Реклама в Google

Реклама в Google – научи най-важното за нея, а ние като дигитална агенция можем да ти помогнем да постигнеш по-добър резултат.

Въпреки факта, че 45% от малките фирми използват платени реклами, Google рекламата все още е концепция, която се избягва от много от бизнесите. Но ако половината от малкия бизнес я използва, ние просто не можем да си позволим да игнорираме този канал, колкото и да е объркващ.

 

Това ръководство ще ви помогне да разберете изцяло маркетинга с реклама на клик в Google. За начало ще започнем с предимствата на платената реклама и след това ще навлезем в някои ключови дефиниции, за да ви запознаем с тях.

 

КАК РАБОТИ GOOGLE РЕКЛАМАТА И КАКВО ИЗОБЩО ЗНАЧИ PPC РЕКЛАМА?

PPC е платен рекламен модел, който попада под маркетинга на търсачките (SEM). С PPC рекламодателят плаща, само когато потребителите взаимодействат с рекламата чрез импресии или кликвания. А Google e платформата.

 

Когато я направите правилно, Google рекламата може да ви спечели качествени клиенти. Ако можете да създадете безпроблемно потребителско изживяване (което ще научите как да направите малко по-късно в тази статия), това може да ви донесе голяма възвращаемост на инвестицията /ROI/.

 

Рекламата с плащане на клик се среща най-отгоре на страниците с резултати от търсачките (SERPs), като Google или Bing, но се използва и в социалните канали (въпреки че CPM е по-често срещан). Ако се чудите къде можете да намерите пример за реклами на клик, трябва да знаете, че това са резултатите, които виждате преди и след органичните резултати от търсенето.

Разгледайте този пример:

Google реклама – предимства

И така, защо да плащате за реклами, когато можете да достигнете до аудиторията си органично чрез супер съдържание и стратегически поставени ключови думи (иначе известни като SEO)?

 

Отговорът е: ключовите думи стават все по-конкурентни. Това затруднява бизнеса и особено, когато е нов. Всъщност толкова много фирми използват реклами, че органичните резултати често дори не се забелязват, докато не продължите да скролвате надолу по страницата. Тук трябва да отбележим и факта, че много от потребителите изобщо не знаят, че кликат на платена реклама в Google. Ще забележите, че от мобилни устройства, рекламата в Гугъл е почти незабележима.

 

Това не означава, че трябва да се откажете изцяло от всички SEO усилия – платената ви реклама трябва да допълва вашата SEO стратегия, а не да я замени.

 

Платената реклама в Гугъл ще ви помогне да се изкачите до върха на конкурентния пазар и да бъдете забелязани от потенциални клиенти, които може да не знаят, че съществувате. Може да ви помогне да популяризирате следващата си маркетингова инициатива, да подобрите информираността за марката или да класирате за трудни

 

ключови думи. С други думи, рекламата в Google е вашият пряк път до достигане до върха във вашата ниша. И ако се направи отговорно, PPC може да бъде неразделна част от вашата входяща маркетингова стратегия.

 

Условия, свързани с PPC рекламата, които трябва да знаете

Няма как да пропуснем терминологията, защото тя ще ви помогне да разберете по-добре същността на Google рекламата.

 

Маркетинг на търсачките (SEM)

Целта на всички форми на дигитална реклама е класирането по целева ключова дума и това може да стане по много начини. Маркетингът на търсачките (SEM) се отнася до всеки дигитален маркетинг (платен или неплатен), извършен в търсачка, като Google, Yahoo или Bing. SEM е термин, който обхваща, както платена реклама, така и оптимизация за търсачки, тоест органичното класиране по ключови думи. Важно е да се отбележи, че не всички PPC реклами се срещат в търсачките – социалните медии също имат PPC реклами (Facebook Ads).

 

CPC

Цена на кликване (CPC) е сумата, която рекламодателят плаща за всяко кликване върху реклама. CPC действа като оферта при търг, който определя къде ще бъде поставена рекламата Ви. Както можете да си представите, по-високата оферта се равнява на по-добро рекламно разположение. Вие задавате CPC на максималната цена, която сте готови да платите на клик върху рекламата си. Това, което всъщност плащате, се определя от следната формула: (Рекламен ранг на конкурента / Вашият качествен рейтинг) + 0.01 = Действителна CPC. Нека да преминем над условията в това уравнение, за да знаете за какво плащате:

 

Аd Rank / Рекламен ранг

Тази стойност определя позицията на реклама на страницата с резултати от търсачката. Тя е равна на максимална оферта x качествен рейтинг.

 

Quality Score / Качествен рейтинг

Това е резултатът, който търсачките дават на рекламата Ви въз основа на честотата на кликване (CTR) – измерена спрямо средната CTR на рекламите в тази позиция – уместността на вашите ключови думи, качеството на целевата ви страница и ефективността ви в SERP-a.

 

Maximum Bid / Максимална оферта

Това е максималнaта сума, която сте готови да платите за едно кликване върху вашата реклама.

 

Можете да зададете ръчнo CPC, където да определите максималната оферта за рекламите си или да използвате подобрена стратегия, което позволява на търсачките да коригират офертата ви въз основа на целите. Една от тези подобрени опции включва стратегии за офериране, които автоматично коригират офертите Ви въз основа на кликвания или реализации. Стана малко трудно за разбиране, но ако продължите да четете ще разберете повече.

 

PPC vs СРС

PPC и СРС технически не са едно и също нещо. PPC се отнася до стил на маркетинг, който включва плащане за реклами. CPC или цена на кликване се отнася до сумата пари, която харчите за едно кликване върху вашата реклама.

 

CPM (цена на импресии)

CPM, известна също като цена на хиляда, е цената, която плащате за хиляда импресии / показвания. Най-често се използва за платени социални и дисплейни реклами. Има и други типове разходи като цена за ангажиране, цена на придобиване (CPA), но засега няма да ги засягаме, защото статията и без това ще стане дълга.

 

Кампания

Първата стъпка в настройката на вашата Google реклама е определянето на вашата рекламна кампания. Можете да мислите за кампанията си като за ключово послание или тема.

Рекламна група

Рекламните групи са поредица от реклами в кампанията въз основа на набор от силно свързани ключови думи. Можете да зададете CPC за всяка създадена от вас рекламна група.

 

Ключови думи

Всяка реклама във вашата рекламна група ще е насочена към набор от подходящи ключови думи. Тези ключови думи казват на Google при кои думи или заявки за търсене искате да се показва рекламата. След като определите кои ключови думи се представят най-добре, можете да зададете микро CPC само за ключовите думи в рекламите си.

 

Рекламен текст

Не забравяйте, че качественият рейтинг се определя от това колко е подходяща Вашата реклама, следователно текстът в рекламата (и целевата страница) трябва да съответства на ключовите думи, към които насочвате.

 

Целева страница

Целевата страница е критична част от вашата платена рекламна стратегия. Целевата страница е мястото, на което потребителите ще отидат, след като кликнат върху вашата реклама в Google. Независимо дали става въпрос за специализирана уеб страница, начална страница или някъде другаде, не забравяйте да следвате най-добрите практики на целевата страница, за да увеличите максимално реализациите. Ще ги изброим по-надолу.

 

Най-добрите PPC платформи, наред с Google

Сега, когато разбирате основите на PPC рекламата, предполагаме, че следващият ви въпрос е: Къде трябва да рекламирам?

 

Има десетки онлайн пространства, където можете да изразходвате рекламние си бюджет, а най-добрият начин да ги проверите е като разгледате внимателно потенциалната си възвръщаемост на инвестициите във всяка платформа.

 

Най-популярните рекламни платформи са ефективни, тъй като те са лесни за използване и най-важното – ще ви докарат трaфик. Някои допълнителни неща, които трябва да вземете предвид при избора на платформа, са наличието на ключови думи, бюджетът и къде се намира аудиторията ви.

 

Най-добрите платформи за PPC реклама са:

 • Google Ads
 • Bing Ads
 • FaceBook Ads
 • AdRoll

 

Как да започнем с реклама в Google?

След като разберете предимствата на Google рекламата, имате ключовите условия и знаете в какви платформи можете да рекламирате, нека се потопим в изработката на качествена Гугъл кампания.

 1. Задайте параметри

Без параметри рискувате рекламата Ви в Гугъл да бъде нецеленасочена и неефективна. Помислете как вашите платени кампании ще допринесат за постигането на тези цели. След това помислете какво искате да постигнете с рекламите си – независимо дали това са посещения, продажби, познаване на марката или друго – и колко сте готови да похарчите, за да постигнете тази цел.

 

Google рекламата трябва да включват няколко неща:

 

 • Кого искате да таргетирате
 • Тема на вашата кампания
 • Как ще измерите успеха
 • Тип на кампанията, която ще проведете

 

 1. Създайте вашите цели

Вашите целеви показатели не трябва да се смесват с показателите на вашата кампания, които ще обсъдим по-долу.

 

Нека се запознаем с някои общи цели на PPC рекламата и с това как да ги измерим.

 

Информираността на марката /  Brand awareness  се използва най-вече за да запознаете аудиторията си с вашия бранд, да запознаете аудиторията си с нов продукт, събитие или друго. Може да е добра идея да разгледате дисплейни реклами за тази цел, за да можете да допълнете текста си с привлекателни изображения. Можете да измервате информираността за бранда ви чрез социална ангажираност, анкети и директен трафик.

 

Lead generation е пряк резултат от наличието на подходяща и ангажираща целева страница, която да следи платената Ви реклама. Тъй като ще създадете отделна целева страница за всяка рекламна група, трябва да можете лесно да проследявате конверсиите или в интерфейса на Google Ads чрез проследяващ пиксел, или чрез UTM параметри.

 

Offer promotion е чудесна идея, ако правите кампания за отстъпка за продукти, услуги или конкурс. Трябва да създадете специална страница за регистрация или уникален код за отстъпка, за да знаете кои потребители са дошли от вашата реклама.

 

Sales могат да бъдат измерени с това, колко от вашите продукти или услуги се продава въз основа на платените Ви реклами.

Site traffic е чудесна цел, ако имате висококачествено съдържание в целия си уебсайт. Ако ще харчите пари, за да накарате хората да посещават сайта ви, трябва да можете да ги задържите там и в крайна сметка да ги конвертирате в нови клиенти.

 

 1. Изберете Вашия тип кампания за реклама в Google

Не е нужно само да знаете къде ще рекламирате, но и как. Има много различни видове платени рекламни кампании, а тази, която изберете, зависи от това къде можете да достигнете до вашата аудитория. Това не означава, че не можете да рекламирате по различни начини; можете също да опитате комбинация от типове кампании, стига постоянно да тествате и подобрявате.

 

Рекламите в мрежата за търсене на Гугъл са най-често срещаният тип PPC и се отнасят за текстовите реклами, които се показват на страниците с резултати от търсачките.

 

Дисплейните реклами на Гугъл ви позволяват да поставяте реклами (обикновено на базата на изображения) на външни уебсайтове, включително социални.

Ремаркетингът може да използва или бисквитки, или списък с контакти, които качвате, за да се насочите към хора, които преди това са се ангажирали с вашата компания чрез някакво действие. Това действие може да бъде попълване на формуляр, четене на блог или просто посещение на страница на вашия уебсайт.

 

Google Пазаруването е най-ефективно за сайтове за електронна търговия. Рекламата Ви – включително изображение, цена и кратко описание на продукта – ще се показва на въртележка на страницата за търсене въз основа на целевите Ви ключови думи.

 

Извършете проучване на ключови думи за реклама в Google

На всяка създадена от Вас рекламна група трябва да бъде присвоен набор от ключови думи, по които да се насочвате – това е начинът, по който търсачките знаят кога и къде да показват вашата реклама. Общото правило е да избирате между една до пет ключови думи за рекламна група и тези ключови думи трябва да са изключително подходящи – вашият качествен рейтинг зависи от това.

 

Изберете ключови думи, които са тясно съобразени с конкретната тема на вашата рекламна група. Ако намерите ключови думи, към които искате да се насочите, които попадат извън една тема, трябва да създадете отделна рекламна група за тях.

 

Важно е да се отбележи, че трябва внимателно да наблюдавате списъка с ключови думи по време на цялата си кампания. Направете всичко възможно да изберете най-подходящите ключови думи.

 

 1. Настройте Google Анализ

Google Analytics е напълно безплатен, така че няма причина да не го инсталирате на уебсайта си. Инструментът ви дава представа за това как се представя уебсайтът ви, как потребителите взаимодействат с вашите страници и какво съдържание е привлекателно за посетителите. Информацията, която можете да съберете от Google Analytics, може да се използва за PPC и след това.

 

Най-добри практики за ефективна реклама в Google

 

Рекламния текст е важен

Текстът е този, който ще накара потребителите да кликнат на върху рекламата и затова трябва да му отделите нужното внимание. Подобно на ключовите Ви думи – трябва да дадете на търсещия точно това, което иска да немери, и да се уверите, че това е ясно чрез думите, които използвате.

 

Рекламите в мрежата за търсене се състоят от заглавие, URL адрес и кратко описание и всяка от тях има ограничен брой символи, които трябва да се спазват. За да се възползвате максимално от това пространство, уверете се, че вашият рекламен текст прави следното:

 

 • Говори директно с вашия таргет
 • Съдържа основната ключова дума
 • Съдържа call to action
 • Съдържа името на бранда ви

 

 

 

Най-добри практики за целевата страница, когато изпозвате реклама в Google

Вероятно най-важният елемент от рекламата в Google (след рекламния текст) е страницата, към която изпращате потребителите. Тази страница трябва да бъде подходяща, да предостави обещаното и да бъде достъпвана безпроблемно. Защо? Тъй като смисълът на вашата целева страница е да превърнете новия си посетител в клиент. Не само това, но и целевата страница ще подобри качествения Ви рейтинг, което ще доведе до по-добри рекламни разположения.

 

Какво трябва да включва целевата страница, за да бъде максимално ефективна

 

 • Силно заглавие, което отразява рекламата
 • Изчистен дизайн и оформление
 • Отзивчива форма, лесна за използване с изпъкнал CTA бутон
 • Текст, който има отношение към целевите Ви ключови думи
 • Представя офертата, която е обещана във вашата реклама
 • A / B тест

 

Реклама в Google – показателите, които да следите

Метриките са всичко (но вече знаете това). Ето някои ключови показатели, които да проследявате в рамките на вашата Google кампания.

 

Кликванията се отнасят до общия брой кликвания, които получавате върху дадена реклама. Този показател се влияе от избора на ключови думи и уместността на рекламния текст.

 

Цената на кликване (CPC) измерва цената, която плащате за всяко кликване върху вашата реклама.

 

Честотата на кликване (CTR) е процентът на показванията на реклами, които водят до кликвания. Референтните стойности за CTR варират в зависимост от индустрията.

 

Импресиите са броят показвания на реклама.

Рекламните разходи са сумата, която харчите за рекламите си. Можете да оптимизирате това, като подобрите качествения си рейтинг.

 

Възвръщаемостта на рекламните разходи (ROAS) е възвръщаемостта на инвестицията на вашата рекламна кампания. Този показател изчислява приходите, получени за всеки изразходван за реклами лев.

 

Цената за реализация се отнася до разходите за генериране на потенциални клиенти. Това се изчислява като общата цена на една реклама, разделена на броя на реализациите.

 

Качественият рейтинг (QS) определя позиционирането на рекламата, така че е важен показател, който трябва да следите.

 

Като обърнете внимателно на всеки от тези показатели, можете да увеличите възвръщаемостта на инвестициите на вашата платена кампания и да похарчите по-малко за по-добри резултати.

  Tags: