Реклама в Гугъл – какво е PPC реклама и как работи

Научете защо ви е нужна реклама в Google и как тя може да помогне на бизнеса ви.

Реклама в Гугъл?  Защо не? Всяка секунда в Google се извършват 2,3 милиона търсения и повечето страници с резултати от търсенето включват реклами от Google. Платени от бизнеса, рекламите от Google могат да бъдат изключително ефективен начин за привличане на подходящ, квалифициран трафик към вашия уебсайт, точно когато хората търсят видовете продукти или услуги, които бизнесът ви предлага.

В тази статия ще научите какво представлява Google реклама, как работят рекламите в Google и защо трябва да пускате свои собствени реклами от Google.

Какво представлява Google реклама?

Google предлага платени реклами, които се показват в резултатите от търсенето на google.bg  с помощта на Google Ads или реклами, които се показват на други уебсайтове чрез дисплейната мрежа и програмата AdSense на Google.

Спонсорираните резултати или реклами са обозначени с етикет „Реклама“. Резултатите, които се показват под рекламите (в зеленото поле), се наричат ​​органични резултати.

 

Google предлага и дисплейни реклами, които се показват в дисплейната мрежа на Google. Дисплейната мрежа представлява обширна колекция от външни уебсайтове на трети страни, които  си партнират с Google и са се съгласили да показват реклами от Google.

Рекламите от Google в дисплейната мрежа могат да бъдат в текстов, графичен, видео или мултимедиен формат и могат да бъдат насочени по различен начин. Това включва ремаркетинг и банерни реклами.

Защо се появяват реклами в Google?

Търгът на Google Ads е съсредоточен върху ключови думи – рекламодателите избират списък с ключови думи, които да насочат, които са подходящи за техните бизнес предложения, думите, които хората най-вероятно ще използват, когато търсят своя продукт.

След това те наддават за тези ключови думи, като базират всяка оферта според това колко са готови да платят за потребител на Google, за да кликне върху тяхната реклама.

Тази оферта, комбинирана с качествен рейтинг, присвоен от Google въз основа на качеството на предложената от вас реклама, определя кои реклами от Google да се показват в SERP. Когато потребителите кликват върху рекламите, рекламодателят плаща определена цена (цената на кликване или CPC), която се изчислява съгласно формулата по-долу:

 

Реклама в Гугъл – търгът на Google Ads

Google Ads работи по аукционна система, която се провежда всеки път, когато потребителят извършва търсене по ключови думи.

За да „спечелите“ търговете на Google Ads и да видите рекламата си в Google за подходящи ключови думи, ще трябва да оптимизирате качествения си рейтинг и сумата на офертата.

Колкото по-висок е вашият качествен рейтинг, заедно със сумата на офертата, толкова по-добро е позиционирането на рекламата Ви Следните фактори (наред с други) оказват влияние върху Вашия качествен рейтинг:

 • Уместността на вашата реклама от Google към заявката за търсене
 • Уместността на ключовата дума Google за вашата рекламна група
 • Уместността на вашата реклама към целевата й страница
 • Честотата на кликване (CTR) на рекламата и нейната рекламна група
 • Ефективността на акаунта

 

Има и общи ползи от това да имате висок качествен рейтинг:

По-ниски разходи – Google възнаграждава рекламодателите с висококачествени резултати, като намалява тяхната цена на кликване (CPC), като помага за подобряване на възвръщаемостта на инвестициите.

По-висока експозиция – Когато имате висококачествени резултати, рекламите Ви ще се показват по-често, в по-добри позиции в SERP . Това ви позволява да получавате повече кликвания и реализации, без да се налага да повишавате офертите си.

Реклама в Гугъл цена?

Цената на реклама в Гугъл  варира в зависимост от редица фактори, включително конкурентоспособността на ключовите Ви думи и индустрията, географското Ви местоположение, качеството на Вашите рекламни кампании и др.

 

Видове платена рекламa в Google Ads

 • Текстови реклами – този вид реклами се показват платено в резултатите и могат да съдържат контакти, телефон, информaция за връзка. Целта в немалко случаи е да увеличат продажбите и да докарат трафик към сайта.
 • Дисплейна реклама – тези реклами съдържат визуално съдържание и се показват в партньорските сайтове на Гугъл. Те са важни не само за ремаркетинга, но и за налагане на бранда и достигане до повече хора.
 • Ремаркетинг реклама в Гугъл – този вид реклами в Гугъл се показват на потребители, които вече са посетили сайта ви, добавили са продукт в количка или са извършили друго действие. Целта на тези реклами е да напомнят на потребителя да завърши поръчката.

Предимства на реклама в Гугъл

 

 1. На първо място това е трафикът, който се генерира към сайта ви – всички искаме да бъдем на първо място в Гугъл, но това е дълъг и сложен процес (seo), затова реклама в Гугъл е добро начало и  ви позволява да го съкратите.
 2. Правилно таргетиране – с реклaмата в Гугъл можете да стигнете до вашите таргет потребители като ги изберете по пол, местоположение, възраст, интереси и т.н. А това, не може да се отрече, си е предимство.
 3. Разпознаваемост на бизнеса – чрез дисплейната реклама в Гугъл можете да увеличите разпознаваемостта на бранда си.
 4. Резултати – обикновено резултатите идват по-бързо с реклaма в Гугъл, в зависимост от продуктите или услугите, които предлагате.
 5. Измерване на резултатите – най-хубавото нещо в Гугъл рекламата е, че можете да я оптимизирате и коригирате, както и да измерите резултатите си

 

 Гугъл реклама – какво включва?

 1. Определяне на целите (продажби, трафик, налагане на бранда, лийдове, кампании и т.н.)
 2. Проучване на ключови думи – за целта в рекламния акаунт Гугъл предоставят специален инструмент за проучване на ключови думи – GOOGLE KEYWORDS PLANNER, като получавате информация за търсените думи от потребителите, обема им на търсене, както и цената на клик на конкурентите.
 3. Създаване на кампания и ад групи
 4. Настройка на екстеншъни в рекламата п връзки към сайта, телефон, адрес и т.н
 5. Интеграция на рекламите с Гугъл Аналитикс
 6. Настройка на аудиториите
 7. Настройка за ремаркетинг е Гугъл
 8. Разписване на рекламите
 9. Настройка на дисплейната реклама
 10. Инсталиране на скриптове, които ще ви помогнат да автоматизирате максимално рекламите си
 11. Настройка на целева ROAS
 12. Бюджетиране

 

Това са само част от нещата, за повече информация се свържете с нас.

Ако се чудите коя реклама би работила по-добре за вашия бизнес – гугъл рекламата или фейсбук рекламата, прочетете повече в статията ни Как и къде да рекламираме бизнеса си? Facebook vs Google Ads?

Реклама в Google се среща и като PPC реклама на клик и  в ледващите редове ще дадем яснота…

 

Какво e Google Ads / PPC реклама – с плащане на клик?

PPC е модел за онлайн рекламиране, при който рекламодателите плащат всеки път, когато потребителят кликне върху някоя от техните онлайн реклами. Google Ads предлага такъв тип реклама.

Има различни видове PPC реклами, но един от най-често срещаните видове е платената реклама в мрежата за търсене на Гугъл.

Тези реклами се показват, когато хората търсят неща онлайн с помощта на търсачка като Google – особено когато извършват търговски търсения, което означава, че търсят нещо, което да купят.

Това може да бъде всичко – от мобилно търсене (някой, който търси „пица близо до мен“ на телефона си) до търсене на местна услуга (някой, който търси зъболекар или водопроводчик в района), до някой, който пазарува за подарък. Всички тези търсения задействат реклами с плащане на кликване.

При рекламирането с плащане на кликване фирмите (ppc), които пускат реклами, се таксуват само когато потребителят действително кликне върху тяхната реклама, откъдето идва и името „плащане на кликване“.

Други форми на PPC реклама включват дисплейна реклама (обикновено, показваща банерни реклами) и ремаркетинг.

Как работи рекламата с плащане на клик?

За да могат рекламите да се показват в резултатите в търсачката (обикновено наричана страница с резултати от търсачките или SERP), рекламодателите не могат просто да плащат повече, за да гарантират, че техните реклами се показват по-видно от рекламите на конкурентите им.

Вместо това рекламите са обект на това, което е известно като Рекламен търг, изцяло автоматизиран процес, който Google и други основни търсачки използват, за да определят уместността и валидността на рекламите, които се показват в техните SERP.

Как работят ключовите думи в Google рекламата?

Както подсказва името му, рекламният търг е система за офериране. Това означава, че рекламодателите трябва да наддават при условията, които искат да “задействат” или покажат своите реклами. Тези термини са известни като ключови думи.

Кажете например, че вашият бизнес е специализиран в компютърно оборудване. Потребител, който иска да закупи нов лаптоп, компютър или мишка, може да въведе ключовата дума „лаптоп“ в търсачката, за да намери търговци, предлагащи тези артикули.

В момента, в който потребителят изпрати заявката си за търсене, търсачката извършва сложните алгоритмични изчисления, на които се основава рекламният търг. Това определя кои реклами да се показват, в кой ред и от кой рекламодател.

 

Тъй като трябва да платите за всяко кликване върху рекламите си, наложително е да наддавате само за ключови думи, които са подходящи за вашия бизнес, така че можете да сте сигурни, че ще получите възвръщаемост на инвестициите от рекламните си разходи. Инструментът за ключови думи може да ви помогне да намерите правилните ключови думи, за които да наддавате, които едновременно могат да доведат до продажби или реализации и не са прекалено скъпи.

Въпреки че основите на рекламата с плащане за клик са прости, управлението на успешен акаунт за платено търсене може да бъде всичко друго, но не и просто.

Много рекламодатели просто не могат да отделят времето и усилията, необходими, за да бъдат в крак с развитието на Google Ads и Bing Ads, а много от тях пропускат ценни възможности за разрастване на бизнеса си чрез PPC.

Ние можем да ви помогнем с настройката на вашата Гугъл реклама, включително:

 • Ключови думи, включително най-ефективните думи за търсене
 • Отрицателни ключови думи, които могат да ви спестят пари
 • Техническа настройка на рекламата
 • Информация за ефективността на рекламите
 • Предложения за оптимизиране на офертите

Научете повече за нашата услуга Реклама в Google / PPC.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: