Rel=canonical/канонични url адреси-Пълно ръководство

Каноничният URL ви позволява да укажете на търсачките, че някои URL адреси сочат към еднакво съдържание.

Понякога имате продукти или съдържание, които могат да бъдат намерени на няколко URL адреса – или дори на няколко уебсайта, но като използвате канонични URL адреси (маркери за HTML връзки с атрибута rel = canonical), можете да ги използвате на сайта си, без да навредите на класирането на сайта си.

Какво представлява каноничният url адрес?

Елементът rel = canonical, наричан често “канонична връзка”, е HTML елемент, който помага на уеб администраторите да предотвратяват проблеми с дублиращото се съдържание. Той прави това, като посочва “каноничен URL”, “предпочитаната” версия на уеб страница – дори първоначалния източник. Използването му подобрява оптимизацията на сайта.

Идеята е проста: ако имате няколко подобни версии на едно и също съдържание, избирате една „канонична“ версия и насочвате търсачките към нея. Това решава проблема с дублиращото се съдържание, при който търсачките не знаят коя версия на съдържанието да показва в резултатите си. Тази статия ще ви покаже как и кога да ги използвате и как да избегнете често срещаните грешки.

SEO ползата от rel = canonical

Изборът на подходящ каноничен URL адрес  подобрява оптимизацията на сайта Ви. Това е така, защото търсачката знае коя версия е канонична, така че може да преброи всички връзки, които сочат към различните версии като връзки към каноничната версия. Поставянето на каноникъл е подобно на концепцията на 301 пренасочване, само че без действително пренасочване.

История на rel = canonical

През февруари 2009 г. Google, Bing и Yahoo! въведоха каноничния елемент на връзката – ако искате да научите повече за неговата история, публикацията на Мат Кътс дава най-ясното обяснение. Идеята е проста, но спецификата на използването й често е сложна.

Как да зададете канонични URL адреси

Правилен пример за използване на rel = canonical

Да предположим, че имате две версии на една и съща страница, всяка с едно и също съдържание. Единствената разлика е, че те са в отделни секции на сайта ви и поради това цветът на фона и активният елемент от менюто са различни – това е. И двете версии са свързани с други сайтове, така че съдържанието е ценно. Така че коя версия трябва да показват търсачките в резултатите?

 

Например тези URL адреси могат да бъдат:

 

https://example.com/category/blog/

 

В този случай приложите rel = canonical, както следва:

 

Изберете една от двете си страници като канонична версия. Това трябва да е версията, която според вас е най-важна. Ако не ви пука, изберете този с най-много връзки или посетители и ако всичко останало е равно, обърнете монета. Просто трябва да изберете.

Добавете rel = canonical link от неканоничната страница към каноничната.

 

 

Toва е!

Кога трябва да използвате канонични URL адреси?

301 пренасочване или каноникъл?

Ако не сте сигурни дали да пренасочите с 301 редирект или да зададете канонично, какво трябва да направите? Отговорът е прост: винаги трябва да правите пренасочване, освен ако няма технически причини да не го направите. Ако не можете да пренасочите, тъй като това би навредило на потребителския опит или иначе е проблематично, задайте каноничен URL адрес.

Канонични URL адреси при различни домейни

Може би имате едно и също съдържание на няколко домейна. Има сайтове или блогове, които публикуват статии от други уебсайтове, тъй като смятат, че съдържанието им е подходящо за потребителите им. Трябва да поставите rel = canonical link, сочещ обратно към оригиналната статия. Това означава, че всички връзки, сочещи към версията на статията, се отнасят за класирането на канонична версия. Всички печелят.

Неправилни канонични URL адреси: общи проблеми

Има много примери за това как една грешка може да доведе до огромни проблеми. Има неща, които никога не трябва да правите с rel = canonical. Ето най-важните:

 

 1. Не канонизирайте страничен архив на страница 1. rel = canonical на страница 2 трябва да сочи към страница 2. Ако го насочите към страница 1, търсачките действително няма да индексират връзките на тези по-дълбоки архивни страници …
 2. Направете ги 100% специфични. Поради различни причини много сайтове използват връзки, свързани с протокола, което означава, че те оставят http / https бита от техните URL адреси. Не правете това за вашите каноникъли. Имате предпочитание, така че го покажете.
 3. Вашето съдържание трябва да е наясно със собствените си URL адреси. В противен случай все още можете да имате едно и също съдържание – например example.com и www.example.com и всеки от тях да се канинизира сам.

 

rel = каноникъл и социални мрежи

Честотата на Facebook и Twitter също е канонична и това може да доведе до странни ситуации. Ако споделяте URL адрес във Facebook, който има канонично посочване на друго място, Facebook ще сподели подробностите от каноничния URL адрес. Всъщност, ако добавите бутон „харесвам“ на страница, която има канонична насоченост на друго място, тя ще покаже подобен брой за каноничния URL адрес, а не за текущия URL адрес. Twitter работи по същия начин.

Използването на rel = canonical на не толкова подобни страници

Макар да не препоръчваме това, определено можете да използвате rel = canonical често. Google го почита почти нелепо, когато можете да канонизирате съвсем различно съдържание към друго съдържание. Ако обаче Google ви направи това, той ще спре да се доверява на каноничните данни на сайта ви и по този начин ще ви причини повече вреди…

Използване на rel = canonical в комбинация с hreflang

Много е важно, когато използвате hreflang, каноничният линк да е насочен към себе си. Уверете се, че разбирате как да използвате каноникъл добре, когато въвеждате hreflang, тъй като в противен случай може да убиете цялата си реализация hreflang.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: , ,