спечелване на клиент. Информацията ви за контакт трябва да бъде ясна и лесна за намиране на вашата страница. Не забравяйте да споменете:

 • Имейл за връзка
 • Адрес
 • Канали в социалните мрежи

Претрупването на вашата страница „За нас“ с твърде много информация може да бъде затормозяващо за посетителите на сайта. Някои онлайн магазини избират минималистичен дизайн, за да запазят информацията ясна и лесно разбираема. Придържайте се към това.

 

!!! Запомнете – в страницата „За нас“ продавате не продукта, а бранда си.

 

 1. Партнирайте с други брандове.

Когато сте нов на пазара и тепърва трябва да наложите онлайн магазина си и да спечелите клиенти, е трудно да го направите в началото. Утвърдете репутацията си, като покажете кои компании работят с вас и кои са ваши партньори. Не е задължително те да бъдат в мащаба на Coca-Cola или Apple, но дори малките компании могат да добавят степен на надеждност към вашия бранд.

Колкото повече партньори имате, толкова по-добре.

 

!!! Запомнете – по-добре е да показвате клиентите си, отколкото да ги криете, защото те могат да работят във ваша полза.

 

 1. Предложете отлична онлайн поддръжка

Потребителите ви трябва да знаят, че ще имат подкрепа, след като направят покупка, ако е необходимо. Гарантирането на отстраняване на неизправности след покупката и консултирането преди покупката може да превърне потенциалните купувачи в лоялни, завръщащи се клиенти.

Най-изчерпателният, полезен тип поддръжка е функцията за чат на живо, която работи 24/7. Този инструмент може да увеличи конверсията на целия Ви сайт с 10% или повече. Ако нямате ресурси да предлагате денонощна поддръжка, все пак трябва да предоставите някакъв вид услуга, която да помага на хората.

!!! Запомнете – всеки потребител търси сигурност и гаранции при избора си, затова му помогнете да вземе правилното решение.

 

 1. Предоставете популярни опции за плащане

Нито един онлайн магазин не може да съществува без плащания. Предложете голямо разнообразие от популярни опции за плащане за вашите клиенти, за да могат винаги лесно да направят покупка.

Ето няколко полезни съвета за предоставяне на опции за плащане:

 • Позволете на купувачите да създадат акаунт във вашия магазин и да запазят данните си за плащане, за да направят бъдещите покупки по-безпроблемни.
 • Предлагайте голямо разнообразие от популярни опции за плащане, така че всеки потребител лесно да направи покупка във вашия магазин.

!!! Запомнете – всеки потребител е различен и търси удобство, включително и при направата на поръчка. Улеснете го.

 

 1. Изградете доверие на купувача с отзиви за продукти

Отзивите и рейтингите на вашите продукти повишават неимоверно вашата надеждност. Онлайн купувачите не могат да се срещнат лично с продавачите, затова разчитат на отзивите на други купувачи, за да оценят търговците. Оценките на продуктовите страници спестяват време на потребителите, като бързо показват какво мислят другите клиенти за продукта.

Отзивите за продукти са по-убедителни, когато са многобройни. За да насърчите повече отзиви, не се притеснявайте да поискате от клиентите си да оставят отзив след покупка. Клиентите, които са доволни от вашия продукт, често няма да помислят да оставят рецензия, защото всичко вече е наред. Натиснете ги леко и те вероятно ще се радват да споделят положителния си опит с другите.

Ето няколко полезни съвета за използване на отзиви за продукти:

 • Посочете средната оценка и броя отзиви в горната част на всяка продуктова страница и в долната част, където показвате съдържанието на отзивите, за да увеличите видимостта на обратната връзка.
 • Стимулирайте оставянето на отзив, като предложите на купувачите малка отстъпка, след като направят покупка, ако оставят обратна връзка.

!!! Запомнете – в недигиталния живот най-мощното средство за реклама са личните препоръки, не се лишавайте от възможността да ги покажете и в сайта си.

 

 1. Безплатна доставка.

Добавената цена на стандартната доставка може лесно да разубеди купувачите днес да завършат покупката си при плащане. Ако можете да си позволите да предлагат ебезплатна доставка, направете го.

Въпреки че първоначалните разходи за предлагане на безплатна доставка могат да навредят, много търговци виждат по-голяма възвръщаемост с увеличени покупки. За да сте сигурни, че клиентите забелязват вашата щедра политика, подчертайте в онлайн магазина си, че предлагате безплатна доставка.

Ето няколко полезни съвета за привличане на купувачи с вашата политика за доставка.

 • Предложете безплатна доставка, за да намалите общите разходи за вашия артикул за купувачите и да стимулирате покупката.
 • Откройте в целия си онлайн магазин, че предлагате безплатна доставка, така че купувачите да бъдат мотивирани да продължат да пазаруват.

!!! Запомнете – потребителите обичат „бонуси“ и това може да ги накара да вземат по-лесно решение.

 

 1. Уверете се, че вашият магазин изглежда добре на мобилни устройства и зарежда бързо

Мобилното пазаруване заема огромна част от онлайн покупките през миналата година.

С нарастващото използване на телефони за пазаруване онлайн, търговците трябва да гарантират, че дизайнът на сайта им е удобен за мобилни устройства, за да се уверят, че купувачите могат да правят покупки, независимо от устройството, което използват.

Ето няколко полезни съвета за осигуряване на мобилен отговор на вашия сайт.

 • Изберете вертикални дизайни пред хоризонтални дизайни за по-лесно превъртане и гледане на вашето съдържание на екраните на телефона.
 • Изпробвайте мобилната реакция на вашия магазин, като го заредите на телефон и разгледате, за да проверите за грешки.

!!! Запомнете – потребителите използват телефоните си през по-голямата част от времето си – докато пътуват, докато чакат на опашка, затова ги улеснете.

 

 1. Използвайте снимки с високо качество

Хората са визуални същества. Обработваме изображения за 1/10 от секундата и разбираме визуалната информация 60 000 пъти по-бързо от думите. С тази естествена тенденция към визуални изображения, продуктовите изображения правят силно, непосредствено впечатление на купувачите. Изключително важно е да използвате ясни снимки с висока разделителна способност, които подчертават детайлите на продуктите, за да привлечете бързо купувачите, без да губите вниманието им.

Покажете няколко ъгъла на вашия продукт със снимки, така че купувачите да могат напълно да си представят артикула и да са наясно с всички негови детайли.

Ето няколко полезни съвета за използване на продуктови снимки с висока разделителна способност:

 

 • Активирайте 360-градусов инструмент за снимки на страниците на продукта, така че купувачите да могат да видят целия изглед на даден продукт.
 • Активирайте функцията за мащабиране на снимките на продукти, така че купувачите да могат да разгледат вашите артикули по-подробно.

 

!!! Запомнете – снимките са от огромно значение, затова не ги претупвайте и на правете компромис. Никой не би купил продукт без снимка, нали?.

 

 

 1. Предлагайте стимули

Собствениците на онлайн магазини не трябва да се притесняват от правилата на пазара, които ограничават това, което могат да включат на продуктовите страници или в комуникацията с купувачите. Онлайн брандовете трябва да се възползват от този контрол, като предлагат стимули на купувачите. Независимо дали става дума за изскачащи отстъпки на началната страница на магазина ви или за промоционален имейл за текуща продажба, трябва активно да се свържете с потребителите си.

Ето няколко полезни съвета за предлагане на стимули:

 

 • Използвайте изскачащи кутии за отстъпки на вашия сайт от време на време, не често. Бомбардирането на посетителите на вашия сайт с изскачащи прозорци вероятно ще ги раздразни и ще ги отблъсне от магазина ви.
 • Проследете кои кодове на купони се използват най-често, за да определите кои промоции насърчават най-много покупки и трябва да се използват отново в бъдеще.

 

!!! Запомнете – стимулите ще помогнат да продавате по-лесно.

 

 1. Предложете щедра политика за възстановяване на суми и гаранция за връщане на парите

Купуването на продукт онлайн с ограничена политика на връщане е рисковано. Клиентът не може да види артикула лично, така че трябва да се надява, че продуктът всъщност е както е описан. С възможността продуктът да не отговаря на техните стандарти, повечето купувачи няма да купят онлайн продукт, ако не се приемат връщания.

Разрешаването на клиентите да върнат артикул, ако се размислят или ако той не съвпада с описанието на продукта, показва на други потребители, че имате доверие на купувачите си и искате да им предоставите стойност.

 

Гаранцията за връщане на парите е много важна. Трябва да дадете на клиентите си начин да реагират, в случай че продуктът не им хареса. Това не означава, че те задължително ще поискат възстановяване. Разбира се, някои от тях ще го направят, но повечето хора просто трябва да знаят, че има резервна опция. Хората по природа не поемат риск, така че тази гъвкава политика на плащане ще бъде привлекателна за тях. В резултат на това ще получите повече клиенти, отколкото бихте получили, ако нямате гаранция за връщане на парите.

 

Ето няколко полезни съвета за политики за връщане и връщане на парите:

 

 • Създайте страница с правила на вашия сайт, за да опишете точните условия на приемливи връщания и искове за гаранция за връщане на парите. Вашите клиенти ще оценят прозрачността на страницата, когато се опитват да разберат техните поръчки.
 • Помислете дали да не предлагате безплатна доставка при връщане. Предоставянето на безплатна възвръщаемост на клиентите е допълнителна цена за търговците, но предлагането на политиката носи и възвръщаемост от насърчаване на лоялността към марката с отлично обслужване на клиентите.

!!! Запомнете – за да си гарантирате, трябва да гарантирате J.

Инструменти за реклама на онлайн магазин

След като помислите над горните точки, е време да ви споделим и кои инструменти трябва да инсталирате, за да следите ефективността на кампаниите си. Ще ги опишем много накратко, но ако имате въпроси, можете да прочетете подробно в блога ни или да се свържете с нас, за да ви съдействаме:

 

 1. Google Analytics
 2. Google Search Console
 3. Facebook Pixel
 4. Facebook Business Manager
 5. HotJar
 6. Google Ads акаунт
 7. Система за имейл маркeтинг – тук имате огромен избор
 8. Google Tag Manager
 9. Google Optimizer
 10. Да подготвите блог

 

Дигитални канали за реклама на онлайн магазин

 1. Използвайте (и продължете да изграждате) вашия имейл списък – имейл маркетинг.

Дори в магазин за тухли е важно да имате силна маркетингова стратегия за имейл маркетинг. Съберете колкото можете повече имейл адреси – клиенти, потенциални клиенти, хора, които се интересуват от вашите събития и др. Когато стартирате, ще можете да изпратите имейл до всички тези хора, като ги уведомите, че могат да посетят вашия онлайн магазин.

Това може да е подходящо време да помислите за предлагане на промоция за тези от вашия имейл списък или дори отстъпка за препоръки, за да насърчите клиентите да споделят вашия сайт с приятели и семейство.

Имейлът продължава да бъде един от най-ефективните маркетингови инструменти в инструментариума за електронна търговия, така че не забравяйте да продължите да събирате имейл адреси на вашия сайт. Някои брандове използват изскачащи прозорци, за да подканят потребителите да въведат имейл адресите си в замяна на малка промоция, като 15% отстъпка от първата им покупка или безплатна доставка.

Също така трябва да сте сигурни, че поддържате постоянен поток на комуникация със своя имейл списък. Разработете имейл стратегия и включете промоции, ново съдържание, стартиране на продукти и други новини (от блога на магазина си, например), които могат да насърчат клиентите да посетят вашия сайт.

Ако искате да узнаете повече, преминете към статията ни 6 СЪВЕТА ЗА ИМЕЙЛ МАРКЕТИНГ ЗА МАЛЪК БИЗНЕС

 1. Увеличете органичното си социално присъствие.

С вашия онлайн бизнес ще искате да се възползвате от всяка възможност, за да засилите интереса на потребителите си. Един от най-лесните и ефективни начини е да дадете малко повече любов на каналите си в социалните медии и да се уверите, че те са снабдени с живи изображения и ангажиращи видеоклипове.

Други чудесни начини да се възползвате от социалните медии са подаръци, работа с блогъри, които са активни във вашата ниша, и използване на подходящи хаштагове.

Ако вече имате доста солидно присъствие в социалните канали с основна аудитория, сега е моментът да надградите това. Увеличете честотата на публикациите си и инвестирайте малко повече време в създаването на богато визуално съдържание и кратки, ангажиращи видеоклипове. Повишаването на ангажираността с вашите последователи увеличава шанса за осведоменост на марката. Насърчавайте споделянето и включвайте генерирано от потребителите съдържание.

Ако присъствието ви в социалните медии се нуждае от работа, сега е моментът. Не е нужно да сте навсякъде. Уверете се, че присъствате в каналите, които са подходящи за целевия Ви клиент, и вложете енергията си там.

Повече по темата научете в статията ни КАК ДА ДОСТИГАМЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ВЪВ FACEBOOK И ДА ГИ АНГАЖИРАМЕ?

 1. Оптимизирайте сайта си за SEO.

Оптимизацията за търсачки (SEO) обхваща много неща и опитът за оптимизация може да ви отведе в дълбока, дълбока заешка дупка. Ето няколко неща, които трябва да имате предвид, ако тепърва започвате.

Поставете се в съзнанието на вашия потребител – как вашата целева аудитория говори за вашите продукти и какво иска да знае?

Обърнете внимание на съдържанието на страниците си. Съдържанието на страницата се отнася до заглавия и описания на продукти, изображения, блогове или друго съдържание, което може да имате и т.н. Искате да се уверите, че съдържанието естествено използва език, който клиентите ви могат да използват, когато търсят сродни продукти и отговаря на техните въпроси.

Важни са и мета таговете. Заглавните маркери помагат на търсачката да разбере за какво се отнася всяка страница. Всяка страница от вашия уебсайт трябва да има свой собствен уникален заглавен таг. Мета описанията са кратки резюмета на всяка страница. Когато сайтът ви се покаже на страницата с резултати от търсачката, потребителите ще видят маркера на заглавието и мета описанието преди всичко друго.

Повече прочетете на ОПТИМИЗАЦИЯ НА ОНЛАЙН МАГАЗИН – КАК СЕ ПРАВИ + ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

 1. Създайте интересно, полезно съдържание и помислете за блог

Създаването на чудесно съдържание за хора, които искат да купят вашия продукт, е чудесен начин да привлечете трафик към вашия сайт и да предоставите полезна информация. Много е важно да изградите блог и да пишете по различни въпроси, които са важни за вашата аудитория. Статиите от блога ще ви помогнат, както за seo, така и можете да ги използвате в социалните си мрежи и в имейл маркетинг стратегията си. С един куршум – 3 заека.

Научете защо е важен блога в статията ни ЗАЩО БЛОГ СЪДЪРЖАНИЕТО Е ВАЖНО ЗА ТВОЯ ОНЛАЙН МАГАЗИН?

 1. Изпробвайте Google Ads реклама.

Използването на Google Ads за маркетинг в търсачки ви дава възможност да наддавате за ключови думи, така че да можете да се показвате първо на страниците с резултати от търсачките. Постигането на желаното „първо място“ е това, което е важно, а с google ads можете да го постигнете.

Moже би тази статия ще ви е интересна – КАК ДА НАПРАВИТЕ УСПЕШНА РЕКЛАМА В GOOGLE ADS С МИНИМУМ БЮДЖЕТ?

 1. Рекламирайте в социалните мрежи

Социалните мрежи са чудесно място за фокусиране на рекламните разходи, защото знаете, че хората прекарват време в социални платформи. Ако вашата аудитория прекарва много време в Instagram, но не и в Twitter, ще искате да фокусирате разходите си върху Instagram.

Можете да използвате снимки и видеоклипове в рекламите си, но започнете от малко. Фоторекламата може да бъде чудесен начин да представите продукта си пред нови хора. Опитайте прости, ангажиращи изображения на вашия продукт и коригирайте тактиката си въз основа на това колко добре се представя през първите няколко седмици.

Хвърлете един поглед върху FACEBOOK РЕКЛАМA

 1. Участвайте в онлайн събития и дискусии.

С нарастването на онлайн комуникацията и събитията може да има възможности за повишаване на осведомеността за марката с целевите общности. Използвайте своя опит, като участвате в уебинари или виртуални конференции, за да разкажете за вашия бизнес.

 

 1. Помислете за инфлуенсъри

Инфлуенсърите са хора, които имат голяма онлайн аудитория и имат силата да „влияят“ върху поведението на купувачите на тази аудитория.

 

Работата с подходящия инфлуенсър може да изведе вашия продукт пред огромен брой потенциални клиенти, повишавайки познаваемостта на вашата марка. За да се възползвате по най-добрия начин от маркетинга на инфлуенсъра, уверете се, че следените от вас инфлуенсъри се привеждат в съответствие с вашата целева аудитория и че техните ценности са в съответствие с вашата марка.

Повече по темата можете да прочетете тук – КАКВО Е ИНФЛУЕНСЪР МАРКЕТИНГ (INFLUENCER MARKETING)?

 1. Следете конкурентите

Клиентите разглеждат онлайн магазини, търсейки най-ниските цени и най-доброто цялостно пазаруване. За да запазят купувачите привлечени от техния магазин, търговците трябва да идентифицират магазини, подобни на техния собствен бизнес, с които могат да се сравняват. Предлагат ли безплатна доставка или само платени опции? Разбирането на това, което прави конкурентите по-изгодни, дава възможност на продавачите да определят какво трябва да променят по отношение на бизнеса си, за да поддържат лоялни завръщащи се клиенти и да привличат нови купувачи.

 

Ето няколко полезни съвета за оценка на вашата конкуренция:

 

 • Търсете продукти като вашия на големи пазари, не само в други онлайн магазини. Места като Amazon и eBay са чудесни показатели за конкурентни цени за вашите продукти. Използвайте техните цени като еталон за вашите собствени цени, за да привлечете повече купувачи.
 • Помислете за дизайна на сайтовете на конкурентите, а не само за техните продуктови предложения. Обърнете внимание как може да е по-удобен за потребителя от вашия магазин и как може да привлича купувачи.

 

Заключение за реклама на онлайн магазин

Продажбата онлайн за първи път може да изглежда плашеща, но е повече от осъществима – особено ако правите стъпка по стъпка. Бъдете постоянни, бъдете търпеливи и не позволявайте да бъдете съкрушени, като правите твърде много наведнъж. Изберете тук няколко маркетингови тактики, които смятате, че ще донесат най-голяма награда за вашия бизнес. След това променете и коригирайте, когато започнете да виждате резултати.

Ако тази статия ви е харесала, прегледайте и 25 НАЧИНА ДА УВЕЛИЧИМ ОНЛАЙН ПРОДАЖБИТЕ В ОНЛАЙН МАГАЗИНА, КАКТО И РЕКЛАМА НА ПРОДУКТ – 20 ТОП НАЧИНА

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг